úterý, srpna 31, 2010

Bendl i Nečas dělají z lidí idioty

"Návrh ministra Bárty povede jen k dalším podvodům a zvýšení byrokracie. Počítat pokutu podle výše přijmu je zavedení principu nespravedlnosti, porušení rovnosti před zákonem. Je to hraní na závist a cesta levicovým směrem, trestáme lidi za to, že vydělávají hodně peněz."

Toto tvrdí exministr dopravy. Více méně mu přizvukuje i jeho partajní fuhrer Nečas, který v pokutách za nejtěžší přestupky vyměřeným procentem z příjmu či hodnoty aut, vidí nějaký příklon k autoritářství. Navzdory tomu, že podobné systémy mají země, které byly demokratické ještě v dobách, kdy pan Bendl či Nečas svazácky chtěli vystavět "reálný socialismus" na celém světě.

Nejhorší na tom celém není ani tak odpor vůči danému návrhu. Odpudivá je jen klasická argumentace, která tvrdí, že jde jenom o závist a vše odporuje principu rovnosti. Což je od začátku naprostý nesmysl. Rovnost trestu není v nějaké absolutní hodnotě vyjádřené korunami, ale v pocitu který ten trest vyvolá, ten má být rovný. Neboli pro společnost má být rovný výsledek nějaké penalizace. A i sebevětší a sebeblbější pravičák je si vědom, že například pět tisíc korun pro člověka A není něčím stejným, jako pět tisíc pro člověka B - může tvrdit opak, ale tohleto chápe i pětileté dítě bez politických názorů. Proto návrh, jakkoliv z mnoha hledisek nedokonalý, který bude vycházet buď z příjmů nebo z hodnoty auta, je z principu rovnosti mnohem spravedlivější pro společnost i jednotlivce, než dnešní situace (samozřejmě lze zavést úplně rovné systémy zavírání delikventů okamžitě za mříže, ale to by u sponzorů a přátel vládních stran asi vzbudilo ještě větší nevoli).

Navíc pan Bendl v citátu zmíněném na začátku tvrdí, že někdo bude trestán za majetek či úspěch. Horší překroucení reality se ani není možno představit. Celá debata se na vzdory pravicovým lžím totiž točí pouze kolem toho, že někdo bude trestán za to, že poruší zákon. A tečka. Stačí neporušovat zákon a můžete být Onassis či jiný Babiš a nikdo si vás ani nevšimne a pokud budete chudý Honza a porušíte zákon, tak dostanete také trest, trest který vás ve vaší situaci postihne stejně jako oba výše zmíněné výtečníky. ODS, pouze s velmi mírnou nadsázkou, hraje na populistickou notu a při tom znovu ve skutečnosti brání kriminálníky. Takové, kteří jí do kasičky nasypou nejvíce peněz.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

sobota, srpna 28, 2010

Nechte pohádky na pokoji

Aktuálně Hermanův Ústav pro falšování dějin si jistě v dnešní době plné šetření zaslouží navýšení financí na platy. Jeho činnost je totiž velmi užitečná, jak dokládají i aktuálně pořádané kurzy pro učitele. Ti totiž nerozumí, že dějepis se musí vykládat správně, politicky. A to na velmi konkrétních příkladech.

Krkonošské pohádky jsou totiž tvrdá a jistě neoprávněná normalizační propaganda, kde se ubližuje šlechtici a Sudeťákovi. Moudří studenti jasně vidí, že tlustý boháč v pohádce jasně znamená symboliku z padesátých let, ale ti méně moudří ještě přesvědčeni nejsou. Člověk by mohl podávat stovky příkladů pohádek, které jsou založené na velmi podobném principu, jako tyto dnes asi nevhodné příběhy. Mohl by také namítat, že jde o konflikt dvou pánů, jednoho co vládne v horách a druhého co vládne pod horami - ano, Krakonoš je také jasně označen za pána - takže jde o souboj dvou kapitalistů či šlechticů či pánů, podle vůle a výkladu a pohádky stojí na straně jednoho a ne jasně bojují proti kapitalistům nebo aristokracii. A také by mohl připomenout, že jméno Trautenberk není něčím násilně vnuceným mimo kontext pro politické potřeby, ale je naopak naprosto logickým pro region, kde se děj odehrává.

Zajímavějším hřebíčkem do rakve stupidity těchto školení jsou ale osoby autorek. Tento tvrdě normalizační příběh je dílem paní Boženy Šimkové. Šiřitelka komunistické propagandy byla po roce 1970 donucena odejít z televize a jako strážná pracovala při výstavbě metra. K autorství bolševické zrůdnosti se přiznala až po roce 1989. Dílo mohlo vzniknout mimo jiné díky spisovatelce Marie Kubátové, která se pod ním tehdy podepsala. Je také možné, že příběh obohatila o svoji vlastní práci. Tato paní totiž již pravděpodobně od válečných let sbírala různé příběhy a pohádky z Krkonoš. Takže i v její práci máme odraz spíše lidové slovesnosti a ne nějaký normalizační befel.

Zde doporučuji normalizační obrázek Krakonoše z roku 1859. A to není vše, komunisté zaútočili ještě o tři staletí dříve, jak dokazuje toto první zobrazení Krakonoše z roku 1561.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

pondělí, srpna 23, 2010

Efekt zvýšení daní

Když před volbami levice navrhovala jako součást receptů na řešení krize i mírné zvýšení daní, tak to bylo pravicovými politiky a médii velmi pečlivě analyzováno a obecný názor zněl jasně. Jde jen o šikanu, která hlavně nic nepřinese, protože to stejně všichni ofixlují a vyšší daně neodvedou.

Nyní ale máme po volbách a efekt zvyšování přímých daní je trochu jiný. Ještě před nedávnem navrhovaná koaliční stovka od každého na povodně byla brána jako jasný příjem státu a celkový příjem je vyčíslený na pět miliard. I přes zarputilé hledání jsem nikde nenašel jediné zpochybnění této částky, kde by se operovalo s předvolebními argumenty, jak vyšší daň stejně nemá efekt a co více jak strašidelně zabrzdí hospodářství. Nu což, když zvedá daně pravice, tak se to jasně vyplatí a není důvod psát každodenní ságy proti hnusnému okrádání občanů.

Zajímavým okrajovým doplňkem je i aktuální kličkování druhého vítěze voleb, neboli premiéra Nečase. Vyšší daň nejdříve podpořil, ale nyní, asi v rámci potřeby se vymezit před komunálními volbami, úplně otočil. Měřeno stejným metrem jako ještě před pár měsíci, jde samozřejmě o naprosto nedůvěryhodného a zločinného politika, kterému se nesmí ani podat ruku a měla by se začít vypichovat jeho bradavice na krku.

Kouzelná byla také jeho dřívější argumentace ve prospěch plošné stovky, mělo přeci jít jen o krabičku cigaret a pár piv. Jde o osvědčený pravicový argument, který rádi přebírají i novináři - poplatky u lékaře také přepočítávali na piva a cigára. Nu což, jestli toto promlouvá k české veřejnosti, tak nyní by například mohlo být oprávněným argumentem pro zavedení progresivní daně například toto: Pokud se zvedne daň, tak si holt někteří nekoupí krabici kubánských doutníků a několik lahví archivních vín. Tak nemají důvod remcat. A že ne každý si toto kupuje ? No a co, u cigár a piva se také počítá jen s laciným efektem a ne racionální argumentací.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk