úterý, června 20, 2006

Klaus a Kozeny

Náš modrý kmet na Hradě oslavil 65. narozeniny. Samozřejmě milovanému Vůdci přejeme všichni 100 let v čele strany i státu. K takovým hezkým polokulatým narozeninám určitě patří i trochu vzpomínek na různé žertovnosti z minulosti.

Kdysi nám čestný předseda ODS přál ještě více Kožených. Bylo to, ale již půl roku po tom co Kožený začal tunelovat a z firmy o hodnotě 100 milionů USD si přesunul 30 milionů USD (bylo by zvláštní kdyby náš drahý prezident o tom nevěděl, protože ministerstvo financí Koženému za to udělilo pokutu .... ve výši 37 tisíc USD).

Naše hradní sluníčko tvrdí, že Koženého vidělo v životě jen jednou 15 minut. Geniální dítě Kožený z cely na Bahamách vzkazuje, že Klausovi pomáhal privatizovat a pomohl mu vyhrát s ODS volby. Když si vzpomenu na slova pana prezidenta, že této zemi přeje více Kožených, tak jsem si jist, že jí přál více poctivých, podnikavých a pravdomluvných lidí, tudíž předpokládam, že finanční tygr nemůže lhát.

Jeden z otců kupónové privatizace Dušan Tříska o Koženém říká: "Superpozitivně pak hodnotím to, že ještě dříve než mě opustil jako můj poradce (někdy v červnu 1990), řekl mi pár věcí, které jsem potřeboval vědět a které mi například nebyl schopen vysvětlit ani britský Know-How fund, ani dokonce Jan Švejnar." Pan Dušan Tříska byl náměstkem ministra na ministerstvu financí kterému velel hádejte kdo ? Samozřemě, že s poradcem svého náměstka se Klaus viděl jen jednou v životě a kupónovou privatizaci vymýšlel se svými náměstky tajně ve sklepě mezi 4 očima, bez asistentů a poradců.

Klausova poctivost je známa dobře z jeho mládí, kdy na jednom studentském mistrovství v házené dal falešnou branku a i když ho sami hráči jeho týmu vyzývali, aby svou chybu přiznal, odpovídal jednoznačně: "Ale to bychom to přece prohráli." Pro malověrné, Klaus tuto historku nikdy nepopřel.*

A nakonec jako perličku připomenu, že otec kupónové privatizace, člověk podporující drobné akcionáře a v poslední době prezident vetující vše, co může ohrožovat podle jeho mínění naší ekonomickou svobodu či obecně majetek nebo co je podle něj špatným zákonem, neměl nejmenší odpor podepsat zákon z dílny ODS vyvlastňující desítky tisíc drobných akcionářů. U tohoto zákona mu vůbec nevadilo, že v takové podobě (drasticky de facto okrádající drobné akcionáře) ho nemá žádná civilizovaná země a nevadilo mu ani to, že byl velmi špatně napsán - okamžitě poté co vešel v platnost musel být novelizován, aby se odstranila spousta chyb a aspoň trošičku ochránilo lidi, kteří chtěli být trochu více samostatni a podnikaví a neodkládat peníze jen do ponožky, na účet či do milovaných naším drahým prezidentem fondů.


*Tato historka pochází od Klausova přítele Tomáše Ježka z jejich diskuse o Maradonově ruce, kterou Klaus také obhajoval.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk