úterý, srpna 16, 2011

Podpořím hrdě Mašíny

Když čtu různé články a diskuse na téma Mašíni, často narážím na porovnání jejich činů s Gabčíkem či vůbec s hrdiny protinacistického odboje. Začal jsem proto prohledávat pomníčky, cedule, informace o vyznamenání atd. s jedním jasným cílem. Najít hrdinu z období druhé světové války, o němž se učí ve školách a diskutuje každý druhý den, který by měl na svém kontě tyto dokonalé úspěchy:

před válkou vykrádal česká muzea
podpálení českým sedlákům několika stohů
vystřelení oka českému požárníkovi
podřezání omámeného českého policisty
zastřelení českého pokladníka, který vezl výplaty pro české zaměstnance

Snažil jsem se velmi usilovně a nic takového jsem nenašel. Možná mi někdo pomůže a ukáže mi takovéhoto všeobecně milovaného a vyznamenávaného bohatýra z dob protektorátu. Pak se nadšeně připojím k oslavám velkých Mašínů, jejichž činy zajisté významně přispěly k pádu berlínské zdi.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 7:

V 8/17/2011 1:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Paroubku, sněz si sám ten svůj oranžový průjem.

 
V 8/17/2011 10:07 odp. , Blogger ods řekl...

Děkuji za typickou promašínovskou reakci. Ale kluci, nestyďte se, já fakt chci bejt spolu s vámi a milovat mašíny. Stačí že mi ukážete podobné psychopaty z období druhé světové.

 
V 8/20/2011 11:10 dop. , Blogger Tribun řekl...

Celá kauza Mašínů krásně ukazuje, jak se novému režimu zoufale nedostává někoho, kdo by rázně a aktivně vystupoval proti tomu starému, a tak bere za vděk i vrahy a hrdlořezy, jenom aby udržel svůj legitimační mýtus.

Průser (sic!) je v tom, že některým lidem jednáním Mašínů imponuje a vidí v nich skutečné hrdiny, protože i oni by si chtěli zabít svého komunistu, neb podle nich bolšány je třeba hubit všemi způsoby. Ale jaký je rozdíl mezi oslavováním Mašínů a oslaváném takového Breivika? Téměř žádný. Stejné cíle, stejné metody, stejné hodnoty. Akorát že Breivik je idealista, zatímco Mašíni jsou obyčejní kriminálníci.

 
V 8/24/2011 8:24 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

pro pána krále,kam jste došli?Vrah je vrahem,ať mu mydlíš cestu k blahořečnění.Nečas a jemu podobní jsou jen bestie,na které si nikdo nemůže spolehnout.Jednou si uváží rudý,pak hnědý šátek pak oprátku,ale pro tebe.FUJ!

 
V 9/10/2011 12:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pánové zapomínáte na jednu důležitou věc,nemůžete říkat Mašínové byli vrazi a komunisti ne...Oni reagovali na vraždění komunistů a tak své cíle prosazovali též vražděním .Z toho si berme ponaučení,že pokud se smíříme se zločineckou vládou musíme se smířit i se zločineckým odbojem - v tom je největší nebezpečí takových vlád a to platí pořád i dnes !

 
V 9/12/2011 12:51 odp. , Blogger ods řekl...

Problém je v tom, že nikdo na zločinecký režim nezapomíná. Zdá se mi, že obecně se odmítá vyznamenávání loupežných vrahů, protože to znamená, že je dáváme za vzor budoucím generacím.

Veškerá argumentace opřená na tom, že komunisté také vraždili apod. je pomýlená z principu, protože to nikdo normální nepopírá a nechce vyznamenávat.

 
V 9/23/2011 5:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je třeba se také podívat, čeho se Mašínům za komunismu dostalo. Za to, že jejich otec i oni sami působili v odboji, komunisté jim zabavili barák, minimálně jednoho na nějaký ten čas poslali do dolů a tak.
Vím, že řada z vás si nechá srát na hlavu (před čtyřiceti lety i dnes). Oni ale takoví nebyli - obstarali si zbraně a vypadli. Bohužel, v průběhu se naskytlo několik situací, které vyžadovaly ráznou volbu - nechat jej žít a nechat se jím prásknout (pak být popraven) nebo ne (pak mít alespoň nějakou šanci na útěk).
Dnes toto především studenti neřeší, ptž. mohou kdykoliv vypadnout (jeden z trapných argumentů pro zavedení školného - k čemu učíme lidi, kteří naučené využijí jinde).
A ještě něco - z přečtení článku na mě padá dojem, že se jednalo o vrahy, kteří vraždili jen tak - ale "zavraždili" za těch x desítek let někoho dalšího?

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka