středa, dubna 25, 2012

Kolik lidí se vejde na Václavské náměstí

Po každé úspěšné demonstraci, která jde proti politické linii pravicových stran, se vždy vyrojí velké spekulace na téma, jak na demonstraci bylo několikanásobně méně lidí, než uvádějí organizátoři, média i policie. Je to už takový evergreen. S těmito rozbory začal Reflex a nyní je pravidelně publikuje pan O. Neff ve svém na Mafře závislém Neviditelném psovi. Tentokrát se takový elaborát objevil samozřejmě také, kde autor se špendlíkovou hlavičkou přesně spočítal lidi na nějakém úseku (no nevěřte mu, sice nás nebude unavovat detaily, ale je to přeci tvůrce hodnot bojující proti sockám, tudíž věrohodná osoba) a pak je namnožil a vyšlo mu, že na demonstraci skoro nikdo nebyl. Nebo vlastně byl, ale šlo o pouhých 26 000 účastníků. Velmi podobný text tam již před pár lety byl, takže autor změnil pár formulací, vycucal z prstu číslo a bylo mu jasné, že tyto manipulace a výmysly na pravicové ovčany, co nenávidí levicovou lůzu, zase zaberou.

Toto číslo je obecně zajímavé. Plocha, kterou demonstrace zabrala je naprosto jasná - byl to prostor "od koně" až k Jindřišské ulici. V dolní části, přesně kde začíná kavárna v  tramvaji na posledních pár metrech již velmi prořídlý, ale zároveň zaplněný vedle a nad koněm a také zasahující do ulic Krakovská, Ve Smečkách a Opletalova - čím dál od tribuny, tím hůře bylo slyšet, proto tyto ulice byly posluchačsky atraktivnější než spodní část u Jindřišské. Pokud je nutno odečíst tu něco na tribunu, tam něco na zeleň a onde něco na nějaký buřtostánek, tak by bylo poctivé přičíst i plochu zabranou v oněch ulicích. Pro zjednodušení, nic se nebude přičítat, ani nic odečítat, plocha zabraná demonstrací byla prostě k Jindřišské. Pro další zjednodušení můžeme říci, že šlo o 3/5 plochy Václavského náměstí.

No a teď si vezměme různé historické události. 3. července roku 1942 nahnali nacisté na toto náměstí  200 000 lidí. Pravděpodobně každému inteligentnějšímu člověku je jasné, že zrovna tuto povinnou akci měli velmi dobře ohlídanou, včetně docházky. Přitom, kdybychom si vzali čísla, jaké se po každé levicovější demonstraci objeví (včetně posledních nesmyslných výpočtů), tak by se tam vešlo pouze něco mezi 40 000 - 50 000 lidmi. No nebyla by to nádhera pro protinacistickou propagandu? Alespoň po válce se mohlo poukazovat na to, jak málo lidí smutnilo za Heydrichem, ale nikdo to čirou náhodou nedělal. Každému bylo totiž jasné, že nacisté tam opravdu mohli nahnat tolik dělníků a úředníků.

Tato čísla potvrdila i nejnovější historie. A šlo pro změnu o tzv. Sametovou revoluci, kdy se Václavské náměstí  několikrát zaplnilo a znova na největší demonstraci se uvádí přibližně 200 000 lidí. A znova, kdybychom si vzali články, jaké jsou v pravicových magazínech publikovány, tak tento údaj by musel být úplně nesmyslný - a tudíž i velikost protestů proti bolševikovi výrazně menší. Souběžně by komunisté (podobně jako dříve bojovníci s nacismem či Londýnská vláda) museli být úplní hlupáci, kteří by zapomněli poukázat na to, že na Václaváku se sešly jen nějaké malé skupinky buřičů a lůzy, stejně jak to dnes dělá naše čacká pravice. A mohli přijít s jasnými výpočty, de facto na milimetr stejnými, jako jsou nyní v článcích u pana Neffa, které by každému matematicky dokázaly, že Svobodná Evropa přece lže. A takovýto skvělý dárek by komunisté zahodili? To tak měli západní rozhlas, Václava Havla a vůbec všechny antikomunisty rádi?  Jinak mimochodem podobné redukce návštěvnosti by se daly použít i na Letenskou pláň, kterou by tím pádem nikdy nemohlo navštívit onoho půl milionu až milión demonstrujících. Pokud říkáme A, čili že více než polovinu Václaváku zaplní pouze dvacet až třicet tisíc lidí, tak musíme přepsat novodobou historii a prohlásit, že puč v roce 1989 podporovalo jen minimální procento populace.

Jaký byl tedy počet demonstrujících na Václavském náměstí při sobotní demonstraci?  Jsou zde samozřejmě čísla policie (nejnižší), pravicového tisku (ve středu) a demonstrujících (nejvyšší), rozptyl je někde od 80 do 160 tisíc. Můj osobní názor je číslo někde kolem sta tisíc. Důvodů a důkazů mám pro to několik. První je banální využití dobově nezpochybňovaných  (tudíž věrohodných) čísel uvedených výše. Demonstrace zabírala tolik prostoru, že 100 000 je minimální počet, který se tam musel vejít. Další vychází z různých propočtů a kombinací. Takže například, pokud sledujete v nějakém bodě průvod, který jde po magistrále, tak za minutu kolem vás projde 500-600 lidí. No a pak stačí jen počítat, jak dlouho průvod šel. V tomto případě šlo o hodinu a půl (poslední lidé na Václavské náměstí dorazili půl hodiny po začátku demonstrace). No a nyní je zde banální matematika, ze které každému vyjde 45 až 54 000 demonstrujících. Už vidím radostný úsměv na tváři každého mádloida - no vidíte, jak všichni kecali. Jenže toto číslo je pouze část demonstrujících. Další část přišla totiž z druhé strany od sídla ASO, někteří odboráři přicházeli přímo na náměstí a hlavně na demonstraci dorazili tentokrát Pražané, jejichž počet je velmi těžké odhadnout - podle neonálepkování, neokšiltovkování a nemávání odborovými transparenty či vlajkami a obecné "nepřipravenosti" to mohl být každý druhý, ne li ještě více - v průvodu totiž naprostá většina lidí měla nějaký znak či materiál své odborové organizace. Na náměstí takto ale již situace rozhodně nevypadala.

Na konec ještě jedna malá kalkulace. Často se rozebírá, kolik lidí se vůbec vejde na metr čtvereční. Existují různé "věrohodné" rozbory, které vysvětlují, jak jeden až jeden a půl osoby je nějaké naprosté maximum. Můžete si odměřit metr a stoupnout si tam i s rodinou, anebo doporučuji něco jednoduššího. Stačí se podívat na jeden drobný údaj, který vyvrátí veškeré minimalizující spekulace na téma "jeden člověk musí mít metr prostoru, jinak nevydrží déle stát". Je to kapacita dopravních prostředků. Metro pro soupravu M1 uvádí například 8 osob na metr čtvereční - samozřejmě není to ani japonské metro, kde ještě existují speciální upěchovávači, ani to asi nebude úplně  nejsvobodnější jízda, ale rozhodně toto je bráno za normální pro cesty trvající i několik desítek minut - a poloviční množství čili 4 osoby na metr čtvereční je již naprostý komfort. Konec konců, obsazení přibližně čtyři až pět osob na metr (celkem k sezení i stání) je považováno za normální, bezpečné a pohodlné pro dlouhou a také výrazně namáhavější jízdu autobusem. A pokud máte v autobuse dvě osoby na metr čtvereční (což je u městských linek často počet lidí po obsazení všech míst k sezení), tak autobus je poloprázdný a rozhodně neodpovídá jakékoliv návštěvnosti demonstrací. Co z těchto čísel pro Václavák a účast na demonstracích vyplývá, tudíž jaká je odpověď na otázku položenou v úvodu? Na Václavské náměstí se při jeho ploše nad 40 000 metrů vejde přibližně 160 až 240 tisíc protestujících - a historie tento propočet potvrzuje.

Toto je podle pravičáků půl druhého člověka na metr (jde o místa na chodníku u zdi domu, kde bylo nejvíce prostoru a dalo se projít nahoru nebo dolu tempem přibližně pět metrů za minutu).

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 0:

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka