úterý, října 26, 2010

Vykašlete se na Prahu socani

Volební výsledek v Praze byl trošku zvláštní. V celém městě, kde modrý pták kradl, jé omlouvám se, vládl bez omezení a reálné kontroly, voliči celkem jasně řekli, že chtějí změnu. Ve jednotlivých čtvrtích ale odchovanci mocnějších občanských kleptokratů, sakra sorry, demokratů dostali od stejných lidí vlastně zelenou. Takže velká změna asi nikoho nečeká, jen divné smlouvy budou asi rozdělené na menší částky a decentralizované. Jenže Praha je stále obrovským magnetem, gigantický rozpočet, bohaté firmy s tak dostupnými a skvěle placenými kontrolními orgány a k tomu půl druhého milionu lidí pod palcem. Něco takového láká a není divu, že volání modrých sirén může přitahovat i sociální demokraty. Jenže tady by měli najít svého Odysea, který všem ucpe oši voskem a sám se přiváže ke stožáru. Později třeba všem povypráví o pokušení. Přístup může být ideologický i pragmatický a nejlépe kombinace obého.

Z ideologického hlediska je naprostou sebevraždou se připojit k lidem, kteří z 54 procent před 2 lety udělali 23 nyní. Tady je naprosto jasné, že voliči si řekli ne, takto to už dál nejde a hlasy modrákům odevzdala pouze disciplinovaná část, která by hlasovala i pro Klausovu tenisovou raketu. S těmito lidmi, jakožto potenciálním budoucím voličstvem vůbec není možno počítat. Co chce sociální demokracie voličům případně říci ? Jó kradli, ale oni vyměnili pár loutek v čele a už jsou to noví, krásní hoši. Oni s námi vyšetří tunely a karetní hry, určitě pro všecko se najde správný audit. A když ne ten první, tak určitě druhý nebo třetí, výsledek bude správný a bude se vám líbit. Z ideologického hlediska jediné možné spojení v Praze je s Tůmou, on je pro pražského voliče ten čistý. A normální člověk se spojuje jen s čistým a ne se špínou.

Pragmaticky je záležitost také dosti prostá. Tady je nejvýhodnější zůstat úplně v opozici. Je totiž velmi pravděpodobné, že výsledek pražských voleb bude, kvůli předvolební prasárně ODS (haló vsuvka do ideo odstavce dříve, tohle by byli spojenci) s rozdělením obvodů, před soudem úspěšně zpochybněn. A v takové situaci čerstvě uzavřená velká koala by byla hřebíčkem do rakve pro nějaký smysluplný výsledek v opakovaných volbách. Koalice s TOP 09 by socany neovlivnila až tolik, asi by zůstali na svém jistém, jenže čistě opoziční karta by umožnila nádhernou kampaň (bez ČSSD by Tůma prostě modré ptáky musel políbit na zobáček). Pražákům by ČSSD mohla ukazovat, podívejte, tohle je ta změna co jste chtěli. Volíte TOP 09 a ve skutečnosti zase moc získala ODS, víc než si myslíte.



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 6:

V 10/26/2010 8:46 dop. , Blogger Tribun řekl...

Už jsem to kdesi psal před volbami: nezapomenutelným zážitkem pro mne bylo setkání s kandidátem za ODS, který mne před volebním stánkem ODS přesvědčoval, že on nemá s ODS nic společného, že to jsou nějací oni a že je ten nový, čistý, obrozený.

K věci povolebního uspořádání v Praze říká Jiří Dienstbier mladší: "Pro Prahu by nejvýhodnější byla koalice ČSSD a TOP, protože ta jako jediná dává naději na zásadní změnu. Pro ČSSD by byla nejlepší opoziční role, protože bychom nemuseli dělat žádné kompromisy v oblasti programu, nikdo by nám nepředhazoval, že spolupracujeme s kteroukoliv z pravicových stran odpovědných za asociální politiku na vládní úrovni, a měli bychom prostor pro sebereflexi, protože opoziční role je očistná. Mezi těmito dvěma variantami bychom se měli rozhodnout, obě mají svá pro i proti, ale obě jsou důstojným řešením. Varianta koalice s ODS je zničující pro Prahu i pro ČSSD. (...) enormním tlaku na mě, abych ustoupil od svého předvolebního slibu, že s ODS koalici na pražské radnici neutvoříme. Pokud by tato koalice vznikla, byl by to podraz na voliče, zásadně by byla zpochybněna důvěryhodnost ČSSD v Praze, pravděpodobně bychom ztratili šanci na slušné volební výsledky v budoucnosti a tím i možnost více prosazovat naše hodnoty."

 
V 10/26/2010 9:17 dop. , Anonymous onlooker řekl...

Přesná úvaha, ale stejně jako ODS dala na kandidátky třeba dinosaura Julínka, tak mocichtiví zákulišáci v ČSSD budou na tu velkou koalici v Praze tlačit, na malých radnicích prosím, ať si dělají místní koalice, ale v Praze by velká koalice byla hloupost - ví to mladý Dienstbier, ví to Sobotka, ale asi tomu stejně nezabrání. Ani to spojení s TOP není moc moudré, lepší by bylo stát v opozici a neumazat se.

 
V 10/26/2010 10:29 odp. , Anonymous onlooker řekl...

Tak jsem poslouchal na ČT24 dialog Nečas - Sobotka a mám dvě připomínky:
Nečas říká, že by finanční trhy špatně hodnotily propad státního rozpočtu ze 135 mld na vvčas přijaty doprovodné zákony.
Jak tedy reagovaly finanční trhy na rozpočet, který Kalousek na rok 2009 nastavil na růst HDP 4,8 % a který ve skutečnosti skončil v propadu přes 200 mld?

Nečas řekl, že by nebylo vhodné, aby v Praze vládly dvě poražené strany tj. ODS a ČSSD bez vítěze pražských voleb TOP09.
Jak se tedy dívat na to, že vládu ČR utvořily tři poražené strany bez vítěze voleb do sněmovny ČSSD?

 
V 10/26/2010 10:30 odp. , Anonymous onlooker řekl...

oprava prvního odstavce:
Nečas říká, že by finanční trhy špatně hodnotily propad státního rozpočtu ze 135 mld na více než 200 mld, kdyby nebyly včas přijaty doprovodné zákony.

 
V 10/27/2010 8:48 dop. , Blogger Tribun řekl...

Tak finanční trhy by špatně hodnotili... to je mi pěkná suverenita stát v předklony před nějakými trhy a žmoulat v ruce čepici v očekávání, jak ohodnotí. Zlatý Brusel.

Jak se dívat na to, že vládu ČR utvořily tři poražené strany bez vítěze voleb do sněmovny ČSSD? Třídně, onlookere, třídně.

 
V 10/28/2010 9:46 odp. , Anonymous Legolas řekl...

Pokud se výroky politického dinosaura Nečase posuzují prizmatem účelových lží,pak tyto výroky už nikoho nepřekvapí.Autor největší lži v dějinách České republiky o zadlužení České republiky ve stylu Řecka je pro rozumně uvažující lidi směšným panákem,účelově dosazeným do čela strany modrých strak.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka