neděle, června 25, 2006

Diktatorek z Hradu

Václav Klaus pokračuje v snahách posílit vlastní moc. Lidé bez sklerózy si pamatují jeho požadavky na 101 podpisů či kádrování ministra před nominací. V obou případech si vycucal z prstu pravomoci, které mu Ústava České Republiky nedává.
Teď začíná dloubat do samotných základů právního státu. Tady bych zacitoval Ústavu.
Článek 68
(1) Vláda je odpovědna Poslanecké sněmovně.
(2) Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.
(3) Vláda předstoupí do třiceti dnů po svém jmenování před Poslaneckou sněmovnu a požádá ji o vyslovení důvěry.
(4) Pokud nově jmenovaná vláda nezíská v Poslanecké sněmovně důvěru, postupuje se podle odstavce 2 a 3. Jestliže ani takto jmenovaná vláda nezíská důvěru Poslanecké sněmovny, jmenuje prezident republiky předsedu vlády na návrh předsedy Poslanecké sněmovny.
Podle serveru Novinky.cz Václav Klaus naznačil v rozhovoru pro televizi Prima, že pokud Topolánek neuspěje, tak předseda druhé nejsilnější strany, čili Paroubek, nemá co doufat, že by byl pověřen sestavováním vlády. Tady Klaus samozřejmě má de facto plné právo dělat si co chce, Ústava mu to umožňuje (zvyky či logika ho neomezují). Jenže Klaus dodal ještě jednu věc a tou je, že ČSSD nemůže očekávat ani křeslo šéfa Sněmovny bez "důkladně projednané dohody". A tady začíná velký problém:
1. Klaus nemá žádné právo zasahovat do rozdělování funkcí ve Sněmovně
2. Pokud Klaus získá vliv na obsazení vedení Sněmovny, tak automaticky získá vliv na třetí pokus o sestavení vlády, který její předseda navrhuje
3. Při třetím pokusu je jasně vidět, že Ústava chce, aby možného premiéra navrhoval někdo úplně jiný než Prezident (tudíž jakýkoliv vliv Prezidenta na tento návrh by byl výrazně proti duchu Ústavy)
4. Je tu vidět i jasná strannickost prezidenta prý nás všech, ale ta akorát protiústavní není

Klaus by si měl vrýt do paměti článek dva Ústavy bod třetí. "Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon."

Každý vidí, že podle Ústavy státní moc lze uplatňovat pouze podle zákona a ne podle politických názorů či choutek čestného předsedy ODS Václava Klause. A na konec jen pro připomenutí, dokonce Topolánek viděl v Klausovi cosi fašizoidního.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk