úterý, července 11, 2006

Velka koalice

Topolánek dnes asi překvapil většinu politické scény. Navrhl Sociální Demokracii účast na koaličním projektu. Po neustálém fňukání a lehce šílených nápadech volit si extra poslance, aby vyřešil vlastní neschopnost najít podporu pro vládu či předsedu sněmovny, toto má konečně trošičku racionálnější základ.
Jistě počítá s tím, že teď získá tvář člověka vstřícného a schopného dalekojdoucích kompromisů. Navíc tvoření velké koalice bez komunistů (jistě s cílem je tvrdě izolovat) je nemotorným pokusem zamaskovat před svými voliči spolupráci s KSČM, kterou ODS slibovala zahnat do děr. Pokud ČSSD koalici odmítne, tak se stejně k různým jednáním s komunisty bude muset vrátit.
Bohužel image člověka kompromisů pravděpodobně nestačí na vyrovnání ztrát, jaké mezi jeho voličstvem už způsobila nabídka koalice se "zkorumpovanými mafiány a vrahy" z ČSSD. Za prvé je nutno pamatovat, že mezi voliči ODS je mnohem více nepřátel různých verzí opoziční smlouvy či velkých koalic a za druhé celá volební kampaň ODS byla de facto vedena jedním heslem, ČSSD a Jiří Paroubek musí přestat vládnout této zemi. Navíc prosazení čehokoliv z Modré Šance by v takovéto vládě bylo téměř nemožné.
Zatím je naprosto jasné, že ODS nevyčerpala všechny možnosti, jak se pokusit sestavit vládu. Tento krok přichází prostě příliš brzy, aby mohli vlastním voličům čestně říci, už nic jiného jsme dělat nemohli, ČSSD se nedala zastavit a my nové volby riskovat nebudeme. Topolánek, nezávisle od výsledků jeho nabídky, definitivně získal tvář málo schopného člověka zajímavého jen tím, že skáče od extrému do extrému, něco co může mít úspěch v opozici, ale do vlády se pravděpodobně příliš nehodí.


-----------------

A pro doplnění Vox Populi z netu. Na diskuzi Neviditelného Psa se objevil tento názor Fakíra:

Když někdo dělá ze sebe záchranu národa před komunismem. Staví barikády. Dělá hrdinu s nepodáváním rukou. Volá po prošetření Kubiceho zprávy. A potom si přizve do vlády přesně to před čím varoval je nejenom lhář a zrádce voličů ale i idiot. Skalní jádro ODS jistě brzy přijde na to jak vysvětlit, že tohle přesně to co mi chybělo k životu a o tomhle vlastně ta demokracie je a hlavně je to velká politika. Možná ano, ale sviňárnu rád nazývám sviňárnou a jak se tak s oblibou píše padni komu padni (oblíbené úsloví poliků). Vidět jak se hoši potí spolu se státotvorným Dolejšem a kroutí se jen aby nemohli říct, že předčasné volby by byly tím nejčestnějším řešením, které by je připravilo o již jisté prebendy tak to se svou trapností opravdu zařadilo do historie. Kdo nešel k volbám jen pokrčí s úsměvem rameny, mládež co otráveně mávla rukou - dyť voni se stejně domluví - podle mne jen vítězoslavně pozvedla obočí. Topolánek to řekl za ně. A pokud zde někdo řekne co měl tedy Topolánek dělat tak odpovídám je to jednoduché: to co vykřikoval během celé volební taškařice, nestahovat kalhoty daleko před brodem (další oblíbené úsloví), měl se za svůj projekt postavit a prohlásit, že mu věří natolik,že je ochoten i riskovat další volby a ty přesvědčivě vyhrát. Koneckonců co jiného by měl chlap s gulami dělat. Směšný je i další návrh na nesystematickou změnu ústavy. Ať už je poslanců 200 nebo 199 může se lehce stát že se do parlamentu dostanou dvě stejně velké strany každá o počtu 99 poslanců a o republice bude rozhodovat jeden extrémista. Nic to prostě neřeší. Jen další zbabělá kamufláž. Je noc , psí vojáci spí. A to je dobře, již brzy budeme vstávat bez politických diskusí, budou zbytečné, politický rybník zahnije mrtvolnou nehybností a Kubiceho zpráva a další aféry zapadnou do bahna politických frází . Ale zítra budou potřebovat dost sil na obhajobu neobhajitelného ať už se to jmenuje Topolánek nebo Paroubek.

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 0:

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka