pondělí, července 03, 2006

Povinnosti CSSD

Posledně se vyrojilo mnoho dobrých rad, jak by se ČSSD měla chovat. Začalo to velmi užitečnými výzvami ať se zbaví politika, který jim během roku trojnásobně zvedl preference a končí to pravidelným informováním, co je pro sociální demokracii nejlepší a co teď má dělat. Člověk se dozvídá, že povinností opozice je buď vytvářet vládu nebo ji aspoň tolerovat. Je zvláštní jak se komentátoři během posledního měsíce přeškolili. Do posledních voleb přece zastávali názor, že opozice musí být důsledná a nemá podporovat vládu. Zvláště Lidové Noviny a Mladá Fronta za časů opoziční smlouvy stále informovaly ODS, že nemá nic podporovat ani tolerovat, ale má jít vládě po krku. Tyto deníky dnes zastávají úplně opačný názor a publikují největší množství nesmyslů, ve stylu "role opozice je podporovat vládu".
S povinnostmi sociální demokracie jsou i spojené výtky na její ošklivé destruktivní chování. Dokonce i chlap s gulami Topolánek, když po debaklu v hlasování o předsedovi Sněmovny na rychlo rušil účast v nedělní televizní debatě, zaplakal novinářům na rameni jak to ČSSD je destruktivní. Destruktivita ČSSD spočívá v tom, že se nenechá uplatit jedním křesílkem a nepodporuje vládu. Konstruktivní ODS jí nic jiného zatím nenabídla. Ale to ČSSD se chová nezodpovědně a nezačne za pozici předsedy Sněmovny tolerovat vládu, kterou by pak neměla možnost odvolat a která by za pomocí Senátu mohla prosadit téměř cokoliv.
Je samozřejmé, že v podobné situaci ve které by vládu sestavovala ČSSD, tak by ODS si vzala jeden stoleček a pak radostně odkráčela do tolerantní a podporující opozice. Jen je divné, že kdysi Klaus chtěl jednak výrazně více. Asi je to nezodpovědný a destruktivní člověk. O tom jak jak se chovala celé minulé období ODS, s její nulovou tolerancí, asi není nutno mluvit, jen by si na to její členové mohli při svém fňukání vzpomenout a novinářům by bylo třeba také trochu občerstvit paměť. Pak by možná při normálním politickém jednání a nabídkách kompromisu nikdo neblábolil o destruktivitě.

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk