pondělí, srpna 23, 2010

Efekt zvýšení daní

Když před volbami levice navrhovala jako součást receptů na řešení krize i mírné zvýšení daní, tak to bylo pravicovými politiky a médii velmi pečlivě analyzováno a obecný názor zněl jasně. Jde jen o šikanu, která hlavně nic nepřinese, protože to stejně všichni ofixlují a vyšší daně neodvedou.

Nyní ale máme po volbách a efekt zvyšování přímých daní je trochu jiný. Ještě před nedávnem navrhovaná koaliční stovka od každého na povodně byla brána jako jasný příjem státu a celkový příjem je vyčíslený na pět miliard. I přes zarputilé hledání jsem nikde nenašel jediné zpochybnění této částky, kde by se operovalo s předvolebními argumenty, jak vyšší daň stejně nemá efekt a co více jak strašidelně zabrzdí hospodářství. Nu což, když zvedá daně pravice, tak se to jasně vyplatí a není důvod psát každodenní ságy proti hnusnému okrádání občanů.

Zajímavým okrajovým doplňkem je i aktuální kličkování druhého vítěze voleb, neboli premiéra Nečase. Vyšší daň nejdříve podpořil, ale nyní, asi v rámci potřeby se vymezit před komunálními volbami, úplně otočil. Měřeno stejným metrem jako ještě před pár měsíci, jde samozřejmě o naprosto nedůvěryhodného a zločinného politika, kterému se nesmí ani podat ruku a měla by se začít vypichovat jeho bradavice na krku.

Kouzelná byla také jeho dřívější argumentace ve prospěch plošné stovky, mělo přeci jít jen o krabičku cigaret a pár piv. Jde o osvědčený pravicový argument, který rádi přebírají i novináři - poplatky u lékaře také přepočítávali na piva a cigára. Nu což, jestli toto promlouvá k české veřejnosti, tak nyní by například mohlo být oprávněným argumentem pro zavedení progresivní daně například toto: Pokud se zvedne daň, tak si holt někteří nekoupí krabici kubánských doutníků a několik lahví archivních vín. Tak nemají důvod remcat. A že ne každý si toto kupuje ? No a co, u cigár a piva se také počítá jen s laciným efektem a ne racionální argumentací.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 3:

V 8/23/2010 9:27 odp. , Blogger Tribun řekl...

Má to ještě vůbec cenu komentovat? Vždyť je to stále dokola. Notorický lhář je zas a znova usvědčen ze lži a stejně vytrvale je svými následovníky stavěn na piedestal cti a zodpovědnosti. Je to takový komplex týrané ženy v celonárodním vydání.

 
V 8/24/2010 11:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Poslední odstavec do kamene tesat a stříbrem vymalovat!!!

 
V 8/25/2010 4:28 odp. , Anonymous Legolas řekl...

To,že premiér Nečas je prolhaný politický dinosaurus,se mohl přesvědčit mnohokrát každý. Zajímavé bude,jak se jemu a Kalouskovi podaří vylhat z pravičácké mantry,že i nepatrné zvýšení přímých daní od ďábla jest!Bez jejich zvýšení,tedy nastavení alespoň nějaké daňové progrese,běžné ve vyspělých zemích EU,to prostě nepůjde a Nečasova vláda "rozpočtové odpovědnosti" se dočká deficitu přes 200 miliard korun. Složená daňová kvóta (SDK) t.j. poměr výnosu daní, cel a pojistného na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení k HDP v běžných cenách byla v roce 2009 34,4% k HDP,tedy o více než 5% pod průměrem EU,kde činila 39,6% ! Tedy recept na likvidaci schodku státního rozpočtu je v podstatě jednoduchý. Upravit daňový systém na průměr států EU a bylo by po problémech s deficitem státních financí.Od takových tržních komsomolců,jako jsou Nečas s Kalouskem,se však taková rozumná hospodářská politika nedá čekat.Půjdou raději cestou zdražování základních životních potřeb a přesunutí zátěže na střední a chudé vrstvy v bláhové naději,že tyto skupiny obyvatel finančně utáhnou jejich dogmatický neoliberální pokus,který se však ukáže jako cesta do pekel.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka