čtvrtek, listopadu 01, 2012

Ekonomický vtípek

http://m.nasepenize.cz/hdp-ceske-republiky-vzrostl-behem-20-let-o-50-procent/nasepenize/kratke_zpravy/10529

Ema má maso. Ó my se máme.  Domácí produkt naší země je vyšší o polovinu než v roce 1990. To je skvělé, nastoupili jsme na tu nejlepší cestu vývoje. Nikdo nemůže o čemkoliv pochybovat. A nebo přece?

http://www.indexmundi.com/facts/austria/gdp

Rakousko
HDP 1989 - $131,915,000,000
HDP   2010 - $379,069,000,000

A teď stačí jen trošku popřemýšlet. Znaly centrálně plánované ekonomiky recese a dlouhodobé ekonomické krize? V porovnání se zbytkem světa můžeme říci, že neznaly. Celý bývalý systém se opíral na bleskovém růstu během industrializace (to naše průmyslová země vlastně nepoznala, ale u jiných států jde o ověřený statisticky jev) a pozdějším pomalém vývoji občas doplněným stagnací, ale ne poklesem. Přesná a nezpochybnitelná čísla bohužel neexistují, protože minulý režim potřeboval lhát sobě i světu a tvrdit, že je více, než byl doopravdy.  Stačí se ale poptat pamětníků, prohlédnout fotodokumentaci a použít i selský rozum, kdy sice ekonomické údaje se rozchází, ale všechny potvrzují průběžný nárůst našeho hospodářství. Samozřejmě vždy je zdůrazněno, bez zohlednění celosvětové situace a rozpočtů opírajících se o udržení neudržitelných armád, že jiní se vyvíjeli rychleji. 

A teď si jen tak teoreticky vezměme, že by se bez transformace české HDP vyvíjelo směšným a pomalým tempem dvou procent za rok bez jakýchkoliv propadů v ekonomických krizích ... A to pomíjím fakt, že už před pádem tzv. bolševika docházelo k ekonomickému uvolňování, drobným soukromým iniciativám či novým manažerským postupům ve stylu Slušovic. O kolik by byla naše ekonomika výše v dnešní době? Izolovaná Kuba, s jiným ekonomickým systémem, možná podobným tomu našemu, po ztrátě partnerů z Varšavské smlouvy se za stejné období ... zvedla podobně jako my v kapitalistickém ráji.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:GDP-Caribbean.png

Netoužím po návratu režimu, který byl před rokem 1989. Jen bych byl rád, aby náš dnešní ekonomický systém dokazoval svou kvalitu lepšími parametry než minulost či země, které šly jinou cestou. Teď to vypadá, že je maximálně stejně výkonný. Jen si bezdomovec pod mostem může koupit víc banánů.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 4:

V 11/01/2012 3:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Prokristapana co to je za nehorazne lzivou zpravu??? Tahle veta ma znamenat co:

"Česká ekonomika začala růst (+2 %) v roce 1996, slovenské HDP posílilo o dva roky později."

Diky za informace o techto lzich! Jenom by me zajimalo, jak bylo HDP pred a po 1989. prepocitavano na dolary... Jaky efekt na statistiku ma kurz, ktery je mozno ruzne ovlivnovat na ucely propagandy? Napriklad pri uvolneni kurzu koruny proti dolaru byla koruna silne podhodnocena. Cili aby to v dusledku neznamenalo, ze rust hdp po roce je pouze inflace a kurz koruny...

Ono kdyz napriklad telefonni operatori a banky vyvadeji ze zeme sumy v radu desetimiliard, nekde se odliv projevit musi...

Jinak me tesi, ze na pravdolaskarske lzi uz temer nikdo neskoci, jak je patrno z nekolika komentaru pod clankem.

 
V 11/01/2012 3:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

(*rust hdp po roce 1989 je pouze inflace)

 
V 11/01/2012 4:42 odp. , Blogger Tribun řekl...

Dejte si pozor, dokazuje opak toho, co má být dokázáno.

 
V 11/09/2012 9:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jako for dobry ... ale uvadet rust HDP u rakouska zrovna v USD a pro CR v CZK taky neni uplne ferove srovnani ...

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka