pátek, října 12, 2012

Jak ODS děsně zadlužila kraje

Všiml jsem si na stránkách nejdůvěryhodnějšího portálu ve vesmíru, jakým je iDnes, upoutávky na páteční článek s nadpisem, jak ČSSD zadlužila kraje. Je samozřejmé, že datum vydání tohoto rozboru, na který už nebude moc času reagovat, je jen čirá náhoda. Ale ani nemusím na článek čekat, co zítra bude napsáno, je jasné. Bude to něco ve stylu Bakalových Hospodářek, kterým tentokrát nestačily jasné statistiky, jak kdo udělal velký dluh, ale rozebíraly dopodrobna co možná bude a nebo nebude v budoucnu a ke dnešnímu datu započítávali i závazky, které budou splatné za rok či dva.

A přitom záležitost je velmi jasná. Pokud budeme postupovat tak, jak se zatím vždy postupovalo, odpověď na otázku, jak ČSSD zadlužila kraje je jasná. Výrazně méně než ODS, která vládla před ní. Ta totiž předala kraje, v době, kdy byl rekordní hospodářsky růst (ano, ano, toto je oblíbený pravicový argument, je nutno ho bezpodmínečně připomenout, protože Mádlové na to slyší), s naprosto strašidelným celkovým zadlužením ve výši 14 miliard korun. Sociální demokracie nepřevzala kraje v době růstu, převzala je ve chvíli, kdy jsme přestali být klidným ostrůvkem v moři mezinárodní krize a začala u nás hospodářská recese. I v takovéto naprosto tragické situaci, na konci loňského roku, podtrženo a sečteno bylo zadlužení 22 miliard korun, čili vzrostlo o 8 miliard a podle navržených rozpočtů to ani náhodou nevypadá, že by sociální demokracie v krizi překonala naprosto nepřípustnou rozhazovačnost občanských demokratů z dob prosperity.Tato čísla jsou ještě zábavnější, když je sestavíme s naprostou neschopností rozpočtově zodpovědných vlád hospodařit alespoň stejně, jako jejich předchůdci.

Pokud bude nějaký Mádl namítat, že se má započítat to či ono navíc (jak už se snažili manipulátoři od Bakaly a určitě totéž udělají ti z iHeute), tak se ho zeptejte, kolik se má odečíst z předchozích dlouhodobých závazků. Pokud budeme budoucím odečítat něco z dnešní doby, tak to přeci je fair přístup. Ať nejdřív předloží čísla dřívějšího hospodaření, s výhledem na několik období. A pak stačí ještě přidat zákeřnou otázečku, kolik z dluhů vycházejících na období hospodaření sociální demokracie na celostátní úrovni, připadá na vládu Václava Klause. Najednou zjistíte, že to se takhle nesmí brát. Že v minulém volebním období a také u vlády je to něco jiného a stejně Kartágo musí být zničeno a za všechno může socdem a samozřejmě také Paroubek. A pokud nebudete volit zadlužovače z ODS, TOP a nějakého vedlejšího pravicového projektu, tak skončíte v Řecku.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 1:

V 10/12/2012 8:34 dop. , Blogger Tribun řekl...

Já jsem si nedávno všiml podobného článku, jen zaměřeného na KSČM. Poměrně sofistikovaně tam vysvětlovali, jak KSČM v krajích podporuje korupci. Působilo to dost upoceným dojmem.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka