neděle, října 04, 2009

Neopakované irské referendum

Irové se rozhodli v referendu, že schválí Lisabonskou smlouvu. Výsledek při větší účasti byl velmi jasný, pro bylo 67 procent lidí proti 33 procent. Samozřejmě, že "opakování" referenda vzbuzuje jisté rozpaky, ale je to opravdu něco tak strašného, jak se nám někteří snaží vsugerovat ?

V politice, ale i v normálním životě se o stejných či velmi podobných věcech rozhodujeme mnohokrát a podle aktuální situace svůj přístup můžeme měnit. Nikdo se přeci nediví, když vítězné strany po volbách ruší či modifikují zákony svých předchůdců. Vláda jedné neomylné strany už je přeci dávno minulostí, ale i v případě diktatur zákony nebyly neměnné, ale přizpůsobovaly se aktuální situaci či vnitropartajním mocenským hrám. Proč by akorát v případě referend to mělo být odlišné a starší rozhodnutí občanů by bylo na věčné časy a nikdy jinak i když občané změní názor a situace je jiná ?

Také by se nemělo zapomínat, že Irové nehlasovali o naprosto totožné věci. Po předchozím referendu proběhlo mnoho náročných jednání, kde si Irsko vymohlo záruky ohledně daní, potratů, bezpečnosti, sociální politiky či eurokomisaře. Takže občané nyní hlasovali o něčem přeci jen jiném než před rokem. Takže dokonce s mírnou nadsázkou by se dalo říci, že to ne většina států EU tlačila na slabé Irsko, ale že jeden stát donutil většinu ke změně názorů.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 6:

V 10/04/2009 4:56 odp. , Blogger Stan řekl...

Tady se spíše nabízí otázka, jestli ti ostatní by to neměli ratifikovat znova. Oni totiž schválili LS bez výjimek pro Irsko.

Aby bylo jasno, nemám na LS nějaký vyhraněný názor, neboť jsem líný ji číst a nikdo mi ani nebyl schopen srozumitelně vysvětlit výhody či nevýhody, ale celý ten schvalovací postup ve mě budí značné podezření, že se zde peče něco nekalého

 
V 10/04/2009 5:10 odp. , Blogger ods řekl...

Stane, ta námitka je zajímavá. Z hlediska právnického spíše není nutno hlasovat znovu, protože čistý text se nezměnil a jde o budoucí rozhodnutí či respektive záruky. Ale samozřejmě, že jiné státy by mohly vnést podobné námitky, ale tím bychom se dostali vlastně na začátek. Osobně si přeji co nejsilnější Evropu, do budoucna jako federaci, takže jsem rád, že tento krok, snad už opravdu poslední závažnější je za námi.

 
V 10/04/2009 5:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je fakt, že to celé tak trochu připomíná kvadraturu kruhu: potřebujeme ústavu a všichni to víme, ale politici se jí bojí, protože ji neumějí "prodat" občanům, a tak se dělají tanečky ala Lisabon.

Ta Stanova námitka je sice na místě, jistá pachuť z referend opakovavých tak dlouho, až to vyjde, také, ale teď podle mne opravdu není vhodná doba na nějaký purismus a perfekcionismus, protože potřebujeme funkční a akceschopnou EU. V USA se už zase tluče do válečných bubnů, blíží se zima a kdo ví, jestli prozápadní Ukrajinci zase západu nevypnou plyn, na spadní je změna globální rezervní měny...

Potřebujeme kulturní a civilizační "pevnost Evropa", a ne si kálet do vlastního hnízda vnitřními sváry a rozmíškami.

 
V 10/04/2009 6:17 odp. , Blogger ods řekl...

Já bych to možná porovnal (i když jako každé porovnání to má své mouchy) k situaci, kdy si jdeme koupit auto a víme že to auto chceme. Poté co nám ho ale prodavač ukáže tak nám začnou vrtat hlavou pochybnosti (bezpečnost, spolehlivost atd.) ty jasně řekneme a koupi s lítostí odmítneme. Prodavač na to zareaguje tak, že na naše pochyby nám dodá materiály, které ukazují, že statisticky to auto je velmi bezpečné, má naprosté minimum poruch a ještě aby svá slova potvrdil, tak nám v rámci původní ceny přidá dvojnásobnou záruční lhůtu. Poté se sice budu rozhodovat znovu o tom samém autě, ale už za jiných podmínek a mohu říci ano.

 
V 10/04/2009 8:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nějaká porucha, či co... Můj poslední vstup měl znít: Ještě si zaspamuji a Jako kůl v plotě měl být link Jako kůl v plotě.

Jestli to zase neprojde, tak prosím o smazání i s tím předešlým nepodarkem.

 
V 10/04/2009 8:44 odp. , Blogger ods řekl...

Vypadlo href u toho předchozího příspěvku a nezkontroloval jsem to, protože text jsem už četl. Tamto máznu a nechám ten fungující.

Mimochodem podobně dobrý text trošku jinak je i na Outsidermedia od Vlka.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka