neděle, března 06, 2011

Reformy ukazatelem blbosti populace ?

Před nějakými dvěma týdny SANEP zveřejnil jeden ze svých průzkumů veřejného mínění. Hned se ho chytila média a radostně světu oznámila, jak lidé touží po vládních reformách. Pro a spíše pro zahájení všech plánovaných reforem v tomto volebním období je nějakých 66 procent dotázaných sanepáckých klikačů.

No to vypadá na drtivou podporu reforem. Rozhodně reformy si přeje spousta lidí. Ba ty plánované reformy chtějí strašně rychle. Reformy jsou nutné. Okamžitě dodejte reformy. Reformy, reformy, reformy, člověk pomalu se bojí otevřít ledničku, aby na mně máslo či mléko taky nevykřiklo, že nějaké reformy by byly fajn. A v tom je zakopaný celý pes, s nesmyslností takovýchto průzkumových dotazů a vůbec s neustálým zneužíváním tohoto slova. Protože slovo reformy, ve skutečnosti nic konkrétního neznamená.

Kdybych se zaregistroval v Sanepu a ten se mne otázal, "domníváte se, že by stávající vládní koalice měla během svého čtyřletého volebního období zahájit realizaci všech plánovaných reforem," tak bych musel podle svého nejčistšího vědomí a svědomí odpovědět ne a nerozumím tomu, proč klikači odpověděli jinak. Přeci nikdo s alespoň zlomkem inteligence nemůže podpořit něco co neexistuje. Jak to, neexistuje ? Vždyť každý den někdo píše v novinách o reformách a vůbec ty reformy jsou nutné. To je ovšem pravda, novináři i vláda, toto slovo milují. Ale nemá jakýkoliv obsah.

Vždyť i nyní, když se debatuje vážněji o první reformě, tak vůbec neznáme její podobu, víme jen že se část peněz asi bude dávat nějakým fondům a že nám napařej rekordní berně, z jejichž výnosu při nejmenším polovičku rozfrcaj na nějaký Vondrovy zábavy. A možná se to bude dědit, a možná ne. A možná budou volné podmínky pro investice a možná ne. A možná bude státní fond a možná ne. Stále nevíme jak to bude i v detailech fungovat a vypadat a přesto to podporujeme ? A podporujeme většinově zavedení dalších reforem (zdravotnictví, školství, sociální a daňová) - jasně bylo v otázce řečeno všech, jejichž podobu vůbec neznáme, dokonce ani v náznacích, jako je to alespoň nyní u penzí ?

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 3:

V 3/06/2011 9:50 dop. , Blogger Tribun řekl...

Když se podívám na účast na včerejší protivládní demonstraci, kterou si vláda nemůže vyložit jinak, než jako výraz všeobecné podpory, tak bych řekl, že ten SANEP má nakonec i pravdu. A to osobně neznám nikoho, kdo by vládu podporoval, a minimálně s důchodovou reformou se netrefili do vkusu nikomu, ani kolegům "podnikatelům", a že ti jinak nedají na "krásný nový svět" dopustit.

Jiná věc je, že slovo "reformy" má dnes asi stejnou vypovídací hodnotu jako dříve "budování". Nikdo neví, co to přesně znamená, v praxi se pod tím většinu skrývá něco jiného, než bylo v reklamním letáku, ale nikdo do toho ve vlastním zájmu nešťourá, protože by mohl vyfasovat nějakou ostrakizační nálepku jako "ztroskotanec a zaprodanec", "komunista", "stará struktura", případně "ubožák, co má rád jistoty".

 
V 3/06/2011 3:57 odp. , Anonymous Jan řekl...

Když jsem si tak v tichosti a sám dříve analyzoval důsledky významných světových zvratů a revolucí, vždy mi z toho vyšlo poučení, že následně dochází k významnému vzedmutí aktivity obyvatelstva. Rovněž ochoty k uskromnění se a dalším projevům mobilizace všech tvůrčích sil. A tento jev se v nějakém intervalu od dějinné události začíná vytrácet. Až mi přišel na mysl princip permanetní revoluce opakující se v intervalu daném dobou od vzepětí po úplný útlum. Jaksi jsem později pochopil, že to není možné. Že k novému vzepětí je nutný dlouhý čas útlumu, kdy se začíná vytvářet a sílit nové očekávání. Jen samotná revoluce byť v krátkých intervalech nepomůže. A tak mi přišlo na mysl, zda tato vláda nedošla ke stejným názorům jako kdysi já. Taková pořádná reforma je svým způsobem malá revoluce, neboť může zásadně zasáhnout do životů lidí a vytvořit ono vzepětí. Konečně i všechny plánované reformy naší vlády nemluví o ničem jiném, než o šťastném životě našich dětí a vnuků. Kdo by svým potomkům nechtěl něco takového dopřát i za cenu vlastního omezení, ba za cenu vlastního života. I když dvacet let úpadku by byla dostatečná doba na dost velkou úroveň očekávání, patrně správný okamžik ještě nenastal. Moje generace zažila dvě revoluce. Každá slibovala ráj a změnila se v peklo. Na další revoluci tedy raděj nečekám. Takže ani na takové malé ve stylu reformy. Nepochybně je třeba větší impulz. Na něj by možná reagovala mocnější masa obavatelstva. Jen se bojím, aby nebyl moc krvavý.

 
V 3/08/2011 11:26 dop. , Anonymous Legolas řekl...

Vláda a sdělovací prostředky,obhajující neoliberální pohled na dění ve společnosti,úspěšně pokračují ve vymývání mozků lidem. Máme to všichni ještě v živé paměti z předvolební kampaně,kdy se podařilo tak důkladně vymýt mozky hlavně mladým voličům,že dali hlas dvěma naprosto neznámým stranám,aniž si přečetli jejich program! Podobně i dnes již zprofanované slovo "reforma" nemá de facto žádný obsah,je to pouze demagogický argument Nečasovy vlády,kterým pravicová média zatvrzele masírují celou společnost. Vše v duchu známého hesla Hitlerova ministra propagandy Goebelse: "Stokrát řečená lež se stává pravdou". Touto pravičáckou propagandou se mnoho lidí dostalo do zcela absurdního myšlenkového stavu. Když se jich člověk zeptá,jestli schvalují důchodovou reformu v té podobě,jakou ji navrhuje Nečasova vláda,řeknou ano z důvodu,že začínají chybět peníze na důchody. Když se jim ale sdělí argument,ža u nás se vydává na důchody 8,5% HDP, v Polsku je to 12,4% a ve většině zemí EU ještě víc,zpravidla o tom neví.Stejně tak i Klausovo vyjádření o stárnutí populace,že dnes je 35 důchodců na 100 aktivních,ale na základě demografického vývoje to bude v roce 2035 již 75 důchodců! Zase pouze demagogie na základě Goebelsovy propagandy. Předložil nebo viděl snad někdo odbornou analýzu uvedeného argumentu? Viděl snad někdo analýzu neufinancovosti současného průběžného systému? Samozřejmě za předpokladu určitých parametrických změn jako na př. posun věku odchodu do důchodu a pod.S Klausovým neoliberálním pohledem na svět zásadně nesouhlasím,ale souhlasím s jeho výrokem,že Nečasova vláda zatím vůbec nevysvětlila občanům navrhovanou důchodovou reformu. Klaus ale zapomněl dodat,že vláda to ani nemůže vysvětlit,protože by popřela svůj pseudoargumet,že to dělá pro naše děti a vnuky,což samozřejmě není vůbec pravda. Pravý důvod je ten,že pravicoví bosové v čele s falešným hráčem Nečasem přistupují ke státním penězům jako ke kořisti. Státní podniky byly za Klausovy privatizace rozkradeny,tam již nic nezískají. Soustředili se tedy pod neustále omílanou záminkou o potřebnosti reforem na ty veřejné peníze,které ještě nebyly rozkradeny,tedy na miliardy plynoucí z pravidelného příjmu na sociální a zdravotní pojištění.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka