pátek, září 18, 2009

Hoďte na něj síť

Mirek "Bilak" Topolánek se asi definitivně zbláznil. Poté co americká administrativa přehodnotila plány na rozvoj protiraketové obrany, vystoupil s projevem, kde kromě již klasického, ale mírně monotematického pláče, jak mu rozšlápli bábovičky během předsednictví EU, začal vysvětlovat, že to prý naše nestabilita (správný modrák okamžitě ví, že je za tím arcilotr Jiří Paroubek) dala Američanům pretext ke změně postoje. Ba dokonce tvrdil, že to Spojené státy porušily psanou smlouvu.

Náš exfuhrer zapomíná na pár drobnůstek. Papír, který on a jiní Quislingové podporovali, nebyl schválen. Možná jeho chodící srajtofle Bormann neměla dostatek šustivých argumentů, možná šlo jen o vrozenou zbabělost chlapa s gulami, kterou celkem úspěšně skrývá za hrubost a primitivní silácká gesta, ale to ODS zde dva roky vládla a dohodu mohla nechat projít Poslaneckou sněmovnou. Nestalo se tak a proto o porušení jakékoliv psané smlouvy nemůže být řeč.

Stejně nesmyslnou hodnotu mají i jeho spekulace ohledně toho, jak prý na vině je naše nestabilita. Mohli bychom o tom alespoň trošku přemýšlet za předpokladu, že by se nové rozhodnutí týkalo jen České republiky (a také za druhého předpokladu, že bychom byli dostatečně sebevědomí a věřili tomu, že hlavní město Jugoslávě neboli Československo, je největší starostí amerických stratégů, politiků a ekonomů). Jenže k velkému smutku všech paroubkobijců, jde o novou koncepci protiraketové obrany a rozhodnutí postihlo i Polsko s velmi stabilní vládou, které předcházela jiná, také silně proradarová. A nad tím vším jim tam bdí a bděl prezident Kaczynski, který také podobně jako politici naší bývalé vládní koalice oklepává hnědý a silně zavánějící nános na vlasech.

Pan Topolánek by se příště měl zbavit své pózy egocentrického mučedníka a rozhlédnout kolem sebe. Bude potom působit jako trochu menší hlupák, než je ve skutečnosti. A také by neměl zapomínat (a ať si k sobě přibere hlavně kolegu Vidíma) na dříve mediálně sugerované, že proti nápadům vycházejícím z Bílého domu jsou pouze primitivní postkomunističtí antiamerikanisté (a k tomu důchodci, chudáci a nevzdělanci).

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 11:

V 9/18/2009 8:31 dop. , Blogger Tribun řekl...

Joj, to to prásklo! Přesně, nekompromisně a přímo do černého. To zas bude kvikotu mezi "slušnými a normálními", jak modrá soldateska sama sebe nazývá :-)

Na postojích Topolánka a jemu podobných je nejpozoruhodnější ta eklektická směs arogance a servility, siláctví a zbabělosti. Na jednu stranu se Američanům dvoří a nadbíhají jim jako roztoužená fanynka, na druhé straně je poučují, kárají a úkolují.

Nejvíc mne včera ovšem pobavil asi Schwarzenberg: ""Pro předsedu politické strany TOP 09 a bývalého ministra zahraničí České republiky Karla Schwarzenberga není konec radaru jeho osobní prohrou, protože se nejednalo o českou, ale americkou iniciativu." (http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=647844))

To si připadám jak v Jiříkove vidění. Kdo za nás smlouvu podepsal? Kdo nás strašil Ruskem? Kdo podepsal nedávný zvací dopis č.2? Kdo...? Kdo...? Kdo...? Z toho už mi není ani těžko, z toho je mi vysloveně nablití.

Přesně stejně se zachoval v případě Čunka. Nejdřív pevné zásady a pak pružná otočka. Kódl je halt splachovací.

A mimochodem, dva tři roky posloucháme stále dokola, že radar byla iniciativa ČSSD a že jej proto musí ČSSD podpořit a ejhle: najednou se nejednalo o českou, ale o americkou iniciativu.

 
V 9/18/2009 11:55 dop. , Blogger Herbage řekl...

We are the champions - my friends
And we'll keep on fighting - till the end :)

Byl to dlouhý a tuhý boj, ale nakonec jsme to zvládli. USA jsou momentálně ve finační tísni a za pár let budou ještě ve větší, takže nelze předpokládat, že ten svůj plán ještě někdy realizují. Je důležité si uvědomit, že my jako občané jsme do toho vlastně ani nemohli kecat a tak jako tak by se rozhodlo jinde, ale co se povedlo je, že se celá věc zdržela až doteď, což je z dnešního pohledu klíčové. Avšak i přes poněkud vtipný rusofobní článek na idnesu s názvem: "Místo zbraněmi chřestí penězi. Bude Česko opět patřit Moskvě?" se obávám, že budem chtě nechtě muset dělat něco se svojí energetickou soběstačností a že nejde spoléhat, že nám Rusko bude stále dodávat ropu a plyn jen tak za nic, ale bude možná za to něco vyžadovat. V dnešní poměrně ekonomicky stabilní době platí vztah - vy neprodáte, my nekoupíme a poškodí to obě strany. Pokud bude světová ekonomika za pár let v troskách, tak jinde nekoupíme a možná ani nebudeme mít zaco, jenže ropu a plyn jistě potřebovat budeme. Je dobré se nad tím zamyslet již nyní, byť už je pozdě, ale stále se něco dělat dá

 
V 9/18/2009 2:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Byl to dlouhý a tuhý boj, ale nakonec jsme to zvládli.
Tak on to Barrak odpískal díky vám? Človíčku vy umíte pobavit.

 
V 9/19/2009 12:11 dop. , Blogger ods řekl...

Než se pane budete smát, proč daná věc byla odpískána, tak doufám, že se zasmějete hlouposti Mirka Topolánka. To nevíte, že nestabilita v ČR, způsobená Paroubkem zrušila rakety v Polsku ? To netušíte, že mimoparlament, ústavu a prezidenta zde byla nějaká smlouva, kterou ten zlý Obama (jistě jako loutka pana Paroubka) porušil ? Joj, co takhle se smát nejdříve základu. Protože hnutí proti radaru umožnilo jednu věc - nebo ji přinejmenším ovlivnilo, nedošlo ke schvalování ve Sněmovně. A dál je to buď pro inteligentní lidi, kteří chápou problematiku a nebo na delší vysvětlování. Možná někdy příště.

 
V 9/19/2009 10:24 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Mirdovi se směji už dávno, ale to mi v žádném případě nezabrání smát se i vám. :p

 
V 9/19/2009 12:06 odp. , Blogger Herbage řekl...

To anonym: "tak jako tak by se rozhodlo jinde, ale co se povedlo je, že se celá věc zdržela až doteď"

Co na této větě prosím nechápete. Nedělám si iluze, že názor občanů ČR měl na Obamu nějaký vliv, ale pomocí zdržování se dosáhlo kýženého výsledku a to je hlavní. Kdyby zde nebyl odpor občanů, tak Topolánkova vláda radar dávno odklepla a touhle dobou by už dávno začala výstavba. Tak se anonyme klidně smějte, ale zajisté se nebudete smát poslední :)

 
V 9/19/2009 2:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To určo ne. Místo radaru tu budeme mít rovnou rakety, můžete dál oslavovat. :)

 
V 9/19/2009 3:09 odp. , Blogger Tribun řekl...

[Opět zrecykluji jeden vlastní komentář] To, co vypuklo po odpískání radaru, je snad nějaká forma postraumatické poruchy. Jistě, že s radarem nic nekončí, protože myšlení, které jej zplodilo a lidé, kteří v něm vidí svůj svatý grál (a v po zuby ozbrojených divizích pak přímo vykupitele) jsou stále zde. Nicméně momentální (sic!) realita je taková, že radar není a místo něj jsou těšínská jablíčka slibovaných raket (ve skutečnosti mobilních baterií typi patriot či S-400). Jenže radar, to bylo pro radarové pohůnky fátum, pevný bod, ke kterému se vztahuje smysl jejich bytí. Není radar, nejsou oni. Proto se snaží udělat z porážky prohru a prezentovat to stylem: "Nechtěli jste radar, budete mít rakety. Kyš, kyš, mrkvička." Ale je to podle mne předčasné, je to jen snaha zachovat si tvář a vliv.

Navíc, podepsaná smlouva (mimochodem, není jisté, zda nebude pozne naplněna, nebo zda ji USA přímo vypověděli(vypovědí) zní jednoznačně na radar a Brdy (Článek II, odst. 1, viz http://tribun.bloguje.cz/708053-cteni-z-evangelia-co-rika-smlouva-o-radaru.php),), takže na nic jiného se použít nedá, tedy alespoň při elementární úctě ke znění smluv a norem. I když je pravda, že v zemi, kde bezplatně znamená za poplatek i podle ÚS, je možné úplně všechno, i to, že radar znamená rakety.

 
V 9/19/2009 5:14 odp. , Blogger ods řekl...

Tribun
Přesně totéž jsem si říkal. Ale jsem klidný, stejně jako bylo naprosto samozřejmé, že radar zde bude a Obama bude beze změn pokračovat v politice pana Keře (jiný názor měli jen agenti ruského imperialismu a komunističtí zaprodanci), tak dnes se stane naprosto jasné, že zde budou rakety.

 
V 9/19/2009 6:19 odp. , Blogger Tribun řekl...

ods,
problém je v tom, že "radar zde bude a Obama bude beze změn pokračovat v politice pana Keře" si nemyslí jenom tvrdé jádro kovaných amerikanofilů, ale i lidé, kteří jsou se situací v USA velmi dobře obeznámi (žijí tam) a žádnými sympatizanty Bushe ani Cheneyho rozhodně nejsou, jako nepříklad Clair zde: http://www.outsidermedia.cz/Thread.aspx?id=1255

 
V 9/20/2009 7:53 odp. , Blogger ods řekl...

Tribun
Velká část politiky Spojených států se podle mého názoru nemůže změnit, ať je u vesla kdokoliv, protože Amerika je velmoc a velmoci se na svět kolem sebe dívají jinou optikou. Ale přeci jen nesouhlasím, že by zahraniční politika byla stejná. Přeci jen dám přednost tomu, aby mi loupežný vrah dal na výběr peníze nebo život než když mne rovnou odpráskne bez diskuse a poté okrade.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka