čtvrtek, června 18, 2009

Místo řešení, klasické strašení

Zadula polnice a modrý vůdce Topolánek zavelel do útoku. Po oblepení celé republiky pekelným Paroubkem dnes přišla na paškál i celá sociální demokracie. Nejdříve zemědělcům vysvětlil, že hrozí nástup jakési fiktivní KSČSSD. Poté se rozhodl oslovit * i různé menší strany, sdružení, weby a jiné spolky a navrhl jim jakousi novodobou mutaci Národní fronty, kde by samozřejmě vedoucí roli měla vznešená ODS. Na tiskové konferenci vysvětlil, že tím chce zabránit návratu před rok 1989.

Vezměme jeho výzvu doslovně. Znamená to, že česká sociální demokracie je nemocnějším světovým hráčem. Pokud vyhraje volby, tak se jí podaří nejdříve podaří obnovit Sovětský svaz, tomu rozkáže obsadit přibližně polovinu Evropy a obsazené státy společně vytvoří Varšavskou smlouvu (odpůrci Lisabonu ale možná zajásají, již nebudeme v té nelidské EU). Souběžně dojde k znárodnění téměř celého hospodářství, ODS se sloučí s ČSSD (Topolánek v exilu založí Pravou ODS) a lidovci se tradičně chopí svého podílu na vládě. Rozpočet ale bude vyrovnaný, takže Václav Klaus, který komunistické vyrovnané rozpočty obdivoval, možná bude patronem celé přeměny. Na hranicích vyroste nová železná opona, svoboda slova bude potlačena. Celé to zní naprosto nesmyslně, zvláště v době NATO a EU, ale nesmyslná tvrzení to je jedna ze specialit falešného a prázdného předsedy modrého ptactva.

A nyní vraťme se zpět od fantasmagorií Mirka Topolánka k realitě. Předpokládejme, že ČSSD vyhraje volby a spolu s KSČM budou mít nadpoloviční většinu. Vynechme teď menší strany i když ty do povolebních vyjednávání vnesou další trumfy. Přímá koalice s komunisty je velmi nepravděpodobná (hrají tu zvláště roli rozdílné přístupy obou stran k NATO a EU), mnohem pravděpodobnější je obdoba jakési opoziční smlouvy. Ale i kdyby došlo ke koalici, tak se ve skutečnosti nic děsivého nestane. Sociální demokraté jako strana jsou velmi silně proevropští a v EU jakýkoliv totalitní stát nebo stát drasticky omezující soukromé vlastnictví neexistuje a nemá právo existovat (a představa všemocného Jiřího Paroubka co ovládne EU je snad dobrá jen pro modré paranoiky). Taková vláda bude výrazně více levicová, pravděpodobně prosadí vyšší zdanění, udrží státní zdravotnictví a penze, zbrzdí deregulace a nebude se s hurá optimismem vrhat do dalších privatizací. Neboli se bude chovat podobně jako různé levicové vlády v histori Unie, z nichž některé byly úspěšné a jiné ne (stejně jako to bylo i u vlád pravicových). Nelze předem říci, jak jejich hypotetické vládnutí dopadne, navíc v dnešním globalizovaném světě může přijít tolik neočekávaných událostí, že ani nejmocnější věštci opírající se o autoritu Saturnu a Jupiteru budoucnost nepředpoví. Z hlediska klientelismu asi také k velkým změnám nedojde a to proto, že na krajích již koalice nejsilnějších levicových stran existují (nebo jejich opozičně smluvní varianty) a žádné drastické změny nenastaly. Bohužel asi ani na plus, ale to realisté očekávat nemohli.

Mirek Topolánek by si měl uvědomit, že strašení komunismem funguje jen na úzkou skupinu jeho fanatických voličů, kteří mu sice zajistili výhru ve volbách do Evropského parlamentu, ale v porovnání s předchozími volbami před pěti lety jich nepřibývá. A to co stačilo na výhru při účasti 30 procent je příliš málo pro předpokládanou účast dvojnásobnou. Také by měl pochopit, že v jeho zájmu není nějaká velká Národní fronta. Lidé menší strany volili právě proto, že jim parlamentní představitelé nevyhovují, takže i slepenec by nadpoloviční úspěch téměř jistě nečekal - hlasy by dostal někdo jiný, kdo nepodporuje modrou hegemonii. ODS jasně potřebuje jednoho stabilního středopravicového partnera v parlamentu a lidovci zatím vždy byli a budou velkou neznámou (stačí si jen připomenout velký obrat pana zásadového Top Kalouska v roce 2006). Jen s takovým partnerem budou mít občanští demokraté v případě výhry velkou šanci na sestavení vlády, která by nepotřebovala hlasy těch zlých socanů z roku 1988.

--------------
Oslovené subjekty:

Politická strana Věci veřejné
SNK Evropští demokraté
Unie svobody - DEU
Evropská demokratická strana
Starostové a nezávislí
Strana soukromníků ČR
Strana svobodných občanů
Top 09
Občanská inciativa PRO
Centrum pro studium demokracie a kultury
Občanský institut
Liberální institut
Mladí konzervativci
Antikomunismus.cz
Virtually.cz
Opona o.p.s.
o.s. Jihočeští taťkové
Asociace soukromého zemědělství ČR
Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR
Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky
Svaz podnikatelů ve stavebnictví v České republice
Unie zaměstnavatelských svazů České republiky
Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu
Česká manažerská asociace
Svaz průmyslu a dopravy ČR
Konfederace politických vězňů České republiky
Asociace inovačního podnikání České republiky
Hospodářská komora České republiky

a další

Originální Národní fronta také oslovila mnoho subjektů - zde.

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 19:

V 6/19/2009 8:49 dop. , Blogger Tribun řekl...

Ať hledám, jak hledám, nevidím v seznamu oslovených Dělnickou stranu ani Národní odpor. Že by se skrývaly pod položkou "a další"?

P.S. Oslovených... nemělo být oslavených? Vždyť být osloven apoštolem modrého života znamená být oslaven jako přítel té jediné a pravé svobody a demokracie a jako věrný křemen v pevné hrázi proti ... však vy víte komu (jako v každé správné pohádce se jméno totiž neříká).

P.P.S. Jak to může těm ptákům ještě někdo baštit?

 
V 6/19/2009 3:51 odp. , Anonymous Winter řekl...

Jn, to bylo kýče a patosu, že by to vystačilo minimálně na osm Kunderových esejí.

 
V 6/19/2009 5:16 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Nejsem věštec - stačí se dívat kolem. Po řadu lidí jsou vizuelně snesitelnější představitelé ODS, jde o image - nevím jestli zapracoval Mr. Vodrážka, ale určitý posun tam je. Oslovení pravicových subjektů je logické vyústění a pokus o stmelení je též v pořádku... politickou chybou je strašení a možná nepřepuštění místa na kandidátkách (byť třeba zadních) osloveným subjektům; Chyba ČSSD neustále slovní přestřelky, prohlášení a v neposlední řadě chybí jakási celistvost - jako by každý hrál sám za sebe a ne za stranu a největší chyba je Jiří Paroubek v čele. Ukázala se prostá vnitřní nahota a že není a nebude nikdy státníkem. Státníkem se nestává člověk jenom funkcí, ale určitými postoji... V tom je ODS ve výhodě a zejména proto asi i vyhraje předčasné volby.

 
V 6/19/2009 7:04 odp. , Blogger Herbage řekl...

Kliknul jsem na odkaz na článek na aktuálně a za povšimnutí stojí dvě věci. Jednak anketa, kde se lidé z 45% obávají z návratu komunismu a jednak diskuse. Zde vytáhnu dvě největší perly: "
voliči pravicových stran jsou většinou lidé: s vyšším vzděláním, více pracují a více vydělávají, pragmatičtí, soběstační, sebevědomí, čestní, světa znalí. Naproti tomu typický volič levice je o něco méně chytrý, pracuje a vydělává méně, naivní, závistiví a peciválové. Na kterou stranu se dáte Vy?"

A reakce na příběh zkopírovaný odněkud z knihy pohádek Mirka Topolánka o pracovitém a líném, který byl poněkud delší, než bylo potřeba:

A:
Stručnost je sestra talentu,
to Vás ve škole neučili?
B:
nás ne, nás učili abychom měli bohatou slovní zásobu. Tohle co si napsal ty bylo v osnovách pro pomocnou školu. Je vidět tvůj profil. Hlupák, chudej a závistivej.
A:
To byl Čechov. Ovšem znalost klasiků se od "élity" čekat nedá.
A ani slušnost.
B:
aaaaaaaaa pan inteligent a ještě povýšenej. Jak jsem už napsal, takovej čůráček, kterej nic nedělá a proto je nalevo, protože čeká, že něco možná upadne. Třeba nějaká ohlodaná kost ne? Měl bych snad znát každý citát Čechova, když mě nebaví?

Bohužel mám předtuchu, že budoucí volby nebudou vůbec o programech, ale o co největší hysterii. Mladí x Staří, "Schopní" x "Neschopní", hlavně vypnout mozek a nepřemýšlet

 
V 6/19/2009 7:10 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Chyba ČSSD je zakládání platforem ve snaze přetáhnout křesťanské voliče a pak taky až moc velký zájem o hlasy voličů, kteří by spíše volili DŽJ...

 
V 6/19/2009 9:28 odp. , Blogger Tribun řekl...

Dobře, Herbage. Ale že se vám chce tu žumpu kydat? Já bych na to neměl žaludek.

Ovšem ta věta: "Na kterou stranu se dáte Vy?" je geniální, v té je všechno. Podstata atraktivity ODS v šesti slovech a jednom interpunkčním znaménku. Vždyť to je přece cargo cult jak vyšitý.

Za sebe bych na tu otázku odpověděl asi tak: já jsem já a jsem na své straně a nemám zapotřebí se k někomu přidávat. Dělám to, co považuji za správné, a že je to pravý opak toho, co dělají ti, kteří si potřebují namluvit, že jsou úspěšné, není můj problém. Ale to všichni ti "rytíři osobní a ekonomické svobody" nikdy nepochopí, protože jsou možná svobodní navenek v tom, že si dělají co chtějí a vnucují okolí svoji vůli, ale nejsou svobodní uvnitř, protože jsou otroky svého usilování o chiméru svobodu.

 
V 6/19/2009 11:08 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Tribun - To není podstata ODS, ale celé politiky. Základ pro dělení na modré, oranžové, červené, zelené, černéa bůh ví jaké. PS: Dokud budete využívat výdobytky systému nikdy nebudete svobodným - i když si to myslíte nebo se tak budete cítit. Systém na Vás všude klade nástrahy a každým okamžikem se ocitáte v pasti aniž by jste do ní vědomě chtěl... Člověk se může stát svobodným až se odprostí od všeho a bude tak samostatným, že systém a jeho služny nebude potřebovat... ale až najde každý tu svou svobodu tak už ani nebude mít potřebu sem psát... už bude v jiném světě... zatím ho tento svět a tento systém neustále vtahuje. A člověk se ani nebrání, aby nebyl vtažen.

 
V 6/19/2009 11:09 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Systém a jeho služby...

 
V 6/19/2009 11:35 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

PS: Parlamentní strany by se měly před volbama vyprofilovat a sdělit občanům... s kým by chtěly vládnout. ČSSD vyzývá voliče, aby zabránili návratu ODS, ODS burcuje proti návratu levice (KSČM a ODS); ČSSD dnešními slovy předsedy garantuje, že "ČSSD neplánuje vládní spolupráci s KSČM. Komunismus už se do Česka nevrátí" - trošku hloupé vyjádření... neboť by se komunismus už musel vrátit přes kraje, kde ČSSD vesele vládne s komunisty... a pak tu jsou lidovci a komunisti, kteří řekli před volbama, že by "už" mohli vládnout... a nakonec to dopadne tak, že buď vyhraje ODS a bude vládnout s podporou ČSSD a zapomene se, že ČSSD před ODS varovala... a nebo to bude opačně... Co si myslíte Vy?

 
V 6/20/2009 7:33 dop. , Anonymous onlooker řekl...

Komunismus v Česku hlavně nikdy nebyl!
I KSČM má špatnou taktiku, místo okecávání minulosti by měli natvrdo říci: "to, co bylo, byl totální omyl, to jsme popsuli dobrou věc" a měli by začít vyzvedávat rozdíly bezohledný kapitalismus versus socialismus. Tím by tlačili i na přístup soc dem.

 
V 6/20/2009 10:05 dop. , Anonymous fudzijan řekl...

Onlookere - Tohleto řekněte na meetingu ODS a rozcupujou Vás tam :-) "Čo bolo to bolo Terazky hej" Nedokážu si představit, že by měli vyzvedávat klady socialismu a veřejně... nejsem si jist, že k tomu společnost dospěla, aby to dokázala vnímat. A kdyby to řekli natvrdo? Aby se to neobrátilo proti nim samým. Nálady spolčnosti jsou různé...

 
V 6/20/2009 10:55 dop. , Blogger che řekl...

Mno - coboltobolo - podle mé maličkosti i tohle bude brzo neaktuální, nějak cítím v kostech, že tahle krize nebude krátká a že bude hodně bolestivá. A když se každý - i třešničkáři bojí na plnou hubu říct že dobře už bylo a těď bude jen hůř... a snažit se ten pád na hubu maximálně zmírnit.
Zatím se všude jen slibují zářné zítřky a pečení holubi do huby, rozdíl je jen ve velikosti těch holubů a počtu povolaných hub - čím míň hub tím větší holubi.

A poměřte podle parlamentních partají velikost těch hub, já bych se spokojil i s tou malou, jen když bude co do ní.

 
V 6/21/2009 9:33 dop. , Anonymous Tydyn řekl...

"to, co bylo, byl totální omyl, to jsme popsuli dobrou věc"
Klasická lež komunistů a jejich příznivců, oni tu totiž zavedli moc špatnou věc a nic jiného tu ani zavádět nechtěli.

 
V 6/21/2009 8:25 odp. , Anonymous onlooker řekl...

k tydynovi:
no ovšem, takhle se diskutovat nedá, to je snad každému jasné, že zavedli špatnou věc a že to nebyl socialismus, ale zaostalý leninský bolševismus. Nic jiného ani nesměli zavádět, nejen v padesátých letech, ale i šedesátémosmém.
A socialismus tydyn splachuje moc urychleně včetně nálepkování příznivců.

 
V 6/22/2009 8:49 dop. , Anonymous JGR řekl...

V Čapkových Hovorech s T.G.M. si můžete přečíst definici socialismu, tak jak to chápal Masaryk. V jeho definici je to přijatelné

 
V 6/22/2009 6:41 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

a toto je typické strašení: Rath pohrozil: Prohraje-li ČSSD volby, kraj přestane hradit poplatky ... dokonce bych neřekl strašení, ale spíš vydírání voličů - KDYŽ NEPŮJDETE K VOLBÁM A NEBUDETE VOLIT ČSSD A MY KVŮLI VÁM PROHRAJEME VOLBY NEPOČÍTEJTE S TÍM, ŽE VÁM BUDEME POSKYTOVAT NĚJAKÉ VÝHODY - ANO... POTRESTÁME VÁS... BUDE KONEC S HRAZENÍM POPLATKŮ OD KRAJŮ... ODVOLÁVÁME, CO JSME VÁM SLÍBILI A DÍKY ČEMU JSTE NÁS VYZDVIHLI VE VOLBÁCH, KTERÉ MY JSME VYHRÁLI (KRAJSKÉ VOLBY)... PAMATUJTE VY HLOUPÍ VOLIČI - VYHRÁVÁTE A PROHRÁVÁTE S NÁMI opravdu fajn :(

 
V 6/23/2009 4:56 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/devet-clenu-litomericke-cssd-rezignovalo-meli-strach_125886.html

... asi tak 1/1000 toho, co se u nás v kraji děje.... proto ČSSD už nikdy více

 
V 6/24/2009 10:16 dop. , Blogger che řekl...

Fudžiane - kecáš, řečeno to bylo takle : budeme to muset zrušit, protože na to kraj nebude mít (díky politice modroptáka v Praze)

 
V 7/09/2009 6:50 odp. , Anonymous finmag řekl...

Chtěl bych vidět, jak by v případě uzavření koalice ODS s DS levicoví voliči prohlačovali, že vlastně o nic nejde, protože že žádný nacismus u nás nehrozí apod. :)

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka