čtvrtek, března 10, 2011

Lež, velká lež, statistika

Při plánované důchodové reformě nejčastějším argumentem je, jak to stárneme, jak v roce 2050 budeme všichni nad hrobem a nikdo nebude pracovat a kdo ví jaké další hrůzy nás čekají. Tyto informace samozřejmě vychází z různých teoretických modelů, kdy vědci na základě nějakých dat vytáhnou křišťálovou kouli a pokouší se vidět do budoucnosti. Z tohoto sci-fi později pramení všechny ty autoritativní výroky politiků, co vše musíme udělat, abychom se ze všech těch děsuplných vývojů nezbláznili. Vždy je ale nutno zadat jednu prostou otázku, z čeho čerpají ti všichni političtí černovidci ?

No například u důchodové reformy velmi dlouho důležitou roli odehrávaly údaje z publikace Nová kmenová prognóza populačního vývoje České republiky. Tam máte kořeny všech těch katastrofických vizí. No a kde je háček ? Toto je publikace z roku 2004 a proto již některá data můžeme docela dobře ověřit. Stačí jedno číslo, právě pro kontext důchodové reformy velmi důležité. Tou je úhrnná plodnost. Na rok 2010 byla plánovaná podle různých variant mezi 1,2 a 1,4 (krajní nepravděpodobné podle vědeckých věštců extrémy) a realita byla jaká ? Úhrnná plodnost v roce 2010 byla někde kolem 1,5. Někdo jistě namítne, že se pracuje i s dalšími údaji. Ale u věšteb bude jejich přesnost zhruba vždy stejná jako u výše uvedené dříve extrémně významné publikace.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 2:

V 3/10/2011 9:34 odp. , Anonymous Jan řekl...

Většina závěrů o neúnosnosti průběžného systému financování důchodů vychází ze současné podoby populačního stromu a jak uvedeno v článku z pochybných prognóz. Je fakt, že nyní vypadá jako mohutný dub s širokou korunou a jasně se rýsujícím užším kmenem. Ovšem populační strom pro rok 2040 a tím spíš pro rok 2050 nám trochu ztopolovatěl. Jedno patro širokého rozvětvení (poválečné ročníky) je už pryč, druhé rozšíření (populační "exploze" let sedmdesátých) se zúžilo a navíc s ohledem na zvyšující se věk odchodu do důchodu je právě na hranici důchodového věku. Čili ani tak nezáleží na absolutních číslech, jako spíš na vzájemných poměrech ve věkové struktuře. Prostě ta košatá koruna odroste, takže obavy z mnoha důchodců na málo přispívajících z tohoto hlediska je blábol, neboť v nejhorším případě by šlo o jev přechodný. Ale může to být blábol pravdivý, ovšem nikoli z hlediska populačního, ale z hlediska ekonomického. Jsou země, kde základna populačního stromu je velice široká a strom vypadá spíš jako pyramida a přesto jsou zde větší problémy než u nás. Záleží totiž na tom, jak se celá struktura podílí na ekonomice. K čemu jsou dobré zástupy mladých, když nemají, či nechtějí mít práci a nepodílejí se na tvorbě zdrojů obecně a prostřednictvím odvodů i na zdrojích pro financování veřejných rozpočtů? Čili jako obvykle. Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce hledá důvody. Jen je někdy problém v tom - kdo chce a proč chce. Případně kdo nechce a proč. Mám rád absurdity. Připusťme nulovou natalitu. Neměl by pak kdo platit do průběžného systému, toť pravda. Jen jsem zvědav co budou dělat důchodci se svými úsporami z privátních fondů, když nikdo nebude dělat rohlíky.

 
V 3/13/2011 7:10 dop. , Anonymous Sta řekl...

Nehledě na to, že do prázdne "niky" se automaticky nastěhují lidé ze zemí s vysokou plodností. Čili při nulové natalitě by pouze Češi byli nahrazeni novou populací (tipuji to nejspíše na Asiaty a uprchlíky z arabských zemí). Otázkou je, jaká bude jejich ochota starat se o přestárlé a zpauperizované české etnikum.

Naštěstí mě tyto starosti už nemusí trápit. A vláda, kterou by to trápit mělo, a měla by dělat jasnou propopulační politiku, zjevně více trápí zajištění bezpracných zisků pro finanční odvětví.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka