středa, března 02, 2011

Socky chtěly zvednout daně

Volební kampaň si asi ještě každý pamatuje. Zlé socky budou zvedat daně, hodná pravice tomu zabrání, jinak skončíme v Řecku a naše nebohé děti budou plakat. Za hesly se ale skrývala nějaká konkrétnější čísla.

Návrat k daňové progresi a zvýšení daní firmám: 11 miliard
Zrušení stropů na sociální pojištění: 6-10 miliard
Zvýšení spotřební daně na tabák a alkohol: 4-6 miliard


Celkem sečteno a podtrženo při nejvyšším možném výběru to dávalo za tehdy předpokládané vlády špatných socek zvýšení daní 27 miliard. Sociální pojištění je také formou daně, a bude i když ho část povinně odvedeme soukromým firmám ačkoliv pak vypadne ven ze složené daňové kvóty (tady je ukryt podvůdek nové vlády s nezvyšováním této kvóty).

A pointa ?

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) předpokládá, že stát přesunem většiny položek s dosud desetiprocentní sazbou DPH do sazby 20 procent získá okolo 58 miliard korun.

Proč ty hloupé socky nenavrhly, že z našich kapes vysosnou dvakrát více peněz, to by se jim pak určitě tleskalo.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 6:

V 3/03/2011 12:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejvetsi svinstvo jake mohlo prijit - zvyseni dph. Pravicaci to udelali uz jednou - rok 2006. Nasledovala inflace okolo 25% (pravda, pouze spotrebni kos socek - kdyz si nekdo kupuje vic nez jedno auto za rok, inflace byla v jeho spotrebnim kosi jen par procent B-) - pripomenme, ze v jinych zemich dava statisticky urad moznost propocitat obcanum inflaci na jejich konkretni spotrebni kos). Na Slovensku tohle svinstvo zavedla hrdinna Dzurindova vlada jiz v davne historii - na Slovensku jsou potraviny drazsi nez v Rakousku....

Halt selektivni pamet. Kdo si jeste pamatuje na langerovske policejni "protiteroristicke" manevry v zari 2006? V pameti zustane jen to dobre... ;)

jg

 
V 3/03/2011 9:13 dop. , Blogger Tribun řekl...

Když zvýší daně pravice, tak je to nutné, odvážné a státotvorné rozhodnutí, i kdyby to bylo v přímém rozporu s tím, co hlásala před volbami. Kdyby je zvedla levice, je to ekonomický zločin, útok na demokracii, který dává občanům právo použít i zbraní ke svržení tak obludného režimu. Asi bude rozdíl v tom, že pravice snižuje daně bohatým a zvyšuje je chudým (logiku v tom nehledejme, je to čistá ideologie), zatímco levice má tendence to dělat právě naopak.

Ale hlavou mi vrtá ještě něco jiného: proč si vláda myslí, že pro mi Lafferova křivka neplatí, když jindy je to ultimátní argument proti zvyšování daní?

 
V 3/03/2011 3:14 odp. , Blogger ods řekl...

Tribune, myslím si, že Lafferova křivka je v platnosti pouze když vládne levice (vlastně viz váš první odstavec).

Z těch jinak často citovaných pouček mi najednou velmi chybí jindy tak častá vysvětlování, jak vlastně zvednutí daně nic nedá protože:
a/ firmy utečou jinam
b/ sníží se nákupy a proto i výběr daně, takže bude vlastně nulový příjem (pro poctivost uvádí se to nyní u knížek, ale u potravin lidé prý nebudou kupovat méně, takže výběr je jasný)

 
V 3/03/2011 6:35 odp. , Anonymous Jan řekl...

Tím výběrem DPH bych si v normálním státě nebyl jist. Jestliže se nějakých 58 miliard odčerpá z kupní síly, neboť kromě lékařů nevidím nikde růst příjmů, pak se tato suma musí projevit v úbytku poptávky. Pochopitelně na potravinách nejméně, neboť to je nejzákladnější životní potřeba. Vzhledem k tomu, že existuje rozhodnutí blokovat podstatnou část vybraných peněz na účtu rezerv, prostě budou v oběhu chybět. Tedy měly by chybět v normální státě. Lze ovšem předpokladat, že na účtu rezerv se dlouho neohřejí, neboť budou obvyklou cestou zprivatizovány a pak se samozřejmě znovu objeví na trhu. A tím budou znovu vybrány. Jak je ten koloběh peněz jednoduchý. Jen to zboží, které samzřejmě v oběhu nechybí bude umístěno poněkud jinde než dosud.
Ale ještě vtipnější mi připadá dopad ve zdravotnictví, které je osvobozené od DPH, čili DPH se plnou vahou promítne do nákladů, které bude nutno uhradit. Nebo ušetřit. Půjde-li se cestou úhrady, odkud by asi ty peníze vytáhli? Inu od těch, kterým z kapsy už odebrali další hromádku ve formě DPH. Je smutné, když zhorko těžko získané sumy peněz na zdraví se stát nestydí vybírat daně. Inu jsme jací jsme.

 
V 3/03/2011 6:51 odp. , Blogger ods řekl...

Jane, ano, určitě se to projeví na poptávce. Ale chtěl jsem operovat pouze s prokazatelným neboli politickou deklarací. Taktéž u sociálních demokratů jsem uvedl jejich výpočet a ne analýzy jestli je tento výběr dosažitelný.

Neměl jsem moc na výběr, protože takových rozborů by bylo zhruba stejně tolik co ekonomů v republice. Proto porovnávám co jeden řekl, že nám sebere z kapes a co řekl ten druhý.

 
V 3/04/2011 8:57 odp. , Anonymous Jan řekl...

Poměrně dobře manipulují politici veřejným míněním pomocí slov. Jenže lidé nějak na slova už méně slyší, tak se do tlachu přidávají čísla. To už vypadá exaktně, řekl bych skoro vědecky. A pak se číslům přisuzují určité kvalitativní a kvantitativní významy. Bohužel znalosti matematiky a statistických metod jsou u většiny lidí na úrovni sčítání a odčítání (občas si dělají jundu z průměru). Takže lze vyslovit "pravdu", že opatřeními v DPH získá stát ročně 58 mld. Kč. A "popravdě" slíbit plnou kompenzaci příjemcům důchodů, rodinám s dětmi a podobným chudákům a "pravdivě" oznámit, že podle výpočtů stran a vlády tato Kompenzace činí 250,- Kč na osobu.
Já chápu, že dělit 58 000 000 000 číslem 10 000 000 je obtížné,když navíc výsledek je třeba vydělit ještě číslem 12, čili se tak těžkou úlohou bude málokdo zabývat, takže "pravdivé" exaktní číslo 250,- Kč je každému jasné. Ostatně "pravdivě" je nám sděleno, že snížená sazba DPH se zvýší o 10% na úroveň sazby základní. To je celkem zanedbatelná hodnota. Kdo by se zabýval tím, že za poslední tři (možná čtyři) roky vzrostla snížená sazba DPH o 300%, což už opticky tak zanedbatelné není. A že vlastně každá úprava znamenala zvýšení o 100%. Z 5 na 10, z 10 na 20. Ta procenta jsem si odpustil schválně, aby nemátla. Procenta z procent vždycky trochu komplikují situaci. Už ani ta čísla nejsou co bývala. Skoro bych řekl - škoda slov i čísel.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka