úterý, března 17, 2009

Smolné dny

Naši veledokonalou koalici v posledních dnech stíhá jedna pohroma za druhou. Nastartoval to pan Bursík, který se rozhodl prodat pastvinu se skotem a souběžně silou zlikvidovat vnitřní opozici. Jeho krok v případě poslankyň je ještě pochopitelný, on vládne po sjezdu železnou rukou a pokud poslankyně nereprezentují program strany (tady je samozřejmě situace výrazně složitější než v jiných podobných případech), tak strana má právo se jich zbavit. Ale naprosto nepochopitelné, zvláště z hlediska toho co zelená strana reprezentuje, neboli svobodomyslnost a alternativu čistě partajní politice, je vyloučení konkurentky z poslední předsednické volby, která je i hlavní představitelkou významného názorového hnutí uvnitř Strany zelených. Něco takového se snad v polistopadové historii u významných politických stran ještě nestalo. K vylučování ovšem docházelo, ale vždy šlo o osoby, které ve vnitrostranickém životě neodehrávaly žádnou významnější roli a které se najednou začaly chovat v rozporu s dříve zastávanými názory a programem vlastní strany. Zajímavá byla i reakce médií, která Bursíkův diktátorsky krok přijala celkem vlažně, dalo by se říci, že i s jistým pochopením a hlavně ho nijak nerozmazávala.

Po Bursíkově totalitních hrátkách pohroma dorazila i k jeho šéfovi. Týdeník Respekt se rozhodl provětrat trochu špinavé prádlo a zveřejnit další zákulisní hrátky u již téměř mrtvé kauzy Čunek. Premiérovi emisaři měli tlačit na ministra Pospíšila, aby kauzou manipuloval a k jeho cti je nutno přiznat, že tlaku odolal. Také novinářům onu schůzku potvrdil a poté pro jistotu začal mlčet jako hrob. To premiér byl větší pašák. Na otázky žurnalistů odpověděl paranoidní sms zprávou: "Na žádné otázky odpovídat nemíním. To, v čem já žiji, je válka se zlem. Jste nepřítel." I tentokrát hlídací pes demokracie se rozhodl na páníčka ze Strakovky pouze mírně zavrčet a hlouběji celou záležitost nezkoumat a nijak hodného Mirka nepropírat i když vlastně svým výrokem novináře označil za zlo a nepřítele.

Další milý dáreček pro premiéra přišel před pár dny. Jeho blízký přítel a snad stále neoficiální poradce Marek Dalík se rozhodl na premiérův pokyn "mediálně radit" vědomí a svědomí hrdinného poslance Wolfa. Tato pomoc spočívala v tom, že se rozhodl tlačit na Českou televizi, aby stáhla pořad o peripetiích možného defraudanta. Vláda má mít přece klid na práci a takovéto ošklivé pořady ji ohrožují. Premiérovi po zveřejnění této informace gule asi začaly tlačit na mozek a hystericky obvinil novináře ze šmíráctví jen proto, že přeci to Mirek Topolánek rozhoduje, co je ve veřejném zájmu a co není. To, že kauza smrdí dokázal i Marek Dalík, kterého možná opustilo nadání politického intrikána, a to ve chvíli kdy se obhajoval, jak prý to pan Bártek chtěl za stažení pořadu peníze. Později byl nucen vzít svá lživá tvrzení zpět.

Posledním vládním průšvihem byl čerstvý pokus o prosazení radaru ve Sněmovně. Ve chvíli, kdy vláda zjistila, že nemá dostatek hlasů a hrozí zamítnutí celého projektu, vzala obě smlouvy zpět. Krokodýlí slzy prolévané u tématu nepárování zní od ODS velmi pokrytecky, zvláště když si člověk připomene, jak se ve věci párování - a to i nemocných osob - stejná strana chovala v minulém volebním období. Co více, opozice dnes nepárováním plní přání Mirka Topolánka - 1. 1. 2006 "jsem proti párování v Poslanecké sněmovně." Radar zatím prosazen nebude a je to i rozumné, protože stále není jasné, jaké stanovisko ke svému projektu zaujme nový americký prezident. Ten nikdy nepatřil k nadšeným zastáncům protiraketové obrany a nebylo by nic trapnějšího než schválit radar, který možná tu nakonec nikdo stavět nebude.

--------------------

Poučení z krizového vývoje

Dárek k MDŽ

Obrázky poslal Fudzijan

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 7:

V 3/18/2009 12:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

co je to platné, kyž to stejně modří pohrobci komunistů nepochopí. ne, vlastně komunistů ne, těm šlo v drtivé většině případů opravdu o lidi, to co se ale děje dnes, to je šílené. a zdá se, že to nikomu moc nevadí, viz rostucí preference ODS. Já to fakt nechápu, lidi jsou stádo a ovce, šílené ovce. Asi je nám navždy souzena totalita v nějaké té či oné podobě.

 
V 3/18/2009 1:07 odp. , Blogger Tribun řekl...

Stále častěji si říkám, že jestli to komunisté vedli také tak špatně (čti arogantě a odtřeženě od reality běžného života a zájmů řadového občana), pak není žádný div, že k nim lidé láskou právě dvakrát nelnuli. Nepoučili jsme se, tak tu máme opáčko.

 
V 3/18/2009 1:15 odp. , Blogger Tribun řekl...

S těmi rostoucíme preferencemi je to přesně podle starého dobrého pravidla, že kdo nic nedělá, nic nezkazí, kdo nic nezkazí, je dobrý, kdo je dobrý, jde nahoru. ODS už nic moc nedělá, protože je před volbami a je zaměstnaná Evropou i sama sebou.

I když je fakt, že poslední dobou, když Topolánek otevře hubu, tak to je co slovo, to perla. A na preference to vliv nemá. Skoro bych řekl, že to je taková politická obdoba syndromu týrané ženy.

 
V 3/18/2009 2:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ad (2) - já si myslím, z toho co jsem zažil, že ne. jasně, byli tam svině, byli tam hajzlové, ale hodně se toho udělalo pro obyčejný lidi, to je třeba vidět. Školky, zdravotnictví v mezích možností zdarma pro všechny apod. nehájím jejich zločiny a že jich bylo, ale podívejme se, co se děje dnes. Kdo byl horší?

ad (3) ano, švédský syndrom zde asi platí bezezbytku, jinak si to vysvětlit nedokíážů. třeba poslední aféra s dalíkem - to je na odstoupení jak hrom, je to naprosto nepřípustné, on se tomu více méně směje a ještě odkazuje, co dělá ČSSd. mami,a no, já jsem sice dostal z písemky čtyřku,a le anička, ta dostala pětku! Kde to proboha jsme?:(

 
V 3/18/2009 5:12 odp. , Blogger Tribun řekl...

Já bych věděl, kde jsme... kdybychom měli alespoň ty banány. Banánová republika bez banánů, to je ostuda. Učiněný Absurdistán.

 
V 3/18/2009 8:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Na Topolánka,Nečase,Langera a celou tu jejich zkorumpovanou bandu se hodí jediná věta: "Táhněte už konečně do háje a přestaňte škodit lidem této země!!!"

 
V 3/19/2009 1:22 dop. , Blogger che řekl...

Ale tady je nuda ... bez pižiho, inu přesídlil - tady:
http://www.samospravnysocialismus.vyjimecny.cz/cz/josef_heller.php#
Jestlipak bude na Hellera stačit?

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka