pátek, května 07, 2010

Falešné a prázdné pobouření novinářů

Sociální demokraté slibují omezit kontakty s vybranými médii. Původní, novináři nezvýrazněné, zdůvodnění bylo prý takové, že vybraná média pouze stupňovala kampaň protilevicové nenávisti v posledních dnech. Pravděpodobně jim to do stejně voleb nevydrží, část politiků ČSSD již oznámila, že kontakty nijak neomezí, ale novináři okamžitě začali vřískat, jak je to vlastně ošklivé a že oni přeci o všem referují skvěle, poctivě a objektivně. Takže tady nabízím jeden velmi aktuální příklad toho, čemu se říká objektivita či vyváženost po česku.

Idnes ve svém hlavním článku na téma útoku na Bohuslava Sobotku exponuje opilost útočníka a pasáž popisující událost přímo končí odstavečkem: I po útoku čekali lidé na oranžovou sodovku, která se podávala u kulturního domu Rubín. Asi dvacítka policistů mezitím vyslýchala svědky.

Ještě téhož dne vychází další větší článek na stejné téma s hlavičkou Pivo za dvě koruny za pěst na mítinku nemůže, bránil Pecina kampaň ČSSD. Ano člověk, který na mítinku nebyl řekl svůj názor, nic víc, ale pro čtenáře jasně vychází to, že ti zlotřilí socani dávali v Brně pívo, ožrali diváky a ti je zmlátili. Podtext je znova jasný - můžou si za to sami.

Ale co vyšlo včera hluboko v noci, kdy se moc čtenářů k tomu nedostane a ráno už to vytlačí jiná témata ? Obecnější článek na téma alkoholu na mítincích, ve kterém je pozoruhodná jedna věta: Podle zjištění iDNES.cz však tentokrát v Brně levné pivo opravdu chybělo. Ale jasně to říci od začátku (nebo že by jejich novináři o oranžové vodě psali z nevědomosti, nebo jen tak dělali reklamu OD Rubín a jeho baru) a uvést to i v hlavním článku, na který se stále odkazuje, to již iDnes neudělá.

Nejlepší tečkou na závěr jsou slova gauleitera Pavla Šafra, k vyjádření ČSSD na téma bojkot médií, pod jehož vedením der Reflexer nedělá nic jiného než štve proti celé levici, levicovým programům a voličům. "Nejedná se o šťastné vyjádření, zbytečně to dezintegruje společnost."

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 4:

V 5/07/2010 8:16 odp. , Blogger Tribun řekl...

Bojkot médií ze strany ČSSD je sice pochopitelný (do hospody, kde vás vždy natáhnou, také přestanete chodit), ale nemůže nikdy fungovat, protože ČSSD bude v tomto "souboji" pokaždé tahat za kratší konec provazu, protože ať si ČSSD říká co chce a jak chce, jsou to vždy média, která její vyjádření prezentují a interpretují. Lépe by bylo být více nad věcí a chovat se podle zásady psy štěkají, ale karavana táhne dál.

Dobré jsou (ostatně jako obvykle) dnešní Lidové noviny, které toto Paroubkovo oznámení oslavily své vítězství titulkem v úpravě "Second Come of Christ" a znění "Paroubek se rozhodl bojkotovat 1,7 miliónu voličů". K tomu číslu došly tak, že sečetly náklad deníků, na které má Paroubek oprávněně pifku. Je to samozřejmě agitační blábol, protože těch 1,7 čtenářů pravicových deníků s největší pravděpodobností nejsou voliči ČSSD, a i kdyby byly, tak je přeci Paroubek nebojkotuje, protože existují i jiné komunikační kanály, než noviny.

Bojkot ze strany ČSSD nic nevyřeší, ale kdyby ty plátky začalo bojkotovat těch 1,7 čtenářů, to by se začaly dít věci. To by se novináři možná naučili i psát nestraně s vyváženě, nemíchat zpravodajství s komentáři a třeba by i přestali podsouvat čtenářům hotové interprerace.

 
V 5/08/2010 1:05 dop. , Blogger ods řekl...

Byť o samotný bojkot mi přímo nešlo, tak na druhou stranu si říkám, že soukromý subjekt má mít plné právo bojkotovat jiný soukromý subjekt. Novináři se staví do jakési zvláštní role a rozhodně při všech požadavcích co mají na okolí na sebe mají jeden - nechte nás dělat cokoliv. U denního tisku ještě se někdo může nechat oblbnout tím, že mapují kauzy oubou stran, ale to musí, jinak by to udělala konkurence. Ale u týdeníků, které například jako Reflex jasně říkají kdo nemá názor jako my, ten je póvl a kdo má jiné ekonomické vize je zloděj nebo idiot, podle mne má každý právo říci dost. A to že to roztáhl i na ty deníky, je jen věcí pečlivé četby.

Skromný detail, hledal jsem u spisovatele, u češtináře a u několika návštěvníků restaurantů pojem oranžová sodovka. Neexistoval nikdy - v tomto kontextu ani na Googlu. Ve správně laděném článku s dalšími dodanými slovy nejde o útok, nejde o překrucování, ale stejně čtenář má naprosto jasný dojem. Četl jsem na webu sociálních demokratů souhrn od pana Dimuna, kdy různé detailní insinuace nebo překrucování tvořily každodenní nejdůvěryhodnější zpravodajství. A jak ho moc nemusím, přesněji mu nevěřím, technicky bylo to na milimetr přesné.

Jenže s tím nejde nic dělat, protože je to soukromá tiskovina či internetový zpravodajský portál. Majiteli to tak vyhovuje, možná, jestli socani budou důslední, tak majiteli přestane vyhovovat situace, kdy každý druhý materiál bude převzatý. To by byl ideál, bohužel jsem si jist, že couvnou.

 
V 5/08/2010 2:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já hlavně nechápu proč se s nima hádá nemá tocenu.. at CSSD šetří a potom skoupí akcie nějakých těch nakladatelsví...bude to sice odně drahé ale potom prostě prostě propustíš steigerwalda a jemu podobné na dlažbu .........no a tupý lid bude volit a milovat je..protože:
ČESKÝ VOLIČ JE PŘILIŠ CHYTRÝ NA TO ABY VOLIL DLE BILBORDU A DOST BLBY NA TO ABY VOLIL DLE NOVINARU

 
V 5/09/2010 8:07 dop. , Anonymous blekota řekl...

Anonymní:

To by šlo udělat, jedině kdyby se znovu opakovala situace, ve které šlo noviny (ale také doly, průmysl a vlastně cokoliv) koupit za třicet stříbrných.

 

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka