čtvrtek, dubna 29, 2010

ODS ničí naši zem

Když vypukla celosvětová hospodářská krize, naše modré vedení bylo v naprostém klidu. Byli jsme poklidným ostrůvkem a naše budoucnost byla krásná a ještě krásnější jak i předpokládal nejulhanější rozpočet v historii samostatné republiky. Když na konkrétní rizika tehdy upozornila opozice, dostalo se jí z úst vládních představitelů arogantní odpovědi. "Paroubek se před volbami neštítí vůbec ničeho, ani vědomého poškozování ČR a jejích občanů. Nechová se ani jako ekonom ani jako národohospodář ani jako slušný člověk. Jeho výroky posledních dnů se dají charakterizovat jako šíření poplašné zprávy." A šlo při tom o relativně drobný krok, jakým bylo ručení za vklady. A co více, vláda, která na návrhy opozice vřeštěla o poplašné zprávě, sama oné údajné poplašné zprávě podléhala a zvedla záruku dvojnásobně. Tudíž i vláda si tehdy naprosto jasně byla vědoma rizik a navzdory přihlouplé rétorice pro novináře, ve skutečnosti konala v částečném souladu s výzvami opozice (i když samozřejmě neměla sebemenší odvahu se k tomu přiznat a navíc jak čas ukázal, pracovala pomalu a nedostatečně).

Dnes je módním modrým heslem bankrot. Sice neexistuje jediný realistický výpočet, který by řekl bankrot přijde tehdy a tehdy, a způsobí ho konkrétně to a to, ale to modrým ptákům v žádném případě nevadí. Pro úplnou přesnost, pokusili se před časem sestavit jakousi krizovou vizi, kolik by nás prý stály sliby sociálních demokratů, ale naprosto zapomněli na příjmovou stránku a hlavně jejich ekonomičtí "experti" z esa, byli například schopni něco, co vždy bylo jasně definováno jako jednorázová položka, vynásobit čtyřikrát pro zesílení poplašného efektu. Není divu, že už se těmito čísly neohánějí, zvláště v situaci, kdy je vysmála pro ekonomický analfabetismus i pravicová média. Fakty proto nyní ODS nepoužívá, protože žádná, která by podpořila jejich tvrzení neexistují. Ale dnes a denně lže bez jediného důkazu veřejnosti, že nám hrozí bankrot. Dokonce pro mádloidní užitečné idioty vypočítává, jak nám v neexistující situaci oslabí měna či propadnou příjmy nebo poroste nezaměstnanost.

Proto nyní, kdy nejsou na stole jediné reálné náznaky bankrotu a to zvláště v chování soukromých investorů oceňujících rizika (najednou má ODS trh za idiota, který nevidí prý samozřejmé), je nutno naprosto jasně říci: "Nečas se před volbami neštítí vůbec ničeho, ani vědomého poškozování ČR a jejích občanů. Nechová se ani jako ekonom ani jako národohospodář ani jako slušný člověk. Jeho výroky posledních dnů se dají charakterizovat jako šíření poplašné zprávy."

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 3:

V 4/30/2010 12:32 odp. , Blogger Tribun řekl...

Je to sice průhledné a snadno čitelné, pro toho, kdo chce vidět, ale zjevně jim to funguje. Lidí, kteří jsou celí říční do "utahování opasků" je víc než dost, aniž by si uvědomovali, že to jsou oni, kdo se bude muset uskrovnit, aby se nemuseli uskrovňovat elity. Asi si myslí, že se to šetření nebude týkat jich, ale nějakých ošklivých jiných, jako jsou důchodci, cikáni a socky.
Proč tomu tak je? Na možnou odpověď mne přivedla tato Astreamova věta: "Tragédie určitých lidí spočívá v tom, že přenášejí mikroekonomickou zkušenost do makroekonomie." Jenom princip je trochu odlišný: pravice oslovuje voliče s pomocí jim důvěrně známých pojmů, jako je například "dluh" a na jejich osobní mikroekonomickou zkušenost roubuje makroekonomickou realitu. Zneužívá tradiční averze "obyčejných" lidí k zadlužování (ano, averze: jen si uvědomme, jak sofistikované postuyp se využívají k tomu, aby byly lidem vnuceny spotřebitelské úvěry; "obyčejní" lidé totiž velmi dobře vědí, že jim dluhy nikdo neodpustí), aby jim prodala svůj program, který dluh převede ze státu (a z toho implicitně vyplývající nutnosti hradit je z daní, i korporátních) přímo na ně. Levice se svými agregátními poptávkami, vládní spotřebou, multiplikátory a jinými abstraktními konstrukty, které lidem nic neříkají, nemá proti tomu šanci.
Že tím pravice jenom roztáčí spirálu krize, protože podváže poptávku a tím zadusí ekonomiku, si neuvědomuje, či lépe řečeno - není v rámci svých paradigmat schopna jednat jinak. Je-li někdo nezodpovědný, pak je to především pravice, která chce namísto strukturálních změn prosadit "laciná" (protože v důsledku velmi drahá) populistická "řešení", která se jí samotné přímo vůbec nedotknou (nerozhoduje tedy o sobě a ztrácí tedy morální legitimaci k takovému rozhodnutí), ale pocítí je až s odstupem času v podobně ekonomického útlumu a klesající ochoty lidí participovat na systému, a to až do té míry, že si jejich participaci bude muset vynutit brutálním sociálním a ekonomickým násilím.

 
V 4/30/2010 3:33 odp. , Anonymous Winter řekl...

Vyřiďte astreamovi poděkování, páč v kombinaci s vaším příspěvkem mě to donutilo uvažovat zase trochu jinak. Díky.

 
V 4/30/2010 7:21 odp. , Anonymous Legolas řekl...

to Tribun:
Zajímavý Astreamův názor. Nemyslím si však,že lidí,kteří jsou říční do utahování opasků je víc než dost. Většina lidí dnes totiž žije od výplaty k výplatě,od důchodu k důchodu.Tito lidé nejsou připraveni utáhnout si opasky. Navíc lidé poznali,že vyprázdněná ODS permanentně lidem lže.Nečas, Langer a další bosové ODS se neštítí použít jakékoliv prostředky,aby vyhráli volby,které jsou pro ně doslova kritické!Pokud je vyhrají,budou nadále škodit lidem této země, pokud volby prohrají,bude to jejich politická smrt.Názory Nečase ohledně blížícího se bankrotu státu ve stylu Řecka jsou již porušením zákona a nedivil bych se,kdyby ho někdo žaloval za šíření poplašné zprávy.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka