pátek, března 18, 2011

Quo vadis ČSSD

ČSSD má jeden velký problém a to již hezkou řádku let. Jakkoliv to může mnohým připadat zvláštní, tak od doby odchodu Miloše Zemana z jejího čela, jde o stranu v očích veřejnosti ideově vyprázdněnou. Za vlády dnešního důchodce z Vysočiny, každý věděl, jakou mají sociálni demokrati vizi a jaké budou pro to podnikat kroky - nejde o hodnocení těchto kroků a vizí ani o hodnocení pana Zemana dnes, jde o strohé konstatování faktu. Při vší úctě k Vladimírovi Špidlovi, ten sám to možná věděl, ale za své vlády to nikomu pořádně nepověděl a hlavně se dal strhnout kouzlem vlády s těmi nejlepšejšími hochy od pana Václava Havla. A táhl se v jejich závěsu. Ti měli svou kouzelnou aurou zbavit socdem nádechu té stařecké partaje nasáklé becherovkou, co nás stejně chce zavést někam před rok 1989. Přebírání středopravicových receptů nijak ČSSD nepomohlo, pro lepší lidi zůstala póvlem a pro velkou část tradičních voličů se stala obtížně volitelná. Dorazil to naprosto vyprázdněný Standa zvaný Křišťálový.

V této situaci přišel hyperaktivní Jiří Paroubek a na rok dosedl do premiérského křesla a následně i do čela ČSSD. Podařil se mu nebývalý kousek, jakým byl bleskový návrat sociální demokracie do voličské přízně, ale nedosáhl toho nějakým uceleným plánem do budoucna. Byl schopný rychle reagovat na aktuální potřeby a požadavky lidí, dokázal je popsat i navrhnout nějaké řešení. Ale vše se týkalo horizontu nejbližších dnů, když se podíváte pečlivěji na téměř všechny kroky, vládní, volební či později opoziční, postrádaly nějakou jasnou dlouhodobou vizi našeho státu. Tahle slabost se plně obnažila v posledních parlamentních volbách, kde na permanentní kampaň a následný mediální tlak ČSSD nebyla schopna nabídnout něco více, pouze se koncentrovala na detailech z několika oborů. Ty určitě nebyly bezvýznamné, ale dalo se je jednoduše karikovat a místo aby partaj ukázala, ale to není vše, podívejte sem, támhle a ještě onam posuzujte to v rámci celku, tak jen do blba opakovala stále stájná tři čtyři hesla.

Jakou to má spojitost s dnešní volbou ? A no velmi prostou, oba kandidáti (během psaní se předsedou stal pan Sobotka) veřejnosti zatím vlastně nic zajímavého nenabídli. Ano veřejnosti, ne nějakým partajním srazům či lokálním buňkám, ale voličům, těm bez kterých je jejich existence vlastně zbytečná. Co nabízeli pan Hašek a pan Sobotka voličům ? Velmi hlasité a neustálé distancování se od svého ošklivého předchůdce, se kterým asi nikdy nic neměli společného a pokud měli tak o tom nevěděli. K tomu se připojovaly relativně jemné útoky na konkurenta a nebo velmi tvrdé na někoho z okolí konkurenta (nesmyslná bitva Rath vs Haškův štáb). Oba pánové sicě mají jakous takous programovou vizi (v obou případech to na mně působí více jako fráze bez hlubšího obsahu, chybí nějaké konkrétnější kroky jak čeho dosáhnout), ale její znalost mezi veřejností je vlastně nulová. Tam se ví, že Sobotka je komouš, Hašek pravičák a Rath žere malý děti. A žere je spolu s nějakým cizím Paroubkem. Jestli s tímto nábojem půjde sociální demokracie do dalších měsíců a následně voleb, tak se určitě dočkáme skvělé výhry, podobné té z loňského června.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 4:

V 3/18/2011 9:58 odp. , Blogger Tribun řekl...

Problém ČSSD není jen v tom, že by neměla vizi. Hlavní problém je v tom, že si nechce připustit vizi, která by byla konzistentní s její historií a politickou niku - bojí se být levicí a snaží se maskovat jak středová strana. Místo, aby si dělala a říkala své stylem ber, nebo nech být, i za cenu konfrontace s pravicí, tak se snaží neprovokovat a zajistit si vegetativní reprodukci tím, že se zalíbí svým nepřátelům. Kdyby se s nimi snažila spojit, to by byla alespoň nějaká taktika, ale ona se jen snaží zalíbit a přizpůsobit se pravicovým představám o levici. Asi je to tím, že stranická elita má co ztratit a je proto zcela konformní s režimem, pro který bude vždy "überpartei".

 
V 3/18/2011 10:28 odp. , Blogger ods řekl...

Osobně bych si dokázal představit i ČSSD v nějakém Blairovském směrování, ta strana zažila a přežila toho už tolik, že by jí to neporazilo. Nebyl bych z toho nadšen, ale je to jeden z proudů, i když téměř na hranici toho aby strana přestala být levicovou a stala se čistě středovou. Jenže ČSSD má dlouhodobý problém, že není schopná říci jasně co. Tady kousek Blaira, ale to vlastně neděláme, toho si nevšímejte my jsme levicoví tradiční. Ale no fuj, my nejsme žádní komunisté, stydíme se za slovo socialismus, my máme jenom trendy recepty, nízké daně, privatizačky, kamaraďte se s náma. A tak do kolečka a ty skutečné ucelené recepty tam chyběj. Ať je to z jedné strany nebo druhé strany pro mne připustitelného směru (čili napravo od komunistů na levo od středu). Ten recept dokonce nemusí být úplně ideově čistý, jen by měl být ucelený, pokud tady ubereme tak tam přidáme a proto a proto a proto. A ne že každých pár let se vydává nějaká další vize dvatisíce + pár let od toho momentu ve kterém jsme a už rok později vidíme, že suketk utek.

 
V 3/18/2011 10:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak ono je to asi vsude to same - porovnejme CR a SR. Na Slovensku dominuji pravicova ultraliberalni media, neexistuje jediny levicovy denik. Vysledkem je, ze levice je jakoby zatlacena, ustrasena, jak rikate: boji se byt levici. To same v CR, kde se medialni trh priblizuje slovenskumu: pravdolaskarskemu-neokonzervativnimu. Levice se boji byt levice, protoze si mysli, by je priserne zadupali do zeme. A je mozne ze maji pravdu, nemyslite? Vemte si napriklad znarodnovani - myslite si, ze by si nekdo z levicovych stran mohl dovolit vyslovit slovo znarodnovani?

jg

 
V 3/27/2011 4:47 odp. , Anonymous Winter řekl...

Hm, slovo "znárodňování" už asi z kořene moc levičácké nebude, spíše bych řekl, na rozdíl od slova "vyvlastnění", že patří do doby, kdy se s levičástvím prolínala i národní emancipace (roky 1945-1948 byly skutečně spíš obdobím znárodňování než vyvlastňováním). V tomhle je příkladně, že stran "vyvlastnění" si levá strana politického spektra nezadá s tou pravou. Halt, "zestátňovala" by i ODS .)

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka