pátek, října 30, 2009

Dvojí metr na medaili

Karel Gott dostal medaili Za zásluhy. Někdo ho rád má, někdo nemá, tak už to u umělců různého druhu bývá. Očekával jsem nějakou debatu, která by hodnotila co je to umění a co není, či něco v podobném duchu. Ale ejhle, starý dobrý duch antikomunistického běsnění zase vystrčil růžky. Z mnoha reakcí se ozývá, no dobrá, je to umělec a dokonce slušný, ale podívejte on pracoval za komunistů a ještě navíc podepsal Antichartu. No tak to snad by tu medaili neměl dostat, ta je určená pro osoby co bojovaly za demokratický stát a tak dále a tak podobně. Na první pohled to vypadá jako klasický evergreen, při podrobnějším náhledu na seznam dříve oceněných a konzultaci s paměťovými buňkami, se kromě ohrané písničky ukazuje zase klasický dvojí metr našich komentátorů a zastydlých antikomunistů.

Medaili Za zásluhy totiž již v minulosti dostalo pár osobností, na které by se aktuální antichartistická kritika vztahovala téměř do písmene. Asi nejdokonalejším příkladem jsou Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák. Nejenže podepsali Antichartu a za bývalého režimu byli docela umělecky aktivní oni tu medaili dostali navíc v roce 1999 neboli během desetiletého výročí plyšáku, no dovedete si představit tu hrůzu a desítky kritických reakcí v mainstreamových médiích ? Bohužel asi ne, žádná významná kritika se v té době neobjevila a to z prostého důvodu, šlo o tehdejší mediální miláčky blízké unijněsvobodným a děkujíceodcházejícím vizím.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 3:

V 10/30/2009 8:29 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Mně napadá spíše jiná otázka: jaký je rozdíl mezi medailí za zásluhy a udělením titulu národní/zasloužilý umělěc? Pokud si dobře vzpomínám, tak těch druhých se umělci houfně a uvědoměle zbavovali, protože je příliš svazovali se státem a korumpovaly, a ty prvé nadšeně přijímají?

Fraška je to! Co fraška - šmíra!

P.S. Ten Smoljak je vážně bonbónek: za starého režimu s ním zcela konformní, za nového uřvaný bojovník proti starému.

 
V 10/30/2009 6:21 odp. , Blogger Stan řekl...

Chlapci, že Vám to vůbec stojí za komentář. Jeden šašek dal metál druhému šaškovi a spousta ostatních šašků začala vřískat.

Ovšem Kájovo gesto "mým nepřátelům" znamená počátek nové éry, kdy i dvakrát zasloužilí a národní umělci budou na kameru fuckovat (česky fakovat). A to je věc na zamyšlení - kam se nám poděla ta starosvětská morálka (Tribune :)...

 
V 10/31/2009 8:34 odp. , Anonymous Winter řekl...

Každopádně, co je potěšitelné, Stane, po Goťťákově gestu již nelze pochybovat, že punk is not dead, voe! Jdu si pustit Wire .)

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka