úterý, června 02, 2009

Bobo na zeleném koni ?

V posledních dnech jsou občané zahlceni nejrůznějšími volebními průzkumy, které se zabývají nadcházejícími eurovolbami. V nich pravidelně vede ODS a ČSSD ztrácí. Rozdíly se pohybují od 1 procenta u SC&C až k téměř 8 procentům u agentury CVVM. Největším překvapením byl ale oduveřejněný průzkum Medianu. V něm dvě nejsilnější strany dělí dokonce 12 procent.

Median je zvláštní agentura. Před krajskými volbami v záříjovém průzkumu odhadovala rozdíl mezi ODS a ČSSD na 3 procenta. Mírně to upravil říjnový průzkum, který probíhal i během voleb a tam rozdíl byl 8 procent ve prospěch ČSSD. Skutečný výsledek byl rozdíl 13 procent a výhra 13:0. V říjnové analýze Median se v rámci odchylky celkem trefil u preferencí sociálních demokratů, ale ODS přihrál 6 procent které nezískala. Takže jisté pochybnosti o jejich práci a vzorku se kterým pracují musí mít asi každý racionálně uvažující člověk.

Tyto pochybnosti posiluje i nejpřekvapivější zpráva z onoho oduveřejněného článku. Novým významným hráčem na eurovolební scéně se údajně stala paní Bobošíková se svojí stranou Suverenita. A hoši z Medianu nebyli troškaři, žádný zisk několika procent na hranici volitelnosti, ale rovnou 11,5 a na giganta máme zaděláno i když si tohoto nového velikána nevšimla dříve žádná jiná agentura. Tedy pro přesnost, osoba paní Bobošíkové se ve starším průzkumu pro STEM jevila sympatická polovině zkoumaných občanů, ale její strana nikdy v žádných průzkumech nefigurovala. Celé to trochu připomíná zázračný růst Strany zelených, kterou nejdříve pravidelně označovalo jako sympatickou kolem 3 procent zkoumaných voličů (ale toho strana paní Bobošíkové nikdy nedosáhla) a po prvních průzkumech naznačujících přibližení se k volitelné hranici jejich průzkumové preference vystřelily na 10 procent a zelení prošli do parlamentu. Suverenita může zabodovat, i SNK-ED v předchozích eurovolbách mělo nečekaný úspěch, ale to byla strana tehdy dosti viditelná, co se o výtvoru paní Bobošíkové příliš říci nedá. Za pár dní uvidíme, jak předvolební průzkumová magie na voliče zabrala.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 3:

V 6/02/2009 10:07 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Tip výsledků do EP podle lidí od nás z regionu (není to můj tip) 1. ODS, 2. KSČM, 3. ČSSD, 4. KDU-ČSL do EP se dostanou SNK-ED, finanční podporu ještě získá (by získala) DS, SZ, Libertas, VV, DSZ

 
V 6/04/2009 11:12 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

...spíše než na průzkumovou bych to viděl na volební magii - i když předvolební strkanice pod taktovkou modrého beriji, který má k dispozici okolo půldruha tisíce "spolupracovníků" oddaných na slovo a nárokům temné ideologie má ve výsledku taky něco do sebe - otázkou zústává jak dalece je tento ambiciozní husákův chlapec schopný zajít - podle jeho poslední práce na vnitru bych si ale žádné iluze o jeho lidumilství a morálním nastavení raději nedělal..)

 
V 6/04/2009 1:26 odp. , Blogger ods řekl...

Po krajských volbách si výsledky odhadovat už vůbec netroufnu, bookmakeři to vidí na 1:1 pro největší strany - i když jak uvedly Lidovky v nadpisu, sázející o 1/3 více preferují výhru ODS.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka