středa, května 27, 2009

Vejcokracie

Oranžová předvolební výstavka dorazila i do Prahy. Obvykle se o předvolební mítinky nezajímám (přeci jen všechny jsou na jedno brdo a jen opakují to, co již člověk zná z médií či materiálů libovolné strany), i když na druhou stranu je to jedna z mála možností jak kontaktovat mluvící hlavy z obrazovky přímo a celkem pohodlně. Tentokrát jsem se inspirován médii šel podívat na to, jak prý ČSSD strašně lže a druhá strana plná argumentů bojuje za demokracii a proti neslušnosti - byl jsem na dvou místech, na Pankráci a poté na hlavní show na Smíchově. Níže postřehy z jmenovaných akcí:

Oficiální náplň mítinků byla, jak se dalo předpokládat, stejná jako vždy. Muzička, projevy, volte nás a ne ty druhé, oranžové růže, letáčky a na konci diskuse politiků s voliči. Lži se neobjevovaly, tedy pokud nezačneme za lež označovat automaticky každý názor, se kterým nesouhlasíme.

Účast na Pankráci byla několik desítek lidí, z toho přibližně polovina odpůrců. Na Smíchově poměr odpůrců byl přibližně podobný, ale lidí bylo podle mého odhadu 500 až 600. Svou hlučností sice vytvářeli dojem, že je jich více, ale protože jsem si akci prošel, tak i v nejhlučnějších a nejvíce vrhajících hloučcích byla přibližně polovina lidí, kteří jen přihlíželi a k vrhání, bučení či pískotu se vůbec nepřipojovali - kdo ví, možná to byli původně sympatizanti s antiparoubkovskou akcí, které ale znechutilo zvířecí chování okolí. Pětina až čtvrtina odpůrců ČSSD nevypadala plnoletě. Akce se také zúčastnilo několik anarchistů protestujících vždy a všude proti čemukoliv.

Policie situaci podle mého názoru naprosto nezvládla. U jiných akcí je vždy celkem schopná oddělit protestující, tady najednou všemu nechala volný průběh a zasahovala jen ve zlomku situací.

Tolik požadovaná demokracie, svoboda slova a svoboda shromažďování je pouze pro vrhače vajec. Lidé s jiným názorem nesmí mluvit ani si nesmí nic vyslechnout. A jak je vidět, tak Ústava či shromažďovací zákon, které dávají všem právo na nerušené mítinky, u nás asi vždy neplatí.

Argumenty a diskuse v představách naprosté většiny vrhačů ze Smíchova jsou tři slova-zvuky, píísk, bůůůů, vypadni.

Po instruktáži Mladé fronty se část vrhačů rozhodla vejce uvařit, přinesli si také rajčata a ti nejslušnější dokonce psí trus. Doufám, že novináři, zvláště z Mafry, jsou hrdí na svou neoddiskutovatelnou roli ve vajíčkových metodách šíření demokracie.

Akce, které byly na začátku údajně jen proti stylu politiky Jiřího Paroubka, a také tak se stylizoval největší Facebookový klub (ty výzvy, ať se připojí i jiní sociální demokrati, kterým věrchuška nesedí), jsou prokazatelně proti celé ČSSD a jejímu programu, dokonce vhodným cílem jsou i zpěváci a účastníci mítinků nepatřící k vajíčkovým milicím. Směrování je výrazně doprava, na Smíchově to možná nebylo tolik vidět, protože čím více vajíčkářů, tím jsou primitivnější, ale na Pankráci jasně reagovali výkřiky chceme Topolánka či Julínka, na dřívějších shromážděních v nich rovná daň vzbuzovala euforii. Na Smíchově byli také v místech největší koncentrace řvounů a vrhačů členové Modrého týmu, sice s plakáty neházejte vejce, volte ODS, ale jejich argumenty se v průběhu akce omezily také na výše zmíněná slova-zvuky. Údajně tam byli spatřeni i členové Mladých konzervativců, ale osobně to potvrdit nemohu.

Kromě vrhání vajec další slušné formy protestu bylo vysmívání se starším lidem, vypouštění duše u auta, kradení vlajek a nějakých oranžových přehozů. Samozřejmě, že šlo o svobodu projevu, ale možná také o nějakou velmi promyšlenou provokaci ČSSD, o které vrhači na Facebooku psali již včera (není nic lepšího, než si vytvořit předem alibi), i když to, co jsem viděl na vlastní oči, provokatéry téměř jistě vylučuje.

Na Pankráci byli protestující několikrát vyzvání, aby ukázali, jaké mají argumenty, a přišli je říci všem na pódium. Reakce? Nula - ani jeden hrdina z hloučků nevystoupil.

Po ukončení projevů na Smíchově začala debata s politiky, které se mohl zúčastnit každý. Efekt? Odhaduji, že maximálně tak deset až dvacet lidí mělo odvahu jít za nějakým lidožravým socanským lhářem mu říct cokoliv do očí (hučící jim za zády přicmrndávače nelze do toho počítat). Zajímavá byla i proměna řvounů, z hloučků vycházeli jako tvrdí chlápci, co to tomu socanovi natřou, při pohledu z očí do očí najednou nějak vyšuměli a začali se chovat výrazně slušněji a po první, většinou ostřejší a demagogičtější otázce, přešli k normálnímu rozhovoru a po diskusi dokonce začali připomínat lidi. To se nedá říci o těch co "diskutovali" s normálními účastníky mítinku, tam zvláště pokud šlo o starší osobu, dominoval většinou jen výsměch a urážky.

Akce pravděpodobně zvedne několik procent lidí ze židlí a půjdou k Evropským volbám. A ti, jimž takové akce imponují, již dávno vědí, že ČSSD volit nepůjdou, a nerozhodnutý volič většinou agresi za argument nepovažuje. Právě ti nerozhodnutí určí volební výsledek.

Komentář o Vaječnících na Outsidermedia.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 34:

V 5/27/2009 11:37 odp. , Blogger Tribun řekl...

Už několik dní se chystám, že k si k vajíčkové občanské válce řeknu svoje, protože k tomu se prostě mlčet nesmí, jenže mi nějak došla slova. Tváří v tvář této monstrózní sprosťárně zůstává i můj jinak neomalený rozum stát.

Kam jsme se to dostali? Kam jsme se to u všech ďasů dostali? Že by se modrá soldateska vrátila z letního kempu na téma "Jak zakrotit socanům krkem"? Není nad to, když ti slušní, pracovitější, vzdělanější a úspěšnější dají průchod své přirozenosti.

Prostě, facka je nejpádnější argument.

Jestli ani tato "spontánní" kampaň neotevře lidem oči, pak už nic. Začínám chápat, jak se museli cítit Židé v Reichu, nebo černoši v 50. letech v USA. Jako lovná zvěř.

Vážně uvažuji o tom, že vezmu deštník, pláštěnku, brusičský štít a půjdu Paroubka chránit. A upřímně, v podobné situaci bych šel chránit i toho vola Topolánka.

Už to dávno není žádná sranda, jak ostatně svědčí o odsudek V. Klause. Jestli to, co se dnes děje na mýtincích ČSSD, má být ukázka slušnosti a občanské ctnosti, pak budu raději sprosťák.

 
V 5/28/2009 12:38 dop. , Anonymous fudzijan řekl...

Tribune, doplnil bych jenom toto: Nesouhlasím se slovy pana prezidenta Klause, že je toto útokem na zákaldní principy demokracie... principy demokraci stihly předtím podkopat strany samotné. Jestli to tak půjde dále tak věřím, že nás občanská válka nemine. A prosím podívejte se na tamto - čas běží a věci lze možná na čas uklidnit.

 
V 5/28/2009 6:44 dop. , Anonymous onlooker řekl...

Ano, vláda postavená na důvěře přeběhlíků a ne na výsledku voleb, nenasvědčuje demokratickým poměrům.
Zásahy policie na neonacistických demonstracích probíhaly po mnohem méně agresivních situacích než nezásah policie včera na Smíchově v rámci Eiernacht

 
V 5/28/2009 8:01 dop. , Anonymous Karas řekl...

Dík za článek a info z první ruky. Mám dva postřehy

1) toho, ze se velká část mladých začíná otírat o důchodce a obecně o starší lidi jsem si taky všiml. Mám pocit, že už to došlo tak daleko, že důchodci jsou považováni za jakýsi odpad, který tady produktivní (mladí a úspěšní) lidé jen trpí a platí na ně daně. Cikáni - nepřizpůsobiví - Ukrajinci - Mongolové - socialisti - důchodci - kdo bude další?

2) Jsem zvědavý, jak ČSSD a Paroubek tuhle "vajíčkovou akci" zvládne. Podle mě se z toho dá vytěžit hodně politických bodů. Je to svým způsobem krizová situace, takže uvidíme, jak se s tím pravděpodobný budoucí premiér popere...

 
V 5/28/2009 9:01 dop. , Blogger che řekl...

Tragedie je navíc v tom, že ty mladé současná krize semele až na prášek, například letošní absolventi škol si ani nevrznou, i tu podporu mnozí nedostanou.
Ostatně jde o obrázek kam to současná společnost dopracovala, kdo seje vítr sklízí bouři, ona vlna nenávisti je snad srovnatelná se situací těsně po válce vůči Němcům, překračuje i hysterii spojenou s politickými procesy v 50tých letech.

 
V 5/28/2009 9:22 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nehci být zlým prorokem, ale toto je konec. Začátek konce společnosti. Stejně jako ve fašistickém neměcku. Jen to ještě většina lidí a nikdo z těch útočících nechápe. Tohle nemá s demokracií nic společného - je to svinstvo největšího kalibru. Příště je budeme střílet? Nebo je pošeleme do dolů?

 
V 5/28/2009 9:53 dop. , Anonymous Karas řekl...

řekl bych, že jde o frustraci se stavem současné společnosti. A jako fackovací panák se nabízí kdo? No přece ten, kdo za všechno může! Bere nám peníze, které rozdává sockám a navíc má bradavici a je tlustý. Jak prosté...

 
V 5/28/2009 12:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To je žvástůůůůůů

 
V 5/28/2009 12:23 odp. , Anonymous Orange řekl...

2Anonymní
Vůbec bych to nebral na lehkou váhu. Lehce se může stát, že rozjetá mašina semele i vás.
Pak vám bude prd platný, vykřikovat: já vždy volil ODS, nenávidím Paroubka, vyznávám neo, libe cons......

 
V 5/28/2009 12:28 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Karas - Nevím jak to zvládne předseda strany. Každopádně to nezvládli představitelé nové vlády... nazvat házeče vajec nacistama nebo fašistama to bych si nenechal, být na jejich místě, líbit. Je rozdíl hodit vejce a postavit někoho ke zdi a odstřelit ho, nebo ho zavírat do plynových komor.

 
V 5/28/2009 12:35 odp. , Anonymous Legolas řekl...

to Tribun:
Kam jsme se to dostali? Kam jsme se to u všech ďasů dostali? Že by se modrá soldateska vrátila z letního kempu na téma "Jak zakrotit socanům krkem"?

Myslím Tribune,že podobný vývoj se dal vcelku předpokládat."Es kommt der Tag","Pokud ty volby vyhrajeme,zavedeme noc dlouhých nožů",gesta vztyčených prsteníčků ve Sněmovně,neuvěřitelné řeči pravicových předáků ODS o Osvětimské lži a mohl bych pokračovat dál,to vše zcela jasně předurčilo vývoj ve společnosti směrem k fašizoidním projevům.Na Vaši otázku,kam jsme se to dostali,bych odpověděl,že jsme na počátku takové společnosti,kde budou demokratická práva pouze na papíře,společnosti,která bude plná nenávisti,kde budou nenávidět mladí staré jako příživníky,společnosti plné rasové a xenofobní nenávisti.Dračí sémě bylo již zaseto a nemohu si pomoci,lví podíl na tom mají politikové typu Langera a Topolánka.Je obtížné předpokládat,kam to až povede,ale jedno je,myslím,zcela jasné.Včerejší "vajíčková smršť" ještě nebyla to nejhorší.Daleko větší "kalibry" přijdou v kampani před mimořádnými volbami v říjnu.Je zajímavé,že největší morální autorita a zastánce lidských práv v tomto státě Havel mlčí,když jsou pošlapávána základní demokratická práva občanů zakotvená v ústavě,jako je právo projevu nebo svobodného shromažďování!

 
V 5/28/2009 1:44 odp. , Anonymous Orange řekl...

2Fudzijan
Víte vajíčkama to začíná, vypadá to celkem nevinně, pokračuje klackama, a pak to končí v tom nejhorším případě lágrama, plynovejma komorama a krematorii, tož asi takhle...

 
V 5/28/2009 1:50 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Orange - To rozhodně. Ze strany politiků a hlídačú veřejného pořádku je to perzekuce - za hod vajíčkem proti politikům a rebelství proti systému 3 roky... za vraždu souseda 2 roky, za znásilnění sousedky podmínka, za rozkradení miliard nic. Koho Policie chrání? Jaké mají občané zvolit prostředky, aby s nimi strany začaly vést dialog? Nenechte se mýlit, že by se to zvrhlo a došlo tak daleko, spíš mám pocit, že se všichni bojí aby se to nezvrhlo tak, že se tito politici odstaví... Proto najednou začala jakási "ochrana prohnilého systému" Věřím, že by však mohla být nějaké defenestrace. Už nebyla několik set let...

 
V 5/28/2009 2:27 odp. , Anonymous Orange řekl...

Chvilku po "vajíčkiádě" na Andělu odvysílala ČT záběry z pochodu maďarských gard. Černé kanady, bílé košile, černé čepice, účastnily se i ženy. Nepovažuju se za poseroutku ale trochu mě zamrazilo v zádech

 
V 5/28/2009 2:49 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Orange - To je účelové. Nelíbí se mi, že se ČSSD pasuje do role oběti, když má sama máslo na čele. Bude přímo katastrofa, když v nynější situaci vyhraje ČSSD. Dovedu si představit, že bude v plné míře omezeno právo shromažďovací - pokud vyhraje ČSSD. Bude nějaká odveta. Ono totiž udělalo pár lidí z "národem" milovaných politiků )plné pitomce... a to před celým světem.
A to si nenechají líbit. Už teď dychtí po pomstě....

 
V 5/28/2009 3:01 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Orange - Rád bych dodal jednu docela podstatnou poznámku. Politik vždy prokáže svou sílu tím, že přijme zodpovědnost za své činy a dokáže čelit i podobným hrozbám. Naopak projevem slabošství je žádat Policii o ochranu - udělal to Melčák, udělal to Pohanka, kteří neměli čisté svědomí a hlasovali s koalicí... nakonec to udělal i Jiří Paroubek. Raději si ani nepředstavuji jak by takový politik reagoval v okamžik, kdyby hrozilo nějaké reálné nebezpečí národu; žádná vajíčka, ale skutečná hrozba... zřejmě by byl prvním, kdo byl vzal nohy na ramena. Ano, zachránil by jenom sebe. Bohužel...

 
V 5/28/2009 3:01 odp. , Anonymous Chci stabilni stát řekl...

převzato z FB - modré guerilly chtějí krev/
ad. Studenti ČVÚT na Andělu: To byla akce pouze několika jednotlivců, kteří se chtěli ukázat. Sám na ČVÚT studuji a ve svém okolí nevím o nikom, kdo by podobné nesmyslné akce podporoval. Dokonce většina ze spolužáků je rozhodnuta jít k volbám a dát hlas ČSSD, i když o tom dříve ani neuvažovali. Mám k akci na Andělu ještě jednu poznámku. Už to pomalu přechází od házení vajec k fyzickému násilí. Já jsem byl včera jeden z těch, co měli transparent "Nedáme se ODStrašit" a jen kvůli tomu jsem byl bezdůvodně napaden jedním z protestujících. Dokonce došlo i na krev...

 
V 5/28/2009 3:20 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Pro chvíle oddechu: http://aktualne.centrum.cz/soumar/img/25/23/252325m-hra-nupogodi.swf

 
V 5/28/2009 4:19 odp. , Anonymous Karas řekl...

Otazka zni: proc vajicka hazi zrovna na Paroubka a CSSD. Proc ne na Topolanka, Langera, Kalouska, Tlusteho, Schwippela, Zubovou nebo Jakubkovou?

Mimochodem, dela ODS nejake predvoledni mitinky? Nejak o nich neni slyset;-)

 
V 5/28/2009 4:44 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Karas - Souhlas.

Ještě bych si dovolil toto... ČSSD nám předvedla jaké to je, když se z lovce stane kořist.

 
V 5/29/2009 8:15 dop. , Anonymous fudzijan řekl...

Ve svetle novych skutecnosti... Utok na Andelu byl v rezii CSSD, CSSD nezasahla, ochranka nezasahla, bodyguardi nezasahli,

CSSD se potrebovala ukazat jako obet a vejce nyni vyuzila v predvolebni agitce. Kdyz uz nejsou a nebyly volby o programu, o heslech, ale jen o usmevech a jak bude vsem pod nekym dobre tak je to ted o vejcich.

Vzpomente si na Katerinu Jacques a jak se dostali zeleni ze solidarity obcanu do PSP. Ano stejneho principu vyuzije CSSD.

A kdo nesouhlasi at to vyvrati a oduvodni.

 
V 5/29/2009 2:36 odp. , Blogger ods řekl...

Fudzijan
slova v režii jsou dost nadsazená. Je jasné, že z každé situace se politici pokusí vytřískat kapitál. Ale tam neměli moc na výběr. Ochranka v několika situacích zasahovala, když blízko mne někdo spadl či byl strčen a pak tam došlo k pošťuchování, tak tam vyběhli a lidi od sebe odstrčili, taktéž když tam obránci diskuse kradli ony různé vlajky. Ale těch lidí bylo příliš, tam měla jasně do situace vstoupit policie a jako na jiných demonstracích obě skupiny od sebe oddělit. Objevují se názory, že se měla akce rozpustit hned na začátku, ale to je naprostý nesmysl, protože by to dalo jasnou instruktáž, jak likvidovat jakékoliv shromáždění. Navíc už vidím ty komentáře o výhře a zbabělosti.

 
V 5/29/2009 4:36 odp. , Blogger Tribun řekl...

Já si hlavně stále více myslím, že to nemá nic společného s politikou, ale s obyčejným vybíjením se vzteku na tom, koho se nikdo nezastane. Jak totiž ukazuje výmluvná nečinnost policie, k ČSSD, a jejímu předsedovi zlášť, si kdokoliv může dovolit cokoli. Tak co by si dperivanti nehodili.

Házení vajec (nebo bot) má jako protest smysl pouze tehdy, pokud dotyčný člověk něco riskuje (svobodu, pokutu) a dává tak najevo, že je ochoten za to gesto zaplatit. Což není tento případ, protože vrhači jsou beztrestní a když už je někdo popotahován, tak je to napadený, který se pokusil bránit (nafouknutá kauza vyvedení marťani).

 
V 5/29/2009 4:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Když jsem vidět co se dělo v Praze, měl jsem chuť dát těm namyšleným rozmazleným retardům co proto.


Trochu mě uklidnil příspěvek "Chci stabilni stát..." převzatý z FB, názor studenta ČVÚT že se studenti ČVÚT distancovali od útoků a někteří se utvrdili v tom, že podpoří ČSSD, tedy jestli je vše v tom příspěvku pravda.

Znám dost studentů a mladých vzdělaných lidí, kteří podporují ČSSD, je dobře že útoky a zastrašování vyburcují další lidi, podpoře demokracie a pomůžou ČSSD vyhrát volby, ale důležitější než vyhrané volby mě trápí, že útoky rozmazlených fracků, umocnili pravicovými médii dlouho budovanou image, že pravici volí masy mladých lidí a levici hrstka exkomunistických důchodci.

Co mi u levice chybí, je právě aktivismus, průbojnost, disciplinovanost, kreativita a odhodlanost.

 
V 5/29/2009 9:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rozhodně souhlasím s Tribunem. nemohu najít slova, aby dost vyjádřila obavy z toho, co bude dál, bude li takto napadána ČSSD a její předseda. Na rozdíl od "Fudzijana" jsem spolu s prezidentem přesvědčena, že v takovéto "demonstraci názorů - vejce jako argument", tedy reakci na oponenty lze skutečně spatřovat "útok na základy demokracie". Již dávno vím, že média vystupují v modrých dresech, ale to, co předvádějí v posledních dnech, je šílenost sama. To jak se snaží za každou cenu znevážit každé slovo, každý mítink, každou zprávu o mítincích ČSSD, nebo pouhou existenci předsedy Paroubka a kohokoli jemu blízkého otočit, až přímo zneužít proti této straně / viz interview B. Tachecí se Zaorálkem na Z1, interview s Haškem, tuším, že to bylo na ČT24 dnes po 17:00 a nakonec veškeré zpravodajství o posledních událostech, ve mě vzbuzuje nejen odpor , ale přímo strach. Lze se takovýmto výpadům bránit? Jsem přesvědčena, že dnes jsou to skutečně hlavně média / počínaje
ČT1, Z1 a konče tiskem Reflex /, která zejména v mladých lidech, kteří často nemají dostatečné vzdělání, dostatek historických a praktických zkušeností, vybuzují prvky agresivity. Pak se již jen ve svém zpravodajství předhánějí v tom, jak napadaní reagují a vytrubují do světa jak se ten, kdo byl napaden brání,nebo nebrání /oboje lze nějak převyprávět, aby to vyznělo pro stranu dost negativně/ a co víc, jak dokonce prý z toho získává politické body. Z oběti vyrábí agresora! Tohle je prostě moc. Dělat dnes z oběti příčinu výpadů? Takže nejdřív Romové, pak ČSSD, pak ...kdo? K tomuhle nelze mlčet. Ještě poslední nápad "vaječných partiček, nebo oddílů? "- prý budou nosit vejce k volebním místům / v dnešním zprávách/. Nevím jak jiní, ale já se tam budu bát jít. Ale půjdu. Budu volit právě pro tohle všechno ČSSD. Nepodepisuji se ne proto, že chci být anonymní, ale proto, že se bojím a zároveń se ptám - tohle je demokracie, kterou chceme? Politika si můžem nezvolit, ale co se štvavými médii? Ty totiž sfanatizovaly dav. Takhle to vidím já. Byla bych ráda, kdyby mi tento názor někdo dokázal bez nadávek vyvrátit a třeba i vysvětlit, v čem se mýlím? Říci, zda jen já mám pocit, že média ve štvavé kampani proti ČSSD sehrávají zásadní roli?
Nejsem členkou žádné politické strany a ani jsem nebyla.

 
V 5/29/2009 11:31 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Anonymní - To je opravdu zvláštní. Když je útok "na demokracii" a "základní hodnotový systém" z lůna stran, politiků a prezidenta tedy interní je vše v pořádku, když je externí pak se systém a zástupci ohrazují. Tvořit nekvalitní zákony v rozporu s Ústavou se mohou, vejce se házet nesmí... opravdu zvláštní stát.

 
V 5/29/2009 11:48 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

ods - Pochopitelně je to nadsazené. Stáli tam však jako by byli ochotni přijímat rány osudu hledíc světlejším zítřkům pevně zapuštěni v zemi jako několik kůlů v plotě.
Ale ta jejich odhodlanost zůstat v nečinnosti stát a přijímat rány vejci se mi zdá hraná právě pro kamery a fotoaparáty - ryze pro PR.
Bohužel. To víte, když nominují herce nemyslím si nic dobrého - bůh víc, kdo to doporučil a režíroval. Politici by měli vytřískat kapitál ze zcela jiných věcí.

 
V 5/30/2009 12:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

nejen pro Fudzijan:"Politici by měli vytřískat kapitál ze zcela jiných věcí." Souhlas. Ale vejce ani nic dalšího co lidé používají jako argument v podobě munice pro získání náklonnosti k svým ideím se opravdu nesmí! To už není střet idejí, to je střet zbraní. Proč tam stáli lidé z ČSSD? Myslím, že to byl jediný způsob jak nám všem ukázat / i Vám Fudzijan/,kam až to došlo. Kdo alespoň trochu sledoval vývoj posledních dnů před volbami a má zkušenosti s mládými lidmi, nemohl nepředpokládat, kam to vyústí. Vzpomeňte Události a komentáře ČT1 s p. Železným /večer před mítinky v Praze/ a jeho rozhovor s panem Paroubkem a pak s jeno následujícím návštěvníkem, který do studia jako recesi přinesl pštrosí vejce - prý ho chtěl darovat Paroubkovi, ale nestihl. To byla, vážení, přímo nepsaná pozvánka všech sešikovaných vrhačů vajec na Facebooku na pražské mítinky! To byl večer, kdy mi šel mráz po zádech z toho, co bude zítra. A média? Prý, kdo mohl vědět, že se něco takového stane? Já říkám, téměř každý, kdo tím věkem jednou prošel a také většina odborníků, kteří s mladými pracují. A neudělali jsme nic. Vůbec nic. Vlastně ani teď moc neděláme. Naopak, řada lidí a hlavně oponentů ČSSD má pocit, že by bylo fajn udělat z oběti vychytralého agresora.
A vydávat oběť za útočníka? To tady již bylo. Jak je možné, že to nechceme v zápalu obrany svých názorů vidět? A když to někdo pojmenuje skutečným názvem "fašizující prvky" a "útok na demokracii"je v Událostech a komentářích /Drtinová/ ihned kritizován pomocí návodných otázek svému spoludiskutujícímu s názorem, který by se ji do vedení diskuse hodil, typu: Není to přehnané? Ne, není, paní Drtinová a drahá modrá média. Je třeba, aby lidé chápali, kam to může dojít, nezačne li celá společnost, médii počínaje, přemýšlet o tom, jak si soužití v demokratické společnosti představujeme. A ještě tady k této poznámce pana/í Fudzijan:
"Bohužel. To víte, když nominují herce nemyslím si nic dobrého - bůh ví, kdo to doporučil a režíroval." Smím se Vás zeptat? A proč ne herce? Mají snad méně práv, než kdokoli jiný v naši zemi? Cožpak oni nesmí mít politické názory, které by chtěli aktivně prosazovat, jako každý jiný občan v této zemi? A proč byl tedy v USA R. Regan prezident? Nebo to tenkrát nabyl demokratický stát? A nevadí Vám kandidující, no třeba, řečeno s klasikem "kominíci?, učitelé?, tesaři?". Asi hodně čtu knížky o období před 2.sv.válkou, které mi to internetové vajíčkové davové šílenství podchyceno a živeno médii převedono do reálu značně připomíná. Jen technologické zázemí je jiné. Tohle je to, co mi nahání strach. Tohle je to, proč se bojím řádně podepsat, jak jsem to vždy dělala dříve. Já bych neměla sílu politiků ČSSD čelit mediálním útokům a manipulacím. Chci věřit, že to přeháním, paní Drtinová.
Děkuji tomuto blogu, že jsem tohle mohla říci mezi lidmi, jejichž názory už čtu několik let /Tribun/ a nikdy jsem neměla pocit, že mě něco vnucují, nebo diskusi obracejí v nesmiřitelnou válku. Hezký den všem.

 
V 5/30/2009 1:52 odp. , Anonymous Legolas řekl...

to Fudzian:
To víte, když nominují herce nemyslím si nic dobrého - bůh víc, kdo to doporučil a režíroval.

Podobné názory jsou velmi účelové a nesmyslné.Stačí se podívat na herce Tomáše Topfera jako senátora za ODS,v minulosti na herečku Kolářovou ve Sněmovně za ODS a další.Je zajímavé,že zastánci "vajíčkové smršti" proti ČSSD se ani náznakem nepozastavují nad skutečností,že byla hrubě porušena ústava tohoto státu jako nejvyšší zákon,platný pro každého občana bez výjimky.Bylo hrubým způsobem porušeno právo shromažďovací a právo svobodného projevu.Policie de facto nečinně přihlížela "demonstraci" odpůrců ČSSD,i když v jiných případech je aktivní a uvedená práva vždy zaručí třeba Dělnické straně při jejich téměř neonacistických akcích.To ovšem nebrání diskutérům typu Fudziana nebo redaktorky Drtinové v ČT vypíchnout naprosto marginální věci (jako vyvedení t.zv. Marťanů klidným způsobem mimo shromáždění) a nechat bez povšimnutí zcela závažné věci pošlapání demokratických práv zakotvených v ústavě!

 
V 5/30/2009 5:27 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Anonymní - Potíž je v tom, že Brožová a Regan se nedá porovnávat. Herci pracují v Čechách v žoldu politických stran od dob Hitlera, poté Ti samí herci provolávali slávu, když vítali Beneše, pak to byl Gottwald, Husák, Havel... ano to je ta jejich politika a vyhraněný politický názor.

 
V 5/30/2009 5:37 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Legolas - Safra, proč se tak zaměřujete na zástupné problémy? Proč se jim věnuje tolik pozornosti? Proč se odpoutává tímto tématem pozornost od důležitějších. Všechno může být jinak - jenom je třeba tu pravdu hledat, nedělat rychlé závěry a neodsuzovat druhé - Ty kteří se snaží dobrat pravdy a nejsou pouhými konzumenty závěrů jež předložili jiní.

Proč se tady nediskutuje i o tom jak elitní policista chtěl mluvit a strany mu doporučily, aby tak učinil až po volbách, protože měly obavy z toho, že by to mohlo ovlivnit výsledek... proč se nediskutuje o tom jak České dráhy prošustrovaly miliardy... a my se tady bavíme o tom - jestli vajíčkovou aféru zrežírovala ČSSD, aby něco zakryla... nebo jestli jsou vajíčka útokem na demokracii a principy a nebo jestli demokracii spíše více neohrozily jiné subjekty. Ano, zůstaňte si u těch vajíček a něco chytrého vymudrujte.

 
V 5/30/2009 6:33 odp. , Anonymous fudzijan řekl...

Legolas - Věci jsou vždy jiné než se zdají být. Skutečnost a pravda jednou vyjde najevo v celé kráse. Stejně jako může být ČSSD oběť může být i agresorem v této věci a něco to mělo zakrýt. Může to být tzv. kouřová clona připravená tajnými službami nebo některým z jejich oddělení, proto se k celé věci stavím dosti rezervovaně a připousštím i tu možnost, že to někdo zrežíroval a někomu to mělo v nečem pomoci. A pokud se lidé staví bez vlastního přemýšlení na jednu či na druhou stranu tak to svůj účel dokonale splnilo.

 
V 5/31/2009 8:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

fudzijane, míval jsem dojem, že jste rozumný člověk, ale to co tady předvádíte v této diskusi k článku, je ubohost. Vaše argumenty směřují jen k tomu, abyste za každou cenu obhájil svůj názor a své vidění současné politické situace u nás. To, že jsou většinou velice zástupné, vám buď nedochází nebo jich užíváte záměrně. Začínáte se tak řadit do stáda zfanatizovaných příznivců ODS, kteří připomínají matku usvědčeného vraha, hájící za každou cenu svého syna slovy, že je nevinný a že by nikdy nic takového neudělal. Zkuste si podrobně přečíst názory zdejší anonymní pisatelky, se kterou bezvýhradně souhlasím, ohledně vlivu médií a jejich manipulace s myšlením lidí. Potom si možná i Vy uvědomíte, jak je i vaše myšlení zmanipulované... Vasco75

 
V 6/05/2009 11:43 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Víte, někteří občané nejsou jen ty poslušné ovce, které jednou za 4 roky příjdou k volbám volit toho pána, co nám hodně slibuje a jak mu v televizi ubližují. Někteří z nás si nenechají líbit aroganci a populismus politiků a chtějí vyjádřit svou nespokojenost. A pokud jsou politici na veškeré nabídky k dialogu hluší, jsou lidé čím dál tím více zoufalí a volí krajní řešení. Pokud chcete urovnat vajíčkovou válku, jděte po příčinách, ne po následku.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka