sobota, března 27, 2010

Kdyby ti Paroubci nebyli

Ihned poté, co předseda ODS Mirek Topolánek rezignoval na post volebního lídra, začali novináři spřádat teorie o tom, jak kampaň ČSSD, ale například i TOP09, vyšumí do ztracena, protože je postavena na trefování se do antihrdiny Topolánka. Což o to, Topolánek je, či spíše byl, vděčný a laciný cíl, ale jeho odchod ze scény v žádném případě není tak fatální, jako by byl odchod Jiřího Paroubka, protože kdyby ODS Paroubka neměla, musela by si ho napískat.

Kdyby nyní Jiří Paroubek následoval Mirka Topolánka a odstoupil (k čemuž ovšem nemá žádný hodnověrný důvod), dokonale by vypálil „modrým" rybník. ODS již investovala příliš mnoho kapitálu do výroby démona právě z Paroubka, než aby si mohla dovolit o něj přijít.

Jestli je totiž něčí kampaň založena na vymezování se vůči konkrétnímu člověku a osobních útocích, tak je to právě kampaň ODS, založená na démonizaci předsedy ČSSD. Žádný střet idejí, žádná polemika s programem, kampaň ODS je postavena na nalézání nepřítele a jeho eliminaci. Nemine snad jediný projev představitele ODS nebo jiné komuniké strany, aby v něm nepadlo jméno Jiřího Paroubka doplněné varováním, že představuje vážné nebezpečí (samozřejmě pro svobodu, demokracii, budoucnost a tak vůbec) a veřejného nepřítele číslo jedna.

A nejde jen o způsob, jak negativní kampaní odvést pozornost od absence vlastního pozitivního programu a zoufalé programové impotence ODS, která s výjimkou rituálního snižování daní žádný skutečný program nemá a volby chce vyhrát strašením komunisty a slibem, že zabrání návratu před rok 1989, kam se ovšem nikdo vracet nechce, a určitě ne Jiří Paroubek, kterého právě z toho ODS systematicky osočuje v naději, že voliče vyděsí a ti, zpitomělí a paralyzovaní strachem, zvolí ODS jako svého ochránce. Politický raketýring jako vyšitý.

ODS svojí propagandou na bázi vykreslování konkurence jako personifikovaného zla vytváří situaci, ve které je politika realizovaná ODS irelevantní, protože jediné, na čem záleží, je, aby byla u moci ona a ne ČSSD. Jde o to, aby lidé trpně, či dokonce vděčně snášeli řádění ODS ve státní správě a veřejných financích, korupci, nepotismus, klientelismus, a další tisíc a jednu zcela konkrétní věc, která je poškozuje, protože nic z toho nemůže převážit fakt, že u moci není ČSSD, představují jakési abstraktní zlo, které je o to děsivější, oč je vágnější a existující jen rétorice pravicových politruků.

Právě proto potřebuje ODS někoho jako je Jiří Paroubek, muže, který jen tak neuhne a nesnaží se ODS zalíbit, aby ukonejšil smečku agitační psů, navíc člověka, který ke škodě své i strany, již zastupuje, docela dobře splňuje klišé papaláše. ODS má štěstí, že ČSSD potřebuje někoho jako je Jíří Paroubek, který si jde za svým, necouvá a neomlouvá se za to, že dělá sociálně-demokratickou (nikoliv socialistickou, to je jen další z drobných nespočetných faulů ODS) politiku.

ODS je v tomto směru ve výhodě, protože ČSSD si nemůže dovolit vyměnit předsedu, už jenom proto, že fígl s rozdělením rolí na volebního a operačního lídra, který se podařil ODS, by podruhé nemusel fungovat.

Napsal Tribun
původně publikováno na http://tribun.bloguje.cz/

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 1:

V 3/28/2010 3:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejen, že novináři podsouvají, jak ČSSD ztratila téma do voleb. Jak kdyby to byla právě ČSSD, která postavila svůj volební program na strašení Topolánkem. Ale stále nám podsouvají, jaký je Nečas slušnák a inteligent(narozdíl od zlého démona Paroubka (viz. pisálek LN Kamberský pro ČT) a jak se ODS vyřešila všechny svoje problémy a je najednou taková čistější...Jestli ODS získá pár procent navíc a sestaví pravicovou vládu, nebude to tí, že ČSSD ztratila téma, ale tím, že pravicové knedlo-zelo uvěřila mediálním pohádkám o polepšené ODS, stejně jak uvěřila pohádce o polepšeném Kalouskovi. Možná ODS, po uklizení Topolánka záměrně píši uklizení, ne zbavení) přiláká pár hlasů navíc od těch, pro které je ODS s Topolánkem v čele nevolitelná.To byl taky asi důvod, proč se Topolánka zbavili teď, a ne po Toskánsku, prostředníčku, "Es kommt der Tag" apod.

 

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka