čtvrtek, března 25, 2010

Promarněná šance

Je samozřejmé, že kdyby podobná slova, jaká použil Mirek Topolánek padla z úst představitele levice, tak si nikdo o něj ani vidle neopře. Všechny noviny by spustily krásnou kampaň, kdy jednou by byl v mundůru Stalina, jindy s knírkem Hitlera a možná by se dostalo i na Pol Pota. U předsedy ODS sice určité zhnusení bylo, ale po rozhodnutí načalstva modrých ptáků to jistě nepotrvá dlouho a již dnes můžeme narazit na různé komentátorské perličky, jak on to vlastně tak nemyslel nebo dokonce všechno řekl správně, jen ho to blbé vepřoknedlozelo nepochopilo.

Celá situace se stala zajímavá po vystoupení předsedy Senátu, který požadoval hlavu svého šéfa a nějaké jiné řešení. A to vůbec nebyl špatný tah, jen jak se později ukázalo, ODS najednou začaly chybět ony příslovečné gule. Je samozřejmě faktem, že výměna vedení chvíli před volbami nebývá dobrým nápadem. Ale v případě ODS máme zde situaci, kdy ztrácí na svého konkurenta zatím příliš mnoho a její řešení se i přes neustále podstrkávané trosky nějakého programu spíše omezuje na strašení Paroubkem (stačí si přečíst libovolný rozhovor s modrým politikem, kdy ten nebezpečný ďábel je téměř vždy propírán horem dolem a zatlačuje libovolné jiné téma). Přemysl Sobotka, pro ODS bohužel, ale sám v sobě našel jen část odvahy. Ve chvíli, kdy by řekl, že Mirek Topoĺánek musí odejít a zároveň by sám sebe nabídl jako lídra do voleb, tak by se začaly karty rozdávat znova. Šéf druhé komory má totiž několik výhod. Za prvé skoro nikomu výrazně nevadí, za druhé jeho jistá bezobsažnost ale zároveň i určité charisma může připomínat jiného středopravicového idola jakým je sám spící kníže a za třetí rád dává na odiv tolik mediálně vděčný antikomunismus a kopání do Paroubka. Ve spojení s ověřenou značkou jakou je ODS a nutnými změnami na kandidátkách by mohl odsát část voličů od menších stran jako jsou Věci Veřejné či TOP09 a tím dostat ptáky do vedení (a jak již víme z minulého volebního období, vítěz voleb má přeci všechny tři pokusy).

ODS tuto možnost odmítla. Sobotka se nenabídl a asi ho nikdo příliš nepřesvědčoval, navíc exministr vnitra a další modří papaláši iritující veřejnost by se o korýtko neradi připravili. Pak už zbývaly jenom horší varianty, z nichž pro ODS nejotřesnější by byl jakýsi triumvirát s blbem z Horní Dolní, Íčkem Langerem a často lavírujícím Nečasem v hlavních rolích. Variantou byl také pan Nečas v roli vůdce, ale jeho charisma leklé ryby by ptákům nepřineslo asi více než udržení Mirka Topolánka. Pro ODS pravděpodobně, pokud nedojde k nějakému dalšímu zázraku v podobě Kubiceho zprávy číslo dvě či totálnímu zmagoření levice, asi zůstane druhá pozice a také se téměř s jistotou dá očekávat další odliv středových voličů směrem ke Kalouskovi a Johnovi. Na tvrdé jádro, které se s Topolánkovými výroky ztotožňuje (zvláště co se týká těch přiblblých knedlíkových socek), asi celá aféra velký vliv mít nebude. Nyní jde jen o to, jestli to jádro je stále kolem dvaceti procent a to při slušném výsledku dalších středopravicových stran může stačit (pravidlo tří povinných pokusů pro vítěze při středopravicové většině v parlamentu může v naší zásadové zemi zmizet jak dým) nebo jestli za poslední roky Topolánkovy hrůzovlády se přeci jen trochu zmenšilo.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 3:

V 3/25/2010 8:42 dop. , Blogger Tribun řekl...

Ona je otázka, co těch 12 hodin na grémiu vlastně řešili, jestli přemlouvali Topolánka, aby odstoupil, nebo ho naopak přemlouvali, aby neodstupoval, protože ti nikdo nechtěl vzít za něj. Protože jak kdosi kdesi napsal: vůdce se nevolí, vůdce přichází. A tady zdá se nebyl nikdo, komu by se chtělo do jámy lvové. (Což by v intencích Topolánkova prohlášení znamenalo, že celé vedení ODS jsou byť teplouši, Židé, nebo dokonce teplí Židé.)

Osobně si myslím, že ODS udělala to nejlepší, co mohla. Topolánkovo odstoupení by značná část voličů ODS chápala jako slabost, a tu modrá krev neodpouští. Ustoupit, omluvit se, přiznat chybu - nic z toho nepatří to repertoáru úspěšňáckých vítězů, za které se ODS v širším slova smyslu považuje.

Arogantní macho Topolánek naší samozvané vaječně-banánové vystrkující prostředníčky, aby odvedla pozornost od holých prdelí schovaných ve značkových hadrech, zkrátka imponuje.

Český národ je v už tak pokročilém stádiu morálního, intelektuálního a občanského rozkladu, že ODS nakonec může volby ještě vyhrát, stačí když ukáže svaly, rozdá pár kopanců do zad a popustí uzdu svému vulgárnímu populismu.

 
V 3/25/2010 11:02 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

S určitou nelibostí a hrůzou zaznamenávám, jak se do českého vokabuláře vrátilo slovo "vůdce". Dříve se opatrně - a politicky korektně - říkalo "lídr", ale teď se na to jde pěkně zostra: už žádný bezbarví lídři, předsedové a vedoucí představitelé; naopak se od plic křičí "vůdce"! Dost možná je to jen náhoda, ale dost možná to svědčí o radikalizaci a fašizaci veřejného diskursu. Poněkud mě to zneklidňuje.

 
V 3/25/2010 11:43 odp. , Blogger ods řekl...

Trochu jsem to čekal, ale nyní skoro došlo k efektu není nic staršího než dnešní noviny. Jak vidím, ODS vybrala verzi logicky pitomou, ale ono se stejně už moc nedalo dělat po první zábavě. Co mne těší, není moc ke změně, jen si možná ptáci nakadí do hnízda ještě více než jsem popisoval.

Jinak Tribune, to co jsem nastínil vycházelo ze známosti lidí se středopravicovým smýšlením a o ně nyní ODS bojuje. Máte rozhodně pravdu s tím kultem síly, jenže v případě, že by to Sobotka vzal na sebe od začátku, tak tady bychom měli toho silného hocha co hodil rukavici a vyhrál a proto by mu i ortodoxní modrý volič nejpozději za týden zateskal. Nyní se šmudláme a douvám, že se hoši šmudlat budou ještě více. Cíl je volební hranice.

Anonymní, tento blog od začátku se snaží nastavovat určité zrcadlo. Možná mi to ne vždy jde, ale nevím, když sám pan Topolánek uraženě si stěžuje při změně nájmu na soukmenovce, tak si říkám, že pravice slovo vůdce znova zatáhla do našeho jazyku jen proto, že je jí velmi blízké. Všimněte si, že tento krásný slovník má kořeny u sympatizantů té správné liberální či liberálně konzervativní verze. A to že přenášeli své komplexy jinam ? Je to jejich problém a abych zacitoval guru Topolánka "jak vy k my, tak my k vy"

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka