pondělí, října 12, 2009

Virtuální vítězové příštích voleb

Server Aktuálně vymyslel hru na volby. V ní zvítězil starý hampejz s novým nátěrem, neboli TOP 09 a druhá se umístila ODS. Nic proti takovým zábavám, na internetu jsou různé kvízy a hříčky velmi oblíbené a určitě můžou pro portál přilákat nové čtenáře. Problém se ale objevuje po skončení těchto zábav, kdy novináři a komentátoři začínají hru brát vážně a vypisují jak to prý jde o možné budoucí výsledky voleb. Stačí se ale střízlivěji podívat do minula a vše vypadá trochu jinak.

V naší republice je normální, že na internetu více hlasů získává pravice. Její fanoušci se skromností sobě vlastní to vysvětlují jednoduše, jsme krásní a inteligentní a ti blbečci s jiným názorem neumí používat internet. Bohužel skutečnost je mírně jiná. Naprostá většina lidí internet používá pro čtení pošty, psaní na facebooku či jiné módní záležitosti a pro hledání nějakých konkrétních zajímavostí, informací nebo služeb. Zvláště různé ankety, které stejně mají naprosto nulový význam pro jejich skutečný život, je příliš nezajímají. Stačí se podívat i na ty volby na Aktuálně, výsledek je necelých 50 tisíc hlasů. Internet přitom používá podle loňských údajů necelých 5 milionů obyvatel.

Podobně to vypadá když se podíváme například na další fenomén Facebook. Organizátoři protilevicových demonstrací na jaře, které reálně dokázaly přilákat na ulici jen pár stovek lidí se chlubili desítkami tisíc členů v jejich skupinách. Média to okamžitě začala vysvětlovat, jako novou Facebook generaci, která chce to či ono a bude rozhodovat. Fandové se zase prohlašovali za ty moudré, mladé a krásné, protože Facebook přeci takoví používají. A skutečnost je taková, že uživatelů Facebooku je kolem jednoho a půl milionu. Takže zde máme půl druhého milionu inteligence a elity a mezi tou elitou pouze něco kolem pěti procent má protilevicové názory (vím, vím, je to více, pokusil jsem se jen o stejnou demagogii jakou nám předkládají často novináři a pravice).

Různé internetové ankety mají většinou podobné výsledky, ale jak výše čísla ukazují není to příliš reprezentativní. Spíše se dá předpokládat, že jde o stále stejnou skupinu lidí, s mírnými obměnami či doplněním. Jako podobný příklad totiž lze použít petici proti Jiřímu Paroubkovi, která se také těšila v roce 2006 velkému mediálnímu zájmu, také byla organizovaná z velké části přes internet a výsledek, neboli počet podpisů byl téměř totožný jako u jarního vajíčkového fanouškovství. Mezi těmi dvěma případy ale proběhly například skutečné volby do krajů a senátu, kde jasně zvítězila levice. Při tom, když vezmeme do důsledků to co se po různých internetových anketách a zábavách píše, přeci to nemělo být možné. Levice je už dlouhou dobu na odpis, pravice to vždy a všude na internetu válcuje.

Poslední zajímavůstkou je záležitost věku. Mladí lidé zatím u nás opravdu preferují pravici. Jenže tak to bylo už od roku 1989 a byť nemám k dispozici průzkumy z tehdejší doby, tak jsem si podle atmosféry a názorů téměř jist, že tehdy (čili řekněme do nějakého 93 až 95) mezi lidmi do třiceti let byla podpora pravice naprosto drtivá a u dětí před osmnáctkou asi téměř stoprocentní. Také se tehdy smrtelně vážně říkalo, že KSČM přeci není nutno řešit, neboť přeci naprosto jasně vymře. Jenže co se stalo, uběhlo dvacet let, tehdejším voličům pravicových a středopravicových stran už není osmnáct či pětadvacet, a ejhle, tito lidé tvoří silnou část elektorátu levice. Ono to vše vypadá trochu jinak, když člověk je živen rodiči a nebo pln nadšení končí školu a začíná hledat práci. Najednou zjistí, že novinové titulky o úspěšných a krásných se týkají jen a jen zlomku populace a on v 99 procentech případů k ní nepatří. První zaměstnání, krize, vyhazov, hledání dalšího zaměstnání, rodina, případná další změna práce a najednou smutné pokývání rameny u možného zaměstnavatele, ale vy jste starý, vás nepotřebujeme. Ale já jsem přeci stále mladý a krásný. Pokud se aktuální krize prohloubí nebo nezaměstnanost nezačne klesat, tak ti dnešní skutečně mladí a krásní úderníci mohou bleskurychle zjistit, že jsou naprosto nepotřební. Ale milý pane už padesátého ekonoma nebo osmdesátého právníka my opravdu nechceme, vůbec redukujeme stavy, jděte na pracák nebo prodávejte v Tescu, jste přeci flexibilní, ještě můžete podnikat a nabízet služby, které již nabízí sto tisíc dalších lidí a nikdo dnes nemá na to si je pořídit. A z voliče nejlepšího ekonoma pana Kalouska či nejdokonalejšího ředitele Evropy pana Topolánka se najednou stane volič hnusné bradavice pana Paroubka nebo estébáckého pana Filipa. Reálně a ne v internetové hře.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 32:

V 10/12/2009 7:59 odp. , Anonymous Robert řekl...

Asi tak nejak.... A proto, kdyz slezam po 10 hodinach z zebriku, cely bolavy a spinavy, tak si rikam, ze bych to rad prenechal mladym nadsenym modrym budovatelum kapitalismu....

 
V 10/12/2009 10:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dobře popsaná realita.Jen mladým to necvakne tak rychle,jak by mělo,přesto,že jsou perspektivní.ODS je strana,která kope za 5% nejbohatších.To co má nad to,jsou mladí inteligenti(alespoň si to myslí), neb jim to media od voleb 2006 nakukala,ale 25% nemůže být tak bohatých jako 5%. Mikouš.

 
V 10/13/2009 9:23 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak jsem v těch pseudovolbách na Aktuálně hrdě naklikal, že jsem mladá a vzdělaná socka, ale jak se zdá, tak jsem to nevytrhnul.

Pravicová (či spíše pseudopravicová a hurápravicová) převaha na internetu je podle mne dána několika faktory, mimo jiné tím, že k pravici tíhnou lidé, kteří mají i v práci dostatek času brouzdat po netu, nebo tím, že musí stále někoho, a předevší sami sebe, přesvědčovat o své pravdě, krutě zkoušené jejich každodenní zkušeností.

Jsem ovšem velmi skeptický ohledně toho, že se mladí frikulíni proberou, až poznají obtíže a odpovědnost samostatného života na vlastní kůži. Oni jsou už totiž naučení, že za vše může levice, Paroubek a sedm a sedmdesát bradavic s chlupem, a vidí příčiny své situace všude jinde než tam, kde jsou: v těch, co jsou pod nimi (socky, cikáni a jiní nepřizpůsobiví parazitičtí živlové), nikoliv v těch, kteří jsou nad nimi a vlastní podmínky jejich práce. Je neuvěřitelné, kolik z těch, kteří sami sebe označují za inteligentní a vzdělané, si myslí, že když se zruší daně a zákoník práce a další "levičícké nesmysly", tak peníze, které tím jejich zaměstnavatel, přerozdělí jim, kolik z nich si myslí, že oslabení jejich vyjednávací pozice radikálně zvýší jejich význam a cenu na trhu práce.

 
V 10/13/2009 1:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Určitě to nejde takhle paušalizovat - voliče pravice a voliče ODS, že jedni jsou inteligentní a úspěšní a druzí nikoliv.
Pravdou je, že člověk by se měl naučit odpovídat sám za sebe a nechtít pořád, aby za ně něco dělal stát. Stát má pomáhat puze v případě opravdové nouze, do které se dotyčný nedostal vlastní vinou. Bohužel ale češi toho stále nejsou schopní, jsou to stále ovečky, které musí někdo vést.
Bohužel ČSSD i ODS a i zbytku parlamentních stran to vyhovuje, protože takové ovečky je snadné na svou stranu zvyklat masivní kampaní a sliby.
Jedinou možností je volit neparlamentní strany aby těm velkým stranám došlo, že už im to voliči nežerou a snad by i začli se snažit dělat něco užitečného, než myslet jen sami na sebe a držet se u koryt zuby nechty.
Z neparlamentních stran jsou určitě nadějné Věci veřejné, kde jako jediní při zrušení předčasných voleb nepřestali komunikovat s voliči. Navíc jako jediná strana nabízí _konkrétní_ řešení současných problémů. Bohužel současné parlamentní strany dělají že neexistují (naopak se je snaží dostat z kola ven) a tudíž spoustu dobrých nápadů, zůstává pohřbených. Ale věřím, že se příští rok do parlamentu VV dostanou, již teď mají stabilích 4-5% v preferencích a stále rostou.
A velké strany se jich bojí, protože VV nazývají věci pravými jmény a ukazují a mluví o věcech, o kterých parlamentní strany taktně mlčí...

 
V 10/13/2009 1:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Plně souhlasím s Tribůnem a Mikoušem.Je až neuvěřitelné uvažování lidí zblblých našimi v podstatě pouze pravicovými médii.Kolikrát už jsem absolvoval rozhovor s člověkem, který popisoval jevy ,tak jak jsou, ale závěr z toho vyvodil úplně nelogický a až po rozboru byl ochoten připustit,že se věci asi mají jinak.A to jen v tom lepším případě, mnohdy vůbec nepřipustil,že se MF Dnes "mýlí".

 
V 10/13/2009 4:33 odp. , Blogger ods řekl...

Tribun, já bych byl ohledně té změny optimističtější. Na začátku to jistě bude tak jak říkáte, ale po pár letech kdy z nich budou "socky" neboli normální lidé a ne horních deset tisíc si to snad uvědomí.

Anonymní 10/13/2009 1:17 odp.

VV může být alternativou pro pravicového voliče, svým hospodářským programem není alternativou pro voliče levicového.

 
V 10/13/2009 4:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

VV jsou středopravou stranou, která má v programu prosazování přímé demokracie. Již teď ji aplikuje - tj. na utváření programu strany se podílí sami voliči ve vnitrostranických referendech, takže myslím, že je alternativou i pro levicově smýšlející voliče.
Věřím, že je to cesta, kdy se voliči budou moci vyjádřit i jindy než při volbách jednou za 4 roky, ale budou mít možnost se podílet na programu i během volebního období.
Toto žádná současná strana nenabízí (proč asi).

Petr Provazník

 
V 10/13/2009 6:48 odp. , Blogger Stan řekl...

Nevím, nevím jestli zrovna VV jsou tím čerstvým závanem větru, dokonce jsem četl cosi o jistých nitkách mezi Johnem a Janouškem...

 
V 10/14/2009 5:49 dop. , Anonymous jack řekl...

Na VV mi vadi jejich nepruhledne financovani a podivna minulost pana Johna. Dodnes nevysvetlil, jak se tak snadno za bolsevika dostal do USA. Ale i kdybych tohle prehledl a dal jim svuj hlas, tak to stejne skonci jako obvykle. Pujdou do koalice s ODS, TOP09 a rychle se prizpusobi...

 
V 10/14/2009 11:33 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

2 Stan - ty nitky mezi Johnem a Janouškem jsou jen pokusem velkých stran - především ODS a TOP09 dostat Věci veřejné mimo hru. Radek John se k tomu již vyjadřoval. To, že toto utichlo, je důkazem, že to bylo jen vykonstruováno VV schodit (jako ostatně několik dalších pokusů).
Věci veřejné těmto dvoum stranám berou hlasi, navíc ostře vystupují proti politice ODS - především na Praze 1 a 5 a docela úspěšně.

 
V 10/14/2009 12:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

2 jack - Věci veřejné své financování již několikrát vysvětlovali. Své financování narozdíl od parlamentních stran zveřejňují, včetně údajů od koho dar dostali.
Co se týče údajné nejasné minulosti Radka Johna, tak nic takového neexistuje. Je zajímavé, že všechny tyhle zvěsti se začali oběvovat v době, kdy VV oznámily spojení s SNK-ED a Alternativou a začli sbírat hlasy a jejich preference začly stoupat k 5%.
Pana Johna se už pokoušeli zdiskreditovat tvrzením, že spolupracoval s StB, což je nesmysl, naopak se ukázalo, že RJ měl u StB záznam, kde ho popisují jako člověka pro agenta naprosto nevhodného.

Jinak na spousty podobných otázek naleznete odpovědi zde:
http://www.radekjohn.cz/odpovedi-na-23-otazek/

Docela mě na lidech vadí to, že někde něco zaslechnou, nějaké drby nebo nařčení a aniž by se začli pídit po tom, zda-li jsou tato tvrzení pravdivá, tak bezmyšlenkovitě takové klepy vezmou za vé a 100% pravdivé.

 
V 10/14/2009 12:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Člověk, kterého současná politika štve, člověk, který by chtěl změnu, a jedná se o člověka soudného, tak takovýto člověk nemůže volit žádnou ze současných stran, ani TOP09. Tam se totiž nacházejí ti samí politici, co se drží u koryt posledních 20 let a přeběhlíky, kteří šli za vidinou lepší perspektivi (pro sebe, ne pro voliče samozřejmě)

Petr Provazník

 
V 10/14/2009 12:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

k 10/14/2009 11:33 dop.:
samozřejmě tam má být "hlasy" :-)

 
V 10/14/2009 1:06 odp. , Anonymous jack řekl...

Ja bych teda poprosil mileho Anonyma, aby mi jednoduse vysvetlil, jak se clovek pro StB absolutne nevhodny, dostal za bolsevika do USA. Dekuji.

 
V 10/14/2009 1:19 odp. , Anonymous jack řekl...

A jak nam pan John vysvetli toto:
http://www.denik.cz/z_domova/z-dotovaneho-magazinu-je-politicka-propagace.html

 
V 10/14/2009 1:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

2 jack:
Omlouvám se, zapomněl jsem se podepsat - Petr Provazník.

Radek John odjel do USA v roce 1989, a jak psal, režim již neměl sílu mu v tom zabránit. Zde přikládám kopie příspěvku Radka Johna v jedné z diskuzí, kde se to řešilo:

...Nejsmutnější jsou ty výpotky o mém pobytu v USA, kde jsem prý reprezentoval komunistickou žurnalistiku. Vyhrál jsem konkurz na stáž vypsaný World press institutem v Minesotě. Ze sto dvaceti novinářů z celého světa, kteří je zaujali svojí novinářskou prací a byli proto vyzváni, aby o tu stáž soutěžili, nás Američané nakonec vybrali tucet. Komouši s tím opravdu neměli nic společného. V roce 1989 už jenom neměli tu sílu zabránit mi odjet do USA. Letenku i pobyt platila americká strana, takže jsem opravdu nemusel bydlet u emigrantů. Přečtěte si mou knížku Jak jsem viděl Ameriku, tam to všechno je a stojím si za každým slovem. Dodnes mi mnozí její čtenáři píší jak jim otevřela oči. Nevěřte kecům zlých nenávistných komunistů, kterým odedávna ležím v žaludku. Radek John

 
V 10/14/2009 5:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

2 Jack: jo jo, když si takhle reklamu dělají ODS, TOP09 nebo ČSSD, tak je vše v pořádku, ale když se tam dostane nějaká neparlamentní strana, tak je oheň na střeše. Navíc v tom článku není ani řečeno, jestli se mluvilo o Věcech veřejných nebo o nějakém tématu na které bylo číslo magazínu zaměřeno.

 
V 10/14/2009 5:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Holt, očividně kdo pana Johna nemá rád, tak ho nemá rád a vždycky si něco najde :-) Což ostatně na kohokoliv, obzvláště známou, se něco najde. A věřím, že Radek John mnoha lidem ležív žaludku, vždyť kolik se svými kolegy z pořadu Na vlastní očí vyřešili korupčních afér a jiných skandálních odhalení.

 
V 10/15/2009 11:23 dop. , Blogger che řekl...

Radek John - onen prominentní pisálek za starého režimu? Pamětníci vědí své!
VV - Pche - nový B.... se starejma ...
čili béčko Topu

 
V 10/15/2009 12:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

2 che: Z vás buď čiší naprostá zášť a nenávist nebo úplná hloupost :-)
Pokud na pana Johna něco máte, proč to nenapíšete? Frázi typu "někdo ví své" jsou plácáním do prázdna.
Pokud nemáte žádná podložená fakta, tak mlčte. Pomlouvta umí každý.
Petr Provazník

 
V 10/15/2009 6:21 odp. , Blogger che řekl...

To Provazník - stačí si nalistovat stará čísla časopisu Mladý svět zvaného a vzpomenout na prominentní působení tehdy režimem podporovaného bojovníka proti feťákům.
Pamětníci vědí své :)
Tady není rozhodující nějaká jednotlivost, ale celkové působení, i když jako redaktor musel být v nomenklatuře jisté organizace, co sídlila tam co je dneska ministerstvo dopravy.
Připomínám Orwela!

 
V 10/16/2009 12:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

2 che:
A mohl bych poprosit o napsání něčeho konkrétního, co pan John dělal špatného? Nějaký konkrétní příklad? V té době psal kde kdo, samozřejmě, musel v určitých mantinelech, aby měl nárok psát.
P.P.

 
V 10/16/2009 12:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jinak jak je zde ten odkaz na článek, kdy se v jednom zlínském časopisu objevil rozhovor s panem Johnem - o Věcech veřejných tam nebyla ani zmínka, jednalo se o rozhovor na dané téma, tudíž na tom nevidím nic špatného.

 
V 10/17/2009 12:44 odp. , Blogger che řekl...

To Provazník - nemám už bohužel na půdě stará čísla Mladého světa či jiných tiskovin, také nehodlám trávit čas hledáním nějaké jednotlivinosti, ostatně pokud se někdo v RJ shlédnul a považuje ho za svého guru, je to jeho věc. Ostatně já neříkám nic jiného, že jde o recyklovaou "osobnost" kterou je nutné brát s maximální opatrností.
A program VV - doporučuji důkladné analýze, v praxi neuskutečnitelné. Jako perličku připomínám okruh lidí kolem Brněnského Valacha, ostatně Valach pro VV také horuje, v současné době se řeší v oněch kruzích jak prakticky provádět volby pomocí internetu, čímž by se vyřešily všechny problémy naší politické scény.
VV může a jak to vypadá i chce sbírat protestní hlasy, ale to není budoucnost!

 
V 10/17/2009 12:45 odp. , Blogger che řekl...

Apropo - tím jsem k věci domluvil.

 
V 10/21/2009 6:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ojoj, tak to jo, hlavně že ODS, TOP09 či ČSSD budoucností je :-) To už nám ostatně předvedli ;-)
Rozhodně RJ nemám za svou modlu, jen za čestného člověka, který má velmi široký rozhled a znalosti, které v politice dokáže pozitivně zúročit.
P.P.

 
V 10/24/2009 6:04 odp. , Anonymous CMOS řekl...

Tribune, také jsem zvědav, kdy se typický průměrný český frikulín probudí ze svého modrého snu. :-)
Rudým svazákům to trvalo nějakých 20, 30 let do Pražského jara a mnozí se tehdy i omlouvali...
No jsem zvědav. Toto bude, myslím, historicky velmi zajímavé. Že k tomu jednou dojde je podle mě jasné, jen nevím kdy. Rozhodující bude síla s jakou jim budou namočena ústa do hnoje, jaký tady spoluvytvořili...To samé se stalo rudým svazákům a naši frikulíni jsou vlastně totéž v jiné barvě.

 
V 10/26/2009 8:38 odp. , Blogger che řekl...

To CMOS -
on je jeden docela velikej rozdíl mezi svazákama 50tých let a sočasnýma. Tehdy šlo o revoluci s jejími idejemi, ta si prodělala svůj vývoj, jako ostatně všechny revoluce. Navíc tehdejší revolucionáři - tedy ti opravdoví, ne to co se jen vezli na vlně - po poznání slepých uliček pochopili, že je zapotřebí se vrátit a znovu mapovat terén, hledat cesty - to bylo jednou z hybných sil 68 roku.
Dnešní frikulíni jsou jiní, oni svou pozici opustit nemůžou, je nevede myšlenka nebo vize ale jenom a jenom vlastní profit. Jakékoliv uhnutí z jejich cesty je pro ně likvidační, na rozdíl od vizionářů nejsou schopni hledat cesty, ale jenom za každou cenu chránit svou kuličku jak ti chrobáci - až do trpkého konce.
Oni se ze svého snu neprobudí - oni budou smeteni, smeteni tak že si ani neuvědomí svůj konec.
A nejlepší nakonec - protože zbrojí proti minulé válce, tak je ani ten jejich zastuzený antikomunismus neochrání, protože úder přijde z jiné strany, kde ho nečekají - i to je v Marxovi !!
Inu čekají nás zajímavé doby.

 
V 10/27/2009 9:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

protože zbrojí proti minulé válce, tak je ani ten jejich zastuzený antikomunismus neochrání, protože úder přijde z jiné strany, kde ho nečekají to je přesně ono, Che, přesně ono. Jenom se obávám, zda je z mého sobeckého pohledu tato perspektiva dobrá, nebo špatná. Bojím, že spíše špatná, protože to bude takový chaos a totalita na druhou (to se nevylučuje!), že to asi k žití příliš nebude.

 
V 10/29/2009 6:25 odp. , Anonymous Legolas řekl...

to Tribun:
Totalita se bude šířit podle mého ze Spojených států.Ty budou nuceny začít potlačovat svobody,na kterých si tak zakládají,aby si ti nejbohatší ochránili svou moc a své bohatství.Stačí si přečíst pár politologických statí o tom,jak to ve skutečnosti vypadá ve vedení republikánské strany,která se v příštích volbách pravděpodobně dostane k moci.Politika prezidenta Obamy je vlastně donkichotstvím a nemá v takové zemi.která je ovládána finančně průmyslovými syndikáty,naději na úspěch.Perspektiva pro ostatní země je samozřejmě špatná,neboť tak jako zasáhla finanční krize vzniklá v USA ostatní svět,zasáhnou změny v USA ostatní země také.Samozřejmě negativně.Myslím,že Rusko s takovým vývojem v USA počítá a chce být na nepředvídatelné důsledky takového vývoje vojensky připraveno.Z toho pramení neochota Ruska k Obamovým odzbrojovacím iniciativám.

 
V 10/30/2009 8:35 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Legolasi,
bohužel, situace je poněkud jiná. Obamovy odzbrojovací návrhy jsou pro Rusko velmi výhodné, protože pokud by je USA respektovaly (!), tak by se snad síly nějak vyrovnaly, jinak získají USA pokušitelskou převahu, protože ruský arsenál stárne, rozpadá se a bude k ničemu tak, jako tak. Ruská armáda je v materiálním i morálním rozkladu. Zatímco po skončení Studené války Rusové s úlevu povolili a začali odzbrojovat, Američané zbrojili ještě zuřivěji. Výsledek? Jeden vyšinutý agresivní četník ověšený kvérama a zbytek světa, který by ho sice mohl utlouct čepicema, jenže bude raději jemu pomáhat utloukat jiné (např. dědičného nepřítele Rusko) v bláhové naději, že sám bude ušetřen a ještě na něj zbudou nějaké zbytky z kořisti.

 
V 11/01/2009 9:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Problém internetových volebních průzkumů spočívá v prostém faktu, že internet příliš ještě nepronikl ke kmenovým voličům levicových stran - do domovů důchodců...

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka