pondělí, března 01, 2010

Stávka a vydírání

Právo na stávku je dáno naší ústavou, tím by se vlastně celé téma dalo uzavřít a remcaly odeslat ke studiu Listiny základních práv a svobod. Z druhé strany, bylo by asi správné upozornit na jeden drobný fakt. Odpůrci stávky z řad novinářských i politických často mluví o jakémsi vydírání a to nejenom nyní, ale vlastně v případě jakékoliv stávky a takové vydírání je špatné, neetické či možná dokonce by mělo být zakázáno.

Samozřejmě čirou náhodou, je to zase další klasický příklad pravicového pokrytectví. O vydírání totiž křičí ti samí novináři a politici, kteří jinak vydírání považují za naprosto správné, pokud je v souladu s jejich ideologií. Kdo nás dnes a denně citově vydírá polopravdami, kde kardinálním argumentem je něco, o prý špatné budoucnosti našich dětí ? Nechcete radar, vraždíte naše děti, máte jiné ekonomické názory, okrádáte naše děti atd. Tento blábol je pravicovou mantrou posledních let a rozhodně si nezaslouží jiný termín než vydírání a to navíc dost podpásové.


Ale je to jen jeden z příkladů na to, jak ti co dnes křičí, jindy s vydíráním nemají nejmenší problém. Na čem je založena ekonomická vize pravicových novinářů a politiků ? Na souhlasu s vydíráním, které nám často předvádějí někteří podnikatelé či jejich mluvčí (chvála těm, kteří toto nečiní). Nesnížíte nám daně nebo nám je zvýšíte ? Budeme na daních podvádět a nebo utečeme do daňového ráje. Nesnížíte nám sociální pojištění ? Vyhodíme hodně zaměstnanců a totéž vám učiníme, pokud nám neulevíte v zákoníku práce. Dnes by proto pravice, jejíž celá politika je založena pouze na vyděračství, měla spíše mlčet a její novinářští slouhové taktéž.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 8:

V 3/01/2010 7:47 odp. , Blogger Tribun řekl...

Je třeba něco dodávat? Nikoliv, řečeno bylo vše potřebné. Snad tedy jenom vyjádřím uspokojení nad tím, že nejsem sám, kdo si myslí, že ta bledě modrá kostka opravdu není růžová koule.

 
V 3/02/2010 7:46 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Dnešní politika není ani o morálce, ani o slušnosti. Je o tom, kdo v ruce drží větší klacek. Proto stávku dopraváků vítám, i když mne osobně spíše poškodí. Dopravácké odbory totiž drží v ruce klacek zatraceně veliký. A je více než důležité, aby všichni pochopili, že s ním dokážou zamávat. Na jedné straně aby pochopili politici, že by je tím klackem někdo mohl (a měl) vyhnat. Na druhé straně aby lidi konečně pochopili, že nejsme bezbranné stádo a že když své věci nevezmeme do ruky sami, nikdo to za nás neudělá.

Blekota

 
V 3/02/2010 5:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A to si jakákoli banda odborářů usmyslí, že je fajn změnit zákon, tak začne stávkovat? No potěš klobás.

 
V 3/03/2010 7:19 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

A to si jakákoliv banda mafiánů usmyslí, že je fajn změnit zákon tak to pomocí koupených poslanců uskuteční? No potěš klobás.

 
V 3/03/2010 8:39 dop. , Anonymous onlooker řekl...

Banda odborářů? To je snad anonym zastydlý z minulých časů, kdy odbory byly převodovou pákou stáni a vládi a líbilo by se mu to.

Pokud dlouhá léta (a nejen u nás, ale i v evropské cizině) byly benefity u určitých zaměstnání běžné (to by měl pan ministr taky nově nechat zdaňovat tuzéry v holičství a v hospodách, ne?), tak jejich zdanění v plné výši znamená pro zaměstnavatele zvýšení nákladů. Buď je pokryje zvýšením ceny nebo je odbourá. V obou případech bude za kratší špagát tahat zaměstnanec - zvýšení ceny může neviditelná ruka trhu zablokovat a odbourání benefitů představuje prakticky "snížení příjmu" postižených zaměstnanců, jejichž platy víceméně s tímto nepřímým příjmem počítaly.
Kromě toho řeči o tom, že se to pouze vrací před rok 2004 (kdy si nikdo nestěžoval), neberou do úvahy to, že pro většinu benefitů byla tehdy v zákoně o zdanění výjimka. Račte si ověřit.

 
V 3/03/2010 12:48 odp. , Anonymous Legolas řekl...

Je opravdu tragikomické,jak stejní bosové ODS,kteří několikrát v ČT zdůrazňovali,že pokud převezme moc v tomto státě levice,vyzvou "ulici",aby tomu zabránila,tedy titíž bosové dnes napadají ústavní právo odborů hájit svoje zájmy! Pokrytectví pravičáků v této zemi opravdu dostupuje vrcholu!

 
V 3/03/2010 3:27 odp. , Anonymous onlooker řekl...

A ještě dotaz na nejlepšího ministra Kalouska:
Když je v parlamentu kafe za 8 korun a oběd za dvacku, nejsou to zatraceně nezdaněné benefity?

Páni poltici, jste hajzlíci a styďte se! Pardon, to vlastně neumíte, jen mlaskat a chrochtat.

 
V 3/08/2010 5:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ODS nás stále varuje před komunisty a tím co se bude dít přijdou-li k moci - no nevím nejvíce se potlačovali stávky za komunistu , takže se k nim ODS přidává - nepochopily že odvrátit stávku může jen dialog - jejich monolog stále dokola se opakující a všemi členy ODS naprosto stejně omýlající je už unavující....

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka