úterý, listopadu 14, 2006

Prebehlik

Po jmenování Mirka Topolánka dvojjediným premiérem, z novin a projevů představitelů občanských demokratů, téměř úplně vymizely útoky na případného přeběhlíka nebo jejich skupinu. Výrazné utlumení protipřeběhlické kampaně je ale trošku dřívějšího data. Naprostou náhodou se přibrzdila po vystoupení poslance Pohanky z klubu ČSSD, jeho podpoře pro ministra z ODS Pospíšila a pozdější neúčasti při hlasování o referendu ve věci raketových základen.

Část špiček ODS tehdy vysvětlovala, že stále nechce podporu přeběhlíků. Upřesnil to ale hned 25. října šéf modrých poslanců Tluchoř, který opuštěného Pohanku nechtěl přitulit, ale větší skupinu takových dezertérů označil za racionální a vhodné partnery pro další jednání. Ministr financí Tlustý prý také nevyloučil jednání s přeběhlíkem, jen dodal, že ho ODS k ničemu nevybízí.

V podobném tónu pokračují politici ODS stále. Dokonce i pan Topolánek, který se proslavil častou kritikou přeběhlictví a den před Pohankovým útěkem výroky o přiložené osmatřicítce k hlavě a vydíraných či korumpovaných poslancích, výrazně změnil svůj přístup. Ačkoliv se stále dušuje, že Pohanku přemlouvat nebude, tak zároveň z rozhovoru pro Mladou Frontu z 9. listopadu jasně vyniká, že mu jeho hlas nijak vadit nebude. Přece když bude chtít hlasovat s ODS, tak ať si s ODS hlasuje.

Hledání skupiny teď už dokonce konstruktivních přeběhlíků z ČSSD, o kterých sní Petr Tluchoř, potvrdil i korunní princ občanských demokratů Pavel Bém v Lidových Novinách z 12. listopadu. Pro uklidnění dodal, že zatím nemáme nic přeceňovat, ODS je ve své nové roli milovníka přeběhlíků prý teprve na začátku.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 4:

V 11/18/2006 12:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Výborný článek, je dobré připomenout silácká Topolánkova tvrzení, že má v rukávu několik řešení situace nebo ví o "státotvorných a zodpovědných" poslancích. Bohužel se nějak spletl. Ale poslanci, kteří by podpořili levicovou vládu budou přeběhlíci.

 
V 11/18/2006 3:50 odp. , Blogger ods řekl...

Samozřejmě, že bez domluvy stran jakákoliv vláda může stát jen na přeběhlících (je to na hranicích etiky, ale jev v politice dosti obvyklý). Zajímavé je jen jak ODS dokáže rychle měnit názory, když přeběhlík má podpořit jí a ne konkurenta.

 
V 11/18/2006 6:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

dete s tou politikou do pi*i,dokud nebudou volby nic se nezmeni a prasata u koryt zustanou.

Po volbach tam zase budou jine prasata,ale jiny nez byvaly prasata.

 
V 11/19/2006 12:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ja tam vidim od 89 porat stejna prasata.. pravda jednou byl tamten komunista nekde v dozorci rade, dnes je ze zahadnych duvodu premierem...

a tak to jde stale do kola....

tak treba za 3 generace by mohla teprve zacit demokracie s lidskou tvari, ale to by si prasata ve snemovne nesmeli zamestnavat selata ze sveho chliva jako asistenty...

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka