pondělí, listopadu 06, 2006

Modre Radnice

Ve 44. čísle časopis Týden přináší v článku Hříšní lidé modrých radníc informace o klientelismu v Jihlavě a Libercí. Článek popisuje, jak v minulém volebním období stavební firmy napojené na představitele ODS jednoduše získávaly zakázky za desítky miliónů korun. Nepadají tam přímo obvinění z trestných činů, spíše se ukazuje na propojení komunální politiky a podnikání.

To je velmi dobře známo třeba i z Kladna (tím se Týden nezabývá), kde firma Jaromíra Jágra staršího dostává často zakázky od modrých zastupitelů. Jágrova Energie vyhrávala například s nabídkou výstavby bytů na kladenském sídlišti Na Ostrovci za 105 milionů a konečná cena se vyšplhala na 354 milionů. V Kladně vazby politiky a podnikání stály křeslo i bývalou hvězdu ODS primátora Volfa, letos odsouzeného k podmíněnému trestu za 41 milionů korun z kladenského rozpočtu, které bez souhlasu zastupitelstva zajistil pro Jágrův hokejový klub HC Rabat Kladno. Generálním manažerem tohoto klubu je Otakar Černý, člen oblastní rady ODS a kladenský radní.

Klientelismus a korupce na radnicích - již delší dobu zdominovaných občanskými demokraty - je známá věc. Upozorňovala na to i bývalá státní zástupkyně Benešová, podle které se někteří starostové chovají jako gubernátoři. Tehdy různá vyšetřování korupce před volbami do Evropského parlamentu ODS považovala za politickou hru a Benešové hrozila vyhazovem. Zajímavé je spíše to, proč jeden z našich největších týdeníků přichází s popisem nepříliš průhledných praktik na radnicích ovládaných občanskými demokraty až po komunálních volbách. Přece voliče bylo nutno pečlivě informovat o pokusu zpronevěřit třicet milionů korun ještě před volbami a nejasnému hospodaření ve větších městech nikdo velkou pozornost nevěnoval.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 11:

V 11/06/2006 5:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Není to možná jen o modrých zastupitelích, ale přesto neuškodí připomenout si, jakým způsobem se na radnicích dělá politika:
http://www.britske-listy.cz/2006/10/13/art30732.html,
http://www.britske-listy.cz/art/30776.html

 
V 11/06/2006 7:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kombinace je velmi jednoduchá, absolutní většina majitelů firem a manažerů na vyšších stupních má eminentní zájem na tom, aby tady vládla ODS, jejíž politika nahrává stále větší kumulaci peněz na jejich kontech. Tito lidé pak volí ODS a dávají ji samozřejmě bohaté sponzorské dary a ODS zase zpětnou vazbou dělá vše pro to, aby legislativa byla vůči nim ještě vstřícnější. Tančí se mezi hroby národních hrdinů a legionářů. Nůžky se stále rozevírají. Je to taková spirála, otázkou je, co je na jejím konci, doufejme, že ne zase nějaká revoluce. Paralelně s tím dochází k enormnímu nárůstu korupce a prorustání lidí zapletených do všelijakých čachrů do soudnictví a policie. Tito nastrčení koně musí dělat, co je po nich požadováno, jinak "barel a Orlická přehrada". Zahraniční kapitál ovládá postupně hlavní masmédia, které naprosto profesionálním přístupem vypírají mozky nerozhodných a málo přemýšlivých lidí. Vzniklá situace je naprosto dokonalá, všichni se tváří, že brání demokracii, ale ta už je v té době pouze virtuální pojem bez původního obsahu. Jako za komunistů, jen s jinými lidmi...

 
V 11/06/2006 8:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jen malou poznámku. Takto to funguje a v tomto světle jsou aktéři aféry okolo starosty Péti zjevní nedouci, co nedovedou lízat u smetanu a nenechat se chytit.

 
V 11/06/2006 11:09 odp. , Blogger ods řekl...

Sampisi, mám více méně stejný pocit. Zvláště, jak jsem viděl Doleželův vyplazený jazyk, tak jsem ztratil jakékoliv zbytky iluzí o jejich schopnosti a rafinovanosti vytvářet tu nějakou "oranžovou pavučinu".

 
V 11/07/2006 11:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Nechápu proč na jednu stranu rozmazáváte "ne"aféry ODS a na druhou stranu to samé u Doležela a spol bagatelizujete. Ten "link" s odkazem na megabilbord jedné nejmenované strany atd. ukazuje, že u modrých ptáků je hrozná verbež, ale nedělám si žádné iluze, že u ČSSD to tak není. Jediný rozdíl je v tom, že "modroptácké manýry" nemáme díky médiím každý den na talíři. Článek mi připomíná rčení "zloděj křičí, chyťte zloděje". To co se tu rozebírá je v lidech obecně, politická příslušnost je vedlejší.

Sice to sem nepatří, ale pane prezidente, děkuji Vám za "občanský" a "demokratický" a ne"stranný" postoj k povolební situaci. Politici Vám to svojí taškařicí rozhodně neusnadňují, ale že tu jejich povýšíte tou vaší na druhou opětovným jmenováním pana Topolánka, to je opravdu nad moje chápání.

 
V 11/07/2006 11:52 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

sampis & ods >>

no prvni na co se to zkousi je nesvepravnost, takze ten jazyk by pak mohl odpovidat.. ale taky me to trochu zaskocilo :)

celkove jsem ale tez nabyl dojmu, ze pokud se opravdu pokouseli o to, co jim je pricitano.. pak je provedeni opravdu neskutecne amaterske; a pokud ne, pak komu se to hodilo vyvolat aferu? tezko rict..

pro me zustava v teto veci nepochopitelne, proc dva zajimave uhly pohledu sem nikde jinde nenasel..

http://www.britske-listy.cz/2006/10/13/art30737.html -- "proc si kupovat za 2m informace, ktere jsou dostupne na internetu?"
http://www.britske-listy.cz/2006/10/13/art30723.html -- "nekolik poznamek..." (zpusob financovani projektu)

jsem zvedavy, k cemu vysetrovatele dojdou :)


karel >>

ano, mate pravdu.. pripocteme-li vsechna monitorovani ktera jiz jsou (veskere hovory/sms jsou ukladany (i pozice mobilu?), zaznamy z kamerovych systemu, vyhodnocovani cinnosti na internetu, letistni kontroly, ..) a ktera prijdou (viz britanie - sledovani pohybu aut, ..)
jednoho dne se staneme prostymi mravenci, pripoutani systemem do role pouhych otroku

je to trochu katastroficky scenar, mam ale pocit, ze k nemu (bohuzel) smerujeme
a bude to horsi nez za komunistu, to je jiste (je jedno, kdo bude zrovna u moci, jde o popis obecne)

 
V 11/07/2006 12:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

jarda >>

ja osobne budu jen rad, pokud se objevena kauza dosetri -- me osobne v tom par veci nehraje, ale svymi pochybnostmi ji nechci nijak bagatelizovat


co se tyce prezidenta.. mozna hraje hru o topolanka - co kdyz to je signal ods? pokud nechate topolanka, pak jsem vas nahnal do slepe ulicky, takze ho radeji odstavte a dejte tam nekoho, kdo to s cssd vyjedna? nikoho ale zatim myslim nepoveril, takze treba jen sonduje/vyhrozuje :)

 
V 11/08/2006 9:58 dop. , Blogger ods řekl...

Jardo, k jisté bagatelizaci kauzy Péťa mne vede přístup novinářů. Za velmi zajímavé považují, jak těsně před volbami byla ta záležitost každý den na talíři. Objevovaly se úniky z vyšetřování, každý den bylo několik komentářů na toto téma a různé pečlivé analýzy. Volby skončily a najednou je naprosté ticho po pěšině. To všechny ty zdroje najednou vyschly ? To už tato strašně důležitá kauza si nezasluhuje žádnou pozornost ? A takových otázek by mohlo být ještě více.
Samozřejmě, že je nutno to pořádně vyšetřit a za prokázanou vinu potom aktéry potrestat. Ale určitý smrádek tady stále zůstane.

 
V 11/08/2006 11:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To: karel

Velmi vystizne napsano.
O demokracii jiz nejde. Vpodstate jde o vysmech a pouhe kulisy. A vypadalo to kratce po r. 1989 tak nadejne...Nebo jsme byli tak naivni...Masy drzely u moci bolsevickou sebranku po roce 1948, medialnim tlakem zmasakrovane masy budou drzet u koryt i tu modrou sebranku dnesni :-(. Ja uz jsem vicemene ztratil jakoukoliv nadeji, ze budu kdy zit v normalni zemi. Navic mam obcas uz i obavy, ze se jedna o celosvetovy problem, pred kterym neni kam uteci.

 
V 11/08/2006 3:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

trochu odbocim..

cosi jsem hledal a nasel jsem podivnou anomalii (trochu humornou, tak se o ni chci podelit)

na http://www.ods.cz/volby/programy.php kliknete na obalku programu pro volby do psp 2006 :)

 
V 11/12/2006 10:02 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ten Týden už taky stojí za hovno. Není co pořádného číst :-(

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka