úterý, května 05, 2009

Ruský radar stále ve hře ?

Jaderný vyjednávač a americká náměstkyně ministerstva zahraničí Rose Gottemoellerová na otázku co si myslí o nápadu Ruska začlenit radar v Ázerbajdžánu do systému protiraketové obrany místo výstavby dalších částí v Česku a Polsku odpověděla:

Když jsem žila v Moskvě a byla ředitelkou Carnegie Moskva, považovala jsem tuto nabídku za velmi zajímavou. A myslím si, že si zaslouží další prozkoumání. Pochopila jsem z rozhovorů s ruskými partnery, že tato nabídka stále leží na stole. Osobně si myslím, že je to nabídka, kterou by Spojené státy měly být ochotny přezkoumat.

Zdroj Interfax

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 5:

V 5/05/2009 10:49 odp. , Blogger Tribun řekl...

Tento komentář byl odstraněn autorem.

 
V 5/05/2009 10:51 odp. , Blogger Tribun řekl...

Jenže podle Anne Derseové, velvyslankyně USA v Baku, "radar v Gabale nemůže nahradit všechny příležitosti, které diskutujeme a Polskem a Českou republikou." (http://tribun.bloguje.cz/784983-radar-monitor-18-2009.php#y09w18b10)

Je to stále dokola, tvrzení proti tvrzení.

Britský spisovatel a novinář John Laughland si naopak myslí, že štít zrušen nebude, protože za ním stojí silná lobby zbrojního průmyslu (http://www.russiatoday.com/Politics/2009-05-05/_EU_is_a_federal_decentralized_structure_.html).

Gottemoellerová je sice "těžká váha", ale Gates je těžší :-(

 
V 5/12/2009 9:48 odp. , Blogger Tribun řekl...

Bleskovka (více v příštím "Radar monitoru"): Rusko spojí otázku štítu s rozhovory o odzbrojení (http://www.upi.com/Top_News/2009/05/11/Russia-to-link-missile-shield-arms-talks/UPI-83841242050145/). Situace se začíná zamotávat a můžeme být rádi, že to Míra vzal ze Sněmovny a nic jsme neschválili.

 
V 5/13/2009 7:22 odp. , Blogger ods řekl...

Tribun

Celé co mi zde chybí je nějaký jasnější znak od Obamy - ten by mohl přetrumfnout i Gatese, zatím se mi zdá, že je tam celou dobu příliš mnoho kličkování. Obávám se, že na nějaký verdikt se bude muset počkat až do podzimu, kdy, jestli se nemýlím, má být celý projekt PRO vyhodnocen. Jinak ruský požadavek je dost logický, snižovat stavy vlastní výzbroje v situaci kdy druhá strana by sice snížila podobně stavy, ale zároveň rozvíjela systém dávající ji novou převahu, nemá moc logiku.

 
V 5/13/2009 8:33 odp. , Blogger Tribun řekl...

Nechci se vnucovat, ale podívejte se na poslední Radar monitor dole v "Analýzy a komentáře", co napsal Ron Paul, i co si myslí ten Angličan.

Jisté je, že rozhodnutí padne až na podzim, i když očekávám, že bude formulováno jako "odkládáme", nikoliv jako "rušíme". Američané rovněž (zatím na úrovni řadových úředníků) poprvé přiznali, že ruské výhrady jsou opodstatněné.

Momentálně se mi to jeví tak, že radar se zatím odkládá, ale neruší, protože může být použit jako nátlakový prostředek v budoucnu.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka