neděle, prosince 03, 2006

Hrdinové naší doby

Hrdinové to mají těžké. Jak je jedni silně milují, tak stejně silně je druzí nenávidí. Určit, kdo je bídák a kdo hrdina je často problematické, ba nemožné. Ale dá se na nich vypozorovat, kterých vlastnosti si zrovna společnost cení.

Česká televize překvapila, když nechtěla pustit do vysílání dokument o Vladimíru Hučínovi „Pravdě podobný příběh Vladimíra Hučína“. Sám autor Martin Vadas přiznal, že jeho dokument není tak úplně vyvážený. Dokonce osobně podpořil Hučína v jeho předvolební kampani pro volby do senátu (kandidoval za obvod Přerov). Pár ukázek z dokumentu, kde se pro Hučína vyslovují i známé osobnosti, vytváří obraz který zrovna pravdě podobný není. Hučín před rokem 1989 bojoval proti režimu pumovými útoky. Po revoluci ho vzali k BIS. Odtamtud ho ale vyhodili. Jeho příznivci to nechápou, protože dle nich to byl ten nejlepší agent, kterého kdy BIS měla (pokud by na tom byl zbytek ještě hůře, bylo by načase se opravdu začít bát). Hučín svoji službu zasvětli boji proti levicovému extremismu. Bohužel nenašel žádné extrémisty, kteří by mu vyhovovali. Tak se rozhodl, že si je stvoří. Snaha povzbuzovat levicové kruhy k násilí ho nakonec přivedla až před soud, který mu vynesl spoustu přiznivců.

Stejně jsou oslavováni bratři Mašínové. Ti těží hlavně ze slávy svého otce. Původně chtěli dělat kariéru v armádě, ale když nebyli přijati, stali se z nich velcí bojovníci proti komunismu. To tak, že napřed napáchali škody na společném vlastnictví - ukradli peníze na výplaty a přitom zabili přisluhovače režimu – znehybněného pokladníka. Pak se prostříleli na západ. Dohromady při svém „boji“ zabili 6 lidí. Již zmiňovaný Martin Vadas jim natočil dokonce 2 filmy.

Tito hrdinové opravdu zosobňují ideály dneška. Šli si tvrdě za svým, na okolí nebrali nejmenší ohledy, šlo jim jenom o ně samotné. Dnes jsou nositeli jediné, jednoznačné a nezpochybnitelné pravdy. Jejich činy jsou nápadně podobné těm, které dnes provádí teroristé. Ale zdá se, že je jedno, kdo co dělá. Důležité je, jestli stojí na té správné straně.

poslal Elf

Štítky: , ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 16:

V 12/03/2006 12:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Díky hlavně za první odstavec je velmi důležitý pro celý další text. Historie samotná i jednotlivá hodnocení v rozličných časech kupř Husa to jen dokládá.

 
V 12/04/2006 12:45 dop. , Blogger ods řekl...

K Mašínům a Hučínovi bych přidal Šinágla. Dnes velký bojovník proti komunistům, který sice byl emigrantem, ale před rokem 89 po něm a jeho aktivitách ani pes neštěkl. Dnes je tak jednoduché být antikomunistou.

 
V 12/04/2006 8:46 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Osobně si myslím, že Hučín je uměle vytvořený "hrdina". Ne snad, že by za "komunismu" neexistovali odpůrci režimu, ale ti podle mého dnes ve své většině buď mlčí, protože jsou současným stavem společnosti krajně znechuceni, nebo jsou umlčování, protože bojovali ZA svobodu a demokracii a ne PROTI komunismu, takže jsou opět nepohodlní.

Jenže současná moc potřebuje hrdiny, kteří ji legitimují. Tak jako legionáři do značné miry legimovali prvni ČSR, bojovníci proti komunismus mají legitimovat současný režim. Jenže jich je mnohem méně, než by propaganda potřebovala. A tak je uměle vytvářen alespoň ten Hučín...

K Mašínům mohu říct jen tolik: názor na ně ještě nemám pevně zformovaný. Ale myslím, že je to s nimi podobné. Jsou dostatečně mediálně známí, vlastně jediní, a tak jsou propagandisticky zneužíváni. Mají totiž jednu výhodu - nikdy nezapochybovali o svém právu zabíjet a nikdy se nenaučili odpouštět. Není ani tak smutné, co Mašínové udělali, jako to, že i v dnešní době někdo potřebuje takové hrdiny.

 
V 12/04/2006 11:23 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ano - autor mel jeste uvest obetaveho "bojovnika" Sinagla.
Tito "bojovnici" maji jeste jeden dulezity znak - zpravidla jde o lidi ponekud pochybneho vzdelani, kteri maji problemy se uplatnit v praktickem zivote. Dovedete si treba predstavit Sinagla, jak napriklad projektuje dum, pise program pro pocitac ci operuje lidi ? Ja tedy ne. Vpodstate nekterym z nich nic jineho ani nezbyva :-)
Vim dobre, ze ti, kteri pro odstraneni komunismu opravdu neco delali a dost za to zaplatili, dnes vetsinou ziji znechuceni v ustrani. Je to smutne.
Co se tyce Masinu, netroufam si soudit. Vzhledem k nespornym lidskym kvalitam jejich otce se mne porad prici je dat na rovem vysezminenym Sinaglum...ale mozna se jejich otec obracel v hrobe...

 
V 12/05/2006 7:41 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Neustále platí: Mrtvý komunista, dobrý komunista!!! Ty škody, co zde soudruzi za 40 let napáchali a dalších 8 let v tom pokračovala KSČSSD, budeme napravovat dalších 50 let!!! Z rozvinutého průmyslového státu 1. republiky jsme se stali jedni z nejchudších ve střední Evropě! Je to ostuda a je mi na bzvracení z lidí, co si už tohle nepamatují a ve jménu falešné "sociální" politiky podporují opět KSČSSD!!!

 
V 12/05/2006 12:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Další nebožák, krerý si neví rady se svým životem, potřebuje instantního nepřítele, aby měl na koho svádět vlastní neúspěchy. Prohlásil byste se stejnou lehkostí: "Mrtvý sparťan, dobrý sparťan," nebo "mrtvý pekař, dobrý pekař," nebo "mrtvý žid, dobrý žid?" Myslím, že nikoliv, přinejmenším proto, že taková prohlášení jsou trestná. (Nemluvě o tom, že jsou neskutečně pitomá.) Tak proč píšete takové hlouposti na adresu komunistů? Protože se jich momentálně nikdo nezastane? Zkuste napsat to samé jakékoliv jiné skupině, a "ochránci lidských práv" spustí povyk. Napište to o komunistech a budete nejen za hrdinu, ale najdete i mnoho těch, kteří vás budou mít za morální vzor. V čem jste lepší? Proč byste měl právo dělat něco, co komunistům upírate? Vy blázni, pochopne už konečně, že dobro a zlo nemá barvy. Nenávist ke komunismu z vás lepší lidi neudělá. Násilí nikdy nic nevyřešilo, dokonce ani ten strach ze svobodného myšlení, kterým všichni tak strádáte. Myšlenky se nezbavíte, ani když pozabíjíte všechny její nositele.

 
V 12/06/2006 2:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, me na techto kreaturach fascinuje jedna vec. Verbalne strasne nenavidi komunisty a v realu se chovaji presne jako oni.
Vyrvavaji, jak nas zachrani pred komunismem a ve skutecnosti jsou jim zasazeni az do morku kosti.

 
V 12/07/2006 3:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribun & Socka: Pánové, je zajímávé, že jste si všimli jen první věty a už se mi nesnažíte vyvrátit ta další fakta, že!? Já naopak trvám na tom, co jsem napsal, protože komunismus byl a je horší než fašizmus!! A ještě k tomu neúspěšnému nabožákovi. Já si myslím, že hlavně voliči a příznivci KSČSSD jsou takoví zamindrákovaní chudáčci, kteří chtějí těm úspěšným brát a parazitům rozdávat. Vždyť to je i jedna ze zásad komunismu, i když např. třídní nenávist je mnohem horší a je rovna idálům fašismu!!

 
V 12/08/2006 2:34 dop. , Blogger ods řekl...

Anonyme, voliči nějakých neexistujících stran určitě jsou zamindrákovaní, ale toto není nějaká sci-fi stránka.

Mimochodem předpokládám, že nijak nerozlišujete mezi nacismem a fašismem (který si celkem poklidně existoval i po druhé světové).

 
V 12/08/2006 8:39 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ods: KSČSSD existuje, je to dlouhodoubé spojení dvou socialistických parlamentních stran a po volbách bylo toto spojení veřejně spečetěno památnou větou nýmanda Paroubka: " Dejte si na nás pozor, máme 101 mandátů !!", pronešenou v jeho projevu o únorovém puči :-)))))
K tomu fašismu-nacismu: nerozlišuji mezi tím, protože se navzájem tyto ideologie překrývají a pro srovnání s komunismem je fašismus svou charakteristikou bližší. A po 2. svět. válce to byl spíše už neofašismus...

 
V 12/08/2006 5:24 odp. , Blogger ods řekl...

Anonyme, podle této logiky tu existovala dva měsíce ODSZKDU, neboť Topolánek se oháněl, že má sto hlasů.
Navíc dosti špatně znáte povolební projev Jiřího Paroubka (jako většina Paroubkových nepřátel), v něm padly tato slova "že v tuto chvíli podle propočtů, které jsou, má levice 101 mandátů z 200, to je většina." Ano, tato formulace byla mírně chybna, neboť po dopočítání hlasů se zjistilo, že levice má 106 hlasů. Jestli ale nechápete rozdíl mezi slovy levice má a naše strana má, tak je to dosti těžké.
Fašismus a nacismus jsou velmi rozdílné ideologie, ale to je na úplně jinou debatu (mimochodem po válce fašismus vydržel například dosti dlouho v Španělsku).

 
V 12/08/2006 6:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nebo v Portugalsku, coz se obecne malo vi. To jenom na doplneni.

 
V 12/08/2006 11:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je to možná na jinou debatu, ale tohle mě zrovna zajímá. Rozdíl mezi fašismem a nacismem. Sám jsem se pokoušel ho zjístit, ale ze všech definic vyplívá, že jsou si až na některé nuance stejné.

 
V 12/10/2006 4:25 odp. , Blogger ods řekl...

Elfe, je jeden velmi výrazný. Nacismus je z velké části opřen na rasových teoriích a antisemitismu, toto u fašismu není.

 
V 12/11/2006 9:06 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Fašismus je technokratická a pragmatická diktatura, založená na vůdcovském principu, uměle vytvořených vládnoucích elitách, poslušnosti, násilí a nerovnosti. Je konzervativní v tom smyslu, že brání jakékoliv změně ve vládnoucích strukturách. Nacismus má podobnou formu, ale ve své podstatě je to mystické hnutí, de-facto náboženství, byť neuznává žádného konkrétního boha. Fašisté používají teror jako nástroj udržení moci a ovládání lidu. Nacisté věří, že jsou vyvoleni a povoláni spasit svět a nastolit nový, lepší řád.

 
V 12/17/2006 11:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To je fakt dobrý,
není autor nešťastnej bolševickej buzík (soudě podle barev screenu)?

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka