pondělí, prosince 04, 2006

Non plus ultras? Do modra!

Francouzi mají svého Le Pena, v Rakousku si lidé před časem zvolili vládu pravicového populisty Haidera, značná část Holanďanů před nějakou dobou blahořečila holohlavého (záměrně?) Pima Fortuyna, v Belgii sklízí nemalé úspěchy Vlámský blok. V Německu „hrdě“ třímají prapor nositele ultrapravicových a neonacistických myšlenek politická hnutí NPD anebo DVU. Hybnou silou polské vlády je – nebojme se tento termín použít – téměř klerofašistická strana Právo a Spravedlnost obratných populistů bratrů Kaczynských. I naši východní sousedé, Slováci, mají v případě ultranacionalistických a extremistických stran své žhavé želízko v ohni, a to v podobě Slotovy Národné strany. To jsou jen některé z ikon ultrapravicové a nacionalistické politiky v Evropě. Náš výčet by samozřejmě mohl pokračovat dále, nicméně popis a rozbor ultrapravice a jejího fungování v zemích severně, východně, západně či jižně od našich hranic není cílem tohoto textu. Svou pozornost bych totiž chtěl věnovat politickým nositelům ultrapravicových a nacionalistických postojů a tezí v Čechách. Ještě koncem devadesátých let totiž na české politické scéně měla své stálé a nezastupitelné místo mnohým dodnes v paměti dobře tkvící SPR-RSČ vedená Miroslavem Sládkem, proslulým zejména svými četnými výpady proti romům a jiným minoritám. Jenže čas rychle kvapil, preference republikánů klesaly a SPR-RSČ skončila v propadlišti dějin, stejně tak jako všechny její následnické organizace.

Zdálo by se tedy, že nebezpečí pravicového extremismu se svými výstavními atributy nacionalismem, šovinismem, primitivním antikomunismem a z něj vycházející xenofobní nenávistí ke všemu levicovému, bylo s politickým pádem republikánů ve své nejhorší podobě zažehnáno. Jenže, jak už to tak bývá, čert nikdy nespí, zejména, směřuje-li jeho přízeň (jako pokaždé) směrem doprava, a všechno výše zmíněné nám začalo nabývat nových obrysů a halit se do nových barev, tentokráte do modra. Politické „trumfy“ ultrapravice našly své pevné ideologické zakotvení v programu ODS a postojích jejích představitelů. Ve frustraci a nenávisti se utápějící voliči kdysi tak perspektivních republikánů, nemohoucí na české politické scéně nalézt stabilní základnu, jež by jejich zájmy a postoje reprezentovala v parlamentních lavicích, našli v ODS svého nového spasitele.

Indicií, že lidé zastávající postoje tak typické pro příznivce ultrapravice jsou již delší dobou skalními příznivci ODS, není málo. ODS v mnoha ohledech ideologicky osciluje na neznatelné (a přiznejme si, že ve své podstatě neuchopitelné, neboť velmi obtížně definovatelné) hraně mezi tzv. obranou národních zájmů a účelovým nacionalismem. Připomeňme např. odmítavé stanovisko ODS k omluvě české strany sudetoněmeckým antifašistům, postoje současného prezidenta a bývalého předsedy ODS k Benešovým dekretům, setkání současného předsedy ODS Topolánka s předsedkyní ultranacionalistické Národní strany Edelmannovou, časté používání obratů jako „národ,“ „národní zájmy,“ z úst představitelů ODS apod. Připočteme-li k výše zmíněnému účelově podbízivý euroskepticismus, který již drahně let tvoří samozřejmou součást ideologického arzenálu nacionalistických a xenofobních stran, potom podezření z chladně pragmatické kalkulace vedoucí ODS k postojům a krokům zavánějícím nacionalismem a šovinismem nabývá jasných kontur. Že své ideologické menu představitelé ODS dochucují notnou dávkou vyhraněné až hysterické rétoriky (viz mobilizace proti „levicovému nebezpečí“ apod.), netřeba připomínat. Jde-li skutečně o cílené a promyšlenou taktiku, potom se v tomto případě ze strany ODS jedná o politický „majstrštyk,“ neboť od dob Sládkovy SPR-RSČ se do parlamentu nedostala žádná strana stavící na nacionalistické rétorice, a lze se tedy s úspěchem domnívat, že nemalá část potenciálních voličů takovýchto stran se již v několikátých volbách ve finále přiklonila právě k ODS. Tomuto tvrzení nahrává i fakt, že nejlepšího výsledku z nacionalisticky zaměřených stran v letošních parlamentních volbách dosáhla Národní strana s pouhými 0,17% odevzdaných voličských hlasů, a to i přes oproti dřívějšku poměrně nákladnou kampaň včetně plakátů a nemalou mediální publicitu čelných představitelů strany, zejména předsedkyně Edelmannové.

Názorným důkazem toho, že ODS již „ultrapravičáky“ a šovinisticky uvažující lidské kreatury definitivně „vcucla“ do řad svých voličů, budiž i četné diskuze na různých internetových portálech, kde příspěvky příznivců ODS překypují povýšeností, agresivitou, nenávistí a vulgarismy. Inu, strýček Adolf, jeho italské „dvojče“ Benito a jejich pravá ruka v generálském hávu španělské armády Franco by mohli mít ze svých následovníků v kotlině české radost. Stejně tak jako jiný typicky pravičácký generalissimus, jistý Augusto Pinochet, jenž v těchto dnech svádí boj o svůj holý život. Uzavře-li se tímto jeho životní pouť, potom, milí pravičáci a voliči ODS, upřímnou soustrast. Adieu!

poslal Jiří Weiss

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 23:

V 12/04/2006 6:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Takže ODS už může i za II. světovou válku....SUPER

 
V 12/04/2006 6:32 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak koukám, že Čenda četl asi jiný článek. Jinak ten posedlý antikomunismus mi také vadí. D

 
V 12/04/2006 6:41 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To anonymous:
Nečetl. Jinak NÁRODNÍ SOCIALISMUS má daleko více společných prvků s levicí než s pravicí.

 
V 12/04/2006 9:31 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Sakra Čendo, vy jste přece býval rozumný a pečlivý čtenář a teď to vypadá, že jste úplně rezignoval na snahu o diskusi, nebo tu máte jmenovce. Tento příspěvek přeci není o tom, že by ODS byla primárně ultrapravicová strana, na to je příliš povrchní. Je o tom, že se k ODS přiklánějí lidé inklinující ke krajní pravici, lidé, které kdosi na tomto blogu trefně nazval protofašistická lůza, lidé, kteří o sobě dávájí stále častěji vědět prostřednistvím agresivity, nadávek, vulgarit a výhrůžek.

Existovali a vždy budou existovat lidé, kteří jsou natolik přesvědčeni o tom, že pouze jejich názor je jediný přípustný a že pouze mají právo vládnout, zatímco ostatním přísluší pouze poslušnost a vděčnost za holý život. Lidé s panskou morálkou.

Nemyslím, že by ODS už byla v tomto stádiu. Pouze mám pocit, že se nedostatečně distancuje od těch, kteří chtějí svoji pravdu dokázat násilím, protože argumentovat neumějí a pro své chabé vzdělání ani dost dobře nemohou.

 
V 12/04/2006 9:54 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak nějak jsem si nevšiml, že by se k ODS přikláněli nácci a podobní prevíti. Na příspěvku vidím jen snahu autora o další nálepku.

Nevím, proč by se měl někdo z ODS distancovat od magorů blijících sprosté žvásty na různých diskusích.

 
V 12/04/2006 11:33 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To: cenda

Proc by se meli distancovat ? Protoze ti magori propaguji prave ODS. Ano - ODS dnes na forech propaguje predevsim a nejhlasiteji protofasisticka luza.
A kdyz se zamyslime nad slovnikem nekterych delegatu janevimkolikateho sjezdu UV ODS, vidime, ze temer presne ti z for se vyskytuji i primo v radach teto strany na pomerne vysokych pozicich.

 
V 12/04/2006 11:54 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To Klokan:

Už si konečně vyberte - buď je ODS fašistická nebo komunistická, obojí dohromady nejde.

Distancuje se snad ČSSD od sprostých výblitků svých fanatických příznivců na různých diskusích?

 
V 12/04/2006 12:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Netreba si nejak slozite vybirat. ODS je strana, ktera v sobe zahrnuje prvky toho nejhorsiho co na politicke scene najdeme - tedy jak vlastnosti nomenklaturnich komunistu, tak protofasisticke prvky. Neni ostatne divu. Z drtive vetsiny je clenskou zakladnou i priznivci tvorena lidmi, kteri minulemu rezimu verne slouzili, pripadne z jejich protekcnich synacku a vposledni dobe na sebe nabaluje primitivy, kteri se drive vyzivali na demonstracich dr. Sladka. Ten dabelsky koktejl doplnuje poradna davka populismu a pekne primichane prisady nacionalismu. S civilizovanou pravici to nema nic spolecneho.
Bylo by jiste zajimave procentualne vycislit mnozstvi nenavistnych vyblitku na forech od priznivcu ODS a od priznivcu CSSD. Ja osobne si myslim, ze zadna slozita statisticka matematika neni treba - staci pohled do libovolneho fora. CSSD v zadnem pripade nema tak skalni volicske jadro netolerantnich fanatiku (zde je videt podoba ODS s KSCM). Volici CSSD byli vzdy tak trochu vlazni a do jiste miry preletavi (znam plno lidi, oscilujicich treba mezi CSSD a KDU CSL, drive jsem znal lidi, oscilujici mezi CSSD a US atd...Ani ja nejsem nejaky verny volic a ta Unie svobody mne byvala leccim sympaticka).
Tedy ne, ze bych CSSD povazoval za nejakou vyhru pro tuto zemi, ale je to rozhodne mensi zlo nez to modre.

 
V 12/04/2006 1:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

:o) Vážený pane jste zjevně mimo, příznivce Sládkových republikánů na sebe ponejvíce navázala tehdy ještě zemanovská ČSSD svou protiódeesáckou rétorikou. A z bývalých komunistů jsem ještě od příznivců socdem. neslyšel jiné jméno než Tlustý.

 
V 12/04/2006 1:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ODS je v první řadě kariéristická. Dokazuje to mimo jiné i procento bývalých "komunistů" (= kariéristů, kteří se spojili s KSČ nikoliv pro její ideály, ale proto, že jim tom přinášelo osobní prospěch) v jejích řadách. Že dominantní pohnutkou členů ODS je touha po moci a kariéře, to přiznává v sobotních Lidovkách i místopředsedkyně PČR a členka ODS M. Němcová.

Tento kariérismus se projevuje tím, že cokoliv, co ODS přinese podporu a jejím členům moc je dobré, byť by to bylo rozeštvávání národa, povrchní a vulgární antikomunismus, nebo patetické strašení Paroubkem (Co by asi ODS dělala, kdyby Paroubka neměla? Musela by si ho asi vymyslet, jak to už svého času navrhoval Palacký s Rakousko-Uherskem).

Jistá část společnoti (a já pořád doufám, že menšina) si postoje ODS vysvětluje jako svolení k pogromům na jinak smýšlející spoluobčany. A tato část, jak už její verbální projev ukazuje, nejsou kavárenčtí intelektuálnové. Jak dlouho bude trvat, než přejdou od slov k činům a začnou s likvidací těch, kteří neuznávají jedinou správnou pravdu? Od těchto lidí by se měla ODS jasně distancovat, proto by měla jasně říct, že je nepřípustné napadat lidi za odlišné názory a postoje. Ale to ODS nikdy neudělala, protože je vděčná za toto stádo, které z politiky ODS není schopno pochopit víc než nižší daně. Rád bych ODS křivdil, ale zatím vše ukazuje na to, že se nemýlím.

A ještě k poslední Čendově námitcem té nejubožejší: je zcela irelevantní, co dělají či říkají sympatizanté ČSSD. Chyby druhých přece nemohou omlouvat naše vlastní. I kdyby ČSSD znova otevřela uranové doly a nahnala do nich polovinu všech pravicových poslanců, ODS by nedávalo právo udělat to samé, až by měla tu možnost. Politiku ODS, stejně jako všech ostatních stran, je potřeba posuzovat z pohledu nadosobní a nadstranické morálky a etiky (kterou pohříchu stále hledáme), a ne zjednodušujícím: "co je pro mne výhodné, to je také správné, vše ostatní je špatné (alespoň do té doby, než to začne přinášet užitek mě)."

 
V 12/04/2006 1:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

První odstavec - naprostý souhlas
Druhý - nesouhlas, kariérismus v ODS se projevuje úplně jinak (taky dost blbým způsobem)
Třetí - nesouhlas, s touto jistou skupinou nemá ODS nic společného.
Na čtvrtém odstavci je vidět vaše zaujatost, jen jsem chtěl ukázat, že žádná strana nemůže za různé hovada a kdyby se měla každá strana od těchto hovad co se označují za její příznivce distancovat, asi by nedělala nic jiného.

 
V 12/04/2006 2:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: cenda

Cendo, nezlobte se, ale ta "hovada", jak vy trefne rikate, ma ODS dokonce i ve svych radach. Staci se podivat na projevy nekterych delegatu toho jejich sjezdu (ja si chvilema pripadal jak o 30 let zpatky a chvilema jako pri cteni fora na idnes.cz ). Neni divu, ze se od nich nedistancuje - oni jiz tvori urcitou cast dokonce i clenske zakladny.
Tlusty je byvaly karieristicky komous, na ktereho je nejvic videt, ale tu nemalou skupinu, ktera tvori zdaleka nezanedbatelne procento clenu a volicu, tento pan reprezentuje dokonale. Velmi dobre si pamatuju ruzne karieristicke komunisticke hajzliky z ery minuleho rezimu - a jsou to vlastne porad titiz lide (nekdy jiz ve druhe generaci), jen rudou zmenili na modrou.
Po padu komunismu u komunistu zustali bud naprosti hlupaci a zaslepeni naivkove anebo nasilnicti "snilci", kteri sni o revansi. Ta karieristicka bezpaterni vetsina se rozpustila mezi priznivce jinych stran a predevsim ODS. Vzdyt to muzeme videt kolem sebe, pokud se divame pozorne.
Jiste infiltrovali napr. i CSSD, ale vezte, ze byt clenem CSSD ci se priznat, ze jste jejim priznivcem, neni v dnesnich Cechach prilis vyhodne a modni. Modni je uz 15 let vyrvavat cosi o zlych a osklivych socanech, kteri nas malem chteji zaprodat Stalinovi. Ty urazky samozrejme nevedou k tomu, ze by CSSD byla pro konjunkturalisty prilis atraktivni a 8 let vlady na tom nic nezmenilo - sdelovaci prostredky dale pracuji predevsim pro ODS a samozrejme formuji mineni znacneho procenta obcanu (bohuzel).

 
V 12/04/2006 3:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Klokan: Tak nějak mi připadá, že ODS je pro Vás synonimem pekla.
Je to normální politická strana jako je ČSSD, KDU-ČSL aj. Má klasické nemoci velkých stran a má mezi sebou lidi, kteří si se slušností nějak moc hlavu nelámou, tak to je ovšem ve všech stranách. Vztahovat všechno špatné na ODS je nesmysl. V naší vlasti ještě není vypěstovaná politická kultura, ta tu bude za pár generací. ODS má úplně jiné problémy a možná i závažnější, něž ty o kterých se píše na tomto webu.

 
V 12/04/2006 4:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čendo, sám jste právě napsal: "ODS (...) Je to normální politická strana jako je ČSSD, KDU-ČSL" a to je právě to, o co nám všem tady jde. Zatím co přehmaty/zločiny ČSSD jsou dnes zveličovány, medializovány a komentovány, přehmaty/zločiny ODS jsou bagatelizovány a ponechávány bez komentáře. Nesouhlas s ODS neznamená automaticky bezvýhradnou podporu ČSSD, potažmo KSČ(M), jak se to příznivci ODS snaží prezentovat. My (přinejmenším já) zde napadáme ODS, protože ODS je momentálně u moci, má podporu a je tudíž nebezpečná. Až budou vyhrávat monarchisté a policie začné zatýkat hospodské, kteří nechali mouchy srát na obrázek mocnáře, budeme se opírat do monarchistů. Zatím je to ODS, která se snaží umlčet a diskreditovat své názorové odpůrce, a proto se opíráme do ní. Je to prosté - chceme právo na svůj názor a čekáme diskusi. Jenže do té se nikomu nechce...

 
V 12/04/2006 9:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

2 Chenda: Kočárník, Klausová and some others were members ...

 
V 12/04/2006 10:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Clanek jsem jeste necetl, ale musim pochvalit Cendu, ze se alespon pustil do diskuze a to sluzne, coz je na mozneho volice ods obdivuhodne.
Vis Cendo, kdybych to zestrucnil o co (nam) mi jde, kdyz sem neco pisu:
1.) mam pocit radosti, ze jeste nekdo ma podobne nazory jako ja, bez takovych lidi bych si pripadal jako schizofrenik
2.) snazim se nabadat nahodne ctenare, aby zapremysleli jestli je v tomhle state neco v poradku
a) media
b) system vladnuti
c) lide, kterym byla sverena moc po "revoluci"
d) proc spousta lidi zije jeste v socialismu? ekonomicke vzdelani bylo jen pro vyvolene?
e) monopoly - nepritel trzniho hospodarsvi.. proc existuji?
proc ma stat lvi podil, ze existuji?
f) da se zachazet do dalsich jemnejsich a jemnejsich detailu..soudnictvi, policie...

My nejsme 17 let po revoluci, obavam se, ze nas teprve ceka.. I kdyz spousta lidi se spokoji s populistickymi kecy typu fronty na banany, cestovani...a jsou za to radi, i kdyz si muzou vetsinou doprat jen ty banany.. rekl bych, ze s prospecharstvym a tu funguje kapitalisticky komunismus (pr. prijde firma ze zapadu, zaplati si urednika a ten ji necha budovat monopol, prijde firma ze zapadu, zaplati si urednika, ten ji necha plosne zdrazit ...

 
V 12/05/2006 6:20 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To Tribun: Četl jste noviny v roce 1998? Tehdy všechny média stahovaly kůži právě z ODS, končila tehdy ve vládě a její průšvihy byly dost vidět. Takže to co tu je zdaleka není nová situace, jen jsou vidět více průšvihy ČSSD.

 
V 12/05/2006 3:09 odp. , Blogger ods řekl...

Čendo já ty noviny četl a sledoval jsem i různé zprávy. A velmi dobře si pamatuji, jak na jedné straně média šila do ODS, ale zároveň stejně silně útočila na ČSSD a varovala nás před levicovou vládou. I to šití do ODS bylo s podtextem ať Klaus odstoupí a ODS se domluví s Unií Svobody (tehdejším miláčkem novinářů) a Lidovci a zabrání nástupu levice. A vláda Zemana neměla ani jeden den natož sto dnů klidu, jak bývá v normálních zemích, takové dávky sympatie, jaké potkávají dnes Topolánka nikdy ČSSD při nástupu do Strakovky nezažila.

 
V 12/06/2006 9:20 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

No já si spíš pamatuji, jak většina médií šila halvně do té zlé ODS a upřednostňovala vládu ČSSD, US a KDU. Nicméně, ikdyby to tak bylo, tak to nemění nic na tom, že článek pana Weisse je zcela přitažený za vlasy. Pokud vím tak násilí na kandidátech před volbami vedení ODS dost razantně odsoudilo. Jen pan Paroubek si toho nějak nevšiml a mlel stále tu svou.

 
V 12/09/2006 3:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čendo, máš a pravdu a tvé argumentyjsou dobré, ale na tomto blogu s nimi bohužel neuspěješ :(.
A teď k článku:
"primitivním antikomunismem " - mohl by autor uvést příkrat "normálního antikomunismu" nebo je pro něj jakýkoliv antikomunismus primitivní a oběti politických procesů z 50. let jsou pro něj primitivové?
"Jenže, jak už to tak bývá, čert nikdy nespí, zejména, směřuje-li jeho přízeň (jako pokaždé) směrem doprava, a všechno výše zmíněné nám začalo nabývat nových obrysů a halit se do nových barev, tentokráte do modra." - takže čertova přízeň POKAŽDÉ směřuje doprava? V tom případě byli Lenin, Stalin, Brežňev, Mao-ce-tung, Pol-Pot,... pravičáci!

Autor tohoto blogu tvoří s autory jednotlivých článků zajímavou skupinku vždy kritizujících ODS. Podle svého přesvěčení se (údajně) snaží vyvážit kampaň téměř vždy pravicových médií. Proč jsou tato média pravicová? Jsou snad voliči této země tupé stádo, které koná dle toho co mu naservírují pravicová média (která si platí!)? Pokud ano, proč měla pravice v posledních volbách jen mírnou převahu (bráno počtem hlasů ne mandátů)? Zkuste mi odpovědět na tyto otázky aniž byste mně označili za vulgárního voliče ODS, modrou straku/lůzu, agenta přisluhovače, tuneláře, zloděje, ... .

 
V 12/09/2006 9:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

poznamka k antikomunismu:

ja osobne pod "primitivni antikomunismus" vidim kampan bez rozumu ve forme emoci
prikladem by mohlo byt demonizovani ("jsou to dablove") a straseni prevratem, vyvlastnovanim atd. (bez prihlednuti na tu rozumovou stranku, ktera rika, ze neco podobneho by se v soucasnem rozpolozeni "okoli" provadelo jen ztezi), vyroky "i kdyby navrhli nevimco, tak to nepodporime" apod. no a jak jsem napsal vyse, tak "normalni antikomunismus" se bude zakladat na rozumu a pokud se tyka parlamentu apod. tak i na demokratickem pristupu - nelze proste ignorovat fakt, ze i ti komuniste byli zvoleni lidmi a tedy reprezentuji nazory nejake slozky obyvatelstva at se nam to libi nebo ne, demokracie je proste demokracie.. jinak nejsme o nic lepsi nez ti co kritizujeme.. demokraty z nas nedela to, ze to mame napsane v nazvu strany

nejucinejsim antikomunismem je vzit lidem duvod je volit.. proc je tedy lide voli? mnoho lidi
ze sentimentu, snad proto, ze se proste meli lip.. ale proc lide maji tento pocit? proc jeste zadna strana nedokazala dat lidem pocit, ze se maji dobre? a to jsme 17 let po revoluci! sliby, ze se budou mit dobre uz lide slyseli mnohokrat, proc by teda meli verit znovu a znovu?

komuniste jsou od revoluce celou dobu v opozici, nedotyka se jich primo zadna afera ci skandal, nejsou napojeni na zadnou podezrelou sponzorskou firmu a bohuzel se zda, ze maji i nejvyssi politickou kulturu.. vsak se podivejte na jejich vystupovani, jejich navrhy a srovnejte s ostatnimi

komuniste maji proste prilis dobry kredit a tahle jednostranna emocionalni valka jim ho myslite poskodi? jak je lepe porazit? placat se v bahne a stahnout tam druheho take nebo ziskat lepsi kredit nez maji?

vite co myslim tim "normalnim antikomunismem"?

 
V 12/10/2006 1:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Děkuji za rozumnou a slušnou odpověď.
Tím že komunisty ostatní strany "odstavily" z nich udělaly ideální příjemce protestních hlasů, jak jste správně popsal. Plně respektuji, že komunisté byli demokraticky zvoleni do parlamentu, ale to automaticky neznamená, že by měli být ve vládě. Ať uznají všechny chyby minulosti (při 40letém budování komunismu/socialismu) a potom budou pro mně normální politická strana.
Co se ostatních stran týče:
SZ je nováček, tak jako komunisté nejsou do ničeho namočeni a snad by mohli být předzvěstí pozitivních změn. S komunisty za současné situace spolupracovat nemohou díky složení svých voličů (obě strany mají "opačné voliče" a spolupráce by jim uškodila).
KDU-ČSL pokud se chce udržet v parlamentu s komunisty spolupracovat nemůže (její voliči většinou díky minulosti nemohou přijít komunistům na jméno).
ČSSD by klidně s komunisty mohla spolupracovat,ale ať to jasně deklaruje a zruší svůj závazek z Bohumínského sjezdu. Pak by však asi byli pro mnoho voličů s komunisty zaměnitelní a i levicoví voliči by je chápali jako KSČSSD.
ODS jejich program je s komunisty skoro neslučitelný a jejich voliči úplně!
Toto shrnutí je jen můj názor. "Trojkoalice" s komunisty prostě nemůže spolupracovat (v současnosti) a ČSSD neví/neřekla ano nebo ne. Naše politická scéna by potřebovala více slušnosti a méně skandálů, ale to je v dohledné době nereálné díky předsedovi jedné pol. strany.
"Primitivní antikomunismus" je v médiích nápadnější než "normální antikomunismus" (kdo víc křičí, toho je víc slyšet), bohužel mi však tento blog připadá jako "klubovna primitivního antiODSS klanu" (vaše odpověď je jednou ze světlých výjimek).

 
V 12/10/2006 4:58 odp. , Blogger ods řekl...

Gedeone, fish napsal již de facto vše, tak jen řeknu, že nemám nic proti lidem odsuzujícím zločiny Stalina, Gottwalda či neefektivitu systemu před rokem 89 atd. Primitivním antikomunismem je boj s politickými protivníky při falešném odvolávání se na komunismus, vymýšlení nějaké rudé hrozby, spojování názvů stran, dělání z politiků diktátory atd.

To proč jsou média většinou pravicová (na rozdíl od civilizovaného světa, kde je rovnováha) je dosti jednoduché. Důvodem je právě primitivní antikomunismus. Stačí, že něco podpoří levici nebo kritizuje pravici a okamžitě se zvedne stádo idiotů, kteří křičí je to komunista a musíme mobilizovat proti rudému nebezpečí. A sedmnáct let mediální propagandy dělá v přesvědčení lidí své (stačí i kratší doba, když si vzpomenete na Hitlerovo Německo, kde většina lidí podporovala NSDAP a Hitlera - to že to byli samí idioti by si snad nikdo netroufnul říci, jen to ukazuje sílu propagandy).

Nemusíte se předem bránit před nějakým fiktivním útokem. Nevšiml jsem si na těchto stránkách, že by lidé podporující ODS pokud jsou slušní byli jakkoliv napadáni. Naopak díky slušným lidem jako je třeba Čenda a Vy, jsou tady zajímavé úhly pohledu na různou problematiku.

K onomu omlouvání se komunistů, tak opravdu už nevím co ještě mají (s výjimkou změny názvu komunistická) udělat. Jako strana odsoudili zločiny KSČ a přijali za svou demokracii i tržní hospodářství. Pro mne jsou nepřijatelní z programových důvodů, ale u minulosti opravdu už nevím co mají více udělat.

K tomu co píšete o stranách, tak osobně si myslím, že lidovcům uškodit nemůže nic, jejich podpora nijak vysoká není, ale v průzkumech měli stále nad pět procent i když stále někdo spekuloval, jak by tu zmírnit antikomunistický závazek (a vybrali si i šéfa, který s tím různě koketuje).

ČSSD s komunisty na nevládní úrovni spolupracovat může, ono totiž nevylučuje parlamentní spolupráci tudíž i povoluje toleranci (ne účast) na vládě. Levicoví voliči by obě strany nespojovali, je to jen velmi jednoduchý trik, kterým se zase vracíme k primitivnímu antikomunismu. Programy obou stran jsou výrazně rozdílné, je to asi tak, jako byste slučoval např. Českou Pravici, bývalou DEU (bez US mutace), ODS, ODA, atd. do jedné strany, jen proto, že jsou z nějaké části pravicové. Rozdílnost programů dokazuje i např. reakce KSČM na Agendu 2010, která je podle komunistů zradou levicových voličů, ale není v rozporu se zásadami sociálních demokratů.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka