sobota, května 12, 2007

Snědený krám

Každý správný volič ODS ví, že jsme v situaci vyjedeného krámu, kolem nás je jen spálená země a zalévá nás dluhová povodeň, která je katastrofou, předčící všechny myslitelné hrůzy. Bez rychle provedených reforem se naše země zhroutí a skončí hůř než kdysi Argentina. Tou jsme vlastně již nyní, zvláště pokud budeme brát vážně řeči pana Klause z roku 2002.

Modrá a také mediální realita jsou známé. Zajímavější snad je hodnocení nezávislých agentur, které však nějakou divnou náhodou uniklo pečlivé pozornosti našich novinářů. Víceméně souběžně s prezentací reforem, přijímaných částí pravici nakloněného tisku jako sice nutné, ale přesto stále nedostatečné, se objevilo nové hodnocení jedné ze tří nejprestižnějších mezinárodních ratingových agentur, čili nový rating agentury Fitch.

Logicky bychom na základě předvolební rétoriky ODS (a to již od voleb z roku 2002), dále výroků v parlamentu či v různých mediálních diskusích měli očekávat, že budeme ohodnoceni jako naprosto nevěrohodný partner s otřesnými vyhlídkami. Jenže naše země - z důvodu obrovského zdanění a vysokých sociálních nákladů nezajímavá pro investory, otřesně zadlužená a bez reforem umírající - získala ocenění A. Stejné jako skvělé poreformní liberální Estonsko a Slovensko a stejné jako například Řecko. Z bývalých zemí reálného socialismu je hodnoceno lépe jen výrazně bohatší Slovinsko (které ale od začátku změn zvolilo cestu velmi opatrné privatizace a také nebylo příliš nakloněno liberalizaci ekonomiky). Výhled naší země je podle specialistů stabilní.

Ač se to nejspíš nelíbí odborníkům z Jánského vršku a "specialistům" ovlivněným liberálními instituty (zakládanými a řízenými lidmi, kteří kdysi neměli nejmenší problém s marxismem-leninismem, ale dnes chápou, že musí vykládat jinou jedinou správnou pravdu), krize se prostě nekoná.

Abychom náš krizový stav popsali úplně, zmiňme i vládní dluh v porovnání s každoročními deficity. Oblíbený trik politiků ODS představují výkřiky, jak je kdo (počítaje i každé novorozeně) díky vládnímu dluhu zadlužen. K tomu je třeba jako definitivní hřebíček do rakve předchozích rozhazovačných vlád připočítat celkovou sumu kolem biliónu korun zadlužení, neustále rostoucí o další desítky či stovky miliard. Je dobré také mávat grafem s křivkou, červeně dokumentující otřesný růst řečeného dluhu. Jenže aby uvedená rétorika byla úspěšná, je třeba spolehnout na určitou ekonomickou nevzdělanost velké části společnosti, jež si pod drtivým přívalem hrůzostrašných čísel neuvědomí, že ve světě se dluh neposuzuje podle toho o kolik korun, dolarů či eur přesně vzroste, ale jestli vzroste také v poměru k hrubému národnímu produktu.

Jenže takových grafů se od politiků ODS nikdo nedočkal z jednoduchého důvodu: V roce 2003 náš vládní dluh v poměru k HDP činil 30,1 procenta. Po naprosto otřesných, vyjedených a spálených čtyřech letech je to 30,6 procenta. Protože v původní evropské dvanáctce je průměrný vládní dluh dvojnásobný, může si každý spočítat, jak dlouho by nám trvalo, než by se naše země při podobném zadlužování a růstu jako v předchozích čtyřech letech (v roce 2003 byl deficit dokonce 6,6 procenta a růst domácího produktu jen 2,9 procenta) dostala na podobnou (asi definitivně zpopelněnou, zatopenou a prostě po všech stránkách horší než africkou) úroveň zadlužení, jako nejvyspělejší země Evropské unie či Spojené státy americké (s podobným dluhem jako EU-12).

Štítky: , ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 22:

V 5/12/2007 10:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Po dlouhém "suchém" období zase článek, který mi něco dal :). Možná to něco je "jen" jiný pohled na věc, ale i to se cení.

Jinak s ním z valné části souhlasím. Si totiž ještě dobře pamatuju, jak to tu vypadalo zhruba před deseti lety. Brrrr....

 
V 5/12/2007 10:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vzpomínám si na jeden dávno zapadlý Topolánkův výrok z jakéhosi předvolebního duelu, kdy měl říci voličům za sebe něco zásadního a přeřekl se asi takto: "Chcete-li, aby se vám i nadále vedlo dobře, volte ODS!"

Opakování Zemanovy rétoriky o "spálené zemi" (byl to on, ne?) je vůbec ta nejsměšnější a nejzhovadilejší taktická chyba ODS... v době, kdy ekonomika šlape (jak jsme viděli i bez vlády), nezaměstanost klesá a do země se hrnou investice a peníze z fondů EU... jinými slovy, takhle dobře na tom Česko ještě ve své historii nebylo, což musí vidět i slepý. ODS má ovšem občany za hloupé ovce, takže se není co divit ;-)

 
V 5/12/2007 11:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nějak mi to nejde do hlavy:
- ekonomika roste
- zisky firem rostou
- platy vysokých manažerů rostou
... jen obyčejní lidé si žili nad poměry na dluh, který teď musí splácet.

 
V 5/13/2007 9:18 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to elf:
Ono to žití na dluh je fenomén dnešní doby. Všude ve světě je to stejné. Německo, Francie, VB... Spíš v tom hledal pořádnou reklamní masáž oněch lichváří, kteří všem neustále sugerují, že půjčit si je tak snadné a splácet ještě snažší. Za sebe neznám jedinou rodinu, která by žila na dluh jen z existenčních důvodů. Holt, když někomu nestačí dovolená u moře jednou za dva roky, ale musí ji mít každý rok; když někomu nestačí obyčejná televize, ale musí mít plasmu...

Hypotéky a leasingy na auto do toho nepočítám, protože tam je to dáno prostě vysokou částkou, kterou člověk musí splatit, aby dostal vůbec ten základ. A tohle je, co mě štve v současnosti nejvíc: předražené bydlení, na které si poctivý člověk z normálních poměrů nemá šanci vydělat.

 
V 5/13/2007 11:36 dop. , Blogger Tribun řekl...

Jenom na dokreslení, jak vypadá taková spálená země: všude se stavi, renovuje, buduje; silnice jsou plné nových či zánovních aut, hospody a restaurace rostou jako houby po dešti. Naše děti nemusí pracovat, aby rodina měla alespoň jednou za týden co do úst. Zdravotní péče je dostupná každému na takové úrovni, o jaké se většině lidsta ani nesní. Žádná okupační armáda u nás nešíří svobodu a demokracii (zatím) a nejvíc mrtvých nám přináší naše rozežranost (kardiovaskulární choroby) a jiné rozličné kratochvíle, jako je třeba motorismus.

Samozřejmě, že bychom se všichni mohli mít ještě výrazně lépe, kdyby bylo naše bohatsví rovnoměrněji alokovváno v celé společnosti, a kdybychom se odvážili mít vyšší cíle, než jen plný břuch. Ale to co nám chybí především je skromnost a pokora. Nevážíme si toho co máme a neuvědomujeme si, že bratru 80% lidí na zemi je na tom výrazně hůř. To samozřejmě neznamená, že bychom neměli usilovat o další zlepšení naší situace, ale vždy bychom měli mít na paměti, že patříme mezi privilegované a že pokud si svojí hamižností a hloupostí způsobíme úpadek, může být potom náš pád opravdu velmi dlouhý a bolestný, protože je po čertech kam padat.

 
V 5/13/2007 2:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

winter:
Osobně moc těch lidí, co zaplavují hypermarkety neznám. Za to zmám osobně hromadu těch, kteří si půjčují aby měli střechu nad hlavou. Asi se pohybuji v jiných kruzích.

Ale já to myslel ještě trochu jinak. Jak to, že dřiv peníze na mnoho věci byli, a teď nejsou? Jaké zadlužení? Bankám, které stejně veškeré peníze vytváří jejich multiplikací? Dle mého ve skutečnosti reálné dluhy neexistují(myšleno ve státním rozpočtu). Za to existují úroky bank.

 
V 5/13/2007 2:40 odp. , Blogger ods řekl...

Nechci vyznět jako nějaký zastánce zadlužování, protože jím nejsem, ale nemůžeme zapomínat na to, že půjčený kapitál je dost často levnější než náš vlastní. Samozřejmě cenou za to je stálý závazek, ale takhle funguje přece i velká spousta podniků, které sice mají zisk, ale zároveň mají x úvěrů.
A ono i ta spotřeba je uzavřeným kruhem, pokud se začne zmenšovat, tak klesne i výroba i prodej a tím zároveň se zmenší počet pracovních míst a životní úroveň místo aby díky nižšímu zadlužování společnosti začala růst, tak klesne.

 
V 5/13/2007 2:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Elf:
No vlastně, musím uznat, začínající rodiny a osamostatňující se mladí na tom moc dobře nejsou, řekl bych, že ti jsou na tom i docela bídně a dá se předpokládat, že společně s Topolánkovým řáděním se situace zase o kousek zhorší. Třeba nechápu, co komu vadí na společném zdanění manželů. Nicméně "zajeté" rodiny jsou především řádně rozežrané a zblblé (reklamou, typickým: soused jel k moři, já musím jet taky atd.). A věřte mi, z těchto středně třídních kruhů znám dost lidí, kteří, jak říkáte: "pořádají nájezdy" do nákupních center. Můžu říct, že jich je drtivá většina a to se nebavím bůhvíjakých boháčích. Ono to je asi na obšírnější debatu.

A co se státního dluhu týče, ona i ta metodika výpočtu je taková podezřelá. Už jen proto, kolik by se pro objektivní zhodnocení mělo brát v potaz různých aspektů. Ono je to tak trochu jako Bible: každý v tom hledá především to, co najít chce.

 
V 5/13/2007 3:05 odp. , Blogger ods řekl...

A co se státního dluhu týče, ona i ta metodika výpočtu je taková podezřelá. Už jen proto, kolik by se pro objektivní zhodnocení mělo brát v potaz různých aspektů. Ono je to tak trochu jako Bible: každý v tom hledá především to, co najít chce.

To není jen státní dluh, ale i třeba HDP (a mnoho jiných ukazatelů), pokud místo Škodovek začneme vyrábět například tanky a budeme mít pro ně odbyt, na naše HDP to bude mít pozitivní vliv a přitom o nějakém zkvalitnění světa kolem nás se nebude vůbec moci mluvit.

 
V 5/13/2007 3:12 odp. , Blogger ods řekl...

A tady jedna zajímavost

To, co se děje dennodenně v domácnostech nejen ve Francii, je jedna velká sabotáž tržní ekonomiky. Vždyť pokud by se manželé rozvedli, přestali hospodařit společně, úklid si objednali u příslušné firmy a obědvali každý ve své restauraci či bufetu, prosperita země, měřena standardními ekonomickými ukazateli, by jednoznačně vzrostla. Pokud by navíc nevychovávali ani své děti a svěřili je do péče dětského domova, vytvořili by nové pracovní příležitosti v sektoru služeb. Prosperita země by zase o něco vyskočila. Vždyť jen vzrůst rozvodovosti přináší Spojeným státům americkým ročně více tržních příležitostí, než kolik obstará celá ekonomika Haiti. Naštěstí pro ekonomy a jejich bilancování se Američané rozvádějí stále častěji a přibližně polovina dětí zde již vyrůstá v neúplných rodinách. Jejich rostoucí kriminalita pak vytváří další tržní šance. Americký sen se pozvolna naplňuje.
J. Keller
link

 
V 5/14/2007 11:04 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ještě tu vychvalujte zadlužování, no to je fakt vrchol.

 
V 5/15/2007 11:57 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

2 Anonymni:
Kdo tu vychvaluje zadluzovani?
Pouze se tu poukazuje na jednoho z oblibenych "bubaku", kterym ODS strasi nas narod.

 
V 5/15/2007 3:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zadlužování státu - oblíbené téma ODS,která jím obhajuje a zdůvodňuje chystané reformy.Tedy pár čísel o deficitu státního rozpočtu,což přímo souvisí se zadlužováním: ČR-19% HDP,Slovinsko-25% HDP,Německo-28% HDP,Průměr Evropské Unie-29% HDP.Avšak podle ODS se řítíme do záhuby a v r.2009 příjmy státního rozpočtu nepokryjí mandatorní výdaje!

 
V 5/15/2007 10:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já bych situaci s deficitním státním rozpočtem nebagatelizoval. Je pravda, že nárůst státního dluhu popisovaný v článku budí lehké pousmání, ale v pozadí se ježí chlupy.

Pokud je alespoň z části pravda co Topolánek říká (a na každém šprochu pravdy trochu), tak mandatorní výdaje do budoucna pohltí velkou část rozpočtu. Osobně mi to nezní vůbec hezky. Každý máme určité fixní náklady, které platíme (pravidelné složenky), ale také volné prostředky, kterými pokrýváme náklady nahodilé. Stát není domácnost, funguje jinak a má i jiné cíle ale:

Co budeme dělat až se objeví další povodně (nebo něco jiného)? Další dluhopisy? Rozpočet by měl mít určité rezervy. Jak se má zvyšovat množství prostředků, které půjdou do školství k čemuž se vláda zavázala? Z reality všedního dne mohu uvézt, že můj známý asistent na vysoké škole (skoro 2 roky po doktorátu) nemá zdaleka ani náhodou plat jako řidič tramvaje krátce po zkušební době (též můj známý). Ne že bych chtěl tramvajáky podceňovat, ale něco je hooooodně špatně.

Taky je třeba brát v potaz výnosy z privatizace, které zalátaly spousty děr (i když těch tunelů tu bude snad ubývat, ale arbitráží možná přibývat) a ty taky pomalu a jistě končí.

Také nás nemine důchodová reforma, která také nebude zadarmo. (pokud tedy s průměrnou délkou života nezačne stoupat i jeho kvalita a budeme schopní dělat i u lopaty do 75 :-)

Další aspekt je, že jsme ekonomikou, která významně roste a tak bychom neměli mít deficitní rozpočet (když už tak díky investicím např. maximální využití prostředků z EU) a jestli dochází k "projídání" nebo spíš přejídání, tak to není dobré. To, že je na tom soused ještě hůře než já osobně nepovažuji za argument. Není správné si něco takto omlouvat.

Prostě situace není katastrofická, jak se snaží předvádět ODS, ale něco by se v této věci dělat mělo.

Snižovat deficity snižováním daní zní opravdu jako špatný vtip, i s ohledem k tomu, že ekonomové už při drobném poklesu nezaměstnanosti hrozí inflací, ale reforma mandatorních výdajů na místě určitě je.

Až příliš často slyším ve svém okolí o lidech, kteří makají na černo a berou dávky a div se tím sami nechlubí a tam by se mělo začít. Tyto lidi klidně nazvu "sockami" nebo spíš parazity.

Nevím jak dlouho už rok co rok posloucháme údaje o deficitech v řádech desítek miliard Kč a negace tohoto trendu v nedohlednu. Plnění maastrichtských kritérií je dle mne málo.

Všem zdejším diskutujícím příjemný večer

 
V 5/15/2007 11:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Jarda:

Panu Topolánkovi nevěřím ani nos mezi očima, i když mi ho sám ukáže a že "na každém šprochu pravdy trochu" je pěkná blbost, když budu tvrdit že jste závislý na heroinu a bydlíte pod mostem, platí to přísloví taky?....

Můžete mi uvést příklad vyspělé země, která má vyrovnaný nebo dokonce přebytkový rozpočet? Určité zadlužení je prospěšné, jak už zde někdo poukázal, ale důležité je nepřehnat to a nedostat se do bludnéno kruhu vytloukání klínu klínem...

 
V 5/16/2007 12:51 dop. , Blogger ods řekl...

Jardo, myslím si, že velké zadlužování nikdo nepovažuje za prospěšné. Z druhé strany stát by podle mne měl hospodařit buď naprosto vyrovnaně nebo spíše stále s malým deficitem. V momentě, kdyby trvale hospodařil s nějakými přebytky, tak to znamená, že bere občanům více než jim dává.

Příklady vyspělých států s výrazně vyšším deficitem nebyly míněny tak, že je u nich hůře, ale spíše, že je to normální situace a ne nějaká příšerná situace (či horší než příšerná protože ta je u prý u nás). Viděl jsem propočty, podle kterých se naše zadlužení pokud nebudou žádné úpravy (ale ty slibuje i opozice) bude zvyšovat o necelé procento ročně. Čili na dosažení úrovně zadlužení nejvyspělejších zemí světa máme něco více než 20 let (za předpokladu, že bychom nic nedělali), co se více méně sbíhá i s časem podle kterého je doženeme v životní úrovni. Samozřejmě bude lepší, dosáhnout jejich úrovně a být výrazně méně zadlužen, ale kdo ví jestli to bude vůbec možné. Sociální smír, stabilita, minimální počet lidí pod životním minimem, rozvoj vědy a vzdělání, kvalitní infrastruktura, dobré veřejné služby atd. prostě něco stojí a asi budou stát stále více (zvláště vzdělání by mělo být pro každou stranu prioritou doopravdy a ne jen na volebních plakátech - to je hřích všech stran bez výjimky).

Zdá se mi, že likvidace šedé sféry je snem každé strany, stejně tak jako odstranění ze systému sociální podpory těch, kteří si ji nezaslouží. Jen se mi nezdá, že řešením je prostě ji redukovat, jako spíše prosadit výraznější kontroly a případně zpřísnit podmínky pro její získání a možná v některých situacích používat různé kupóny místo hotovosti. To by přineslo úspory a pak je také možné omezit do určité míry valorizaci různých výdajů. To by při aktuálním růstu, který možná nebude 6 procent ale 5 a nějaký drastický pokles nikdo nevěšti mělo stačit k výrazné redukci poměru každoročních deficitů k HDP a také ke snižování poměru celkového zadlužení.

Jenže tato vláda potřebuje nějakou revoluci, opatrné změny sledující na prvním místě prospěch co největšího počtu občanů a teprve na druhém různé ukazatele by mediálně nebyly zajímavé a definitivně by pro ODS (Zeleným ani Lidovcům by neuškodily) znamenaly ztrátu popularity a útěk zrazených voličů. Proto ODS navrhuje rozkopání všeho, ať je to jinak, než dělali předchůdci, efekt těchto změn tak důležitý už není, vždy je se možné vymluvit na zlou opozici a škaredého Paroubka.

 
V 5/16/2007 8:57 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ahura:
Myslím to tak, že naše deficity utěšeně stoupají rok co rok, takže tvrdit že tu nic není je hloupost. Mně je jedno, kdo to řekne, důležité je jestli to představuje problém. To, že Topolánek mele nesmysly je vidět už na grafu na jejich stránkách, který předpokládá růst mandatorních výdajů bez reformy na téměř 1,5 násobek za 4 roky, ale na situaci samé to nic nemění.


ODS:
To co píšete o zadlužování mi prostě nepřijde normální. Respektuji, že jsou zde určité potřeby, které stát musí zabezpečit, ale když je bude zabezpečetovat z cizích zdrojů znamená to, že stoupá dluh, ze kterého se musí platit úroky a tak nám při stejných rozpočtech v dalších letech bude zůstávat stále méně a méně. Za Vámi uvedených 20 let doženeme nějakou jinou ekonomiku a co potom?
ODS se chová jako arogantní fracek, který nebere v potaz jenom opozici, ale i vlastní poslance, ale chovala se předchozí vláda ČSSD jinak? S opozicí se nepředjednávalo nic a dělal na ni dlouhý nos, teď se to obrátilo.

Proč ČSSD místo plivání na každý názor ODS nepředstaví vizi? (prezentaci na jejich stránkách se spoustou čísel jsem viděl) Ale mám na mysli Sociálně orientovanou reformu důchodového systému například. V opozici sice není u těch hlubokých koryt, ale konstruktivně pracovat se tam snad dá a na diskusi a dolaďování alespoň bude dost času.

 
V 5/16/2007 10:01 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Je zajímavé, že se tady mluví o výdajové složce státního rozpočtu, ale zatím se pomlčelo o příjmové. Pravda je taková, že až na spotřební daně se všechny ostatní neustále snižují. V dani z příjmů fyzických osob zmizelo 5. daňové pásmo, u právnických se sazba daně neustále snižuje. Pokud přiškrtíme přijmy, tak se nemůžeme divit, že nám pak chybí na výdaje.
Ve Švédsku vyplatí na sociálním zabezpečení v přepočtu 1,2 miliardy Kč. Z toho podle jejich průzkuumů je zneužitých pouze 10 miliónů. Co se týká práce na černo (opět nikoho takového osobně neznám), tak mě zaráží jedna věc. Proč se táhne po zaměstnancích a ne zaměstanvatelích? Nebude to tím, že to jseou právě voliči a sponzoři ODS, kterým tento stav vyhovuje? Je to skvělá hůl, kterou se dá vymlátit z chudáků to poslední, co mají. O konci práce na černo tady přeci vůbec nejde.

 
V 5/16/2007 2:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Chtěl bych Vás upozornit, že termín spálená země, je od pana Zemana....

 
V 5/16/2007 9:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Buďme korektní, píšete "tvrdit,že tu nic není (schodek) je hloupost" - já jsem tvrdil, že tu nic takového není? Jen jsem říkal, že je lepší si půjčovat a rozvíjet hned, s následným splacením dluhu a ziskem, než šetřit a rozvíjet až potom....

 
V 5/17/2007 10:53 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

ahura: Co se týká výroku "na každém šprochu pravdy trochu", tak jsem si asi nerozumněli. Myslel jsem to tak, že je zde negativní trend zvyšování deficitů státního rozpočtu a to je fakt, který je z Topolánkovy "propagandy" pravdivý, nic víc nic míň a dál už bych to neřešil.

Co se týká rozvoje financovaného deficitem rozpočtu, tak proti tomu bych nic neměl (viz můj první příspěvek), ale to není náš případ, když deficit vzrostl díky předvolebním dárečkům v sociálním oblasti. Abych to upřesnil, nevadí mi zvýšení rodičovské (spíše naopak), ale jestliže chceme někde přidat (a s ohledem na porodnost je to důležité) musíme jinde ubrat, protože tohle je trvalý mandatorní výdaj a ne jednorázová investice do infrastruktury, která po roce nebo 2 z rozpočtu zmízí.

Co se týká vyrovnaných nebo deficitních rozpočtů stačí zadat do vyhledávače. Zdejší profíci :-), možná budou schopni dodat i nějaký hodnověrný odkaz na eurostat nebo tak něco, když se musí plnit kritéria pro přijetí eura, tak to někde bude.

Takže závěr: Deficity ano, ale jedině v případě řešení nenadálých událostí (povodně...), nebo investic (EU fondy, vzdělání, apod.), ale rozhodně ne na zajištění standartního chodu státu.

 
V 5/17/2007 2:36 odp. , Blogger ods řekl...

Jardo to zadlužování z cizích zdrojů má jedno kouzlo, pokud máme při tom dostatečný hospodářský růst (a zatím vše vypadá, že takový se ještě hezkých pár let udrží). Stačí, když výnosy státu porostou rychleji než náklady na obsluhu dluhu.
Samozřejmě, že přál bych si mít každoroční deficit co nejmenší a pokud možno na nule, ale pokud by to mělo být na úroveň kvality života většiny obyvatel a zvláště těch nejslabších, tak dám přednost určité míře zadlužování. Hlavní zdroje úspor bych hledal u těch, kteří na různé dávky nárok nemají a u těch kteří pracovat nechtějí. Při zmražení růstu výdajů nebo při zmenšené valorizaci a při tom zachování aktuálního systému by každoroční deficit měl klesat.
No a samozřejmě je nutno vyřešit důchodovou reformu, jenže tam je problém, že návrhy jsou, ale není vůle se domluvit a najít nějaký kompromis. I tato vláda chce k jednání přizvat opozici (jako to udělala předchozí), ale zatím to vidím černě.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka