úterý, července 17, 2007

Osvícení Poslanci

Celkově poklidnou okurkovou mediální atmosféru, ve které vedl prim veledůležitý rozvod Jiřího Paroubka, rozdmýchal před pár dny otevřený dopis padesáti umělců a osobností podporující referendum. Jedním z jejich hlavních argumentů je samozřejmě to, že politici k rozhodování o umístění cizí vojenské základny nemají mandát, neboť před volbami politické strany nedeklarovaly svůj jasný postoj k této otázce.

Otevřený dopis byl jako píchnutí do vosího hnízda. Okamžitě se v médiích vyrojila spousta proradarových komentářů, zkoumajících, kdo je opravdu umělcem a kdo je osobností, kdo správně položil otázku, kdo si nenašel na internetu již odpověď a samozřejmě, jestli vůbec vlastně mají právo, respektive mandát, ptát se vůbec či něco podporovat atd. Najednou osobnosti, dříve tak hýčkané a vychvalované za podporování mediálně oblíbených záležitostí se označují za hlupáky u piva (velmi oblíbený "argument" příznivců radaru a odpůrců referenda), které mají poslušně držet hubu a krok a laskavě o sobě nechat rozhodovat odborníky poslance.

Že umístění v naší republice vojenské základny systému, o němž mají i američtí zákonodárci pochybnosti, je věcí politickou a ne odbornou, je obecně známo. Nerozhodujeme o umístění součásti ověřeného obranného systému, ale zatím jen hračky současné administrativy, amerických vojáků a velkých firem: zatím nefunguje a stejně jako jiné projekty v minulosti vůbec fungovat nemusí. Systém měl od roku 1999 při zkouškách úspěšnost něco menší než 60 procent a to ještě v podmínkách, kdy věděl, co na něj letí, kudy to letí a že ho to vůbec nebude mást. Skutečný test, jímž by byla v náhodný moment odpálená skutečná raketa (samozřejmě bez nálože a zacílená kamsi do neobydleného prostoru), a na níž by systém měl zareagovat, se kupodivu dosud vůbec neuskutečnil. Je zvláštní, že přípravy na testy "fungující" protiraketové obrany zabíraly vždy dost času - až se vkrádá podezření, že testy slouží pouze k uchlácholení skeptických amerických politiků, kteří by mohli armádě sebrat hračku a dodavatelům velmi příjemné dlouhodobé kontrakty.

Občas se argumentuje tím, že zrovna o vojenských základnách nikdy nerozhodovalo referendum. Jenže to bylo v situaci studené války, která jaksi už dávno skončila. Tyto základny vznikaly pro vyzkoušené a samozřejmě funkční obranné a útočné prostředky. Je docela možné, že budeme společně s Polskem prvními zeměmi světa (Dánsko a Velká Británie jsou trochu jiný případ, tam jsou využity již existující základny, plnící i další funkce, než jen ty údajně protiraketové), které si u sebe nechají postavit vojenskou potěmkinovu vesnici. Bylo by zajímavé zjistit - pokud se základnu podaří protlačit - co se stane v situaci, kdy systém nebude úspěšný a jeho vývoj bude ukončen. Počítají naši politici vůbec s touto možností? Bude v bilaterální smlouvě bod o jejím okamžitém rozvázání a zrušení základny v takovém případě?

Doufejme, že čeští zákonodárci tuto alternativu již dávno probrali a jen nějakou náhodou o výsledku zapomněli informovat veřejnost. Díky zastáncům radaru člověk ví, že je to dvousetčlenná skupina odborníků na všechno, nemající vůbec, ale vůbec nic společného s tím sprostým lidem, žvanícím někde u piva. Jen je trošku zvláštní, že těmto kvalifikovaným odborníkům stačilo sdělit, že u nás má stát radar, aby si okamžitě vypracovali názor, který od té doby de facto snad nikdo nezměnil. Politici ke svým rozhodnutím nepotřebovali tisíce odborných studií, tajných materiálů a kdo ví jakých ještě obyčejnému občanovi nedostupných informací, jejichž neznalost nás ostatní diskvalifikuje v právu se k otázce umístění základny prostřednictvím referenda vyjádřit: na poslaneckou sněmovnu asi prostě sestoupil sám Duch Svatý…

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 70:

V 7/17/2007 7:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přesně tak, všichni ti takzvaní odborníci nejsou nic než lidi, kteří se
a) mohou mýlit
b) mohou (a budou) ovliněni svým politickým přesvědčením.

Jediní odborníci jsou totiž takoví, kteří by se vyznali v tom jak radar (ne)funguje, co je v něm potřeba opravit apod. což rozhodně nejsou ti, kteří o umístění budou rozhodovat. Protože v otázce, chceme -li za svou zahradou cizí vojáky s bůhvíjakým mandátem jsme odborníci především my sami, kterých se to bude týkat.

Mimochodem našel jsem hezký článek, byť ne o radaru, ale hodí se sem:
http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=3965

 
V 7/17/2007 7:35 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jo a jinak si taky si dovoluji vyjadřit své (neodborné) dohady o funkčnosti systému, která se zatím projevuje doslova co tristní.

 
V 7/17/2007 8:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ach, škoda že jsme všichni tak strašně blbý...
Kéž by každý Čech byl chytrý jak Vlasta...

 
V 7/18/2007 4:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Není to snad odbornosti, ale o dostupných informacích. Ne každý se zajímá o politiku nebo dokonce mezinárodními vztahy. Součástí smluv mohou být i dodatky čistě vojenského zaměření. Jejichž dopad si prostý občan nedomyslí, nehledě na to že by je ani neměl znát. Proto těch 200 lidí nejsou novodobými Einsteiny a odborníky na všechno, ale pouze zástupci, kteří mají právo a povinnost problém blíže nastudovat a seznámit se s veškerými aspekty konkrétního rozhodnutí. A teprve poté hlasovat. Kdo zajistí informovanost všech hlasujících v případě referenda? Bude NBÚ vydávat brožurky s vysvětlením politicko-ekonomického a zpravodajského dopadu radaru na vztahy vůči ČR?

 
V 7/18/2007 5:41 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale vždyť odbornost, kterou se ohání ti pánové nahoře (tedy odbornost jejich a neodbornost řadových občanů) je zástupný problém. Jako podstatné vidím to, že sotvaže jsme se zbavili vojáků jedné cizí mocnosti, už nám sem lezou cizí vojáci jiné velmoci. To že jim ještě na uvítanou naši představitelé skládají oslavné ódy je tak říkajíc věcí národní tradice. K tomu, zda u nás mají nebo nemají být cizí vojáci se chci vyjádřit sám. Na to žádného odborného pana poslance nepotřebuji.
Můj názor je ten, že tady Američany nepotřebujeme. Je to jejich záměr vybudovat u nás svoji vojenskou základnu. Než přišli s žádostí oni, nikdo z našich politiků neuvažoval o tom, že bychom tady potřebovali Američany, "aby nás chránili". Vojenská základna Američanů na našem území má podle mého názoru jediný cíl: rozšířit velmocenský vliv USA v Evropě. A pro nás bude znamenat jediné: částečné omezení suverenity.
Mimochodem - všimli jste si, jak se naše vláda ani slůvkem nezmíní o záležitosti eventuálního ukončení smlouvy o vojenské základně? Vsadil bych boty na to, že zrušení základny bude možné pouze se souhlasem obou stran. Jinak řečeno: když už sem jednou nalezou, nedostaneme je odtud ani párem volů.

 
V 7/18/2007 8:15 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jestli radar funguje nebo ne je jedno, podstatny je ze radar nema chranit CR ale USA, to prece neni zadna tajnost. Tak proc ho tady sakra mame mit? Co je to za nesmysl? To jako kdyby prisla Cina ze si tady budou stavet radar a ze ho budou obsluhovat cinsky vojaci tak se Vondra a spol. taky podelaji blahem? Parlament by mnel zacit delat nejakou praci, a jestli maji takovou obavu o nase zivoty tak by mneli dat vic radaru na cesky silnice! Zadnej radar! zadny cizi vojaci! Bastafix!

 
V 7/18/2007 8:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonymní : Není to ani o odbornosti,ani o dostupných informacích, ale o názoru, kam by se měla ubírat zahraniční politika státu. Zajímavé je, že při volbách do Parlamentu ČR jsou občané dostatečně vzdělaní, aby mohli tento svůj názor (na toto, jakož i na další témata) vyjádřit prostřednictvím volby svých zástupců. Poté však mají na čtyři roky zmlknout, i když je v diskusi otázka, která nebyla předmětem diskuse předvolební ? Zdá se tedy, že lidé jsou vzdělaní a svéprávní jen tehdy, když se to komusi hodí do krámu. Jinými slovy - "Děkujeme (za váš hlas), odejděte..."


winter :
...
c) mohou (a budou) ovlivněni i jinými faktory - cinkavými a žluťoučkými

 
V 7/18/2007 8:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Dobře to řekl i wombat. Fakt, zda je radar po technické stránce funkční či nikoli, není vůbec relevantní. Důležitá je samotná idea radaru jako taková... Ne jak, ale zda ANO či NE.

 
V 7/19/2007 12:16 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Přesně tak...tady se nám stále někdo pokouší podsouvat nepodstatnou a druhotnou otázku jakési odborné způsobilosti a znalosti problematiky. Tady ale nejde o žádné technické otázky! Případné referendum by se týkalo toho, zda na našem území chceme znovu cizí vojáky nebo ne! Tuhletu jednoduchou skutečnost se nám zastánci základny neustále snaží zastírat a mluví dokola o jakési technické problematice. Co jim taky koneckonců zbývá, když argumentů pro mají minimálně poskrovnu...?

 
V 7/19/2007 9:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Podle mého skromného názoru je to ještě horší: ta otázka nestojí, jestli na svém území cizí armádu chceme nebo ne. Radar se totiž nebuduje ani pro legraci, ani pro diskuse. Ten se buduje pro válku.

Jediná relevantní otázka tudíž je, jestli na svém území cizí radar potřebujeme a chceme tak moc, že jsme ochotni kvůli němu všichni chcípnout, a to při prvním náznaku válečného konfliktu z kterékoliv strany.

Takže stručně a jasně: US základny v Polsku a radar v ČR směřují proti Rusku, to je dnes už zřejmé. Dosavadní situace byla taková, že ani jedna z velmocí si nemohla troufnout zahájit válečný konflikt proti té druhé, protože měla jistotu vzájemného úplného zničení. Dokonce několikanásobného.

Po zprovoznění základen se situace radikálně změní, protože velmoci dostanou možnost "jaderného úderu na zkoušku".

I nadále sice platí, že kdyby některá strana vyslala útočné rakety, bude jim cesta na cíl trvat 2,5 až 3 hodiny. Během té doby je možno vyjednávat a případně útok zrušit. (Málokdo ví, že k tomu už několikrát došlo - například rozsáhlý požár ropovodu na Sibiři byl mylně vyhodnocen jako start velkého množství balistických raket a už byl zahájen protiútok...) Nové je to, že rakety proti naší radarové základně poletí jen 10 až 15 minut.

Kdyby se Rusko rozhodlo zahájit překvapivý preventivní útok, současně se startem svých útočných raket by zničilo náš radar, aby USA nemohly sestřelit útočící ruské balistické rakety.

Kdyby se k překvapivému preventivnímu útoku rozhodla USA, Rusko by jako první věc zničilo náš radar, aby nepřekážel protiútoku ruských balistických střel.

Další vývoj záleží na tom, jak dokonale by se podařilo protivníka oslepit (po prvních 15 minutách to bude jasné oběma stranám). Buď by balistický útok dál pokračoval (když se ukáže, že protivník se nemá čím bránit), nebo se rychle vyjedná smír, rakety se autodestruují a za pár let si politici zase budou poplácávat po rameni, jací jsou pašáci.

Potíž je v tom, že nám už to bude jedno. Na náš radar by v každém případě dopadlo až 10 atomových hlavic, každá zhruba 17x Hirošima (445kt). Nedisponujeme žádným obranným prostředkem, který by tomu mohl zabránit. Prostě radar v Brdech, včetně všeho na prostoru od Lince po Drážďany, by byl vymazán z mapy.

Čerpal jsem z http://pupik.blogspot.com/

 
V 7/19/2007 9:57 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Uff... Zajmavě nastíněná budoucnost v posledním příspěvku. Tak to je ještě horší než zjevení sv. Jana. Chudák tehdy neměl takovou představivost... A do toho ještě reforma veřejných financí, aby dílo bylo dokonáno. Jak vidno, pod vedením těch, proti kterým byl založen tento web, nás čeká budoucnost vskutku růžová...

Říká se "Kdo chce kam, pomozme mu tam", jenže v prostoru mezi městy Dresden a Linz žije i pár nevinných lidí (asi 75% Čechů), kteří nejsou takovými dobrodruhy. Jak my k tomu přijdeme ?!?

 
V 7/19/2007 10:45 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Dobrý den majore Gagarine přezpívaná na ódu na radar je dobrej fór, jako věta, tak nám zabili Ferdinanda, nechápala jsem dosud fóry ze Švejka, ale teď už mi dochází že náš milý Švejk je vlastně malý český Ghándí. Pracuje stejným systémem pasivního odporu. Zatím tady není tak čilá tajná policie jako za císaře pána, ale kdyby to šlo, tak nás a všechny rebely zavřou, aby jsme jim nekazili jejich výnosný kšefty s válkou Mirka

 
V 7/19/2007 10:56 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Mohli bysme aktualizovat některé páně Švejka výroky, 'Svejk je tlačen, paní domácí v průvodu, na invalidním vozíku, mává berlama a volá
"Na Bagdád"

 
V 7/19/2007 12:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nuže opomeňme technické aspekty zařízení a věnujme se dopadu politickému. (I když i zde zaznělo, že ČR radar neochrání - není to na 100% ale lepší než nula) Je pravda že USA potřebují nás a Poláky, ne my Američany, takže by ve smlouvě mělo být uvedeno, že konečné slovo bude mít vždy ČR. Jenže návrh smlouvy nebude pravděpodobně před případným referendem znám. Takže jak chcete rozhodovat? Je pravda, že o problematice nepadlo před volbami ani slovo, což považuji za nevkusné a účelové napříč celým politickým spektrem. O záčátku vyjednávání ohledně protiraketové obrany informoval už Tvrdík, ale zapadlo to mezi jinými mediálně zajímavějšími události. Já osobně jsem pro, vidím v tom možnost jak svět sjednotit po vojenské stránce. Pokud se do programu připojí i Rusko, mohlo by začít vyjednávání třeba s Čínou. Protiraketová obrana může posloužit jako "červená nit" spojující partnery a vojensky vyspělejší státy bez ohledu na politickou reprezentaci. Zároveň bude takovou pojistkou proti unáhleným rozhodnutím zemí vlastníci jaderné zbraně. Nenahlížejte prosím na radar jako na věc formující politiku po příštích 5,10 let. Zkuste si představit "bezpečný" svět za 20, 50 let. Možná nesouhlasíte s aktuální politikou USA, ale Bush nebude prezidentem na věky. To samé platí i o Putinovi, žijeme v nesmírně dynamickém světě a díky rozvoji informačních technologií postupně přestávají platit zažité hranice. Ohledně případného útoku na radar: pokud se nedejbože dožijeme nějakého jaderného konfliktu nelze čekat že nás prostě mine jako jiné konflikty, které prožíváme jen díky zpravodajství. A radar je spíš takovou pojistkou proti rozpoutání takové války.

 
V 7/19/2007 1:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To anonymní
1.Podepisujte své příspěvky jménem nebo přezdívkou. Už jen z toho důvodu, aby bylo zřejmé komu se odpovídá.
2.Váš názor je plně ve shodě s názory vládnoucí strany. Zajímalo by mě, zda tomu, co tady píšete, také alespoň z malé části sám věříte. Osobně si totiž myslím, že kdykoliv nějaký souvěrec ODS začne hlásat něco o tom, jak mu záleží na blahu všech českých občanů, pak jde o bohapustou lež. Vždyť nepsaným principem ODS je individualismus a egoismus. To, že se oháníte ochranou všech občanů je čistý populismum. Blaho a ochrana všech občanu je vám zcela lhostejná. Vaše morální principy jsou přesně vystiženy mottem těchto stránek: "Pokud budeme lidem před volbami otevřeně říkat, co máme v plánu, nikdy ve volbách nevyhrajeme". M.Topolánek

 
V 7/19/2007 2:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nevěřím tomu z malé části, ale naprosto. Pokud se bude dobře dařit jedinci, bude mít větší touhu pomáhat a prospívat ostatním. Jak chcete rozvíjet společnost, pokud nebudete podporovat jednotlivce, pokus o kolektivizaci tu již proběhl s nevalným výsledkem, neměla by právě tato zkušenost, být varováním kudy cesta nevede? Navíc ekonomika spěje k tomu, že člověk bude odměňován na základě přínosu společnosti (do jisté míry to tak funguje již dnes). A pokud budete některým skupinám odpírat přístup ke kapitálu (ať již vládním nařízením nebo nastavením trhu), nemůžete očekávat, že budou prahnout po tom podporovat ty, kteří mu v jeho získání bránili. Rozhodně mi není ukradené blaho všech občanů, neboť do této skupiny také patřím. Největší rozvoj technologií byl vždy zapříčiněn vojensky zaměřenými událostmi ať už to byla WW nebo studená válka, proto vojenské technologie neodsuzuji. Jejich účel je jasný a bohužel násilný, ale přináší dopad i na civilní život a leckteré využívá civilní sektor více než armáda (třeba GPS). Nyní již neAnonymní CubA.

 
V 7/19/2007 4:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pro Anonymní, (později CubA.)
1)"I když i zde zaznělo, že ČR radar neochrání - není to na 100% ale lepší než nula"
Doporučuji vám pokus: Navlékněte si sametovou rukavici a běžte si pohladit kobru. Ta rukavice vás sice na 100% neochrání ale za to dáte kobře 100%ní záminku k tomu aby vás uštkla.

2) Referendu by měla předcházet informační kampaň a otázka "posledního slova ČR" je jedna z těch které by v ní měly být jednoznačně zodpovězeny. Každý zastánce referenda předpokládá že před ním bude veřejnost korektně informována.

3) Na "sjednocení světa po vojenské stránce" zapomeňte minimálně do té doby než tuto planetu napadnou nějací mimozemšťané. Je to stejná utopie jako globální odzbrojení. Rovnováha sil je prozatím jediné řešení a radar by přispěl k jejímu narušení.

4) Zbrojení je jedna z možností jak získat přístup ke kapitálu - proto ten rozvoj technologií. Kdyby někdo objevil mimo naši planetu něco co by se dalo dobře zpeněžit tak by kosmický výzkum nebyl proti válečnému takovou popelkou. Navzdory tomu rovněž přispívá do civilního sektoru mnoha užitečnými technologiemi. Což je ukázkou toho že bychom se bez vojenského výzkumu mohli, v rámci technického vývoje civilizace, klidně obejít, kdybychom tytéž peníze dali do kosmického.

5) "Pokud se bude dobře dařit jedinci, bude mít větší touhu pomáhat a prospívat ostatním."
Tak s tím bych velice polemizoval. Obecně pro člověka platí že je ochoten se angažovat pro své okolí pokud je se všemi " na jedné lodi". Jakmile se jedinec dostane do jiné kategorie ztrácí o své bývalé společníky zájem podle filosofie: "Když jsem mohl já, proč ne oni? Ať se také snaží." Dobře je to vidět na zbohatlých nebo vyššího vzdělání dosáhnuvších Romech ale netýká se to pouze tohoto etnika. Platí to pro všechny národy či státy. Samozřejmě že se najdou i "bílé vrány" ale těch je tak málo že s nimi nelze počítat. Má to svoji logiku. Konkureční prostředí, každého kdo do něj vstoupí, natolik vytíží že mu na nějakou nezištnou pomoc už mnoho energie a prostředků nezbývá. Principem každého úspěšného podnikání je dávat méně než si beru. A teprve z toho rozdílu který mi zbyde mohu vyčlenit část, kterou někomu (nebo něčemu) pomohu. Ale nikdy do svého prostředí nemohu vrátit tolik, kolik jsem si z něj vzal, natož pak přidávat něco navíc (pokud bych to nevzal někde jinde). Vždyť i život na této planetě existuje jenom díky tomu že je nezištně dotován sluneční energií.

 
V 7/19/2007 4:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To CubA:
Ano máte pravdu. ODS chce podporovat jedince. Má to ovšem jeden malý háček. Těmi jedinci myslíte jen sami sebe. Širokou střední třídu budete podporovat jen do té míry, pokud vám tato podpora bude přinášet zisk. A máte velice dobře spočítané kolik z toho, co zaměstnanci svojí prací přinesou panům podnikatelům, jim vrátíte jako mzdu. Důchodce budete podporovat v tom smyslu, že jim umožníte, aby si v předdůchodovém věku na penzi spořili. A to ještě nemluvím o riziku, že v okamžiku, kdy bude třeba začít vracet důchodcům jejich vklady formou penze, že se nezjistí je předseda představenstva není jaksi k zastižení a že zmizel i s kasičkou. V tom máte přece bohatou praxi, že? Můžete mi vysvětlit, pane podporovateli všech občanů, jak je možné, že vláda navrhuje odchod do důchodu v 65 letech a že se tato hranice se má týkat i horníků? A jak je možné, že v minulém režimu se chodilo už v 60 a ženy podle počtu dětí ještě dříve? Že na to dnes nejsou peníze? Nebo je to proto, že peníze na důchody opravdu žádný zisk nepřinášejí a je proto lepší je investovat jinak? Není to náhodou proto, že za socialismu nomenklaturní komunisté kradli miliony, ale dnešní mocipáni kradou (pardon: přerozdělují) miliardy, takže pak na důchody není dost peněz? Vaši podporu všech občanů si představujete tak, že v podstatě každý, kdo navštíví lékaře nebo dostane recept za to zaplatí. A ne jednou, protože jednou již platí zdravotním pojištěním. Ono je jednodušší plošně takto zpoplatnit všechny občany, než se začít vrtat v tom, kam vlastně ty peníze vybrané na zdravotním pojištění vlastně tečou, že? Ono by se totiž mohlo zjistit, že velká část z nich teče do kapse farmaceutických firem, které patří vám, že? A že pan ministr zdravotnictví je s některými farmaceutickými firmami ve vztahu více než přátelském?Podporujete jednotlivce v tom smyslu, že si na radnicích a krajích odsouhlasíte privatizaci nemocnic a když se pak podíváme do obchodního rejstříku, tak je tam psáno že člen představenstva nebo dozorčí rady je radní, dnes už samozřejmě bývalý, aby v tom nikdo neviděl střet zájmu. V tvrzení, že ODS chce podporovat všechny občany nevěřím od té doby, kdy v devadesátých letech, tady v době kdy váš občan Klasu byl ministrem financí a kdy jeho žena Lívie seděla na tolika židlích v představenstvech různých firem, že by se z nich dal slušně zaplnit malý kinosál, proběhla v tisku zpráva, že byt pana Klause byl vykraden a manželé Klausovi nahlásili ztrátu šperků v ceně čtyř milionů.
Vy samozřejmě nejste z těch, kteří na poměrech, které zde vládnou od převratu z roku 89 v první řadě profitovali. Tací by pochopitelně na těchto stránkách s nikým polemiku nevedli. Předpokládám však, že jste ale volič ODS, který modré propagandě uvěřil. Řekl bych, že budete mladšího věku, tedy pod třicet let a že proto nemáte vlastní zkušennosti s aktivitami ODS z devadesátých let. A předpokládám, že věříte tomu co ODS hlásá - totiž, že každý, kdo má talent a vůli něco dokázat se dostane mezi elitu. Nebudu vám tady vykládat, že oni mezi sebe jen tak někoho nepustí. Karty už jsou rozdány. To časem snad pochopíte. Časem.

 
V 7/19/2007 5:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

2 CubA:
"ODS chce podpotovat jedince..."
I když osobně tomuto tvrzení nevěřím, nechci vám váš názor vymlouvat. Jen si uvědomte, co všichni ti jedinci především potřebují? Ne, nejsou to peníze. Je to zachování zdraví a života. A k tomu ten radar rozhodně nesměřuje.

Chcete-li svobodně získat leukémii a defektní děti, klidně se k tomu radaru přestěhujte. Ale, probůh, nenuťte ostatní, aby tam žili oni!

2 bobek:
"...a manželé Klausovi nahlásili ztrátu šperků v ceně čtyř milionů..."
A když se letos ČEZ rozhodl (z našich peněz) dát sponzorský dat 100 miliónů, tak ho dal jedné škole - a šťastnou shodou náhod to zrovna byla ta, kde ředitele dělá Klausův syn! Mimochodem, produkují ročně 48 žáků...

 
V 7/19/2007 5:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

na poslaneckou sněmovnu asi prostě sestoupil sám Duch Svatý
Pokud Duchem Svatým myslíte to, co Marii způsobilo nechtěné těhotenství a co vypadá jako jitrnice bez špejlí, tak souhlasím.

A jsou jich tam plné lavice!

 
V 7/19/2007 9:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Že radar nebude sloužit k obraně proti balistickým raketám t.zv. darebáckých států,je myslím každému rozumně uvažujícímu člověku jasné.Bude totiž sloužit USA k naprosté kontrole všeho,co se děje v oblasti strategických sil Ruska v jeho evropské části po Ural.Co by asi dělali Američané,kdyby se Rusové rozhodli postavit podobné zařízení třeba na Kubě?

 
V 7/20/2007 1:26 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak nedávno jsem mluvil s jedním specialsitou na ionosféru a ten mi řekl, že žádné sledování nehrozí. Za horizont radar nevidí a o letovém provozu všech letadel(i těch, o kterých se vědět nemá)USA samozřejmě ví, satelity mají slušný přehled. O útoku na Rusko jsem téměř přesvědčen, že k tomuto účelu není plánován. Nejpravděpodobněji chtějí oslabit silnou Evropu a zhoršit její vztah s Ruskem, což se jim daří. Pak mě jěště napadá, že je opravdu proti Iránu. Ropa kvapem dochází a přímá cesta ke Kaspickému moři je lákavá. Základna by mohla hrát roli, že by se Irán vzdal bez boje, protože by věděl že dostal šach-mat, a nemuseli by umírat američtí vojáci, což se projeví vždy na preferencích. Pokud by nebyla základna, USA zaútočily a Irán se bránil jaderným útokem třeba na Izrael nebo někoho v Evropě, USA by to horko-těžko zdůvodnily a přisli by o strategické spojence. Rovněž základna vzbuzuje pocit, že Iránské nebezpečí je opravdu akutní a že je reálné. Lidé si řeknou že by nevyhazovali peníze za něco nepotřebnýho. Také si můžou namastit kapsy různí lobbysté či všechno co jsem napsal dohromady. USA ale na tom můžou vždy jen vydělat.

 
V 7/20/2007 10:09 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tayk bych řek, že proti Rusku radar vojensky nebude, politicky určitě, ale vojensky v žádném případě, protože vzhledem k jadernému potenciálu Ruska by to byla úplna zbytečnost. Takhle blbý není ani Bush, aby to nevěděl.

 
V 7/20/2007 10:50 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Mám jen dvě malé poznámky. Pokud se neustále mluví o neodborné veřejnosti, už se někdo zamyslel nad rozložením politických sil, a že vlastně o základně nakonec budou rozhodovat dva odborníci z největších, Melčák a Pohanka?
A druhá poznámka, ta hovoří spíše pro radar. Nebudeme po reformách nakonec rádi, když nám sem nějaká ta bomba spadne?

 
V 7/20/2007 12:57 odp. , Blogger Budgie řekl...

Americký radar je jenom takovej clamovej kolík pro pojištění území.
Musíme si uvědomit, že už v půlce tohoto století bude mít Rusko skoro o polovinu méně obyvatel a ten zbytek nebude rozhodně v dobré kondici. Populační tlak Číny už koncem toho století neudrží, protože Rusko přestane existovat, né politicky, ale svým obyvatelstvem, které tu dobu bude na pokraji vyhynutí. A nezastaví se jenom na hranicích Ruska, ale až na atlantickém valu.
Radar je jenom chabá mocenská pojistka pro časy budoucí za obyvatelstvo, které tu dobu tady už nebude.

 
V 7/20/2007 6:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to budgie:
Americký radar je jenom takovej clamovej kolík pro pojištění území

V osmdesátých letech, přesné datum si už nepamatuju, v Rusku na Sibiři prasknul ropovod a začalo jim to tam hořet. Americké satelity to vyhodnotily, jako že startuje větší počet ruských balistických raket a zahájily odvetný útok. Tenkrát se to podařilo zastavit, jednak proto že mezi Kremlem a Bílým domem je horká linka, hlavně ale proto, že ty rakety letí dost dlouho (několik hodin).

Až bude radar 20 minut od Ruska a až zas na Sibiři rupne ropovod - co se asi stane ??? Kolik času bude na domluvu? To nebudeš mít ani čas vylézt před barák, aby ses naposledy v životě podíval na velikej hříbek!

 
V 7/21/2007 9:29 dop. , Blogger Budgie řekl...

Tento komentář byl odstraněn autorem.

 
V 7/21/2007 9:32 dop. , Blogger Budgie řekl...

to taurus:

...prostě znova, v půlce tohoto století bude mít Rusko polovičku obyvatel převážně v důchodovém věku, do konce tohoto století Rusko přestane existovat, žádný sebevíce osvícený diktátor tomu nezabrání, ani muž z lidu cia kgb car Vladimír Vladirovič - už teď se na hranicích Sibiře formuje nová armáda budoucích obyvatel Evropy a nezastaví ji žádná sebelepší ekonomicko-vojenská doktrína tzv. západu.

... já to považuji za boží mlýny, za spravedlivý chod věcí vezdejších, který prostě nepůjdou změnit. :-)

 
V 7/21/2007 4:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Jaromír Eybl:Tak nedávno jsem mluvil s jedním specialistou na ionosféru a ten mi řekl, že žádné sledování nehrozí. Za horizont radar nevidí a o letovém provozu všech letadel(i těch, o kterých se vědět nemá)USA samozřejmě ví, satelity mají slušný přehled.

Doporučoval bych než se spoléhat na informace některých specialistů na radary,přečíst si pár odborných článků samozřejmě v angličtině (proč asi nejsou dostupné v češtině?) o radarové problematice.Pak byste se vyhnul psaní určitých nepravd a dezinformací.

Z těchto zahraničních informací lze vyčíst následující:
V Česku by mohla být provozována radarová základna vybavená víceúčelovým přehledovým a střeleckým 3D vylepšeným radiolokátorem Ground Based Radar Prototype (GBR-P) systému XBR (X-band Radar). Samotný radar je umístěn v kopuli, která na první pohled vypadá jako horkovzdušný balón. Je tak chráněn před povětrnostními vlivy. Radar v číslech:
Celková plocha radarové stanice 384 m2
Plocha přijímací a vysílací fázované antény: 125 m2
Počet T/R modulů: minimálně 45 000
Pracovní pásmo: X (8 - 12 GHz)
Výkon: 200 kW
Dosah kolem 5 000 km !
Pohyblivost: rozsahu 356° horizontálně a 90° vertikálně
Počet řádků kódu v obslužném software: 652 000
Počet zaměstnanců: 200 včetně civilistů

Takto by mohl vypadat radar umístěný v České republice

První radar tohoto druhu byl otestován zhruba před šesti lety a americká armáda počítá s tím, že během příštích dvaceti let jich bude provozovat nejméně devět. Radar pracuje v kmitočtovém pásmu X, což znamená frekvenci od 8 do 12 GHz s impulsním výkonem cca 200 kW. Plochá přijímací a vysílací fázovaná anténa s rozlohou 125 m2 je schopna díky otočnému podstavci se pohybovat v rozsahu 356° horizontálně a 90 ° vertikálně. Může obsahovat až 69,632 modulů T/R (transmit/receive). Radar dokáže veškerý svůj vysílací výkon zaměřit do jednoho paprsku, ale i do několika, které tak mohou sledovat více cílů.

Za tímto účelem je vybaven další podpůrnou elektronikou a speciálním software, který má umožnit najít a identifikovat hrozbu (ideálně i typ rakety), sledovat ji a předávat údaje pro navádění obranných raket. Rozlišovací schopnost radaru se pohybuje v řádu decimetrů a to na vzdálenosti kolem 5 000 km (na tomto místě je nutné zdůraznit,že vzdálenost stanoviště radaru - Ural je cca 3000 km!!).

Radarová základna tedy může sama odhalit odpálení rakety, nebo se nasměrovat na její sledování podle došlých údajů, pokud je raketa v jejím akčním rádiu. Poté neustále vyhodnocuje získané údaje, které předává jak velícímu centru, tak i vypuštěným obranným raketám. Může jim pomáhat i s identifikací falešných hlavic. V případě zásahu letící rakety zařízeními EKV má pak radar úkol srážku vyhodnotit.
Tyto komponenty americké strategické obrany mají jednoznačně za cíl podrobné sladování činnosti strategických sil Ruska v její evropské části! A nic na tom nezmění vyjádření údajných "specialistů" na radary,kteří zásobují naši veřejnost (jako pan Klvaňa) polopravdami nebo dokonce lžemi.

 
V 7/21/2007 4:33 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Jaromír Eybl:
Rád bych se Vás zeptal ještě jednou na otázku,kterou jsem již položil:
Co by asi dělali Američané,kdyby se Rusové rozhodli postavit podobné zařízení třeba na Kubě?

 
V 7/21/2007 8:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Problém ovšem je, že takovýmhle radarem se nedá sledovat nic jiného než právě rakety, či nějaké dvě tři jiné rychle pohybující se věci (rakety :)). Nemyslete si, že Američani potřebují další kus drahého sledovacíhop zařízení, když už nad Ruskem líta nespočet satelitů.

Dle mého (a to jsem se jednu dobu hrabal skutečně v technických parametrech tohoto radaru) se skutečně jedná spíš o provokaci politickou než čiště vojenskou či strategickou: takový pokus rozdělit Evropu, zřídit si předsunutou základnu, na kterou je možno "svést" nenávist nepřítele mimo území Států, a pošťouchnutí vzmáhajícího se Ruska k tomu.

Je to jako když, jak poznamenává legolas, si Sověti přivezli na Kubu pár raket: s nimi taky měli v úmyslu všechno možné jen ne bojovat.

 
V 7/21/2007 9:38 odp. , Blogger Tribun řekl...

Kolegové, děkuji vám za důslednost, z jakou jste mě po dobu mé nepřítomnosti zastali. Došlo snad na všechny argumenty, které bych použil já sám. Proto pro zajímavost přidám jenom odkaz na svůj blog, kde se tématu základny věnuji dlouhodoně. Řečeno stručně, souhlasím (mimo jiné) s tím, žá základna je namířena proti Rusku, ale že jejím hlavním cílem je oslabení Evropy, rozuměj EU. Jsem přesvědčen o tom, že plánovaný radar není ani v zájmu ČR, ani v zájmu EU, a z dlouhodobého hlediska ani v zájmu USA. Zájem na něm mají především ti, kteří žijí z války, a touží po válce permanentní, ve které není důležité zvítězit, protože v tom okamžiku by válka skončila, ale neprohrát. Netřeba snad dodávat, že je to zájem těch, kteří v té válce nikdo nebudou bojovat; ani oni, ani jejich děti.

A přidám ještě komentář k anonymovi (který si říká CubA?), prosté cut-and-paste z diskuse na www.lavka.info:„I když ještě jednu otázku bych na vás měl, vychází z té dnes tak moderní idey "každý sám za sebe a na nic a nikoho se neohlížet." Myslíte, že je možné, aby izolovaný jedinec prosperoval lépe, než spolupracující společenství? Já myslím, že je to vyloučeno. Podle mne je prosperita jedince založena na prosperitě celého společenstva. Každý prosperuje pouze proto, že může využívat výhod prosperujícícho společenství. Problém je v tom, že ti zdánlivě lépe prosperující si z celkové prosperity společenstva uzurpují nepoměrně větší díl, než jaký by jim vzhledem k jejich příspěvku náležel.“

 
V 7/21/2007 11:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

"v půlce tohoto století bude mít Rusko polovičku obyvatel "

prosil bych o referenci na tuto prognozu. Zda se mi to totiz neverohodne a mozna je to ucelove vypustena dezinformace (kym asi, ze :-))

 
V 7/21/2007 11:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ano, jiste, Rusko prestane existovat a my si vezmeme jeho ropu, hahahaha. z dilny CIA, asi.

 
V 7/21/2007 11:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Rusko existuje pres 1200 let a urcite jen tak behem par desitek let nezanikne.

 
V 7/22/2007 12:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Náměstek ministra financí Reaganovy vlády varuje před nastolením diktatury v USA

http://www.blisty.cz/2007/7/20/art35409.html

 
V 7/22/2007 9:45 dop. , Blogger Budgie řekl...

:-)

Doporučuji přečíst zprávu admirála Parryho.

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article673612.ece

 
V 7/22/2007 9:48 dop. , Blogger Budgie řekl...

to anonym



Moskva - Že má největší země světa pořádně velký problém s klesajícím počtem obyvatel, už se nějakou dobu ví. Podle nejnovějších předpovědí demografů je ale krize mnohem horší, než se dosud zdálo.

Největší skeptici odhadují, že by počet Rusů v polovině tohoto století mohl klesnout na pouhých 40 miliónů.

Na dnešní videokonferenci mezi Moskvou a Pekingem, o níž informuje agentura RIA-Novosti, to uvedl vedoucí katedry sociologie rodiny a demografie na Sociologické fakultě Moskevské státní univerzity M. V. Lomonosova Anatolij Antonov.

Při posledním sčítání lidu v roce 2002 přitom v Rusku žilo 142 miliónů lidí.

"Depopulace představuje hrozbu územní celistvosti Ruska, která se nachází uvnitř, nikoli vně naší země," prohlásil ruský expert.

Rusko by se podle něj mělo méně obávat expanze sousedních zemí a více zaměřovat na vytváření podmínek k tomu, aby původní obyvatelstvo neopouštělo své domovské regiony.

"Na Urale a Dálném východě je hustota zalidnění stejná jako v době kamenné a dochází tam k odlivu obyvatelstva do centrálních regionů Ruska," uvedl Antonov.

Jeho varování zachází ještě dál než včera zveřejněná zpráva OSN o celosvětové populaci, v níž je případ Rusko výslovně zmiňován. Autoři v ní uvádějí, že Rusku hrozí úbytek populace do roku 2050 až o jednu třetinu.

Ruská státem vlastněná satelitní televize Russia Today (RT) včera ve své reportáži na toto téma uvedla, že k největšímu úbytku dochází u ruských mužů v produktivním věku.

Vlivem chudoby, alkoholismu, nemocí, stresu a dalších problémů se u nich průměrná délka dožití snížila na 58 let.

RT ale spatřuje určitou naději na zlepšení situace v národním programu na podporu porodnosti, který představil ve svém loňském projevu o stavu země prezident Vladimir Putin.

Ze státního rozpočtu budou vyčleněny prostředky na zvýšení příspěvků matkám. Každá, která porodí více než jedno dítě, bude mít nárok až na dvě stě tisíc korun státní podpory. Peníze ale musejí jít buď na zlepšení bydlení nebo na vzdělání potomků.

RT svou reportáž uzavírá optimisticky: zlepšení ruské ekonomiky z posledních let se prý už začíná pozitivně projevovat i na porodnosti. Od ledna do května letošního roku se prý podle nedávné zprávy v Rusku narodilo 625 tisíc dětí, což je o šest procent více než za stejné období loni. Bohužel na stabilizování dnešního špatného demografického vývoje by Rusko potřebovalo porodnost mnohonásobně vyšší.

cp.

 
V 7/22/2007 11:25 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to jsou jen opozdene nasledky tvrdych Jelcinovych reforem. tyhle trendy maji velkou setrvacnost.

 
V 7/22/2007 2:17 odp. , Blogger Budgie řekl...

:-))

...tyhle trendy jsou taky finální.


Největším problémem bílého muže je, že neumí žít v míru a v souladu s přírodou a že jakoukoliv spolupráci podvědomě považuje za souboj bez pravidel, kde povinným vítězstvím je absolutní dominance i nad svým nejbližším okolím.

Dnešní demokracie anglosaské civilizace je vlastně absolutní feudalismus postižený technickou revolucí, kde morální marasmus přechází do stavu čirého zvířecího pudu.
Na tento stav mysli není léčby, prostě není pomoci, čeká se jenom na plné vyhoření a snad na pokojné odejití do propadliště dějin. ...

 
V 7/22/2007 2:37 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to budgie:

Jenže on to není problém bílého muže, on to je problém člověka jako takového! Jinak s Vámi plně souhlasím v tvrzení, že dneska tu máme takový převlečený feudalismus. Jenže ejhle, ono se ukazuje, že to je systém, který přesně demonstruje Tribunovu myšlenku, že společnost, ne jedinec, vyhrává (byť jest to ze znázorněno poněkud zvráceně). A společnost, která si vydobude (vlastní prací) nějaký náskok nad jinými, zákonitě dostane choutky těm druhým vládnout. Můžeme si být jistí, že kdyby se Indiáni dostali na vyšší společensko/ekonomicko/vědecky/bůhvíještějaký stupeň než tehdejší Evropani, jednoho dne by objevili Evropu a všechny Evropany vybili či zavřeli do přírodních rezervací.

 
V 7/22/2007 3:05 odp. , Blogger Budgie řekl...

to winter

Pojal jsem to obecně a tento můj názor není dogma, ale úhel pohledu, nechť každý zváží na kolik v něm vyvolává souhlasné či pochybné reakce, či ho nechává chladným.( tady bych jenom ještě podotknul, že naše civilizace je silně formalistická )


K Vašemu příspěvku bych chtěl dodat , že druhým bez zardění a rádi přičítáme to, co bychom, nebo jsme sami udělali. Jak můžeme s takovou určitosti tvrdit, že by se tak skutečně dělo?

Před nedávnem jsem si pročítal v Indian Removal Act, který přijal Kongres spojených států v 1830 a ve vládních, prezidentských rozhodnutích Andrewa Jacksona ( mimochodem myšlenkového favorita současného prezidenta spojených států)a jestli by dnes měli po právu Indiáni oplácet stejnou mincí, tak bych se toho hororu rozhodně nechtěl dožít.

:-)

 
V 7/22/2007 4:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přičítám jim to jednoduše proto, že i daleko před objevem Ameriky mezi sebou bojovaly jednotlivé kmeny: jenže jejich technologie nebyly takového formátu, aby si mohly podrobovat celé národy či kontinenty. A pokud bych měl domýšlet ještě dále, tak si představme, že nebyl nikdo jako Kryštof K. a že si Indiáni žili dále spokojeně, rozvíjeli se a prosperovali, a pak jednoho dne by k expanzi stejně nuceni byli, protože vlastní zdroje by jim přestaly stačit: bylo by moc Indiánů, málo jídla, či málo luxusního zboží, to je jedno. To na severu či v Africe, nebo někde v Malajsii či bůhvíkde.

Národnostní holocausty v Jížní Americe pak mluví za své.

Lidi jsou si v zásadě všichni rovni.

To jen tak ten můj úhel pohledu, tady se vlastně s ničím než s osobními úhly pohledu nepočítá :) Jestli moje příspěvky vyznívají dogmaticky (což je možné) tak se omlouvám.

 
V 7/22/2007 10:28 odp. , Blogger Budgie řekl...

to winter

...snaha je marnost a marnost je záměr...

Chtěl bych se někdy podívat do knihovny Kongregace doctrinae fidei, a tam se nahlédnout do archivních dokumentů o lidech, kultuře, životě a dění v čase kterou křesťanská církev nazývá pracovně " před potopou světa". Jestli se to všechno dnešní neopakuje znova, do "skonání světa."

PS: Pokud Váš úhel pohledu není výhledově ultimatní mackovský argument, tak je vše v pořádku. :-))

 
V 7/22/2007 11:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ti budgie:

Jo, možné to je, jediná jistota totiž zní, že každým den směřujeme k zániku uprostřed temného a nelítostivého vesmíru :)

Nicméně je pravda, že určitá část každé generace vždycky prohlašuje, že to je ta ona, která započala úpadek. Taky takový typický lidský rys :)

 
V 7/23/2007 8:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Uff, tak se nám ta diskuze pěkně rozrostla. Takže to zkusím zestručnit.
Armádu má každá země, kdežto vesmírný program vyžaduje velkou míru spolupráce. Radar je takovou první vlaštovkou v oblasti kooperace tak velkého počtu zemí na jedné konkrétní aplikaci(vojenského rázu).
Ohledně té podpory jedince: Ano ODS podporuje hlavně střední třídu, protože z té má schopný jedinec největší šanci vyhoupnout se do té vyšší. A neděje se tak na základě okrádání jiných či "vykořisťování" (žádné protiprávní či amorální metody neschvaluji), prostě najde jiný mechanismus nebo změní tok kapitálu tak aby byl ekonomičtější(úspornější), čímž pomůže celému společenství, neboť ušetří kapitál, který může být použit jinde(a právě on rozhoduje o tom, kam se jím ušetřený kapitál poskytne - IMHO na to má největší právo). Proč nejsou peníze na důchody se ptejte těch, co díky sociálně příliš štědré politice tyto prostředky projeba*i. Tržní ekonomika se snaří odměňovat každého na základě jeho přínosu společnosti, ať už je to malá rodinná firma, nebo nadnárodní koncern. Especialy to Tribun: Izolovaný jedinec samozřejmě nemůže prosperovat lépe než společenství, ale i on může dosáhnout "spokojeného života". Ti lépe prosperující připívají právě tou svojí prosperitou. Jeden slavný matematik a ekonom se kdysi vyjádřil ve smyslu, že jedinec prospěje společenství nejvíce tím, že se bude chovat tak aby se dařilo nejlépe jemu a zároveň společnosti. Pozdější příspěvek těch úspěšných je možná menší než jejich momentální příínos, já to chápu jako odměnu za to že přišli s něčím novým, co společnost přijala jako užitečné (bohužel společnost jako celek se nechová ekonomicky takže občas uspějí i věci neužitečné).
No a na konec abychom se vrátili k tomu oč běží, tedy k radaru. Pokud by se podařilo tento systém zprovoznit. Bylo by jen otázkou času než by další státy začali pracovat na něčem podobném, nebo by projevili snahu o integraci do takového systému. Ostatně výborným příkladem je tak křiklavé Rusko, jehož výroky sice neomaleně, ale jistě značí, že se chce na systému podílet, ale nechce stát stranou neboť by přicházelo o know-how a strategickou výhodu. A proto takové rozčilování ohledně rozestavování systému v Evropě, nejradši by to měli doma a pod svou kontrolou aby jim nic neuniklo. CubA

 
V 7/23/2007 8:35 odp. , Blogger Tribun řekl...

Budgie, mohl byste prosím rozvést tu svoji poznámku o tom, že byste se chtěl někdy podívat do knihovny Kongregace doctrinae fidei. Nevím, co tím myslíte, ale tuším, že by to mohlo být velmi zajímavé. A protože máme okurkovou sezónu, máme na to i dostatek času a prostoru.

 
V 7/23/2007 8:53 odp. , Blogger Tribun řekl...

Anonymní CubA: Že ODS podporuje střední třídu? Kdyby to byla pravda, proč by potom Topolánek prohlašoval, že střední třída si významně polepšila za socialistů a teď je čas nechat ty bohaté, aby si nahrabali ještě víc? (nejsou to jeho přesná slova, ale zhruba v tom smyslu se vyjádřil v jednom rozhovoru s M. Jílkovou na iDnes).

Moji tezi o prosperující společnosti jste samozřejmě lehce překroutil, aby se vám lépe napadala, ale vem to nešť. O tom se hádat nebudu, ať nemáme v jedné diskusi tři témata.

A tak ještě slovo k radaru, snad to bude alespoň maličko nový pohled: radar je nebezpečný i v tom směru, že vyvolává strach, protože potenciální cíle amerického útoku (= kdokoliv a kdykoliv) mohou mít oprávněný pocit, že se Američané připravují k útoku, kterýžto pocit sami Američané dnes a denně vydatně přiživují jak svými činy, tak svými slovy. A je dost možné, že poděšený stát zareaguje iracionálně a hystericky a zaútočí a Evropa to odskáče, protože celá slavná americká PRO bude jen bezmocně pozorovat, jak kolem ní letí rakety postavené možné ještě podle plánů Wernhera von Brauna. Protože jaká je pravděpodobnost, že by PRO zafungovala v podmínkách ostrého střetu, když ve sterilních podmínkách laboratorních testů má zatím úspěšnost horší, než Bierhanzlova mast, na lysinu past? A netvrďte mi, že PRO ve skutečnosti funguje na 100% a pouze se to tají - takovéto věci se nikdy netají.

Velký problém vidím i v tom, že základna představuje pokušení zaútočit, vždyť protiútok nehrozí. Ale vyhrát bitvu ještě neznamená vyhrát válku. Co když USA prohrají a že je to možné? Padnou a nás strhnou s sebou. Jenže v tomto případě my není jen ČR, ale celá Evropa. Sám píšete, že se vždy najde někdo dostatečně šílený na to, aby začal předem prohranou válku jenom proto, že "Bůh to chtěl." Myslíte, že v USA takoví lidé nejsou? Samozřejmě, že jsou. Nespoléhejte na racionalitu lidí, kteří čichli k moci, a zejména těch, kteří se cítí vyvoleni nastolovat nové řády. Jestliže v Teheránu je skutečně několik takových, kteří by se o to rádi pokusili, ve Washingtonu je zase dost těch, kteří to již zkoušejí.

 
V 7/23/2007 9:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

CubA:

ODS podporuje střední třídu, pročež tvrdí, že střední třída má již sdostatek nakradeno. Osobně bych to viděl tak, že ODS podporuje pouze ty, kteří se k ní přidají, zrovna včera jsem vzpomínal, jak si po revoluci příslušníci této strany přerozdělili doslova celou obec mezi sebe.

Důchody jsou největší složkou sociálních výdajů, takže bych se zdráhal s tvrzením, že se všechna podpora zneužije. Popravdě znám jen velmi málo lidí (skrz všechny třídy), kteří by podporu zneužívali, nepočítám-li ty pány, kteří každým rokem vykazují minimální zisk, ačkoliv se sami topí v penězích, těch znám o řádné číslo více, než těch, co makají načerno a berou podporu. Každopádně vyžírkové jsou rozprostřeni skrz všechny vrstvy, pročež mě vždycky iritují ty kecy o rudých sockách, co se válejí doma a nedělaj. Podvodníci byli, jsou a budou ale nejen v jedné určité skupině lidí, ale napříč celou společností. Občas by i voliči ODS mohli pošmátrat ve svědomí.

Jinak ad. radar a skvělá jednotící linka: chce se mi dodat, že až bude dokončeno (dle Vašich představ), tak všichni budou hezky pod deštníkem, který bude zcela k ničemu, protože všiczhni budou pod deštníkem :) Jestli tedy chtějí investovat těžké peníze do sjednocování lidstava, tak ať raději zvolí ten kosmický program, protože na jeho konci bude (dle logiuky příkladu, ok terém se zde bavíme) nejen sjednocené lidstvo, ale také určité poznatky, výsledky, obejvy. Takhle bude (jakože nebude) sjednocené lidstvo a najednou zbytečný radar za spoustu peněz. No, myslím, že tohle si uvědomují i Američani, potažmo Rusové, kteří se do programu chtějí zapojit (dle mého) proto, aby měli přehled o snažení svého konkurenta, přičemž by ho, v případě nutnosti, mohli rozložit i zevnitř.

Skutečně rád bych viděl svět Vašima očima jako sled čísel, ideálních matematický modulů a univerzálních ekonomických pouček aplikovatelných na ideální lidi v ideálním čase.

 
V 7/23/2007 9:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=4016

Objektivita v trapu, ale chytré a logické, to ano

 
V 7/24/2007 12:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Anonymní CubA:
No a na konec abychom se vrátili k tomu oč běží, tedy k radaru. Pokud by se podařilo tento systém zprovoznit. Bylo by jen otázkou času než by další státy začali pracovat na něčem podobném, nebo by projevili snahu o integraci do takového systému. Ostatně výborným příkladem je tak křiklavé Rusko.

Vaše argumenty,bohužel,zcela jasně hovoří o tom,že jste vůbec nepochopil nebezpečí vyplývající z instalace takového zařízení,jehož technické parametry jsem popsal ve svém minulém příspěvku.Toto nebezpečí se týká nejenom České republiky ale i celé Evropy.
18. července vystoupil v americké Sněmovně reprezentantů bývalý ministr obrany William Perry.V proslovu,jenž česká media prakticky vůbec nezaznamenala,hovořil zcela jednoznačně.Největší nebezpečí jaderného útoku na USA není v žádném vztahu k použití mezikontinentálních balistických raket.Teroristé se totiž daleko spíše pokusí odpálit jadernou nálož přímo v některém z amerických měst.Tato pravděpodobnost je pro příští desetiletí odhadována na 50%.K dopravě bomby by teroristé nepoužili balistickou raketu ale nákladní auto nebo loď.Z uvedených faktů vyplývá jednoznačně,že centrální roli musí sehrát úsilí přesvědčit ostatní jaderné hráče na světové scéně,aby spolupracovali na snižování počtu jaderných zbraní.Namísto toho je však pilířem současné americké strategie budování Národní protiraketové obrany.

Vy zřejmě věříte tomu,co říká zmocněnec vlády Tomáš Klvaňa alias pan Radar s "upraveným úvazkem" u společnosti British American Tobacco.Chěl bych Vám připomenout,že politika ODS v případě instalace radaru znamená do budoucna ohrožení životů 10 milionů lidí v tomto státě a nejenom jich!Neboť v případě eskalace napětí v bodoucnu,což se nedá nikdy vyloučit,by ruské jaderné rakety nejdřív zlikvidovaly "oči nepřítele" t.j. radarová stanoviště.To byste chtěl?Takový vývoj by si mohl přát jen naprostý šílenec!

 
V 7/24/2007 12:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to Legolas

ad. Perry

Přesně tohle jsem říkal i já, ještě si vzpomínám, jak po mě vyjel jistý Ron Nejedlý na Buldozeru.

Radar naopak může skvěle psloužit k napadení Íránu a jemu podobných "států s jednou jadernou střelou". Teroristy do toho, prosím, netahat.

 
V 7/24/2007 3:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: CubA

"jedinec samozřejmě nemůže prosperovat lépe než společenství, ale i on může dosáhnout "spokojeného života". Ti lépe prosperující přispívají právě tou svojí prosperitou."

Jedinec může být pro společnost přínosem pouze tehdy když jí více dávává než si od ní bere což bývá (v případě jednotlivce) realizovatelné prakticky pouze v oblasti know-how. Je-li jeho vztah ke společnosti vyrovnaný (bere stejně jako dává) pohybuje se v rovině "zastupitelné užitečnosti" (což není nic špatného). Pokud však začne prosperovat na základě obráceného poměru (více bere než dává) přestává být pro společnost přínosem protože tuto jeho prosperitu společnost financuje. Buďto ta jíž je součástí a nebo jiná do které zaměřil svou aktivitu pro dosažení té prosperity. V prvním případě se stává pro "svou" společnost zátěží, ve druhém případě může být pro "svou" společnost přínosem ale stává se zátěží pro společnost ze které čerpá (třeba jiný stát). Z nacionálního pohledu může být oceněn ale z globálního se stejně stává parazitující entitou. Glorifikace těchto lidí je na místě pouze pokud vyznáváme zákon džungle. Tržní ekonomika se o žádné "odměňování" nesnaží. Je pouze jiným pojmenováním tohoto zákona.

"No a na konec abychom se vrátili k tomu oč běží, tedy k radaru. Pokud by se podařilo tento systém zprovoznit. Bylo by jen otázkou času než by další státy začaly pracovat na něčem podobném, nebo by projevily snahu o integraci do takového systému."

Jinými slovy: Globálně se bude dávat více peněz do zbrojení. Jedni na to aby tento systém stále vylepšovali a druzí na to aby ho překonali. Nepochybuji o tom že zde budou některé firmy prosperovat. A zbytek světa jim bude tuto prosperitu financovat ve "spolupráci" na sebezničení.

 
V 7/24/2007 6:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ještě jednou k radaru.Zajímavý článek vyšel dnes v Britských listech: http://www.blisty.cz/2007/7/24/art35418.html

 
V 7/24/2007 7:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

S podporou střední třídy nesouhlasil jeden diskutující výše, proto jsem se jal ji obhajovat. Nesouhlasím s každým slovem představitelů ODS na něco mám jiný názor, ale při volbách se snažím uplatňovat strategii nejmenšího zla. Po převratu se objevila velká spousta vychcánků, zneužívajících důvěřivosti občanů, ale přece se na to nebudeme vymlouvat příštích 50 let - ti co chtěli tunelovat a rozkrádat, už na co dosáhli rozkradli. Na nás je teď se podobných chyb vyvarovat a správu podniků dávat jen těm, kteří si to zaslouží a mají na to (nemyslím peníze ale zkušenosti/vlohy). Nikdy jsem nikoho nenazval "rudou sockou" , proto prosím: přestantě si do mě promítat vaše univerzální představy o ODSákovi.
to Winter: Já bych také samozřejmě byl radši kdyby se místo zbrojení peníze cpali do výzkumu případně kosmu, ale bohužel to současná ekonomika neumožňuje a cesta k nápravě rozhodně nevede přes regulace a řízení státu. Radar určitě nebude zbytečný ani v případě naprostého míru, dá se využít například při zpřesňování drah satelitů (prosím nechytat za slovo o dalších možných využitích mám velmi málo informací).
-> Legolas: Jedna otázka. Má cenu zabývat se vývojem jaderných zbraní když nepřítel má protiopatření, jejichž překonávání by si vyžádalo nemalé zvýšení nákladů na vývoj a zároveň prozrazení celého vývoje? "Obyčejnou" atomovku lze setrojit "skoro bez testů" s využitím informací získáných zpravodajci, kdežto nosič schopný uniknout protiraketovému systému je nutné testovat v letu. A v případě eskalace napětí v budoucnu nelze zaručit naprosto nic, ale můžeme na to být připraveni.
-> Kamil Mudra: Máte zásadní chybu v úsudku. Jedinec může společnosti přispět aniž by jí něco dával (ve smyslu vytváření nových prostředků), stačí že lépe využije prostředky společností mu poskytnuté, čímž naznačí směr díky kterému se může společnost zlepšit. A pokud si na to založí firmu je jen jeho věcí co s ušetřenými prostředky provede. Nenajdete člověka který properuje na tom že společnosti více odebírá než do ní vrací a pokud ano pravděpodobně se bude jednat o člověka páchajícího trestnou činnost.
Nemusí se zvyšovat náklady na zbrojení, také může dojít k tomu, že se více peněz dostane právě na ten protiraketový systém. Díky čemuž zbyde méně peněz na nákup třeba nábojů. Ale to už je záležitostí jednotlivých vlád na systému spolupracujících.
-> Legolas: V tom článku na BListech je několik lživých informací. Konkrétně: Zmíněné rakety jsou určeny k ničení námořních cílů, jejich nosnost je kolem 300kg, maximální rychlost přes 2M, opravdu letí několik set metrů nad terénem ale jen pokud je terénem vodní hladina, a dosah je kolem 200 kilometrů. Nehledě na absurdnost rčení, že za 30 let začne válka o zbytky surovin (buď je autor vizionář jako Nostradamus, nebo se o takový boj sám zaslouží). Podle některých (starších) studií měla válka o ropu a suroviny začít někdy v 80tých a hle - nic. Jaký měl autor motiv k sepsaní takovéto blamáže nechám na posouzení každého. CubA

 
V 7/24/2007 7:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to CubA:

S tou rudou sockou to byl příklad, že na rozkrádání státních dávek se lidé podílí bez rozdílu politické příslušnosti. Systém se totiž ukazuje jako nedostatečný v příhledu na vstoupající věk obyvatelstva.

A s argumentem o tom, že si vychcánci již nahrabali, nesouhlasím, protože (opět budu mluvit z našeho zastupitelstva, i když by se dalo i obecně), rodí se noví, aneb, kdo si ještě nenakradl, krade nyní a nutno říct, že se na nás (v obci) valí nová vlna klausovského rozprodávání za babku. Třeba nedávno jsem zjistil, že nám málem prodali veškerou zeleň kolem baráku, aniž by nás na to upozornili.

Jinak taky ohledně zbrojení: budete se divit, ale vyplatí, je to otázka prestiže jak před vlastními lidmi, tak před protivníkem, říká se tomu válka ve zbrojení a myslím, že už tu jedna byla za poměrně podobných okolností: jedna strana překonávala druhou a ta zase tu první. Je in mít skvělou jadernou střelu a demonstrovat tak nejen své odhodlání, ale i technologické schopnosti. A už teď vlastně Írán vyrábí střely, které jak říkáte, se musí testovat za letu, nejen hlavice, kufříky, či bomby alá Hirošima. Ale to sám jistě víte. To se nechci bavit o případě, že jednoho dne, až Rusové budou hodně naštvaní, někdo na íránské projekční prkno čirou náhodou přišpendlí nákresy Topolů. I tak se ale jedná už o dvacet let starou technologii, která systém hravě překonává.

Tahleta časká kulička je z vojenského hlediska šíleně neperspektivní, vlastně už mrtvá a bezcená pro všechny, kdo si nelibují v počátku 90´s; pokud nebude užita hned, devalvuje se do role bezceného šrotu či dětské prolízačky. Jen by mě zajímalo, jestli pak Američani zase odejdou.

 
V 7/24/2007 11:00 odp. , Blogger Budgie řekl...

to tribun

Knihovna Kongregace pro nauku víry je zřídlo poznání, které má i po tisíciletí větší informační hodnotu než ty nejnovější news.

Prostě kolikrát technologie člověka musí předběhnout jeho lidství a duševní schopnosti než si i příroda v alternací s " bohem" uvědomí, že civilizační strop tohoto zvířete nelze překonat a i jako obecný pozorovatel horizontu události je velmi neefektivní zařízení, které neumí existovat ani pro svou niterní sobeckou potřebu.

 
V 7/25/2007 4:35 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

to CubA:

"Jedinec může společnosti přispět aniž by jí něco dával (ve smyslu vytváření nových prostředků), stačí že lépe využije prostředky společností mu poskytnuté,"

To je to know-how které jsem zmiňoval, nevím proč tedy můj úsudek považujete za mylný, když nyní uvádíte stejný příklad přínosu.

Nenajdete člověka který prosperuje na tom že společnosti více odebírá než do ní vrací a pokud ano pravděpodobně se bude jednat o člověka páchajícího trestnou činnost.

Podnikání se leckdy pohybuje na hraně trestní činnosti a nebo využívá toho že na některé činnosti ještě nebyl zákon vytvořen ačkoli společnosti prokazatelně škodí (toto se nejvíce projevuje v oblastech týkajících se ekologie.) Mohu tedy být jako podnikatel zátěží pro společnost i když zákon neporušuji.
Na příklad: vyplácením podhodnocené mzdy, negativními zásahy do životního prostředí, šikovným zkreslením daňového přiznání, spekulativním nákupem pozemků o kterých mám "echo" že je bude muset stát vykoupit několika násobně dráž, atd. A neříkejte že takové lidi nenajdu. To bychom museli žít každý na jiné planetě.

Nemusí se zvyšovat náklady na zbrojení, také může dojít k tomu, že se více peněz dostane právě na ten protiraketový systém. Díky čemuž zbyde méně peněz na nákup třeba nábojů.

Tak tenhle výrok ve mě skutečně budí dojem jako byste na jiné planetě žil :-) Na zbraně jsou peníze vždy! Veřejnosti se to nějak zdůvodní (aspoň ty "slušnější" vlády to mají ve zvyku) a ušetří se v civilním sektoru. Tak tomu vždy bylo, je a (bohužel) nejspíš vždy bude.

 
V 7/25/2007 1:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to CubA: Jedna otázka. Má cenu zabývat se vývojem jaderných zbraní když nepřítel má protiopatření, jejichž překonávání by si vyžádalo nemalé zvýšení nákladů na vývoj a zároveň prozrazení celého vývoje? "Obyčejnou" atomovku lze setrojit "skoro bez testů" s využitím informací získáných zpravodajci, kdežto nosič schopný uniknout protiraketovému systému je nutné testovat v letu. A v případě eskalace napětí v budoucnu nelze zaručit naprosto nic, ale můžeme na to být připraveni.

Základní problém je v tom,že Vy vidíte instalaci radaru jako přínos k bezpečnosti světa,zatímco já v tom vidím další eskalaci závodů ve zbrojení,vedoucí ke zvýšení napětí mezi hlavními jadernými hráči této planety (v poslední době vyjádřila Čína vážné obavy k možné instalaci podobného zařízení v jihovýchodní Asii).Jediná možná alternativa spočívá v úsilí přesvědčit ostatní jaderné hráče na světové scéně,aby spolupracovali na snižování počtu jaderných zbraní.Namísto toho je však pilířem současné americké strategie budování Národní protiraketové obrany.

to CubA: V tom článku na BListech je několik lživých informací. Konkrétně: Zmíněné rakety jsou určeny k ničení námořních cílů, jejich nosnost je kolem 300kg, maximální rychlost přes 2M, opravdu letí několik set metrů nad terénem ale jen pokud je terénem vodní hladina.

Z dostupných amerických zdrojů na Internetu je možné zjistit,že Rusové mají rakety s plochou dráhu letu,které dokáží kopírovat nejen vodní hladinu ale i pevný terén ve výšce cca 200 až 300 m s rychlostí nad 2M.Tyto rakety lze odpálit z mobilních stanovišť do cca 10 min. od nahlášení útoku na Rusko.Je zřejmé,že cílem těchto radarem nezachytitelných raket s jadernými hlavicemi,z nichž každá je 10x účinější než hirošimská bomba,by byly oči nepřítele tedy radarová stanoviště.

 
V 7/25/2007 7:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je to smutné, ale (pokud zde radar bude stát) může ČR skutečně zmizet z mapy světa v důsledku "politováníhodného omylu". Stačí aby na některé z amerických ponorek, rozmístěných v Karském moři došlo k náhodnému odpálení jedné rakety a v tu chvíli budeme mít, my všichni obyvatelé české kotliny, tak asi dvacet minut na to abychom si ještě užili života. Michail Volžinskij, kapitán prvního stupně v. v. to píše ve svém článku docela jasně a je obrovská škoda, že si ho, zásluhou postoje našich médií, přečte velmi málo lidí. Budiž nám útěchou že se dostaneme do učebnic a budeme ve světě tak známí jako Hirošima a Nagasaki. USA a Rusko si během dvou hodin vše vysvětlí a pak se budou nějakou dobu dohadovat kdo to zavinil až se shodnou na tom že to byl deuex machine. Všem poslancům kteří postavení radaru umožní bych tenhle typ "osvícení" přál ale pokud možno někde daleko od nás kteří je platíme.

 
V 7/25/2007 8:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to: Tribun

Životem a děním před potopou světa se zaobírá mnoho autorů a není asi bezpodminečně nutné hledat informace pouze v této knihovně. Byla by to nejspíš dost mravenčí práce :-)

Budgie tu knihovnu moc nerozvedl a tak si dovolím ho trochu doplnit:

Kongregace (Kongregationes) jsou sborové orgány, z nichž se každý skládá z většího počtu kardinálů a biskupů a má k dipozici aparát stálých pracovníků. V čele každé kongregace stojí vždy jeden z kuriálních kardinálů, zvaný prefekt kongregace. Tyto orgány mají vymezenou věcnou působnost a jedná se tedy o jakousi obdobu ministerstev. Počet těchto kongregací a vymezení jejich pravomocí se v dějinách měnil, dnes jich je celkem 9:


1. Kongregace pro nauku víry (de Doctrina Fidei)

2. Kongregace pro východní církve (pro Ecclesiis Orientalibus)

3. Kongregace pro bohoslužbu a svátosti (de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum)

4. Kongregace pro svatořečení (de Causis Sanctorum)

5. Kongregace pro biskupy (pro Episcopis)

6. Kongregace pro evangelizaci národů (pro Gentium Evangelisatione)

7. Kongregace pro kleriky

8. Kongregace pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života (pro Institutis Vitae Consecratae et Societatibus Vitae Apostolicae)

9. Kongregace pro semináře a studijní instituty (pro Seminariis atque Studiorum Institutis)

 
V 7/25/2007 8:50 odp. , Blogger Tribun řekl...

Víte co mi Kamile připadá zvláštní? Že ruští představitelé, jmenovitě ministr zahraničí Lavrov, si v souvislosti s radarem stále stýskají na to, jak se vrací studená válka i se svojí rétorikou a jak je to mrzí. Což o to, mají do jisté míry pravdu. Ale chybí mi z jejich úst jednoznačné prohlášení, že radar nebude, i kdyby jej měli zničit vojenskou silou, jaké bych očekával v případě, že by jeho dopad na ruský vojenský potenciál byl tak zásadní, jak se Rusové tváří. Něco mi tu smrdí, volaká čertovina asi. Jako kdyby na radaru Rusům opravdu nesešlo a brali jej více jako vítanou záminku pro zbrojení, než jako skutečnou hrozbu. Jsem z toho stále zmatenější a čím dál tím více mám pocit, že o nás vůbec nejde, že si mocmosti zase upečou ten skvělý dort, který kromě nich umí už jen pejsek a kočička, a nás pak donutí jej sníst. Možná že to, co naše vláda ví a nám nepoví je, že se zase rozhodlo o nás bez nás, že nás ke spolupráci prostě donutí (tak jako donutili ke spolupráci Pákistán před útokem na Afghánistán) a celé to vládní divadýlko kolem radaru má pouze vytvořit iluzi toho, že ČR není jen páté kolo u vozu, ale že je aktivní hráč, který určuje hru, a sám se rozhoduje.

 
V 7/25/2007 8:59 odp. , Blogger Tribun řekl...

Kamile a Bugie, při vší úctě, zatím jste mi neřekli nic nového. Mne zajímá co tak zásadního a pozoruhodného by měla ta knihovna skrývat? Snad svitky ještě z dob dávné Atlantidy? Spisy zachráněné z Alexandrijské knihovy? Apokryfní evangelia? Jakou temnou pravdu? O jakou konspirační teorii zde jde? A čím je, či spíše by měla být, tak zajímavá doba před potopou světa? Jde snad o tajemství egyptské Sfinx, staré údajně více než 15000 let, o tajemný labyrint v jejím podzemí? Proč by ale mělo "před potpou" být něco, co my dnes nemáme, tajné a pokročilé vědění, poznání, o kterém se nám nesnilo? Něco tajemnějšího, než teorie kvantové fyziky? Není to náhodou tak, že lidé jsou v každé době přesvědčeni, že jejich přítomnost je natolik žalostná, že dobře již muselo být, a proto sní o "starém zlatém věku" a nedochází jim, že ten starý zlatý věk je iluze vytvořená tím, že lidský moze má tendenci zapomínat nepříjemné věci?

Vidíte - více otazníků než písmenk :-) Když budete mít chuť, můžeme si s touto diskusí vystačit až do konce parného okurkového léta.

 
V 7/26/2007 12:10 dop. , Blogger Budgie řekl...

to tribun

...mně by tam zajímaly daleko prozaičtější věci, než nějaké duchařské konspirační teorie o kulturách, které byly stejně jenom takový hodně nepovedený syndrom Fargo.

Třebas proč nejsme schopni geneticky přenést jakékoliv vyšší vědomostní informace, které za svého života tak důkladně střádáme a podle všech předpokladů, logiky věcí by fyziologicky mělo dojít k jistému byť i nepatrnému, latentnímu uložení do genetického fondu - kapacitu na to člověk má. U většiny zvířat, i když mají zlomek rozsahu mozkového potenciálu, to neplatí. U nich už po několika generacích dochází k fixní genetické výbavě jistých schopností na úrovni konkrétní prožité informace.
Proč genom člověka má jenom asi něco okolo 3000 odlišností. Podle toho by to vypadalo, že v jistém časovém úseku lidstvo přežívalo jenom v tomto počtu, a nebo byl cíleně vybrán jenom tento jistý počet pro zachování barvitosti druhu?
Proč genom člověka je bližší dnešnímu genomu šimpanze nebo gorily než Homo neanderthalensis, Homo erectus nebo třebas
Homo erectus pekinensis, přitom genom dnešních primátů je na hony vzdálen genomu jejich předků...
Třebas už Hernand De Sota pro potřeby církve popisoval, že jeho muži se dostali pod palbu indiánů, kterým velela obrovská opice nebývalého intelektu... prostě jsou věci mezi nebem a zemí, které by bylo záhodno malinko poodhalit, i když by zrovna nepřinesly nic optimistického... :-)

 
V 7/26/2007 3:24 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To: Tribun

No, ono takové prohlášení, které Vám chybí by asi bylo přece jenom moc silná káva. To už by znělo skoro jako vyhlášení války a na něco takového se asi ještě ani jedna strana necítí. Tak už to holt v diplomacii bývá že si pánové s milým úsměvem na tváři sdělují v náznacích jaké mají možnosti jeden druhému podříznout krk. Ale o tom, že o nás vůbec nejde, ani trochu nepochybuji. Kdo ví... Taky může jít o vytváření příznivé atmosféry pro pořádné zbrojení, aby se pak mohli společně obout do někoho třetího (třeba do Číny). Ono se vždy špatně vychází z informací dostupných veřejnosti za předpokladu že pravda bývá velmi dobře střežena. Sám jsem zvědavý co nám budoucnost nasype do krmítka, ale o informovanosti naší vlády si nedělám iluze. To jsou kašpárci zavěšení na drátkách slíbených požitků vyztužení lhostejností k těm o jejichž životě (bohužel) rozhodují.

Víte, Tribune, já jsem sem umístil ten komentář ohledně knihovny pro Váš dotaz na Budgieho a proto že se mi jeho odpověď zdála příliš neurčitá. Ne proto abych Vás strkal mezi její regály. Rozhodně nejsem ten, který by Vám o ní dokázal říci něco nového. Nikdy jsem v ní nebyl.
Fakt je ten, že záhadologie, stejně jako historie, filosofie, mystika a další věci mne neustále provokují protože hledám odpověď na otázku jak jsme se zde vyskytli. Ne z touhy po nějakém senzačním odhalení, ale z ryze praktického hlediska. Nemohu totiž pochopit čím to je, že po celou dobu naší existence na této planetě (aspoň co je nám doposud známo) opakujeme neustále tytéž chyby. A to ať už jako jednotlivci, národy a nebo celé civilizace. Kdyby se potvrdilo že jsme přišli odjinud, řekl bych si že jde o podvědomou reakci na cizorodé prostředí. Že sem prostě nepasujeme a proto se chováme tak zmateně. Čím to, že jednotlivci dosahující úžasné velikosti ducha, se vyskytují v tak neskutečně malém poměru k celkové populaci? Co je tou "odpalovací rampou" která je vymrští do takové výše? Vždyť většina z nich se rodila do podmínek které nebyly předpokladem pro takový start. Máme v sobě takovou šanci všichni a nebo jde v jejich případě o nějakou náhodnou přestavbu nitra která drtivou část populace nikdy "nepostihne" (cosi jako výhra v loterii)? A pokud má tuhle šanci každý, proč je tak málo těch kteří se jí chopí? Zajímají mne především proto, že v jejich příkladu spatřuji jakousi naději pro lidstvo, že se jednou pozvedne z těch svých žabomyších válek a nesmyslných rivalit k nějakému rozumějšímu postoji k životu. Ale s náhledem na dějiny dostává tato naděje pěkně na frak. Zvykl jsem si na to že problém se dá nejlépe uchopit když jdeme k jeho kořenům. No a ty kořeny jsou neskutečně hluboko jak v nás samých tak i v našich dějinách. Proto ten zájem o dění v časech před potopou a ještě vzdálenějších.

 
V 7/26/2007 8:05 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ještě jeden důvod toho zbrojení. Pár "Kamarádů" George Bushe, kteří platili jeho předvolební kampaně, jsou čistě náhodou majitelé a ředitelé amerických zbrojovek. Tito mocní lidé mají své kamarády v US Senátu na obou stranách. V Rusku je to obdobné. Na zbraních se vydělává hodně. A co je nejlepší na výrobu zbraní? Válka, protože vyrábět na sklad se nevyplatí. A jestli jsou další důvody ropa, terorismus a zemní plyn, tak je to nejlepší.

 
V 7/28/2007 4:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Záznam usvědčuje Topolánka (MP3. WMV)

http://blisty.cz/2007/7/27/art35526.html

 
V 8/04/2007 3:40 odp. , Blogger Tribun řekl...

V posledních dnech prosáklo na veřejnost vyjádření ministra obrany USA R. Gatese v tom smyslu, že: "USA musí být celovojskově připraveny na střet s "Ruskem a Čínou a jinými zeměmi". No, prosáklo, předpokládám, že v zemích na západ od nás se o tom v médiích běžně psalo, to jenom naši novináři tuto zprávu zřejmě ochotně zcenzurovali, protože to je další hřebíček do rakve oficiální vládní propagandy.

Mimochodem, v poslední době jsem narazil za zprávnu o tom, že poměrně nedávno opusili Rusové svůj radar na Kubě. Nevíte o tom někdo něco?

A nemáte někdo bližší informace o údajném incidentu snad ještě z dob studené války, kdy byl velký požár (ropovodu?) na Sibiři v USA mylně vyhodnocen jako odpálení ruských raket, což vedlo k odpálení raket amerických, které pak byly deaktivovány až za letu?

 
V 8/09/2007 7:33 odp. , Blogger ods řekl...

S tím požárem jsem to také někde zaslechl, jestli něco najdu na toto téma z věrohodných zdrojů (zatím se mi to nepovedlo), tak sem dám link. Ještě měl být podobný incident na začátku 90. let, kdy Rusko se chystalo na jaderný útok z důvodu snad špatně identifikovaného meteorologického balónu.

 
V 8/09/2007 10:34 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/afrika/clanek.phtml?id=483213

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka