úterý, března 04, 2008

Kolektivismus versus stádnost, osobnost versus individuum

Velikost historických osobností nikdy nespočívala v jejich absolutním podrobením konvenci, ale tkvěla naopak v jejich osvobození od konvence a ve spásné svobodě. Vyčnívaly jako vrcholky hor z masy, která setrvávala v zajetí kolektivní úzkosti, přesvědčení, zákonů a kolektivních metod, a volili si vlastní cestu. A obyčejnému člověku vždycky připadalo divné, že někdo před vyšlapanou cestou a známými cíli dává přednost strmé strmé a úzké stezce vedoucí do neznáma.

C.G.Jung, O vzniku osobnosti


Dle převládajícího mínění by dnes se měl člověk zbavovat jakékoliv závislosti na ostatních lidech. Přeci všechno nejlépe zvládne sám, a druzí ho jenom omezují, brzdí a okrádají o jeho úspěchy. Pro naprostou izolaci by byl jistě nejlepší opuštěný ostrov. Ale aby si mohl skutečně říci „nikdo mi nikdy nic nedal za darmo, vše jsem dosáhl jen svoji vlastní pílí“ by na tom ostrově musel skončit nahý. A k tomu obdařen pořádnou ránou do hlavy, aby zapomněl na všechno to lidské poznání za tisíce let. (Přece mu nepředáme znalost rozdělávání ohně jen tak zdarma.) Přesto stále by to nebylo ono. Protože kdy srovná účet za porod a léta kdy nebyl schopen samostatného života?

Moderní Robinson žije v jednočlene domácnosti, aby měl klid a mohl si vše organizovat po svém. Je zaměřený na výkon v práci, zbytek času mu zabírají jeho koníčky. Neobtěžuje druhé svým zájmem o jejich problémy, jako nechce být obtěžován zájmem o své činy, které k daným problémům vedly. Neboť něco takového není jen útokem na svobodu, ale přímo na řád světa. Hrstce, produkující nejvíce externalit to samozřejmě plně vyhovuje. Stejně tak se s tím nějak srovnali ti, na jejichž hlavy dopadne podobné množství externalit, kolik sami vyprodukují. Ale ten největší zbytek, na který padá všechno, těm se to samozřejmě vůbec nelíbí. A proto je nutné je přesvědčit, že když půjde každý sám za sebe, všichni dohromady nakonec uděláme moc.

Vzájemná soutěživost vede přeci k neustálému zlepšování. Tak z toho byla udělána ctnost. Každou překážkou, kterou člověk překoná, tak je zocelen. Per aspera ad astra. Prostředků je čím dál tím méně, jak je nám vysvětlováno na pozadí hlášení o neustálém zvyšování hospodářského růstu. Takže žádné společné pečení koláčů. Každý ať si snaží narvat do huby co nejvíc. Spolupracovat na něčem? To je hnusný kolektivismus, totalita. Copak byste se do toho chtěli ještě někdy vrátit?

Jako vzor cíleného stavu, jakého máme dosáhnou jsou nám předváděny celebrity. Lidé, kteří mají nějakou schopnost se kterou se mohou předvádět. V poslední době už stačí pouze se umět předvádět. Ze sdělovacích prostředků se zdá, že u nás už nežije mnoho jiných lidí, kteří by nejezdili v drahých autech, nežili ve vílách a nelétali všude po světě. Neustále na nás doráží jejich život, profesní aktivity, večírky soukromí,… Nicméně se už neukáže, jak jsou tito lidé naivní, mají značně omezený rozhled a jsou nervově labilní. Oni jsou hlavně strašně přizpůsobiví okolnímu světu. Tomu, co by se dalo nazvat duch doby. Jsou nejlepšími hlasnými troubami individuality. Protože vůbec nejde o to rozvíjet své vlastnosti, ale nasadit mimikry davu. Za tím stojí v poslední době boom tetování, piercingu, pořizování stylových mobilů, značkové oblečení,… Nejde o to se odlišit. Ukázat svoji osobnost. Naopak, jde o to projevit se, protože se to tak má, a to přísně vybraným způsobem, kterým se to má. Mícháním barev však vzniká šeď. Jedinec, který podlehne této nutnosti se vyčlenit z kolektivu, se naopak pevně zařadí.

Osobnost se snaží naplnit své poslaní. Tedy nesměřuje k cílí, který jí byl vytyčen společností, ale usiluje o to, co sama považuje za správné. Pro co má předpoklady. Jde si svou cestou a nenechá se zviklat že jiní se chovají jinak. Nejde o to jak jinak. Protože co je pro jednoho to pravé, pro druhého je nevhodné. Správnou cestu si musíme vybírat podle svých bot, ne podle toho, kterou jdou všichni.

Skutečná osobnost se nejvíce projeví v období katastrof, krizí, kdy naučené postupy selhávají. Zatímco většina upadá do zmatku, protože přestala mít čím své jednání řídit, a snaží se zachytit čehokoliv, co by jí poskytlo ochranu. Tak se snadno stávají oběti nejrůznejšich totalitních sil. Osobnosti nic takového nehrozí. Protože ona ví, jak se zachovat, svůj zákon nosí v sobě.

Současná snaha o vypěstování co největších individualit nemá nic společného se skutečným rozvojem osobnosti. Je to pouhá zástěrka k upevnění vlastního postavení a bourání spolupráce mezi lidmi.

Poslal Elf

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 25:

V 3/05/2008 8:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Velmi trefně a aktuálně napsáno, atomizace společnosti, kdy jedinec je nucen k jakesi nesmyslné specializaci bez možnosti, odrazení zkoumání přírozených souvislostí - celá atmosféra ve společnosti je mediálně záměrně laděna na pragmatismus, který by , nebýt techniky člověka, nás v přírodě spolehlivě zabil. Je velmi smutné, že místo spolupráce je po celou dobu historie preferována brutální konfrontace. A výsledky těch nejschopnějších jsou použivány na ještě větší propad člověka mezi realitou, mezi opravdu skutečné potřeby, které dělají člověka člověkem a snaží se potlačit lidský potenciál, něco co v nás dříme a co by mohlo být rozvíjeno ku prospěchu všem. Bohužel sobectví jedněch se stále dokáže protlačit nad obyčejné lidství těch obyčejných.

 
V 3/05/2008 1:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

tote rozmile....
"Tedy nesměřuje k cílí, který jí byl vytyčen společností, ale usiluje o to, co sama považuje za správné".

tedy jedinec co nesvepravna osoba ktery (dle autora) ani v ramci pravniho radu NESMI cinit to co sam povazuje za spravne....

to rikali soudruzi take

 
V 3/05/2008 3:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Skvěle napsaný článek,jdoucí"do hloubky".Žel z vlastní zkušenosti vím,že těch co se nejvíc týká mu neporozumí,z důvodu omezené chápavosti,která je způsobena zúžením a pokřivením pojmů(svoboda,osobnost apod.).Výše uvedený článek pak budou brát jako útok na vlastní hodnoty,že jsou pokřivené,při svém omezeném vnímání nepochopí.Tak se vlastně rodí každá ideologie,která pak omezí onu skutečnou lidskou svobodu.

 
V 3/05/2008 4:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Hold to celé spěje k jednoduchosti,plytkosti a povrchnosti.Vzníká ideální jedinec - konzument služe/jednotka pro vytváření spotřeby, chovající se jako stádo podle potřeba "kazatele" :-)
Když odbočím,nelíbí se mi pesimistický nádech autorových článků jako by to celé spělo do p...
To neexistuje náprava před tím,než nás marketing pohltí????Tím,že budeme psát a mluvit se nic nezmění

 
V 3/05/2008 5:54 odp. , Blogger ods řekl...

Anonym 3/05/2008 1:58 odp.

Zdá se mi, že jste vůbec nepochopil smysl článku. Ten upozorňuje na rozdíl mezi osobností a egoistickou pseudoosobností.

 
V 3/05/2008 8:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pěkný článek Elfe, každý z nás to ví, ale neškodí si to připomenout. Je to pěkné téma, kde se zřejmě všichni shodnem. Mě rodiče před tím od mala chránili a jsem jim za to velmi vděčen. Vždy byl nějaký hit jako tamagochi, pogo a bůh ví co ještě a já byl o tyto vymoženosti "ochuzen". Táta mi vždy říkal, že až budu starší, tak to pochopím a měl pravdu. Bohužel dnešní doba je této degradaci lidí nakloňená a povrchnost je cesta vpřed. Vždy si budu vážit popeláře víc než nějakou pseudocelebritu z vyvolených. Jak Zeman kdysi vtipně poznamenal, je to pořad, kde vystupují "debilové" na obrazovce pro "debily" před obrazovkou. Zatímco popelář je společnosti užitečný, tito lidé nikoliv. Naopak jsou pro společnost příteží, nevytváří žádné hodnoty a přitom si myslí, že se svět točí kolem nich. Naštěstí platí sejde z očí, sejde z mysli a tito lidé pokud nic neumí sejdou z očí hodně rychle. Někteří to neunesou a utápí se v alkoholu či v horším případě v drogách. Nevím kdo to řekl, ale řekl to pěkně: "Dnes se do televize nezvou lidé, kteří něco umí, ale ti, kteří nic neumí." Ale i z toho je cesta ven, lidé se tím vším přesytí a vše se vychýlí do normálu. Hlavně je to každého věc, jestli hledá krásu v bohatství a ve slávě či někde jinde. Stejně jednou procite a zjistí že o tom život není, kařdý k tomu musí dospět sám. Bylo by zajímavé provést test, kdy by se lidem věnovalo dejmetomu 100milionů korun a nesměli by je nikomu věnovat. Jsem přesvědčen, že by to většinu z nich zruinovalo, něco vy stylu: "Dědictví, aneb kurva hoši gutten tag". Ostatně, stačí i jedna "pitomá" flaška od Coca-coly, aby to zruinovalo celý křovácký kmen, ale to zas bylo námětem k filmu: "Bohové musí být šílení". Já se dneska dostal ke knížce "Život s derpivanty I, zlo na každý den" a zatím jsem úvodem nadšen. Naštěstí je naše univerzitní knihovna zásobená. Je tam i pokračování, myslím že se tam mrknu i na jiné tituly. Zřejmě já člověk literaturou nedotčený se v necelých 20 letech na čtení knížek dám :)

 
V 3/05/2008 8:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jardo, kde studuješ?:-)

 
V 3/05/2008 8:54 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonym 3/05/2008 1:58 odp.
V první chvíli ve mě hrklo. Přečetl jsem si to znova. A jak se zdá, vždycky se dá všude nají to, co se tam najít chce. ;-)

Anonym 3/05/2008 4:45 odp.
Pesimistické jsou možná proto, že nevidím jednoduchá řešení situace. Všechno je strašný propletenec navzájem působicích vztahů.

 
V 3/05/2008 9:42 odp. , Blogger Tribun řekl...

Jak již naznačil Jaromír, Elfe, objevil jste Ameriku. Ale to nemyslím ve zlém – některé „Ameriky“ je nutno objevovat zas a znova, protože lidé prostě odmítají jejich existenci připustit, neboť se jim nezapadají do jejich stereotypních ideologických schémátek. Takže je jen a jen dobře, když se existence některých „Amerik“ stále připomíná. Když jako nic jiného, tak jako odkaz pro ty, kteří nemají strach jít tu „Ameriku“ hledat.

To o čem píšete, Elfe, totiž již ve čtyřicátých letech minulého století rozpracoval Erich Fromm ve své knize strach ze svobody, kterou jsem zde již několikrát zmiňoval. Vypjatý individualismus, do kterého jsme dnes a denně manipulováni (například vykreslováním druhých lidí jako pijavic, které nechtějí nic jiného než připravit nás o jen a pouze vlastními silami vydobytý zisk), tak tento patologický individualismus vede k izolaci jedince od pospolitosti, která mu přirozeně poskytuje zázemí a jistoty, a tím mu dává svobodu. Izolovaný jedinec je bezmocný, ustrašený a náchylný k manipulaci. Individualismus je kontradikcí svobody. Skutečně svobodný může být člověk pouze v pospolitosti s jinými lidmi. To je tajemství, které před námi skrývají, protože pokud bychom jej pochopili a jím se řídili, tak nad námi ztratí veškerou moc. Kdo? Vlastníci, ti, pro něž jsme jen věci, nástroje na uspokojování jejich potřeb.

 
V 3/06/2008 1:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Kuře kachna a Ježíš

a) rodíme s jako kuřata,
b) některé slepice jsou kachny
c) kachna je slepice která nás vede do vody
d) slepice nás do vody nevede
e) voda je místo kde není možné přežití kuřat

 
V 3/06/2008 10:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Dnes mám školu odpoledne, tak jsem zavítal na diskusi na Novinkách. Nejdřív na článek Nejbohatší muž planety(správně by to mělo být přeloženo man=člověk, ne muž). Zvítězil jasně příspěvek o tom, jak je jeden pán bohatý, když má zdravé dcery a ženu. Zároveň tam ale vznikl boj mezi mladými, bohatými x starými a chudými. Ukázalo se, kdo jsou ti mladí ambiciózní voliči ODS a jaké vyznávají hodnoty. Stále poukazujou na závist, všichni začínáme na stejné stratovní čáře, a jako příklad samozřejmě pan Bill Gates, který začal od píky. Dokonce tam byl jeden názoru, že si jde za peníze koupit i zdravý. No a pak další rádobymoudro: "Měl ses líp učit". Lidé těmito slogany odkojený jim pak věří a řídí se jimi, kdo ne, tak na ty už mají také slogany. Své názory mění, až přijde nouze nebo se stářím, když zakládají rodiny a zjišťují že jde i o jiné věci.

Jinak Ahuro, řikej mi radši Míro a studuji na Západočeský univerzitě. Knížek pana Koukolíka a paní Drtilové tam mají dost, ale myslím že je najdeš i v knihovně v Praze.

Nějak se zamluvila ta demostrace, kvapem se blíží a chtělo by to nějak domluvit. Ptám se tedy, má někdo zájem tam udělat menší sraz?

 
V 3/06/2008 11:21 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To: Jaromír Eybl

Gates samozřejmě od píky nezačal. Jeho rodiče byli bohatí, takže mu naprosto nehrozil nějaký nedostatek, spojený s neúspěchem v počátcích podnikání. To jsou ty často zamlčované detaily... Jinak Gates není žádný technický genius, jak se v mainstreamu často uvádí. Je to vychytralý obchodník, který vždy uměl stoupat po zádech druhých (těch, kteří opravdu vymýšleli). Ale to je jiná kapitola. :-)
Z "mladých dynamických" voličů ODS si nic nedělej. Velkou část z nich to po příchodu do praxe či při prvních problémech přejde.

 
V 3/06/2008 5:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Klokane, mě vážně netrápí "mladí dynamický" voliči ODS, oni si nabijí "hubu", já ne. Ale co mě trápí je, že jsou lidé k takovému chování vedeni a čím dál postupuji ve čtení knížce Život s Deprivanty, tim víc tam nalézám odpověd, proč se ti lidé takto chovají. Pravda, zatím jsem u 4letých dětí, ale právě v těchto létech už velmi záleži, s jakou láskou a péčí bude dítě vychováváno a když si představím, až tito "mladí dynamičtí" voliči ODS budou mít děti, tak mě docela jímá hrůza. Ony ty slova dynamický a mladý jsou docela populární. Přišla mi nedávno nabídka práce při studiju v jedné dynamické poradenské firmě kde bych pracoval s kolektivu mladých a dynamických lidí. Jakoby pracovat v kolektivu starých a zkušených bylo naškodu, do koho bych pak čerpal zkušenosti jak svoji práci dělat?

A Klokane, napiš prosim tě, jestli bys byl pro či proti srazu lidí z tohoto blogu na demostraci konané 15.3, dík.

 
V 3/06/2008 5:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Velmi dobře napsaný článek.

V podsttě vyjadřuje kam už ZASE svět spěje....

Holt historie se neustále opakuje...asi je to naše prokletí.

 
V 3/06/2008 8:27 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Jaromír Eybl
Jaromíre, knížku Vzpoura deprivantů - tedy první vydání před lety jsem si koupit už tehdy, tedy před více než 10 lety, od té doby jsem všude kde to bylo možné její myšlenky i jí samotnou propagoval a podporoval, (nevím co studuješ) bohužel s pramalým efektem, jako by na ní nikdo nechtěl slyšet. Příčinu jsem hledal v obecně přijímaném antropocentrizmu a jaksi tím že jsme ovládáni našim podvědomím, že své jednání nemáme pod totální VĚDOMOU kontrolou, to vyžaduje si přiznat svojí nedokonalost. Cítím tu jakýsi strach z tohoto neznáma, vytěsnění problému, který by vedl ke ztrátě sebejistoty. Jsem proto rád, že se prolomilo mlčení kolem poznatků, které Koukolík prezentuje.
Pořád si kladu otázku, proč se knihy od Koukolíka prodávají, ale nikdo o nich nechtěl mluvit - jinak mám rozečtený jeho Sociální mozek. Taky vřele doporučuju!!
Docela by mne zajímal tvůj názor.
brtník
brtnikvbrlohu@seznam.cz

 
V 3/06/2008 8:52 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A tahle věta je z celého příspěvku nejlepší!:
"Současná snaha o vypěstování co největších individualit nemá nic společného se skutečným rozvojem osobnosti. Je to pouhá zástěrka k upevnění vlastního postavení a bourání spolupráce mezi lidmi."
brtník

 
V 3/06/2008 11:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Brtníku, já čtu první díl Život s deprovanty nazvaný "Zlo na každý den", což by mělo být rozšířené vydání a volně na to navazuje díl druhý "Základy stupidologie". Také nevím proč se tato knížka více nerošířila, v přiznání nedokonalosti to podle mě ale nebude. Spíš se mi zdá, že se u nás razí cesta fyzikálních věd a všechno co začíná na "socio-" nebo "psycho-" se označí za pavědy, které k ničemu nejsou. Například mí spolužáci si myslí že jsem "poloviční blázen" když čtu takovou knížku k "ničemu". Když jsme jim dal k přečtení část knížky, vytrhly dvě tři věty z kontextu, nedávalo jim to smysl, byl tam velký počet cizích slov a označili to za blábol. Já bych to naopak zavedl jako povinnou četbu pro všechyn studenty středních škol, celkově se na školách občanská výchova velmi zanedbává, alespoň taková je má zkušenost. A co Brtníku řikáte na článek Milana Valacha na BL, který poměrně tuto knížku kritizuje, že se vzatuhuje hlavně na anglosaskou kulturu? Já mám zatím dojem z toho co jsem četl, že autoři hovoří často o kulturních universále a nesklouzávají jen k hodnocení anglosaské kultury. No každopádně až přečtu oba tituly, tak jestli budete mít stále zájem dám vám vědět svůj názor. Btw studuji kybernetiku, obor psychologii vysoce vzdálený, i když někdy třeba zpětná vazba či různé řídící struktury se mohou v ní aplikovat.

 
V 3/07/2008 11:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pomalu se blíží demonstrace proti radaru (15.3. 14:00 hod. Hradčanské náměstí) a mě se docela zamlouvá Jaromírův návrh abychom se, kdo bude mít zájem, po nebo před demonstrací potkali. Je tu ještě někdo kdo to vidí stejně? Pokud ano bylo by načase domluvit si místo a nějaké poznávací znamení. Třeba že povedeme na vodítku pštrosa nebo něco podobně nepřehlédnutelného :-)

 
V 3/07/2008 11:56 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jaromíre,
co se týká Valacha - tak podstatu vidím také v tom co Koukolík odpovídá Valachovi na dnešních BL.
Podle mne nepochopil, ba přímo se brání pochopení podstaty toho, co Koukolík říká.
Brtník
PS Já naopak mám velice blízko k tomu -socio a -psycho, naprosto souhlasím s tou povinnou četbou i s tím, že výuka ON je tristní, jde zase o služku režimu jako dříve.

 
V 3/07/2008 1:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

15.3. má moje mamka 50 let,takže se z, doufám pochopitelných, důvodů omlouvám z venčení pštrosů v Praze:-)

 
V 3/07/2008 1:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

15.3. v 11 pod koněm sv. Václava

 
V 3/07/2008 3:07 odp. , Blogger Tribun řekl...

Bohužel, za sebe se musím ze setkání omluvit. Ne že bych se bál o své inkognito (Ivan stejně ví, že Ivane? :), ale už jsem dohodnut jinde a jinam. A vzhledem k tomu, že se k demonstraci oficiálně připojila ČSSD, tak může dav pro tentokrát dělat Paroubek (vydá za dva) se Zaorálkem - alespoň by se to jejich lavírování někam vyvrbilo.

Ale jinak mi myšlenka na setkání není nesympatická. Pouze bych si dovolil podotknout (pokud mohu, když u toho nebudu), že by to chtělo již předem si ujasnit, jaké jsou představy do budoucna: zda zůstane u toho jediného setkání (tzv. "knížecí žvanírna"), nebo jestli to bude mít pokračování, například ustavení "stolní společnosti" či diskusního klubu, popřípadě zda dojde k rozšíření našich aktivit i mimo internetový prostor. Nebo k jejich zintenzivnění a zkvalitnění na internetu, jak se o tom mluví již cca rok, tedy vlastní hosting, nový portál (nějaké CMS), reklama/bannery... Což by ale znamenalo, že už by to nemohl dělat ods sám a z čistého nadšení, čili zvážit vytvoření redakce; rovněž by bylo třeba řešit otázku financování... a tisíc dalších věcí.

... nějakého Pražáka jmenovat výkonným předsedou přípravného výboru.

 
V 3/07/2008 8:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Docela rád bych vylezl z brlohu, letošní zima stejně neumožňuje pořádný zimní spánek, ale mám to trochu z ruky.
Brtník

 
V 3/07/2008 8:52 odp. , Blogger ods řekl...

Také nic nemám proti nějakému srazu, i když s otázkami nastíněnými Tribunem souhlasím. Ale téměř jistě to nebude na demonstraci příští sobotu, protože ještě na 80 procent budu v zahraničí. I když budu se snažit přijet jakkoliv to zatím vypadá málo pravděpodobně.

 
V 3/08/2008 2:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tribune, osobně mi není proti srsti ani případná "knížecí žvanírna" (která se ostatně může i nečekaně změnit v odrazový můstek) protože jsem toho názoru že se lidé mohou sejít a popovídat si aniž by si museli vytyčovat nějaké cíle.
Mohlo by se ovšem stát že se budeme rozcházet poněkud rozčarováni, protože jsme si zde na stránkách zvykli na diskusi ve které nemáme možnost skákat si do řeči a můžeme si svá slova v klidu promyslet. Domnívám se však, že pokud budeme mít toto na paměti, nemuselo by ani k nějakému negativnímu pocitu dojít.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka