čtvrtek, února 14, 2008

Moralista Sobotka

Od doby nechvalně proslulého hlasování v Senátu o reformě, kdy ODS se rozhodla pomocí metody nezabývat se umlčet opozici a zabránit případným změnám v balíku zákonů, pan Přemysl Sobotka neustále mate veřejnost. Včera, stejně jako již několikrát předtím, v on-line rozhovoru pro Lidové Noviny čtenářům sdělil: Dle Ústavy ČR je většinové rozhodnutí Senátu na způsob hlasování nezabývat se legitimní a nejde jej napadnout. Osobně jsem s tím nesouhlasil, ale byl jsem ve výrazné menšině. Na zápisu z hlasování na stránkách Senátu si člověk může krásně ověřit, jak vypadal jeho nesouhlas a menšinový názor. Samozřejmě že nesouhlas se projevil hlasem Ano pro návrh nezabývat se.

Jeho přístup je z dnešního hlediska velmi zajímavý. Buď můžeme uznat, že je jen přitroublým lhářem, který nechápe, že se hlasování dá jednoduše ověřit nebo spíše, že mluvil o svém menšinovém názoru na klubu ODS. A teď by nám měl velký moralista ze strany velkých demokratů, kteří si tak váží svobodných výběrů poslanců, hlasování tajně a podle svého svědomí vysvětlit, jak je možné, že s něčím nesouhlasil, ale pak hlasoval podle stranického příkazu ? To je snad i sám šéf horní komory parlamentu jen obyčejnou loutkou, která své vědomí a svědomí (navíc vázané předchozími sliby, že se Senát reformou bude zabývat) přizpůsobuje nátlakům Topolánků, Dalíků či kdo ví jakých jiných individuí ?

Je to jen jedna z mnoha epizod, kdy ODS káže vodu a sama pije víno. Pan Topolánek hází obviněním z korupce na prezidentského kandidáta a pak s úsměvem idiota vysvětluje, že důkazů netřeba. Když se ale totéž stane jediné a dokonalé ODS a je obviněna z korupce, tak najednou tu máme vřískot a vyhrožování soudem. Když svým obviněním velmi nevybíravě zaútočil na pana Švejnara, tak vše bylo samozřejmě v pořádku. Když ale pan Bursík pouze zopakoval výroky pana Klause, tak to bylo označeno modrým ptákem za naprosto nechutný podpásový úder a šéfpolicajt Langer málem dostal infarkt a vyhrožoval voliteli pana Švejnara, kolik lidí bude bučíce bručet. To, že veřejnou volbu Občanská Demokratická Strana využívá pokud se jí to hodí, je již samozřejmě také známo. Jen je nutno si toto vše pamatovat i zítra, když znovu budeme svědky vystoupení hypokritů z ODS.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 17:

V 2/14/2008 10:23 odp. , Blogger Tribun řekl...

Tak si říkám, jestli ve snaze popsat a pochopit morálku představitelů ODS neobjevujeme Ameriku. Jestli to vše nepopsal již dávno v 16. století Niccolò Machiavelli. Proč by měli být dnešní politici jiní? Vždyť historie se tak ráda opakuje. A i když nevstopíš dvakrát do stejné řeky, stejně se u toho vždy namočíš.

Já myslím, že je vlastně prosté: morálka ODS se nestará o činy, ale o aktéry.

 
V 2/14/2008 11:21 odp. , Blogger ods řekl...

Nevím, jestli bych ve spojení s ODS přemýšlel o Vladaři. Tam jde o spojení intrik, mocenského boje s určitou hrdostí (samozřejmě plně podřízené hlavnímu cíli čili moci). U občanských demokratů spíš mám dojem, že jde o ufňukaného hospodského rváče, který se snaží všem vtlouci své představy a když najednou zjistí, že se jiní nenechají jen tak mlátit a vydírat, tak brečí, že mu ubližují. Zvláště ve spojení s aktuálním předsedou je jejich chování stále příliš přímočaré a velmi čitelné.

 
V 2/15/2008 9:39 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak nám ta volbofraška pěkně začíná -

Topolánek nabídl Čunkovi návrat do vlády.

České televizi (ČT) to řekl premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. Prohlásil to necelé dvě hodiny před začátkem společné schůze obou komor parlamentu, která se má napodruhé pokusit o zvolení prezidenta republiky.
" Jeho trochu vynucený odchod z vlády po vyšetření a uzavření všech těch kauz byl celkem - tehdy v té situaci - samozřejmý. Já ho beru za přirozený. Stejně jako ve vládě je Martin Bursík, bude dobře, když tam bude i předseda KDU-ČSL. "

No já zase beru za přirozený, aby příště byl místopředsedou české vlády třebas spartakiádní vrah Straka, protože oproti stávající hnědomodré koalici pochopil, že jeho činy byly špatné, nebezpečné pro společnost a dokázal příjmout i zasloužilý trest, což se o těch dnešních stávájících psychotiků ve vládě rozhodně nedá říci.

PS:...jsem jenom zvědavej kdo první ve zdejším buldistáně zrealizuje § 23 LZPS, žádný mezinarodní soud mu to určitě nebude mít za zlý .... a místní dělný lid taky.

 
V 2/15/2008 10:56 dop. , Blogger Tribun řekl...

Anonyme, kdybyste studoval jasanismus, tak byste věděl, že §23 LZPS znamená, že je možno pozdvihnou zbraň na obranu výdobytků kapitalismu, nikoliv na obranu demokracie. :-/

 
V 2/15/2008 12:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...tento vědný obor je mi neznám, ale asi bude blízký klausoismu, je hezké, že si dokážem dělat legraci z věcí, které by se měly brát trochu seriozo, ale i Hašek vbrzku pochopil, že českému lidu je bližší srdci i rozumu Švejk než Jan Žižka z Trocnova - a je opravdu velmi zajimavé sledovat českou míru tolerance pro nenormálno, která asi nezná hranic ( jsem zvědavý jestli u zdejšího lidu ještě funguje pud sebezáchovy v šírším společenském slova smyslu, nebo jenom na úrovni osobni - teda jestli..-) )

 
V 2/15/2008 2:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tedy řeknu vám, je to hnus co se kolem Volby Klause děje.
Co asi vědí na tu zelenou poslankyni, která chudinka náhle onemocněla ? Nebo žeby připluli kapříci ?
Vypovídá to o stavu české společnosti.
Cosi vypovídá i to, že většina národa už je pravděpodobně prohlédla, ale nic proti tomu neděláme. Nejspíš si nic lepšího než tyto malé české hajzlíky, kteří nám vládnou nezasloužíme.

 
V 2/15/2008 5:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Čekal jsem, že vystoupí se svým projevem Bursík, ale asi po minulém heroickém projevu a následné mafiánské křeči Langra, že půjdou všichni bručet když teda zabíjejí bobry, se zalekl a seděl vedle modré guly a ani nešpitnul, teda krom projevu na kameru, že jedna z jeho zelených oveček zmodrala a nechce brát telefon, za to její manžel mluví víc tajemně a záhadně než sám profesorisimus Klaus..-)

 
V 2/15/2008 6:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tak máme nového pana prezidenta. Já nechtěl aby tuto funkci zastával ani jeden z dvou(resp. tří) nabízených kandidátů, takže žádné výraznější zklamání z výsledku být nemůže. Hlavní důvod proč jsem nechtěl ani Klause ani Švejnara je jednoduchý. O Klausovi mám svůj obrázek již delší dobu, o Švejnarovi moc ne, jen se dostávám v průběhu posledních měsíců mimoděk k různým střípkům. Co mi nejvíc ale vadilo, že to byla politická volba a vůbec nešlo o ty kandidáty. Připomělo mi to volby do sněmovny 2006, stejné symptomy, vysoce polarizovaná společnost, podivné zákulisní praktiky, házení špíny všech na všechny, různů nepodložená obvinění v novinách atd. Já už prostěl nechtěl být za stejného šaška jako před lety. Zdá se mi, že ony vzpomínaná volby 2006 měli sloužit k jedinému účelu a to postavení radarové základny. Nikdo o ní před volbami nemluvil a jsem přesvědčen, že být ČSSD vítězem voleb, tak se staví k nabídce USA kladně. Někomu na jejím vybudování moc záleží a já pořád nevím proč, jen vidím co všechno ej pro to ochoten udělat. My jsme jen diváci. Oba kadidái byli pro její vybudování, jak podotkl Tribun, pan Švejnar uvedl rozumější argumenty, jenže já bych si panem Švejnarem tak jistý nebyl. Má blízko k panu Havlovi, pohyboval se v nejvyšších ekonomických kruzích a je velkým příznivcem globalizace. Ano, je kultivovaný, ale upřednostnit jej jen pro to by byla velká daň za možné důsledky. Nevyvozujte prosím z toho že jsem rád za Klause, jen mi to všechno přijde divný, strašně divný. Připadá mi to jako divadlo, kde neví kdo bude hrát hlavní roli, ale děj je stejně daný. Dokonce se mi zdá že i mnozí naši politici se stali diváky. Takže abych to shrnul, volba mě nijak nepřekvapila, překvapil mě lehce průběh a že TV Nova odvysílala na pana Langera kompromitující materiál ze zákulisí. To mě utvrzuje v tom, že páni redaktoři jsou naší "dobou" skoro odkojení a nepotřebují notičky jaký mít názory. No a po senzaci se jde všude a vždy. Co mě zaskočilo je, že pan Langer neabdikoval i když mě to zas až tak nezaskočilo. Prostě "normálka", ministr vnitra vyhrožuje předsedovi strany zelených a kolegovi z vlády.

 
V 2/15/2008 8:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to jaromír eybl:
Na rozdíl od Vás si myslím,že zvolením staronového prazidenta Klause tato republika ztratila velkou šanci.Mít v podobě Jana Švejnara prezidenta čestného,nezatíženého mafiánskou transformací,člověka uznávaného a ne zesměšňovaného v zahraničí a co je hlavní,prezidenta,který by nepolarizoval už tak vyostřenou náladu ve společnosti,ale byl by nadstranický a hledal by vždy konsensus.Modří ptáci,obhajujíce znovuzvolení Václava Klause,do nekonečna vždy omílali,ža Klaus představuje kontinuitu.A já se ptám,jakou kontinuitu?Vidím v souvislosti s Klausem pouze jednu kontinuitu!Kontinuitu v budování mafiánského kapitalismu,namířeného proti deseti milionům lidí tohoto státu!

 
V 2/15/2008 8:56 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jdu z práce je 19 hodin přes město, lidi už zase čumí nepřítomě do chodníku, a zpívám si Krylovu píseň o neznámém vojínu. Děkuji ti Jane Švejnare, že jsi nakopl náš národ, že se máme vzpamatovat a bojovat každý za tu demokracii, a zase budu natruc nečíst bulvár a chovat sevybraně a slušňácky, neboť nejsem jako oni.
A,říkat to nebude stačit, musí se to dělat a ukazovat prstíkem jako Gándhí ukázal na anglický kolonializmus, jako Ježíš ukázal na nás na všechny a přikázal svým učedníkům kdo chce být mezi vámi největší ať je služebníkem všech.
Lež, krádež, nenávist zůstane lží krádeží a nenávistí i když se zabalí do 2 miliónů v igelitce.

Mirka

 
V 2/15/2008 9:25 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Při projevu Klause, jeho naprosto bezkrupulozním lhaní, se mi normálně udělalo šoufl. Jeho chorobou postižená potřeba ovládat druhé prezentovaná hitlerovskou nenávisti k těm, kteří se mu nechtějí podvolit nezlomena ani skoro dvacetiletou schovívavou chápající dobrotou českého( a nejenom českého) intelektuálního etablishmentu, kterou považuje despota za hloupost, za trestuhodnou slabost danou neschopnosti se správně vyvíjet, dala v prezidenské volbě o sobě vědět v plné síle . A nejhorší na tom všem je, že despotuv duševní mor tekoucí a infikující v přímém přenosu považují místní za nezměrné dobrodiní, které je vynese do modrých nebes zalíbení, kde všichni pokřivení se stanou bohy - prostě humus.

 
V 2/15/2008 11:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pročítal jsem si internetové diskuse. Jako ve 30tých letech v Německu. Každej druhej fanatik tam píše pí*oviny o paropraseti a KSČSSD. Oni si skutečně myslí, že když volí tu slavnou modrou, že jsou potom inteligentní, krásní a bohatí?

P.S. Nejsem a nikdy jsem nebyl voličem ČSSD. Párkrát jsem volil SNK-ED. Příště dám hlas Koruně České.

 
V 2/15/2008 11:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Legolasi, já psal že je mi jedno, kdo bude zvolenej, nechtěl jsem ani jednoho. To co jmenujete za Švejnarovi přednosti, tak s tím souhlasím, ale zdá se mi to málo. Z mého hlediska, co je pro mě důležité se mi nezdá ani jeden, jde stejně o politické machinace a co za tím vším stojí nevím. Pro mě by jakákoliv volba byla prohra. Osobně bych radši změnu systému než tuto vládu a tohoto prezidenta.

 
V 2/16/2008 12:08 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

J. Eybl: No a vidíte, já docela fnadil Švejnarovi, protože - a teď ostřeji - když máme jít do sraček, tak alespoň s noblesou a ideály, s možností vážit si svého oponenta (což na Švejnara sedí). Takhle tu alespoň malou na chvíli mohl být čerstvý vzduch. Mno nic, hlavně zachovejme kontinuitu.

 
V 2/16/2008 2:10 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Přetiskuji sem zajímavý pohled z jiného serveru:

Deset důvodů, proč se Václav Klaus nestal výkonným ředitelem CEPu (Centrum pro ekonomiku a politiku)


1) Obrácení poslance ČSSD Evžena Snítilého, který dospěl po 18 letech v ČSSD k názoru, že mu jeho voliči dali mandát hlasovat pro liberálně-konzervativního politika Václava Klause.

2) "Přemluvení" senátorky Jany Juřenčákové Pavlem Bémem, navzdory jejímu dřívějšímu názoru volit Jana Švejnara, k čemuž jí opakovaně vyzývali starostové Zlínského kraje sdružení z její domovské NSK.

3) Nerespektování většinového prošvejnarovského naladění voličů KDU-ČSL větší částí lidoveckých poslanců a senátorů, za což částečně mohou vleklé aféry Jiřího Čunka. Zejména hlasování dlouholetého Klausova odpůrce Cyrila Svobody a člena komise Ropáka a ex-ministra životního prostředí Libora Ambrozka se vymyká jejich dlouholetým postojům.

4) Zbytkový vliv Miloše Zemana, který pro Klause zajistil dva hlasy ex-poslanců ČSSD Melčáka s Pohankou.

5) Podivné onemocnění a nekomunikace poslankyně Strany Zelených Olgy Zubové, která snížila kvórum na 140 hlasů a psychologicky oslabila tábor volitelů Švejnara a naopak uklidnila Klausovy volitele.

6) Nejednotnost aliance podporující Jana Švejnara, která postupně obnažila všechny doutnající spory a plně nevyužila potenciál přesvědčit některé nerozhodné volitele.

7) Demokratické, svobodné a svědomité hlasování všech 122ti volitelů z ODS, kteří ani na sekundu nezaváhali zvednout ruku pro svého čestného předsedu. (A jistě by ani po případném švejnarovském poklesku nebyli z natolik liberálního poslaneckého&senátorského klubu vyloučeni...)

8) Drtivé vítězství ODS v posledních senátních volbách, umožněné neschopností ostatních stran (zejména SZ a ČSSD) dohodnout společný postup.

9) Vítězství ODS v parlamentních volbách 2006 umožněné implozí Unie svobody a ostatních pravicových stran, nestandardním jednáním plukovníka Jana Kubiceho, resp. vynesení tajného materiálu díky poslancům Severovi a Langerovi, a konfrontačním stylem Jiřího Paroubka.

10) Dlouholetá mediální přízeň Václavu Klausovi od většiny hlavních médií (např. Nova, MFD, LN, HN, Deníky Bohemia a Moravia, Reflex, Týden...), ale i nedostatek kritické reflexe pochybných kroků VK v České televizi a Českém rozhlasu. V době prezidentské volby se to projevilo zejména zdůrazňováním mýtu o "nedůstojné veřejné volbě" a upřednostněním přidružených afér hrajících ve prospěch ODS (viz odcloněná kauza Weigl Šlouf).

 
V 2/16/2008 4:54 odp. , Blogger Tribun řekl...

Ja myslím, že nejvíce to zazdili komunisté. KDU-ČSL se totiž jak známo řídí heslem "pánbů sere vždy na větší hromadu," a proto se vždy odvážně přikloní k tomu, komu kyne větší naděje na vítězství. Kdyby komunisté svým expozé neoslabili "Švejnarův tábor," možná by někdo z lidovců rozhodl jinak. Stačilo málo.

 
V 2/18/2008 9:20 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Komunisté nikdy změnu nechtěli a chtít nebudou, Klaus je jejich člověk a politika ODS je je jim ve své podstatě diktatorství tuze blízka, krom toho, mají společné obchodní zájmy, společné obchodní přátelé, společný prostor a společnou ideologii. Spoléhat na komunisty bylo velmi nezodpovědné, špiše se mělo u téhle volby jasně ukázat, že komunisté patří do tábora modré kalice, stačilo při nominaci Bobošíkové a následných podivných požadavcích říci o jejich dvojakém postoji a jednoduše jím poděkovat a nechat je veřejně prohlásit za oficiální tábor hradní odeesácké politiky. Mnohým lidem, kteří se nechtějí zabývat politikou a komunisty z principu považují za truc partu, kterou mohou vždy použít v dobách nejhorších by jenom docvaklo, že by jenom šlapali na modrej plyn.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka