pátek, února 08, 2008

Co tím chtěl básník říci ?

Pan premiér věren svému obrazu slušného, jemného člověka s dokonalým sebeovládáním nás dnes všechny poslal tam, kde záda ztrácejí svůj hezký název. Jeho velmi naturální vystoupení jsou již tradicí, ale dnes to má i určitý zajímavý podtext. Tato slova totiž vyslovil v průběhu hlasování.

Nedělo se nic zvláštního, senátoři a poslanci po dlouhé divadelní hře, já to chci jinak a proto budu trucovat, se nakonec dostali k tomu nejdůležitějšímu, čili k volbě. A volba probíhala. Výsledek mohl být takový či onaký, ale rozhodně pro člověka, který neočekával něco velmi konkrétního, by neměl být samotný průběh již definitivně schváleného hlasování důvodem k takovým výkřikům, jakými nás obdařil Mirek Topolánek. Proto je na místě otázka, jestli neuviděl něco, s čím původně nepočítal. A to v dnešní situaci, kdy před volbou se mluví o stamiliardách za hlas a schází se lidé, kteří nedokážou vysvětlit důvod schůzek - přesněji každý ho vysvětluje jinak, může znamenat asi jen jedno. Premiér Topolánek pravděpodobně zahlédl, že nějaký ze zaručených hlasů najednou hlasuje jinak, než jeho prodloužená ruka a peněženka pan Dalík zařizoval.

"Já jsem byl na základě dnešního dne otřesen. Předně, že nebyl zvolen Václav Klaus, jak jsme byli ujišťováni, že je všechno připraveno a pak také propadem celé české politiky do záporných hodnot."
Vlastimil Tlustý pro Idnes

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 45:

V 2/09/2008 1:11 odp. , Blogger Tribun řekl...

Zřejmě některý s volitelů uvěřil tomu, že když ODS stále dokola opakuje, "že poslanci hlasují svobodně, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," že to myslí upřímně. Asi zapomněl na to, že když ODS říká svobodně, myslí "svobodně" - tedy "tak, jak chceme my." Podle ODS má totiž každý svobodu volby - buď poslušně plnit přání Strany a být za to odměněn, nebo přijmout trest za vzpouru. Ach ta sladká totalitní svoboda.

 
V 2/09/2008 1:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

cirou nahodou kdyz ods chybi hlasy do 141 tak zacinaji poslanci padat jak mouchy a snizujou kvorum

 
V 2/09/2008 4:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Podle mě je Švejnar mnohem kvalitnějším kandidátem na úřad prezidenta než Klaus. Vždyť to je právě Švejnar, kdo propaguje umístění amerického radaru na našem území a zapojení naší země tak do aliance bránící společné západní hodnoty nad rámec smluv s NATO, třebaže dnes je již zřejmé, že radar bude součástí struktur NATO. Dalším Švejnarovým plusem je, že v době transformace ze socialismu na tržní hospodářství to byl právě on, kdo si privatizaci pochvaloval a propagoval, aby proběhla co nejrychleji. Další plus má u mě Švejnar proto, protože kritizuje současné vládní reformy - stejně jako většina ekonomů - za to, že jsou příliš mírné.

Jako většina lidí jsem byl i já pro veřejnou volbu prezidenta. Ne proto, že by volitelé měli ukázat, jak plní svůj poslanecký mandát - před volbami žádného kandidáta nepropagovali - ale proto, protože nám bylo slibováno, že uvidíme, jak kdo volil a na to jsem byl zvědavý. Teď si připadám, že jsem byl těmi, kdo slibovali průhlednou veřejnou volbu, oklamán. Jak kdo hlasoval si můžu leda tak zjistit z TV záznamu a byť jsem se snažil sebevíc, tak jsem své poslance, kteří mě zajímali, zkontrolovat nedokázal.

K čemu tedy měla sloužit veřejná volba? Odpověď je prostá. Všichni jsme včera mohli vidět, že třebaže většina volitelů byla pro tajnou volbu, zneužila podle Vojtěcha Cepla - našeho největšího odborníka na Ústavní právo - strana sociálně DEMOKRATICKÁ svého postu předsedy poslanecké sněmovny a třebaže bylo více návrhů na veřejnou volbu, nechal jako první hlasovat o tajné volbě, čímž umožnili, aby Poslanecká sněmovna protiústavně přehlasovala Senát.

Nakonec právě obstrukce proti názoru většiny na tajné hlasování ublížili Švejnarovi, protože přiměly několik poslanců za KDU-ČSL, aby se přiklonili ke Klausovi, když už se na to divadlo nemohli dívat.

Jakmile se ukázalo, že i bez komunistů má Václav Klaus nadpoloviční podporu volitelů, nastal v ČSSD chaos. Za každou cenu museli zabránit tomu, aby se pokračovalo ve 3. kole. A tak - přestože 1. volba ani neskončila - ukončil Vlček jednání a znemožnil tím většině volitelů projevit svůj názor ve volbách a ukončit celodenní frašku, třebaže před minutou prohlásil, že alespoň přečte výsledky druhého kola první volby.

Díky veřejné volbě měli přes noc vyjednavači za ČSSD jména potenciálních přeběhlíků a celou noc padali tučné obálky. Jak jinak si vysvětlit, že přes noc 3 poslanci změnili svůj názor na prezidentskou volbu?

Klausovi jsme všichni vyčítali, že žádal o svou podporu i komunisty. Jaké bylo moje zklamání, když první věc, kterou Švejnar po ohlášení své kandidatury udělal, bylo, že šel žádat o podporu právě do poslaneckého klubu KSČM.

Věřil jsem, že Paroubek splní své sliby, ze svého plamenného projevu, že již nedopustí, aby na hradě seděl Václav Klaus. Jak je vidět, tak dopustí. Svůj slib nesplnil. Ani žádného levicového kandidáta, který by se mohl pustit do souboje o prezidentské křeslo, mezi oranžovými nenašel.

Tak nám teď nezbývá než dál tvrdit, že Klaus nerozeznává čisté a špinavé peníze, třebaže víme, že to nikdy neřekl, dál budeme tvrdit, že Klaus je proti NGO, třabže Klaus neustále opakuje, že není proti NGO, ale proti jejich politickému vlivu bez mandátu vzešlého z demokratických voleb, dále budeme tvrdit, že Klaus není nestranický, protože jmenoval vládu přeběhlíků, třebaže víme, že Kalus pouze pověřil sestavením vlády Topolánka jako vítěze voleb, když o žádných přeběhlících ještě nikdo nevěděl stejně tak, jako když opakovaně jmenoval předsedy za ČSSD sestavením vlády po pádu Grosse a Špidly. Skutečnost, že Klaus nikdy neřekl, že vládu na přeběhlících nikdy nesestaví, raději zamlčíme. V situaci 100:100 ani jiná vláda totiž jmenovat nejde a navíc prezident nemá pravomoc vládu s důvěrou nejmenovat.

Nyní nám nezbyde nic jiného než jako pan Kořistka (a pan Tribun) bez jediného důkazu tvrdit, že ODS někoho podplatila a můžeme se (stejně jako pan Kořistka) dočkat pouze toho, že i nejvyšší soud uzná, že se za své neoprávněné výroky budeme muset omluvit těm, které jsme křivě obvinili. Změna v počtu hlasů pro Klause je jasným ukazatelem toho, kdo tu rozdával přes noc obálky, proč usiloval o veřejnou volbu a snažil se za každou cenu zabránit včerejšímu třetímu kolu.

Všichni máme v paměti Jiřího Rusnoka, který byl z ČSSD vyloučen Vladimírem Špidlou proto, že si dovolil hlasovat pro Klause. Proto není divu, že se některé politické subjekty snaží své ovečky pod hrozbou vyloučení ze strany ohlídat.

Možná je nakonec dobře, že to nebude Švejnar, kdo bude naším prezidentem. Človek, který si neváží ani slibu, který podepsal při získání svého amerického občanství nebo slibu, ke kterému se zavázal při nominacích na Nobelovu cenu, je člověk, který nemůže získat důvěru národa.

Nyní je již zřejmé, že nakonec budeme mít za prezidenta Klause - člověka, který se těší většinové podpoře u svého národa - tedy s vyjímkou průzkumů, které si objednala ČSSD...

 
V 2/09/2008 5:19 odp. , Blogger Tribun řekl...

Pane "Málku", můžete mi vysvětlit, o co se opírá vaše tvrzení, že většina byla pro tajnou volbu? Kdyby byla byla pro tajnou volbu většina, tak by byla volba tajná. Ale byla pro ni jen ODS. A ta většinu nepředstavuje.

Souhlasím s tím, že to Vlček včera večer pěkně "zazdil", ale na výsledku to nic nezměnilo.

Pokud vydím někde snahu vydírat své poslance a nutit je ke konkrétní volbě, tak to je především u ODS, která dokonce přinutila své poslance k tomu, že podepsali jakýsi (právně samozřejmě zcela bezcený) papír, na kterém stvrdili svůj hlas pro Klause.

Tato podivná volba bohužel opět ukázala, jak korupčnicko-vyděračská mašinérie ODS válcuje český veřejný prostor. Je to opravdu tristní podhled na "naše zástupce", kteří nejenom že se nedokáží dohodnout, ale dokonce rozpačitě přešelapují na místě, a mají strach udělat ten zásadní krok vpřed - poslat Klause tam, kam patří. Tedy do propadliště dějin.

 
V 2/09/2008 6:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane Tribune,

mé tvrzení o počtu volitelů, kteří prosazovali tajnou volbu, se opírá o tvrzení samotných volitelů a komentáře pozorovatelů. Vlček svou včerejší roli nezvládl. Na tomto závěru se shodli všichni komentátoři včetně odborníků na ústavní právo. Byl to Vlček, kdo zabránil třetímu kolu, když Švejnarova klika zpanikařila pod tíhou počtu volitelů pro Klause, který byl dostačující pro zvolení ve třetím kole. Švejnarovci potřebovali noc na přesvědčení Klausovců. A jak vidno, tak byli úspěšní. Utrpení s volbou prezidenta se tak bude zbytečně protahovat do nezvratného konce - zvolení Václava Klause prezidentem.

Všichni jsme mohli včera slyšet, jak Paroubek hází flintu do žita, když chválil kandidáta strany zelených (kterého omylem vydával za kandidáta svého) jako morálního vítěze voleb. Paroubek se tak - jako již tradičně v každé volbě - umístí na velmi hezkém (byť posledním) 2. místě.

Otázka vydírání poslanců před 3. kolem je, pane Tribune, vzhledem ke změně počtu hlasů pro Klause a po neústavním přerušení v průběhu 1. volby ze strachu z vítězství V. Klause ve 3. kole neoddiskutovatelná.

Samozřejmě i poslanci ČSSD museli podepsat věrnost Paroubkovi. Na tom nic špatného není. Špatné je to, že ČSSD vyhazuje ze strany poslance, kteří volí podle svého názoru a ne tak, na čem se usnese grémium strany. Proto tyto strany touží po veřejných volbách, kde se stejně občan nic nedozví, ale poslanci vědí, na koho mají vyvíjet tlak, aby hlasoval podle přání stranického sekretariátu a koho mohou podplatit, aby svůj názor změnil, a proto tyto strany kontrolují hlasovací lístky svým poslancům i během tajné volby. Nikdo nesmí mít jiný názor než má strana. A kdo si opováží říct svůj názor, ten musí stranu opustit, jako Jiří Rusnok. To je do nebe volající způsob "demokracie", kterou tu praktikuje jedna strana...

Pouze tajná volba (při všech svých nedostacích) zajistí, že volitelé volí podle svého vlastního uvážení a že nebudou perzekuováni za to, když hlasují jinak, než k čemu je tlačí stranické vedení pod hrozbou vyloučení ze strany. Pouze tajná volba je garantem, že nikdo nebude nikoho podplácet - žádný korupčník by neuplácel poslance, pokud by si nemohl zkontrolovat, jak dotyčný hlasoval.

Nicméně tato fakta nemění nic na tom, že my budeme hrdě dál bez důkazu označovat ODS za korupčnicko-vyděračskou mašinérii - stejně jako Kořistka, který se nyní podle rozhodnutí nejvyššího soudu musí za své nařčení bez důkazu omluvit.

Nejdřív jsme jednoznačně věděli, že ODS si koupila u KDU-ČSL zvolení Klause za místo ve vládě pro Čunka. Pak jsme jednoznačně věděli, že to nebylo za Čunka, ale za církevní navrácení majetku. No ta teď víme, že si vlastně ODS zvolení Klause nekoupila, ale pořád to je ta korupčnicko-vyděračská mašinérie. Nadávat na ostatní se musí, když není žádný vlastní program...

 
V 2/09/2008 6:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

O tom že si svůj hlasovací lístek v "tajné" volbě vyfotí jsem slyšel hlavně pana Tlustého.

A chtěl si ho vyfotit právě a jedině proto aby mu nehrozilo vyhození ze strany že by "někdo" mohl tvrdit že při "tajné" volbě nevolil Klause.....

 
V 2/09/2008 7:09 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...vypadá to, že tahle země se v morálním marazmu dostala do jistého zlomu, kdy rozum odchází v dál, lidé přestávají brát systém ve své podstatě vážně i s jeho nepevnými a nervozními slouhy a všechno jede tak nějak setrvačností, pak stačí jiskříčka, trochu hrubé síly, která může spojit masy a může být vymalováno, v podobně zkorumpovaných režimech dokáže změnit vládu a politické nasměrování země hrstka i neozbrojených, ale ve vzteku a frustraci rozhodných nepokojenců bez jakéhokoliv programu, natož promyšlené idee. ..

 
V 2/09/2008 7:32 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Hitler byl prej "socan"))))))))). Legendární inteligence příznivců a voličů ODS))))

 
V 2/09/2008 8:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Já nevím, o co ptákům jde? Oni ječí, že chcejí tajnou volbu, ale u volební urny by si to stejně každej fotil mobilem. Tak co je na tom tajnýho?

 
V 2/09/2008 8:16 odp. , Blogger Tribun řekl...

Pane Málku,

tajná volba není svobodná, ale svévolná. Není svobody bez odpovědnosti. Tajná volba znemožňuje přijetí odpovědnosti, proto nemůže být svobodná. Svobodná může být pouze volba veřejná. Nejlépe v té podobně, kterou před televizními kamerami (před svými kolegy se asi neodvážil) navrhoval předseda senátu Sobotka, tedy po jménech.

A nevím, kde berete tu jistotu, že bude Klaus zvolen. Je to samozřejmě možné, je to dokonce velmi pravděpodobné, ale není to nevyhnutelné. Nevyhnutelná je pouze smrt. Čím myslíte, že mohl Klaus volitele zaujmout? Snad svým sebestředným projevem, ve kterém sám sebe vychválil do nebes, a spoustu temných míst svého „pontifikátu“ lakoval na růžovo? Nebo snad tím, jak nedokázal ovládnout sám sebe a své emoce, a dával najevo podráždění pokaždé, když si jej dovolil někdo kritizovat, až nakonec uražen drze odešel? Kdepak, Klaus je velice špatný kandidát. Což mu bohužel v kontextu české politiky dává reálnou šanci na vítězství.

K radaru může být postoj různý. Může to být automatický a nekritický souhlas ODS, která je pro prostě proto, že radar je americký, komunisté jsou proti a nelíbí se to Rusům a Němcům (vskutku komplexní a vyargumentované stanovisko, jen co je pravda), nebo to může být vstřícný postoj Švejnara, který říká neodmítejme předem, ale nebuďme ani zbrklí, a celou věc řádně zvažme. Pro mne je v tom rozdíl. Navíc, o radaru rozhodne parlament, nikoliv prezident. Neočekávám, že budu se svým prezidentem ve všem souhlasit, byl bych ale velmi rád, kdybych se za něj nemusel stydět.

 
V 2/09/2008 8:17 odp. , Blogger Tribun řekl...

Kájo,
¨
dlouho jsem si myslel, že označování Hitlera za levičáka je pouze typická pravičácká sviňárna, způsob, jak hodit odpovědnost za své vlastní zločiny na svého oponenta. Pak jsem ale zjistil, že tento „nejnovější objev“ české pravice má svůj reálný základ – jednu práci Hayeka někdy ze 40. let 20. století, ve které se zabýval srovnáním nacismu s stalinismu (sic!). V době, kdy nebylo ani o jednom z těchto režimů valně co známo!

 
V 2/09/2008 8:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Což Tribune nemění nic na tom, že to pravičácká sviňárna je (v boji proti levici je dovoleno vše).

 
V 2/09/2008 11:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nezklamete. Inu aspon je videt co jste za lidi. Tedy jen tak tak patrite k lidskemu druhu.

Co predveli socani je des a hruza. Ale patri to normalni vybavy socialne demokraticke politiky. Ze ji verite, jen naznacuje ze mate poskozeny mozek. Nastesti, to vypada ze chovani socanu jim uskodi. Ono neni zas tak divu.

Svejnar se ukazal jako naprosty idiot. A co je horsi, bezpaterni jedinec. Zpusob volby byl hrozny.

Jen vam pripomenu par veci. Sice to nepomuze, ale zkusim to. Tajna volba je historicka, parlament by mel vykazovat jistou kontinuitu. A ne, ze se bude volba menit jak si kdo usmysli. Navrh volby byl slusne znasilneni jednaciho radu ve prospech CSSD. Stacilo aby pan Vlcek dal hlasovat o verejne volbe a volilo se tajne. Nehlede na to, ze ustavni pravnici upozornovali, ze neni tak jiste pouziti paragrafu 75. Jelikoz to ustava nespecifikuje.

Dale jak chcete volit verejne dva kandidaty? Kdyz pri verejne volbe, museji poslanci hlasovat pro, proti nebo zdrzel se. Takto se hlasovalo pro dva body a tim padem mohlo dojit k situaci ze oba kandidati by byly zvoleni. Co by se delo pak? Nikdo nevi.

Tohle vsecko je vyuzivani ustavy za jeji hranici. Zneuzivat procedury k politickym cilum znaci ochotu udelat cokoliv pro ziskani moci. A za tento stav je odpovedna jedna strana CSSD. Mimochodem s Rathem jste si vylozene pomohli. Ten vam jeste chlapci ukaze co je to prakticka politika.

 
V 2/09/2008 11:25 odp. , Blogger ods řekl...

Honzo, nehodnoťte lidskost podle svých politických preferencí. Protože já Vám mohu odpovědět téměř tím samým, jen za hlavní negativum budu brát ODS, která jako jediná z pěti se snažila protlačit menšinový názor.

Navíc argumentovat historií či spíše tradicí je absurdní. S takovýmto přístupem bychom neslezli ze stromů, přece historicky by to bylo špatné.

Aktuální volba měla mnoho vad, ale na obou stranách a základní hřích vycházel z totalitního přístupu ODS. Má většinu v Senátu, proto bude všem diktovat podmínky. Vzpomeňte si na projednávání reforem v Senátu, něco takového co udělali občanští demokrati si od převratu netroufl nikdo. Navíc jak připomenul Vámi neoblíbený pan Rath, ODS když se jí to hodí, tak veřejnou volbu má ráda.

Vynechávaje procedurální trapnosti je naprosto absurdní, že ODS jak i potvrzují slova pana Tlustého slibovala svému čestnému předsedovi a členům nějaký výsledek v tajné volbě. Popřemýšlejte sám, co takové sliby mají společného s tajností.

 
V 2/09/2008 11:42 odp. , Blogger ods řekl...

Vůbec bych rád věděl, proč můj zastupitel by měl kdykoliv volit tajně. Podle čeho bych si ho pak v dalších volbách měl vybrat? Podle vzhledu nebo podle dobře zaplacené reklamní kampaně ? Jako volič si žádám právo kontroly toho, kdo mě má zastupovat. I když chápu, že pro ODS je ideální, když volič se na fakta neptá, voliči se má předložít smouvu s občanem a tlustou peněženku a vše pak shodit na ošklivého Paroubka.

 
V 2/10/2008 12:33 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jak to tady tak čtu a obecně sleduju tak jsme si stále ještě nezvykli, že prezident se v demokraciích nevolí s výsledkem 99% hlasů a že není předem předurčen všemocnou stranou. Důstojná volba, tak jak by si ji představovala ODS či KDU je možná za existence monarchie či totality. V opačném případě se jedná o boj a použije-li se v boji vše co je ústavní pak je bojem zcela legitimním a v pořádku. Žádná ze stran nenapadla legitimitu ani nezpochybnila proces volby - tedy průběh (ač byl jakkoliv pro diváka otřesný s místy nudnou okopávanou) byl férový a pro ČSSD vítězný (napříště vyhraje třeba ona důstojná ODS s důstojným panem předsedou a dalšími vysoce kulturními a dětsky čistými představiteli včetně pana Pohanky a Melčáka). Výjmečně nemám ani pocit znechucení- cíl byl daný, možné prostředky též, strany hájily své cíle a to maximálně tvrdě což od nich voliči také očekávají - při poměrném zastoupení sil ve sněmovně nelze čekat jiného průběhu. Škoda pár emocionálních úletů některých poslanců (na obou stranách tábora).

Volba mimo jiné ukázala jak moc leží veřejnoprávní televize panu Topolánkovi v žaludku, jak rád by ji měl již modře podbarvenou, která by vylíčila ČSSD, která si dovolila zhanobit volbu čestného předsedy na funkci pro něj již předem předurčenou. Lobisté alá pan Bém v záběrech prostě neměli být...
Je to emoční obdoba Paroubkova povolebního projevu a je zjevné, že oba pánové jsou jeden za 18 a druhý bez dvou za dvacet, oba to s demokracií nemyslí vážně a kde mohou snaží se potlačit vše co jim v neomezeném vládnutí překáží.

KDU si svým postojem jen klasicky hadím nerovným postojem otevřela ruce pro další možné vedlejší zisky - nic proti tomu, ale svádět to na kulturnost volby při zjevném účelu... Trošku naivně hloupé pane Severa.

SZ mě poprvé po dlouhé době příjemně překvapila, očekával jsem mnohem přislizješí postoj, ale zjevně si SZ uvědomila, že mírně laxní podpora Švejnara by znamenala definitivní ztrátu torza jejich volebního programu.

Je třeba si také uvědomit, že do volby nebyli postaveni dva nadstraničtí kandidáti - Václav Klaus je symbolem ODS nadále s ní má úzké vazby a sehrál klíčovou povolební roli - kdo tedy očekával pouhé hlasování sotva může chtít funkční demokracii.

Vše má svou cenu a na ceremonie bylo dost času.

 
V 2/10/2008 6:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Brumlo - pro "spravedlnost" budiž řečeno, že na to ofocení hlasovacího lístku nepřišel p. Tlustý, ale p. Klas.

Pane Málku, to, že se nejdříve hlasovalo o tajné volbě, byla nutná právnická klička... koneckonců, píšete-li tak dlouhé komentáře, zcela jistě jste se v minulém týdnu seznámil i s (řekl bych) "doporučením" právníků a odborníků na ústavní právo (BTW: pana Cepla nepovažuji za příliš objektivního, neboť jeho příchylnost k té jedné "správné" straně jest známa).
Že je česká ústava napsaná špatně (dokonce bych si troufl tvrdit, že byla psána "na míru" jinému Václavovi) o tom žádná. Problém je, že k její změně je třeba ústavní většiny... no a protože vždycky vyhovuje té či druhé straně, tak se asi změny nedočkáme.
Navíc spor o styl volby ležel ve výkladu jednacích řádů, nikoli tedy v samotné ústavě.

A je např. Listina základních práv a svobod součástí ústavy? Je, že ano... a už proto bych nevolil za presidenta člověka, který pravil cosi o "zaplevelení" této ústavy Listinou.
A o tom, že tzv. reforma pana Topolánka v mnohém Listinu porušuje (za blahovolného přihlížení ÚS), mě nutí k závěru, že "je něco shnilého ve státě dánském".
Takže tak...

 
V 2/10/2008 9:35 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

K příspěvku E Valina není co dodat. Je to přesné.

Panu Málkovi bych rád vysvětlil, že (i podle politologů ve volebním studiu) bylo přerušení před 3. kolem ze strany ČSSD naprosto logické a ODS by v podobném případě s jistotou udělala to samé. Stejně tak používání obstrukcí je přirozenou součástí taktické bitvy, jakkoli je to pro laického diváka nepřitažlivé.

K veřejné / tajné volbě - z podstaty jsem přesvědčený přívrženec volby veřejné, ovšem vyjadřuji jisté pochybnosti ohledně zvolené formy. Souhlasím s názory, že ideální by bylo, kdyby každý ze zákonodárců vstal a pěkně, na plnou hubu, řekl "Volím toho a toho z kandidátů. Howgh."

A ještě něco - musí se přiznat, že největšími vítězi jsou zákonodárci KSČM (ano, pane Málku a Krtku, udělejte ze mne kovaného bolševika). Jako jediní dosáhli toho, co chtěli - manifestovat svou potřebnost pro obě strany...
Prohráli ti, co se nechali zatáhnout do osobních výpadů a zejména premiér, jemuž opět (překvapivě) spadl nervový systém a verbálně zaútočil na objektivitu ČT, čímž jasně přiznal, že se ODS nedokázala vyrovnat s porážkou. A teď, pane Málku, argumentujte...

 
V 2/10/2008 9:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ještě poznámka ke druhému ostavci předchozího příspěvku :

Nejen logické, ale podle odborníků (i mého skromného laického názoru) scela V SOULADU s Ústavou ČR. Máte-li, pane Málku, námitku, podejte trestní oznámení či podnět k Ústavnímu soudu... Ani ODS tak neučinila, vědoma si, že by nikdy nemohla uspět...

 
V 2/10/2008 9:41 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pardon, je mi až blivno z této hrubky :

ZCELA v souladu

 
V 2/10/2008 10:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Blisty uvedly:"Přes 3 infarkty vzhůru k prezidentskému stolci."Jenom aby to nakonec nebyla stolice!

 
V 2/10/2008 11:30 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Vztek a zlost ODS a jejích sympatizantů, hraničící až s nepříčetností, opět dokázala, jak tato strana, která se neustále dovolává svobody a demokracie, těmto pojmům rozumí: svoboda je když my si děláme co chceme, a demokracie je, když je po našem a nikdo nás nekontroluje.

Pánové Honza, Málek a Topolánek si budou muset jednou provždy zvyknout, že existují i jiné názory a pohledy na svět, než je ten jejich, a že jejich nostelé se umlčet nedají. Je nepřijatelné, aby ODS dosáhla toho, co se ani KSČ nepovedlo - umlčet veškerou opozici a zglajchšajtovat celý národ do jednolité masy modrých a modřejších.

 
V 2/10/2008 11:41 dop. , Blogger Tomáš Samek řekl...

Komunikační kopance a kiksy jsou pro naši politickou třídu s prezidentem a premiérem včele naprosto typické - a nejlépe vyniknou, když se náš politik octne v kontaktu se zahraniční kulturou komunikace. Víc o tom píšu v článku

KOMUNIKAČNÍ TANCE POLITIKŮ PŘED ZAHRANIČNÍM PUBLIKEM: http://tomas-samek.blogspot.com/2008/01/komunikan-tance-politik-ped-zahraninm.html

 
V 2/10/2008 3:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Langer vriska na Bursika protoze ten se nechce podridit natlaku mensiny. Ty proste jses schopnej jako zabit bobra, aby jsi zachranil strom ? Jo ? Ty jsi schopnej absolutne udelat cokoliv, jit pres mrtvoly, pres to, aby jsi dosahl svyho. Respektuji to, ze mas jinyho kandidata, nicmene mas taky nejakou povinnost respektovat, aby doslo k nejaky shode. Vytiras si prdel s tema ostatnima. Jinymi slovy rikas, ze tihleti, tihleti si vytrou prdel s tam tema. Tak ja ti to povim jaka hra kolem toho byla. Jaka spinava hra kolem toho byla, kolik lidi bude bucet.

 
V 2/10/2008 5:47 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zase jsem po čase zavítal na novinky.cz (asi to bude nějaká forma masochismu) a prostě si nemohu nedovolit "překopírovat" příspěvek který jsem tam viděl:

vivat1789 (seznam.cz)10. 2. 2008 17:38 - *.scnet.cz

slušňák Langer,si všiml,že je jaro za dveřmi.Zastavil se proto s panem Snítilým, aby ho upozornil,kdyby šel na houby, že smrž je dobrý,ale podobný jedovatému ucháči obecnému.To by měl při volbě prezidenta přece udělat každý,ne?

Reagovat

Teda nevím jak ostatní, ale já jsem se smál a smál a smál..... protože jinou reakci už jsem si tak nějak nemohl dovolit.

Jinak odhaduji že v další páteční volbě prezidenta se opětovně uskuteční prudká hádka jestli tajná nebo veřejná volba.

Pokud zelení budou držet slovo tak budou pro volbu veřejnou. Komunisti a lidovci tak nějak změní názor a budou pro volbu tajnou.

Ale kdyby se přece jen odhlasovala volba veřejná tak doufám že konečně někoho z těch nahoře napadne aby se volilo po jménech. Ať hezky každý vstane a řekne koho volí.

 
V 2/10/2008 6:00 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ivan Langer a jeho způsob volby : "Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti si vytřou prdel s tam těma! Tak já ti to povím, jaká hra kolem toho byla. Jaká špinavá hra kolem toho byla, kolik lidí bude bučet!"

http://michalrada.blogy.novinky.cz/0802/jak-buci-langer

 
V 2/10/2008 8:30 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

ODS chce decentní volbu.
Vlastní volby byly decentní a rychlé. To co nebylo decentní, bylo mnohahodinové handrkování před volbou a je evidentní, že to vyvolalo ODS - drahoušek Benda a další.

 
V 2/10/2008 8:42 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Přemýšlejme o tom,co asi komunisté sledují tím, že navrhují další kandidáty.Nedopadne to nakonec tak, že tím podpoří V.K.,ale trošku jinak , ne tak okatě jako tomu bylo při prvním zvolení V.K.?Nebo jde jen o "zviditelnění" důležitosti!KSČM? Dohodnou se nakonec modří s červenýma? Co vy na to ?

 
V 2/10/2008 8:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Výrok pana Langra, ale především expozé Mirka Topolánka před kamerami ČT (nikdy neměl stejně jako papá Klaus v lásce ČT - viz nedávné úvahy o privatizaci obou kanálů ČT) se dají s klidným svědomím přirovnat k slavnému povolebnímu projevu pana Paroubka. Tento projev byl jeho největší chybou (i když ho nepsal sám, ale pouze předčítal - což ho pochopitelně neomlouvá), doufám tedy, že v médiích se výrok pana Topolánka bude také několik týdnů přetřásat a hodnotit podobně skandálně.
A nebo že by ne? Pakjsme si na tu jeho hrubost zvykli. Tady něco smrdí, cítíte to také?
Mimochodem, i nyní v únoru 2008 by si Paroubek na svém projevu stát mohl, vše co řekl, se více či méně potvrdilo.
Jenom jsem chtěl říct, že fanatičtí příznivci ODS by si měli tváří v tvář SVÉMU premiérovi (protože já ho za svého nepovažuji, ani jsem ho nevolil) uvědomit, že je minimálně na úrovni toho zlého a gottwaldovského Paroubka s velkou odpornou bradavicí..
Pro mě je však ještě o kus níže, protože pokud byla politická kultura a důvěra v politiky za ČSSD někde kolem nuly, tak za nynější vlády je někde v hodnotě teploty na sev.pólu. Nechci nic jiného než jakous takous objektivitu od zavilých přívrženců jedné či druhé strany

 
V 2/10/2008 11:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

KSČM toť otázka, patří nesporně k vítězům 1. volby, Švejnar je pro ně jako stranu levice problém, jasnou volbou by u svých voličů neobstáli, postavením svého kandidáta, který do dalšího kola nepostoupí si umyjí ruce a uvídí se - v případě volby tajné či veřejné od lobistů stran náležitě vytěží. Navíc pro ně je obrovským ziskem už jen fakt, že se dostali z izolace a postupují vzhůru. Modrá šance, smlouva s občany či hon na rudé čarodejnice po volbách padly jako z předvolebních slibů ODS vše, zůstal jen ten nepřítel Paroubek, co taky jiného. Václav Klaus má pro prorostlou korupci z let 90. do dnes velkou cenu, vzestup Švejnara ať jsou průzkumy jakkoliv zmanipulované je obrovský, rychlý přeliv přízně ukazuje jak moc zde chybí nová politická krev a to je pro stávající sebranku reálná hrozba. ODS tak hodně zainvestuje, rozhodně více než Bémové a Dalíkové původně očekávali. Čeká nás tak týden náhlých příhod, záhadných nemocí,dočasných zmizení a překvapivých změn názorů na základě morálky, Langrových smsek, Kubiceho zaručených zpráv prostě správné české panoptikum. A tak se dívejme, vždyť je nás přes 10miliónů platících.

 
V 2/10/2008 11:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To: orfeus

Ano - presne o to jde. Komousi chteji na Hrad dosta Klause, se kterym maji mnoho spolecneho (stejne jako s celou ODS). Delaji to chytre - tak, aby nemohli byt svymi volici obvineni, ze jej volili primo. Pani "BoBo" jim v tom rada bude asistovat.
Kmousi a ODS, to je to nejhorsi co tuto zemi potkalo.

 
V 2/10/2008 11:51 odp. , Blogger ods řekl...

Chování KSČM je absurdní v porovnání s jejími předchozími výroky. Pana Švejnara kritizovali za pravicovost - i když je spíše středově zaměřen, v porovnání s Klausem to bude asi dokonce i levičák, ale to by byl kdokoliv kdo není pro Klause či Klausem - a říkali, jak bude třeba pro další volbu najít levicového kandidáta. Asi proto teď navrhli pravicovou paní Bobošíkovou s naprosto minimálním volebním potenciálem.

Absurdní to samozřejmě není, když člověk přihlédne k výše zmíněnému faktickému pokusu o chytrou volbu Václava Klause komunisty.

 
V 2/11/2008 1:34 dop. , Blogger ods řekl...

Všichni máme v paměti Jiřího Rusnoka, který byl z ČSSD vyloučen Vladimírem Špidlou proto, že si dovolil hlasovat pro Klause.

A kdo si opováží říct svůj názor, ten musí stranu opustit, jako Jiří Rusnok.

Jen tak mimochodem Pavle Málku, Jiří Rusnok je stále členem ČSSD.

http://www.ovbjournal.cz/?id=1

Jste stále členem ČSSD?

Formálně jsem členem strany, nezúčastňuji se ale žádné její činnosti, zejména ne na vyšší úrovni.


Rozhovor z roku 2007 (a do dnešního dne jsem nikde nezaslechl, že by pan Rusnok byl vyhozen), kdy ten vyhazující za volení Klause Špidla seděl už dávno v Bruselu. Je fascinující, kolik mýtů, polopravd a i čistých lží se používá proti sociální demokracii. Tohle je takový nejkrystaličtější příklad, jinak je v páně Málkových slovech toho hodně na podobně pravdivé úrovni.

 
V 2/11/2008 8:26 dop. , Blogger Tribun řekl...

Komunisté jsou si příliš dobře vědomi toho, že mají nepoměrně větší moc, než odpovědnost.

Musím přiznat, že když jsem včera četl seznam jmen lidí, které komunisté navrhují do druhé volby, tak jsem si říkal, že se Filip snad zbláznil. Ale on to spíš hraje na Klause...

Slyšel jsem o ceně 3 mil. za hlas pro Klause. Přijde mi nereálná, příliš nízká. Poslanci nejsou takoví chudáci, aby je 3 mil. vytrhli. Mně by takové peníze nezviklaly, a to jsem o podobné částce slyšel maximálně tak vyprávět. Pokud se někdo z nich nechá koupit za tuto částku, tak je to pro ODS další "prohra", protože to znamená, že by ho mohli pořídit i "v akci", a možná úplně zdarma.

 
V 2/11/2008 8:39 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Fandím Komunistům, Klaus jim před 5 lety slíbil že se s nimi bube jednat jako s ostatními parlamentními stranami a místo toho vyrobili ODSáci ústav pro zkoumání totalitních režimů. V Americe v 50 letech kriminalizovali svoje komunisty a to co si připravili je asociální stát.
Nesouhlasím s Komunisty ale volilo by je dnes 17 % lidí. Jsou to snad všichni vrazi a zločinci?
Všichni důchodci i ti ti co dnes pracují by se měli zamyslet kam mizí peníze ze státního rozpočtu.
ODS nemá žádná řešení, jsou to diletantští svazáci a tajní, drží se moci zuby a nehty a kdyby měli k dispozici milici nebo cizí vojska okamžitě je povolají na pomoc.
Pokud se KDU - ČSL vzpamatuje můžeme se jich také díky odvaze pana Bursíka a Švejnara zbavit.

 
V 2/11/2008 10:32 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To: Mirka
Fanděte si komu chcete, to je Vaše věc,ale nemůžu se vyznat v tom,když píšete ,že s nima nesouhlasíte.Každé fandění totiž vyžaduje určitou dávku vcítění se.A jistě nebudeme polemizovat o tom, že by všichni voliči KSČM byli vrazi a zloději,o tom je jiná řeč.Sleduji teď chat s p.Dolejšem o volbě prezidenta. Zajímavé!

 
V 2/11/2008 11:35 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Jestliže v pátek v nové prezidenstké volbě vyhraje Klaus, tak podle všech veřejně dostupných indicií o současné nátlakové činnosti jeho partaje na další průběh volby a ostatní účastníky to bude stéjný, jako když na vesnický tancovačce místní první mafián, po domluvě se svými ostrými hochy, nechá v sále zhasnout a mezitím ukradne první cenu v tombole - grilovanou prasečí hlavu. ..

 
V 2/11/2008 11:43 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Na to vemte jed, ze to v patek vyhraje.
Ja myslim, ze vse bude (mozna jiz je) domluveno mezi ODS a komunisty. Je to jedna spina a divil bych se, kdyby nespolupracovala.

 
V 2/11/2008 12:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pak je záhodno se ptát, proč zrovna Švejnar v takové dopředu tušící taškařici a proč je Topolánek i s Klausem ( i když se silným skřípěním zubů) přes všechny vrozené xenofobní vlastnosti tř. pro americký radar - ... američané v 90 letech zdejším soudruhům kupodivu docela věřili, ale Železný je docela briskně vyvedl z omylu, že to tady maj docela zmáknutý a těžce pod palcem, ukázal jim, že česko není Havel, ale druhořadí psi z stb, Lauderuv článek v New York Times o škodlivosti investování v česku je toho dokladem, jistá bezradnost hraničící s nekontrolovatelným vztekem muže světového významu měla tehdy varovat i Klause než se velkopansky pustil do tehdejšího americkýho velvyslance s tím, že všechno co US marýna najde v Iráku si tam taky dovezla a navržena abolice Nomuře na zlost doktríně nového údělu Jirky byla asi poslední tečkou tolerance, kterou nemohla vylepšit ani podlízavá rétorika o modrý planetě ušitá na míru energetickým gigantům na druhý straně zeměkoule... radar je dopředu provařená zkouška s klasickým záborem, kdy okupant nechce nést žádný rizika ztrát a v jeho prospěch hraje čas, páč čím déle bude komedie trvat, tím lépe pro něj a jeho kapitál... z tohohle pohledu možná není až tak důležitý institut prezidenta v této zemi, v tomto čase, ale daleko důležitější je samotná taškařice pro svou reálnou vypovídající hodnotu, která devalvuje sílu místních ve směru k ostatnímu světu, k novému záboru...maybe. ..

 
V 2/11/2008 12:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

"Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti si vytřou prdel s tam těma! Tak já ti to povím, jaká hra kolem toho byla. Jaká špinavá hra kolem toho byla, kolik lidí bude bučet!" ... tak to poslední slovo ve výhružkách Langra nebylo bučet ale bručet - Ivan vyhrožoval Bursíkovi a ostatním, kteří nechtěli zvolit Klause a dělali údajné obstrukce při dotlačeni Klause na stolec, "svou" policií a partajním trezorem ( Šejna by se mohl přiučit).

Tak opravdu nevím, nevím, kde je ten fakticky kvalitativní rozdíl mezi praktikami komunistů a odeesmanů. Samozřejmě hrdinný tisk mlčí a nebo dělá, že Ivanovi pouze ujely nervy a byl prostě jenom důvodně nepříčetný - bohužel, v tomto případě Paroubkův povolební projev vypadá jako naprosto pravdivý a nadčasový...

 
V 2/11/2008 1:22 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

www.youtube.com/watch?v=EfE7dGyONks

těmhle jednou budem patřit všichni jako velka součást císařství Ming.

 
V 2/12/2008 2:19 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

anonym - JIŽANŮM ???

 
V 2/12/2008 8:17 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

...hlavně psychotickým fanatikům.

 
V 2/12/2008 5:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Proč modří ptáci tak zlověstně křičí a používají vyloženě podpásové metody,aby byl znovu zvolen tvůrce divoké,zákony nekontrolované privatizace v devadesátých letech?V této privatizaci bylo rozkradeno odhadem min. 750 miliard Kč. takovými Klausem doporučovanými lidmi,jako byl pirát z Prahy Viktor Kožený a jemu podobní.Z této privatizace už mnoho nezbylo.Proto se pozornost všech pravičáků již dávno obrátila na tučné zakázky ze státního rozpočtu.Je přece známo,že ministerstva a hlavně kraje až na výjimky jsou obarveny na modro.A modří ptáci potřebují na hradě na dalších pět roků někoho,kdo v žádném případě nebude poukazovat na mafiánské praktiky v přidělování státních zakázek.V případě zvolení Jana Švejnara by to nefungovalo.Prostě jde tady zase o velké prachy,teď už ne v privatizaci ale v podobě rozkrádání státních peněz.
Lidé jako Langer,Topolánek,Bém a další jsou pro to ochotni udělat všechno.Když Langer mluví v TV o obludných lžích jeho politických protivníků,musím se tomu smát,protože nejobludnější praktiky používá on sám!

 
V 2/12/2008 6:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

a proto nevolte ODS, stranu loupeživých omezenců a mafiánského lumpenproletariátu.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka