pátek, října 17, 2008

Jděme volit

Ať se dnes občanští demokraté zaříkají jak chtějí, že v krajských volbách jde jen o lokální témata a u Senátu o moudré osobnosti, tak tyto volby jsou pro občana možností říci aktuální vládě, co si o ní myslí. Jsou jedinou šancí, jak otřást falešným sebevědomým modrého ptáka, který doufá, že na základě různých pseudoafér a vyčpělého strašení komunisty, velká část voličů zůstane sedět doma a tvrdé jádro, neboli mírně retardovaní jedinci, kteří věří, že uprostřed Evropy u člena NATO hrozí návrat před rok 1989, se naopak zmobilizuje a půjde "bránit" modrou republiku k urnám. Je jen na nás všech, je z tohoto omylu vyvést.

Osobně se při urně budu rozhodovat podle tří kritérií:

1. Přístup k radaru. Nevidím důvod pro zapojení se do amerického systému protiraketové obrany. Nejen z důvodu, že bilaterální vztahy podle mého názoru naši bezpečnost spíše oslabují než posiluji, ale i proto, že systém zatím nefunguje a stále není jisté, jaký ho po prezidentských volbách čeká osud. Byť se u nás novináři rozplývali nad tím, jak prý i Obama je nadšeným zastáncem protiraketové obrany, tak stále zůstává v platnosti jeho opatrný přístup k financování něčeho pořádně nevyzkoušeného. Jako důkaz stačí i onen rozhovor pro televizi Fox, kde sice řekl, že základny jsou dobrá věc (ale ve smyslu ochrany před případným ruským vydíráním), ale až po několika otázkách redaktora a potom také třikrát zdůraznil, že systém musí fungovat. Logika napovídá, že pokud nebude opravdu úspěšný, tak se asi na něj nenajdou finance, zvláště ve světle dnešních hospodářských problémů.

2. Přístup k reformám. Rovná daň, demontáž policie a zvláště zdravotnická reforma nejsou něčím, co nás přibližuje k vyspělému světu. Je to spíše naopak. Situace kdy bezzubý stát bude jen lístečkem ve větru všemocných finančníků a velkých korporací je tím nejhorším, co pro své potomky můžeme udělat. Západní svět prožíval svůj zlatý věk v dobách výstavby sociálního státu, díky tomu i dokázal porazit Sovětský Svaz, který pro téměř nikoho nebyl zajímavou alternativou a podařilo se mu vytlačit vliv libovolných extremistů na okraj politiky. Po palivové krizi v 70. letech ale začalo docházet k postupným deregulacím, liberálové nabrali vítr do plachet a extrémisté mohou znovu žít na úrodném podhoubí zvyšujících se sociálních rozdílů a hospodářských krizí.

3. Stát hospodářem. Je na místě kritizovat konkrétní chybné kroky při spravování majetku i při řízení státu. Své zastupitele volíme ale proto, aby případné chyby nejenom uměli pojmenovat, ale aby je také našli a odstranili a ne aby své povinnosti přehodili na soukromý sektor a pak si mnuli ruce jací jsou to kabrňáci. Politik vyznávající heslo, že stát je špatným hospodářem, nemá ve správě věcí veřejných co dělat. Nevidím sebemenší důvod volit kohokoliv, kdo předem de facto prohlašuje, že to on a jeho partajní kamarádi budou dělat špatně. A tento akcent je důležitý nejen na celostátní, ale i na regionální úrovni.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 7:

V 10/17/2008 7:50 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Výstaviště 2008 = Topolánkův Reichstag

 
V 10/17/2008 12:10 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jak mam volit ja, kdyz dle testu mam nejvyssi shodu s ODS, ta vsak cini pouze 48%, tzn. bych volil v naprosto kazdem pripade sam proti sobe. Poradte, chystam se nevolit vubec, ale i tak mi to ublizi. Mel bych kandidovat ?

 
V 10/17/2008 1:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

anonymni
Já to vidím tak, že vůbec nejhorší, co se nám může stát, je vláda jedné strany (kterékoliv). Protože taková strana má sklony k totalitním praktikám, jak ostatně vidíme kolem sebe právě teď, když ODS má většinu v Senátu, skoro-většinu ve Sněmovně a až na pár výjimek všechny hejtmany.

Skalní voliči ODS (stejně jako skalní voliči KSČM) chodí volit za všech okolností. Když ze 100 lidí jich 28 bude volit ODS, 10 ODS a ostatní k volbám nepůjdou, tak výsledek voleb bude 74% pro ODS a 26% pro KSČM.

Kdyby naopak přišli volit všichni, tak by ODS dostala 28%, KSČM 10% a zbylých 62% by se nějak rozdělilo mezi ostatní strany. Kdyby těch malých stran bylo třeba 5, tak by každá měla v průměru 12%. Některá víc a jiná míň, to už je fuk, ale od vlády jediné strany by to bylo hodně daleko.

Tudíž mé doporučení je: k volbám rozhodně ANO a volit kohokoliv jiného než ODS. Nikoliv proto, že ODS nemám rád, ale proto, že už je příliš silná a pro demokracii v této zemi to je nebezpečné.

 
V 10/17/2008 3:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Tyto "totalitni praktiky" zname pod nazvem "opatreni proti terorismu" jsou nyni zavadeny po celem svete, pricemz nejviditelneji v Anglii. Predpokladam proto, ze kazda vlada je bude pouzivat, jelikoz jsou nejsnadnejsi cestou k prosazeni vule vlady.

Strucne shrnu sve postoje:
1. PRO radar
2. PRO eutanazii
3. PRO poplatky za zdrav. peci
4. PROTI referendu (bezny obcan neni dostatecne informovan, vzdelan, ani nezaujat aby hlasoval lepe, nez kompetentni politik)
5. PROTI zvyseni trestu za detskou pornografii 6. PROTI zvyseni trestu za prevazeni cizincu
7. PROTI antikurackemu lobby
8. PROTI lobby hudebniho / filmoveho prumyslu
9. PROTI soucasne vysi dane na ropnych produktech, ktera cini vice nez 50% vysledne ceny
10. PROTI povinnemu zdravotnimu "pojisteni"

 
V 10/17/2008 3:21 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Pojďmě všichni volit. A ne podle politických programů a sebepropagujících hesel na osobních stránkách kandidátů, ale podle toho, co kandidáti dosud vykonali (pro stát či spíše pro sebe).

to 2. anonymní:
Také jsem si před časem zkusil takový test, který mi měl povědět, jaká strana je mi nejbližší svým programem. Vyšla mi strana, kterou považuji za spolčení gaunerů. Co s toho plyne? Buďto byl ten test jen snahou o manipulaci voličů a nebo, což považuji za správnější vysvětlení, celé programové prohlášení oné strany jsou jen bohapusté lži, sloužící opět tomu samému účelu: manipulaci s voličem. Aneb:"Pokud budeme lidem před volbami otevřeně říkat, co máme v plánu, nikdy ve volbách nevyhrajeme".

 
V 10/17/2008 4:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

@@@komentar #2 + komentar #4 + tento@@@
bobek:
Spise bych se priklonil k tomu, ze stranicky program byva vypracovan marketingovymi agenty, kteri skutecny program jsou schopni zamlzit a nechat dobre vyznit at je jakykoliv, tj. Vase varianta #2.

---------------------------------------------

Nevolim, pokud nesouhlasim se stranou na alespon 70%.

Politicti kandidati v CR jsou vice ci mene levicovi a co se tyce pravice, jsou na vyber pouze delnicke strany, ktere urazeji vsechny a nadavaji na vsechno, aniz by navrhli ci byli schopni navrhnout lepsi reseni, nez soucasne.

---------------------------------------------

Politici jsou si vedomi, ze nevolit znamena nesouhlasit.

Nevolenim vznika vladni krize (to uz jsme meli nekolikrat) a jako prevenci pred dalsi navrhli tentokrat nejsilnejsi medialni masaz s ukolem zmanipulovat kazdeho, hlasoval pro nekoho, prestoze s nim prevazne nesouhlasi.

-----------------------------------------------
Dejte mi 1000Kc a budu volit koho chcete vy, kdyz nenaleznu vyse uvedenou 70% shodu, v opacnem pripade volim nikoho.
-----------------------------------------------

Ja bych radeji dalsi vladni krize a nejlepe at sem prijedou zahranicni strany treba z nemecka, abychom nekterou z nich zvolili do parlamentu. (To je jedno z moznych reseni vladnich krizi)

 
V 10/18/2008 10:55 odp. , Blogger Klimax řekl...

To V 10/17/2008 3:07 odp.,Anonymní:
Souhlasím s:1,2,8
Se zbytkem nesouhlasím.

Vyjímka (neutrál):5 a 6

Jinak do kraje jsem zkusil procpat Stranu zdravého rozumu.Jen 1100 lidí tuším stejně volilo...

Do Senátu jsem volil paní Domšovou.

Dost zajimávé,že.Jen by mě zajímalo kam bych byl zařazen "politology"...

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka