pondělí, září 22, 2008

Kolegyně

Když soud odsoudil Ludmilu Brožovou-Polednovou k 6 letům odnětí svobody za spoluúčast na procesů s Miladou Horákovou (Je zajímávé, že se uvádí jen Horáková. Na lavici obžalovaných stanulo dohromady 13 lidí, z toho byly 4 odsouzeni k trestu smrti. Mezi nimi mimo jiné i komunista Záviš Kalandra. Pročpak se o tom nemluví?), bylo jen otázkou času, kdy někdo požádá o milost. Není divu. Odsouzeným to už nikterak nepomůže a nedá se předpokládat, že by paní Brožová-Polednová mohla ve svých 86 letech být ještě někomu nebezpečná.

Avšak to, že s žádostí o milost přišla nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká zajímavé je. Ne že bych chtěl jakkoliv polemizovat s důvody, které uvádí. Ale nemyslím si, že by to byla její skutečná motivace pro podání žádosti. Mezi jednáním Vesecké a Brožové-Polednové není rozdíl. Obě zneužily své postavení, aby vyplnily příkaz z vrchu. Stejně jak Brožová-Polednová neváhala manipulovat dle přání mocných v případě procesu s 13 lidmi v čele s Horákovou, obdobně neváhala zasáhnout Vesecká v kauze Jiřího Čunka.

Vesecká je ještě relativně mladá. Dost mladá na to, aby tu byla ještě pár desítek let. Kdo ví, co se za tu dobu může stát. Jednou třeba bude ráda, až se za ní nějaká kolegyně přimluví.

poslal Elf

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 4:

V 9/22/2008 6:13 odp. , Blogger ods řekl...

Se smyslem článku více méně souhlasím. Ale porovnání paní Vesecké a paní Brožové-Polednové je podle mne extrémně tvrdé vůči té první. Přece jen v druhém případě šlo o vraždu.

 
V 9/24/2008 11:14 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ano. Doufám, že k tomu ani nedojde. I když dneska se zabíjí jinak. Hezky o tom psal už Bertold Brecht:
Je mnoho způsobů zabíjení. Člověku lze vrazit do břicha nůž, lze ho zbavit obživy, je možné člověka neuzdravit od nemoci nebo ho strčit do nevyhovujícího bytu, je možné někoho udřít k smrti, někoho dohnat k sebevraždě, někoho poslat do války, atd. - jen málo z toho je v našem státě zakázáno.

 
V 9/25/2008 10:19 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

No mozna to je extreme tvrde prirovnani, ale muzeme spekulovat nad dusledky Cunkova neplaceni dani apod.

Dane mohli jit na socialku, kde je mohl dostat nejaky Franta Pero z Horni Dolni, ktery tim padem pak nemusel zabit v noci na autobusove zastavce nejakyho typka, kvuli krabicce cigaret a 200Kc.

Samozrejme, ze to je prehnane. Chci tim jenom rict, ze bychom se na kradeze a podvody nemeli divat moc shovivavejsim pohledem.

 
V 9/27/2008 9:54 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Očekává se Polednová si neodpyká ani den. Vzhledem k jejímu věku a zdraví jí nástup do vězení bude odložen, když o to požádá. To by měla Vesecká vědět.

Takže nejspíš šlo o předvolební hrátky s médii.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka