pátek, října 03, 2008

Sulc z čuníka

Ústecký hejtman Jiří Šulc se rozhodl, že před volbami, ve kterých pozice jeho strany je silně otřesena, musí vytáhnout nějaký větší kalibr. Sáhl po podobném receptu, jaký již jednou použil senátor a předseda lidovců Jiří Čunek. Pokud nemáte voličům co říci, tak se věnujte bezpečnému tématu, které bude ladit uchu velké části naší populace. A tím tématem jsou samozřejmě Romové.

Hejtman jistě počítá s podobným efektem, jaký se objevil u vsetínského starosty. Z nepříliš známého lokálního politika se najednou stala hvězda celorepublikového formátu, přinejmenším každý druhý občan mu dával za pravdu a také vše pak potvrdil volební výsledek. Jiná témata v jeho volební kampani zmizela do ztracena a znovu a znovu se jen všichni zabývali buď rasismem nebo paušalizováním. A autor rasově laděných výroků stále prohlašoval, jak on ani náhodou není rasistou, ale vždy ve správné chvíli znovu přidal nějké slovíčko o opálených. Stejný koncept začíná rozjíždět i pan Šulc, ukazujíce fotografii svého romského kamaráda. Dá se věřit, že rasistou skutečně není. Ale jeho kampaň takovýto podtext má a on si je naprosto jistě toho vědom.

Přitom na celé záležitosti není zajímavá jen haiderovská taktika ODS, ale i prostý fakt, že hejtman Šulc je už na stanovisku osm let. To, že situaci šlo řešit ukazuje například město Český Krumlov, které z romskou menšinou nemá příliš problémy. Takže chyba nebude v předchozích vládách (navíc krajská zastupitelstva mohou předkládat návrhy zákonů a pokud by pan Šulc něco skutečně chtěl dělat touto formou, tak mohl již od roku 2000), chyba bude v současném a minulém vedení kraje, které přiznáním své neschopnosti dalo jasný důvod je nevolit. A nezmění to ani tisíc dalších rasově laděných plakátů.

-------------------

Jiný pohled - k hejtmanu Šulcovi článek na Outsidermedia

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 4:

V 10/04/2008 8:38 dop. , Blogger Tribun řekl...

Každý dobrý manažer ví, že nejjistější cestou k úspěchu je s velkou slávou vyřešit problém, který si sám nejprve pečlivě připravil. Udělal to Čunek a teď to po něm zkouší Šulc.

Bohužel, jádro problému je ukryto pod povrchem a Šulc (ale nejenom on) dělá vše pro to, aby zůstalo před veřejností skryto. V podtextu hesla "Makejte, gádžové, ať se máme lépe," se sděluje, že Romové parazitují na většinové společnosti, nepracují, protože nechtějí, a kdyby jen trochu chtěli, pracovat by mohli. Ale mohou skutečně, existuje pro ně dostatek práce v situaci, kdy rozhodně není možno mluvit o nadbytku pracovních příležitostí? A především - co udělal hejtman Šulc proto, aby byl v jeho kraji dostatek slušné a lidsky přijatelné práce?

Je zajímavé, jaká monstrózní vlna alibismu se vzedmula mezi vládními politiky. Nikdo z nich za nic nemůže, nikdo nic neví, nikdo nemůže nic ovlivnit, a už vůbec ne fungování vlády a chod státu. Byl to před týdnem Kalousek, je to dnes Langer, je to Topolánek.

 
V 10/06/2008 8:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Proč sem k sakru lidi nic nepíšou? Kde jsou všichni ti účastníci diskuzí? Kde jsou ty časy, kdy tu bylo přes 100 komentářů?

 
V 10/06/2008 11:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonym:

protoze dneska se uz na ODS nadava vsude, haha.

 
V 10/07/2008 5:19 dop. , Blogger ods řekl...

Anonym

pokud bych předkládal kvantitu před kvalitou, tak možná bych se ptal stejně jako Vy. Bohužel naprostá většina "diskusí" s krásným číslem byla stále o jednom a tom samém. A pak číslo komentářů de facto o ničem nevypovídá.

Osobně si raději přečtu bez reakcí Tribunův komentář, který jde do hloubky a k článkem nastavenému problému, než dvacet reakcí o tom jak utopický ancap je to nejlepší zřízení byť nikdy a nikde nefungoval (ale Bastiat stejně jako Marx a Hayek a Engels naprosto jasně dokázali, že musí fungovat).

Jediné co možná bych u aktuálních reakcí mohl dělat, je vypíchnout nějaký detail, kde v rámci liberalistické pseudodiskuse něco vytrhnu z celkového kontextu a jako páv se budu chválit svojí neschopností. Ale tak nějak mi to je proti srsti. Snažím se pochopit, co kdo chtěl říci a bazírování na detailech nechám liberalistickým čtvrtinteligentům.

Ale vraceje se zpět k tématu, Tribunův dotaz, ale i vyznění původního článku staví jednu základní otázku. Je někdo, kdo v rámci volební kampaně, jako důkaz politické impotence, vytáhne čistě rasově lazený slogan, byť už osm let mohl s daným problémem něco dělat, volitelný ? Tady nejde o politickou korektnost, tady nejde o podceňováni tzv. "cikánského problému". Tady jde o čistě haiderovskou rakci elit ODS v rámci volebního boje. A konec konců, tyto stránky se primárně věnují tomuto tématu.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka