úterý, října 14, 2008

Počet nemocných poklesl ?

S tímto geniálním nadpisem přišly Lidové Noviny. Přímo v článku ale již nic takového nezjistíme. Jde o zprávu ČSÚ, která netvrdí, že počet nemocných poklesl, ale že poklesl počet případů pracovní neschopnosti. Zároveň se však téměř o 16 % zvýšila průměrná délka trvání jednoho případu pracovní neschopnosti. V tomto zvýšení se promítlo prudké snížení krátkodobých při současném nárůstu dlouhodobých pracovních neschopností. Tolik statistický úřad.

Nikdo nepochyboval, že omezení výplaty nemocenského zmenší počet hlášených pracovních neschopností. Kdyby se například úplně zrušilo vyplácení nemocenské nebo nárok na ní začínal třebas až od třicátého dne a nebo dokonce by marodi museli platit pokuty za svoji nemoc, tak by přitroublí novináři mohli nahlásit, že jsme se stali nejzdravějším národem na světě. Ale skutečnost je bohužel jiná. Lidé jsou nemocní stále stejně, jen menší chřipky přechází a nebo si berou dovolenou. To už v statistikách zahrnuto nebude. Navíc je varující rostoucí délka trvání nemoci. Ale je to logické, přechozená nemoc, kterou by normálně vyléčilo pár dnů v posteli se může později projevit různými komplikacemi. Když už pouhý půl rok omezení nemocenské měl statisticky zachytitelný efekt, jak by to vypadalo, kdyby takový stav trval dlouhodobě ? Pravděpodobně by došlo k dalšímu průměrnému nárůstu délky trvání nemocí a navíc by po jistém čase došlo znovu k nárůstu celkového počtu nemocných. Jenže tentokrát těch, které vyléčí mnohem nákladnější prostředky. A je toto opravdu v našem zájmu ?

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 6:

V 10/14/2008 4:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

V zájmu obyčejných pracujících to určitě není.

V zájmu jistých lidí (krátkodobě) to je zcela určitě.

 
V 10/14/2008 9:40 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Aby ušetřil za zápalky, nechal hořet plyn celí den. Tak se z něho stal ekonom.

 
V 10/15/2008 4:08 dop. , Blogger ods řekl...

Zájem může být i dlouhodobý a také jistých lidí. Těch kteří mají zisky z nákladné léčby a umí plánovat a vidět do budoucna.

 
V 10/15/2008 9:53 dop. , Blogger Tribun řekl...

Rozkaz zněl jasně: likvidační reformy zdravotnicví prezenzovat pozitivně. Tak se naši angažovaní novináři činí. Protože prací by se neuživili, tak slouží.

Mně to připadá, jako kdyby byl zrušen trestný čin znásilnění a následný úbytek odsouzených byl prezentován jako pokles počtu znásilnění.

Bohužel, vývoj je přesně takový, jak jsem se nejnom já obával a jak jsem předpokládal. Jsou okamžiky, kdybych se velice rád mýlil.

 
V 10/15/2008 6:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zkuste napsat Cikrtovi nazor do komentaru na www.cikrtoviny.cz

Ja tam nevidim obrazkovy kod, abych mu tam napsal, at tahne i s Julinkem k certu.

 
V 10/15/2008 11:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

"Jistě všichni zdravotničtí experti včetně mě se shodují, že regulační význam poplatků je velký. Bez nich ten systém dlouhodobě nemůže fungovat vyrovnaně."

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka