středa, září 10, 2008

Falešné a prázdné Topolánkovy růže...

Jsou toho plné noviny - poslanec Morava si naběhl do nastavené pasti. Vlastně mě to ani nijak nepřekvapuje a i když tohoto poslance znám jen z médií, nějak mně to k němu "pasuje". Znám totiž jiné podobné typy zevnitř ODS. Z politiky se už dávno vytratily věci jako je: férový souboj o ideje, konstruktivní diskuse, vnitřní konkurence, zapálení pro věci občanů... A stalo se tak především za doby předsednictví Mirka Topolánka - i když nevím, jestli se tak stalo jeho vinou:-))

Opravdu mě pobavilo, jak se z této zapeklité situace snaží Topolánek dostat - květina pro poslankyni Zubovou a emotivní výzva k odstoupení Tlustého... To si fakt myslí, že mu to lidi uvěří? Abyste mi rozuměli - nejsem zastáncem jednoduchých vysvětlení o uplácení přeběhlíků ani si nemyslím, že by politika fungovala tak prvoplánově pitomě - jak se to snažili dokázat novináři v této poslední kauze. Ostatně tento můj pohled dokazuje i to, že ty opravdu velké ryby se nenechaly nachytat a v sítích investigativců uvízl snad jen jeden snaživý a aktivní řadový poslanec. Co se teď stane? Buď se to svalí na Tlustého (na čemž už začal Topolánek pracovat) nebo si to holt odskáče samotný Morava a bude muset na sebe vzít roli obětního beránka (ale oni mu to nějak vynahradí - jinak by se mohl moc rozpovídat). Ale kdo za to může? Opravdu Tlustý nebo Morava? Kdepak...

Už si připadám dost trapně, jak to opakuju pořád dokola. Za tuto situaci mohou ti, kteří nezkušeného mladého poslance podporovali a umožnili mu na tak vysokém místě kandidátky kandidovat. Upřímně - fakt si myslíte, že by v parlamentu měli být lidé, kterým ještě nebylo 30? Kteří prostě nemohou mít dostatek životních zkušeností, kteří si často potřebují něco dokazovat? No, já si to nemyslím (ale čest vyjímkám). Problém je v tom, že členská základna v ODS je na tom dost bledě. Jsou tam roky pořád ti stejní lidé, kterým se vlastně politika moc dělat nechce - což pochopitelně vyhovuje těm, kteří z politiky žijí. Občas je ale potřeba někoho nového někam pustit... A těm, co z politiky žijou, se tak nějak podařilo členskou základnu přesvědčit o tom, že nejlepším kandidátem na jakoukoliv vyšší funkci, je postava nudná, nevýrazná, tichá, neprůbojná - někdy s rysy "snaživého a pracovitého blbce". Ideálním předpokladem ke zvolení je pokud možno schopnost vyjadřovat obdiv k někomu z vedení. Členské základně se to vysvětluje tak, že jedině takové osoby jsou schopny týmové práce, protože nejsou konfliktní. Chápu, že se o to ti, co jsou u "koryt" snaží. Chápu taky to, že ti, co jsou na ně napojeni finančně (příbuzní, zaměstnanci úřadů, komunální politici,...) tento pohled přejímají taky. Nic jiného jim ani nezbývá:-))

Proč ale na takovou hru, kdy nominujeme na kandidátky někdy až veřejnost odstrašující a děsící politiky, přistupují ti členové, kteří mohou hlasovat svobodně... To si fakt nedokážu vysvětlit. Je to jedna velká masáž a manipulace ze strany vedení ODS - od těch nejnižších až po ta nejvyšší místa. A na tom Topolánek nic nezmění - ani kdyby rozdal milion růží... Pomalé zastrašování a vydírání - od řadových členů až po poslance. Vím o čem mluvím - jsem členem ODS už několik let. A ze zapáleného propagátora pravicové politiky, z blázna, který v každé předvolební kampani diskutoval s lidmi a nebál se pohádat o věc, z člověka, který vydával osvětový pravicový časopis a byl motorem mnoha akcí (vzdělávacích, osvětových), jsem se stala pasivním členem, kterého politika absolutně znechucuje... Pochopitelně je to především i díky konkrétním vlastním zkušenostem, které vyvrcholily bezprecedentním zrušením licence našeho sdružení a následným odchodem většiny našich členů... Na vlastní kůži jsem pocítila, jak politika funguje zevnitř. Mimo jiné jsem byla označena častokrát za člověka, který nemůže dělat politiku proto, že bych neuměla hrát ty velké hry o velké peníze a o lukrativní posty:-)) To se běžně mezi členskou základnou traduje a věřím tomu, že mnoho - řekněme méně inteligentních - mladých politiků mohlo nabýt dojmu, že velká politika se neobejde bez nečistých her: "My to divadélko před veřejností klidně zahrajeme - znáte to - vzorná rodina, čisté peníze, fráze o velkých ideálech masarykovské nebo jiné respektuhodné politiky... Ale vždyť víme, že se lidi rádi nechávají obelhávat, vždyť voliči jsou pitomci a oni nám na ty fráze skočí... Necháme se vyfotit a vyretušovat na bilboard a máme to v kapse...!"

Toto je dost rozšířený pohled na to, jak má fungovat politika. A vůbec se tedy nedivím tomu, když se nějaký snaživý kariérista začne chovat tak, jak si myslí, že se ti velcí borci mají chovat. Vždyť to slyší a vidí všude okolo sebe!

Když tak cestuju po republice, začínám si všímat přibývajících bilboardů s velkýma hlavama. Je to asi jediný důkaz toho, že se blíží volby. Myslím si, že je to lidem dost jedno, cítím jen apatii a otrávenost... V takové situaci jsou nějaké volební kampaně fakt jen vyhozenýma penězma. Koho osloví bilboard s ksichtem nějakého šedivého zaměnitelného úředníka, o kterém nikdy nikdo neslyšel? Je to tak pitomé - dnes už vlastně skoro nikdo nedělá kontaktní kampaň - buď jen velké obrazy a bombastická vystoupení, kde jsou politici na pódiu za ochrankou a grupujou se ve VIP stanech v zákulisí... Týmy reklamních odborníků vypilovávají hesla a mota a ladí barvičky, ale jaksi zapomínají na to, že když lidi přestanou za těmi obrázky a mediálními kampaněmi cítit živé lidi, kteří mají o ně - jakožto o občany - skutečný zájem, takže je to fakt úplně jedno. Je to vidět i na klesající volební účasti.

Ach jo, je mi toho Moravy svým způsobem i líto. On se choval tak, jak si myslel, že se chovat má a do teď mu to procházelo. Najednou ale z něho budou chtít všichni udělat viníka - i ti, kteří ho podporovali, kteří jeho aktivity chválili a adorovali. Musí to být pro něho teď děsný šok a hrozná situace. On je ale jen produktem strany, která prostě už není to, co bývala - ať už je to zásluhou samotného vedení nebo za tím stojí totálně pasivní a nezodpovědná členské základna. A já opravdu nevím, co se s tím dá dělat...:-((

Napsala Eva Hrindová, původně publikováno na http://politicka.sblog.cz/
autorka je členkou ODS

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 9:

V 9/10/2008 4:42 odp. , Blogger Tribun řekl...

Jeden by řekl: "Perte se a žerte se." Jenže to by bylo krátkozraké, protože oni se budou prát ne mém dvorku a lít po sobě špínu, kterou si pořídili za mé peníze, které jsem jim ovšem svěřil za zcela jiným účelem.

 
V 9/11/2008 7:55 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Se divim, ze to tak pani Hridinova uprimne rekla :)

 
V 9/11/2008 8:33 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Je mi nás upřímně líto.
Paní Evy pro její vystřízlivění, které určitě není ani lehké, ani příjemné.
Nás ostatní pro to, že v tom musíme žít, aniž bychom to chtěli, aniž bychom si to zavinili.

 
V 9/11/2008 9:34 dop. , Blogger Robert řekl...

to Blekota:

"aniz bychom si to zavinili" .... Ja si myslim, ze vina je dost hodne na tom, ze lide po masazi medii ztratili pamet nad 90' lety "vlady" ODS a volili opet toho, kdo zapricinil tunelovani, krach podniku, podnikatelske bezpravi, atd.
A proto jsem rad, ze je zde tento blog.

Vite, byl jsem nadseny zamestnanec 90' let.... v 00' firma zrusila veskere vyhody zamestnancum, prisne stopla "kamaradcovstvi" "a kdo zalozi odbory, bude vyhozen!".

Praktiky jako: "tu mi to podepis" "cotoje?" "nic" "Mohu si to precist?" "Proc? Neni cas." zacly byt bezne.

Vyber tehda na Ostravsku nebyl nijaky .

Vazne ziram nad temi, kdo prisli v Moravia Bance o penize, prisli o dustojny plat v jedine , v nasi oblasti , tehda fungujici fabrice Biocel Paskov, ze se nechaji nachytat zase na sliby ODS... :'(

Jak jsem nekde na diskuzi cetl... cituji:
cekat od ODS neco dobreho, je jako cekat, ze fekalni vuz privazi cistou pramenitou vodu..... :(

PS: pro rypaly: Nejsem zadny debil. Spravoval jsem prumyslovou elektroniku, plosnaky, soucastky, vyjezdy po cele repuplice i dal, programovani mikroprocesoru (vse na kolene), opravy zarizeni Siemens, Philips a jine jiste vam nezname znacky pristroju, merici exhalace ve spalinach nebo sracky v ruznych srackach - nutnost znalost chemie ;) .. vcetne gama zareni .. a prace v uhelnych dolech a nejake bezpecnosti a chemie napr. v Galena Opava , nebo Prerovska Chemicka.....

Vite co znamena, kompletne rozebrat pristroj, po povodni zatopeny chemickymi srackami, vypalene obvody, najit vetsinou bez schematu, co a jak, spravit, vycistit merici optiky-sondy, pripadne nahradit vypalene obvody novymi?

Rypalove Anonymove, mate tuseni, kolik jsem bral pri nastupu v 1996, a jake jsem mel vyhody, a kolik jsem bral v 2001 pri odchodu z firmy a jake jsem mel zam. vyhody?

Kdyz mezi tim stoupla diky ODS inflace, zkrachovala vetsina fabrik kolem a lidi prisli o penize v Moravia Bance.... Nemluve o Ostravskych Kampelickach?

Rypalove Anonymove... Byli jste nekdy jako mala firmicka na vyberovem rizeni? Jak se citite jako krovi ve hre, kde je predem rozhodnuto.... Gigant vs. Firmicka + Firmicky....

 
V 9/11/2008 9:48 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ten kdo vytipoval Moravu, aby se mu hodila udička, byl docela zkušený a myslím, že to musel být insider. Byla to na tu bídu, kterou novináři trpěli ohledně výbušného materiálu, dost husarský kousek. Morava nejenže denuncioval sebe, ale především poskytl neocenitelný vhled do praktik všední politiky. Opravdu krásná zpravodajská hra, člověk se až diví, jak se někdo tak hloupý může dostat do parlamentu.

 
V 9/12/2008 3:11 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Na závěrečnou otázku paní Evy "A já opravdu nevím, co se s tím dá dělat...:-(( " je jediná odpověď.Vzít návod,který řekl Mirek Shit Topolánek ve svém plamenném projevu na sjezdu Zelených.Důkladně ale opravdu důkladně vyčistit ten Augiášův chlív ale v ODS!! A k tomu použít poctivé členy ODS,kteří tam snad ještě zbyli.

 
V 9/12/2008 8:03 odp. , Blogger ods řekl...

Pokud se má vyčistit ten chlév, tak první musí potáhnout křídlo velkého šéfa Mirka Topolánka a hned by mělo být následováno lidmi jako je Vlastimil Tlustý. Těžko říci, co by pak zbylo, ale na druhou stranu u nás je prostor podobně jako například v západní Evropě pro čistě liberální stranu, která sice nebude masová, ale těch 5-10 procent může dostat. V takové síle by byla užitečným extrémem, něco jako Zelení. A civilizovanou pravici může přetáhnout nějaká verze Lidovců (samozřejmě také po jisté očistě, která ale snad nemusí být tak hluboká jako u ODS).

 
V 9/13/2008 12:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...ježišmaria, lidičky, vzbuďte mě až bude Topolánek v pánu, Klaus na Mírově a americký radar v dupě...no, to se asi nkdy nestane, a proto má mazanej chachar s modrou gulou nadčasovej názor na zdejší vypracovanou náturu místního dělného lidu - přizdisráči. ..

 
V 9/14/2008 6:45 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Milá paní, lidi politika zajímá. Ale už asi mnohem méně je v politice zajímá ta sebranka s názvem ODS. Leda jako lepiči pytlíků, to možná... :-)

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka