úterý, září 16, 2008

Gruzie: Válku prý začali Rusové

Gruzie po téměř měsíci a půl předložila "důkaz", že Rusko prý rozpoutalo konflikt v Jižní Osetii. Oním důkazem jsou nahrávky (překlad NYT - na česká média jako vždy není spoleh a Idnes například zveřejnila jen kousíček, který se jí nejvíc hodil a navíc ho mylně nazvala prvním, ačkoliv byl až druhý) údajných rozhovorů mezi důstojníkem u tunelu Roki a pohraničníkem v hlavním stanu v Cchinvali. Hovor byl zachycen údajně díky tomu, že oba účastníci pro služební komunikaci prý využívali služeb gruzínsko-americké společnosti Magti, která nemá pokrytí v celé Jižní Osetii. Firma musela být velmi oblíbena u povstalecké armády. Téhož dne, ze kterého je prý ona nahrávka neboli ze 7. srpna, se totiž objevila informace, že mobilní spojení v Osetii nepříliš funguje, protože separatisti poškodili její stožár (část zveřejněných záznamů je z 8. srpna ráno, to si hoši u gruzínského telecomu jistě hezky zapracovali při opravě stožáru na bojišti pod palbou svých bratří). Mimochodem v Osetii bez problémů funguje lokální Ostelecom (který nabízí levnější volání než gruzínská konkurence a to i do Ruska).

Nejzajímavější na zveřejněných údajích jsou první dvě nahrávky. První se odehrává v 03:41.09, kdy důstojník u tunelu se ptá, co má dělat s vozidly, které mu ho de facto ucpaly. Mezi vozidly je i BMP a jejich velitel říká, že je mají zkontrolovat. Druhá nahrávka se odehrává v 03:52.13. Tam důstojník u tunelu informuje, že kolona kde byly tanky, BMP, BDRM, prostě všechno už projela před dvaceti minutami, kdy mu poprvé volal. Splést si deset a dvacet minut není problém, problém je spíše v tom, jak je možné, že takové množství obrněné techniky, které ucpe tunel, zastaví se, vystoupí z něj část posádky a má navíc být zkontrolováno, najednou během 11 minut už tam není (a to si ještě v těch jedenácti minutách stihl pan důstojník popovídat s velícím kolony a zjistit jak se jmenuje).

Důvod, proč tato skvělá nahrávka nebyla zveřejněna dříve je prý velmi jednoduchý. Ona se tajným službám během zmatku při strategickém útěku z Gori někam zatoulala a teprve před nedávnem ji našli. V pořádku, stává se, ale proč o ní nedali vědět světu ihned, když radostně bombardovali v rámci zavádění ústavního pořádku Cchinvali ? To by byl přece důkaz jedna báseň. A jak i před časem upozornil Financial Times, proč o oné údajné invazi celý den mlčeli, stejně mlčeli i další den dopoledne a žádali dokonce Rusko o zapojení do mírového řešení konfliktu se separatisty, vyhlašovali příměří atd. Ve svém proslovu večer 7. srpna Saakašvili jasně prohlásil, že útočí, protože separatisti ostřelovali gruzínské vesnice.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 8:

V 9/18/2008 5:55 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

co je to BMP? Ja znam jenom BVP - bojove vozidlo pechoty...

 
V 9/18/2008 6:11 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonyme, to toho věru moc neznáte.

 
V 9/18/2008 8:16 dop. , Blogger Tribun řekl...

Z kontextu vyplývá, že formát obrazových souborů to asi nebude, tak což takhle něco jako "Bojevaja Mašina Pěchoty"? A co na to Wikipedie? Je to tak. Ale musíte na anglickou, na české není kdo ví proč význam té zkratky vyvětlen. Že by dnes tolik módní štítění se azbuky?

 
V 9/19/2008 2:23 dop. , Blogger ods řekl...

Možná bych ještě pro anonymního doplnil, kdyby měl problémy s wikipedií či angličtinou, že BVP je BMP vyráběné na licenci. No a ruská armáda bude mít spíše ve své výbavě vlastní vozdilo a ne licenční.

 
V 9/19/2008 7:18 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

wintře, bitmapa v této souvislosti to skutečně asi nebude :-).

Autor textu měl na zdejší poměry méně obvyklé zkratky vysvětlit v závorce a neměl nutit čtenáře k jakémukoliv povinnému hledání. Já sám se toho pracovně nahledám dost, i v azbuce, při čtení blogů nechci pracovat :-)

 
V 9/19/2008 7:23 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Autor by si měl taky ujasnit, jde-li o BDRM nebo o BRDM:
http://en.wikipedia.org/wiki/BRDM-2

Prostě to odněkud opsal (už jsem tohle předtím někde četl) a ani sám se nezabýval tím, co je co :-).

(to není nic proti tomuto blogu, čtu jej obecně rád :-)

 
V 9/19/2008 7:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

:-)
http://www.acronymfinder.com/Military-and-Government/BDRM.html

 
V 9/22/2008 5:50 odp. , Blogger ods řekl...

Anonyme, máte pravdu, opsal jsem to :) V článku máte i odkaz z jakého místa. Je to totiž téměř doslovný překlad přepisu z New York Times - proto i to BDR(m) místo BRDM.

Originál
Yes. Tanks, BMPs and BDR(m)s. Everything.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka