pátek, září 12, 2008

Laissez faire za státní

Existuje takový liberalistický plátek vydávaný Petrem Machem, který se jmenuje Laissez-Faire. Při nedávném pročítání této nepříliš duchaplné tiskoviny mne trkla jedna drobnůstka.

Redakční rada:

Mojmír Hampl - Viceguvernér České Národní Banky

Jaroslav Bachora - šéfredaktor a vydavatel novin Městské části Praha 6 Šestka

Tomáš Jirsa - ředitel Kanceláře primátora hlavního města Prahy

Petr Mach - Výkonný ředitel CEPu (liberální think tank údajně financovaný jen z příspěvků soukromých osob).

Aspoň, že vůdčí duch Laissez-Faire se dokáže uživit bez peněz neschopného a ošklivého státu. A nebo že by i tady to bylo trochu jinak ?

Ing. Petr Mach, Ph.D. - 1. místopředseda Dozorčí rady MERO ČR a.s., jediný akcionář - Ministerstvo financí ČR

Co tu říci více ?

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 7:

V 9/13/2008 3:39 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Koukám, že zde inzerované a skrytě propagované periodikum, krom dvouměsíční dovolený vypečených pisálků, brojí proti kapitalismu více než za své slavné éry rudé právo - čest jeho památce..-)

 
V 9/14/2008 6:38 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Anonyme přede mnou, co jste tím chtěl říci?

Pokrytectví pseudoliberálů z okruhu ODS je tady dobře demaskováno.

 
V 9/14/2008 10:40 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

doporučuji podívat se i na články P.Macha a na jeho přednáškovou činnost a vypisované seminární práce. Ve smímcích z přednášek se najdou zajímavé věci: třeba graf, kde se ukazuje jak změna daní a odvodů ze zisku pro OSVČ i větší postih Švarc systému k určitému datu, se projevily na poklesu počtu OSVČ a růstu počtu zaměstnanců, tedy nikoli k jejich odchodu na pracák, jak nám bylo také servírováno :-)))
Z článků mne zvláště zaujalo":"Svět bez daní neznamená anarchii, ale ideál, ke kterému se chtějí zastánci minimálního státu přibližovat. Stát potřebujeme – potřebujeme platit parlament, diplomacii, armádu, policii, soudy. Většina těchto výdajů se ale zaplatí z poplatků – máme soudní poplatky, platby za pobyt ve věznici i správní poplatky za vystavení pasu, pokuty. Daně by na fungování státu stačily velmi nízké, blížící se nule."
http://www.petrmach.cz/cze/prispevek.php?ID=371
a pak na
http://www.petrmach.cz/Temata.htm -témata seminárních prací: "Pokuty – roční příjmy státu/obcí z pokut, hodnocení " a "
Soudní a vězeňské poplatky - roční příjmy státu/obcí ze soudních/vězeňských poplatků , hodnocení"

Opravdu zajímavý ptáček, tenhle pan Mach

 
V 9/14/2008 12:18 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

...jistě, demaskujte naprosto zjevný věci, to těm modrým supákům určitě zatne tipec, chacha....:)

 
V 9/15/2008 12:39 dop. , Blogger ods řekl...

Rozhodně si nedělám iluzi, že by informace zde komukoliv zatly tipec. Také si nemyslím, že by zde došlo k nějaké skryté či otevřené propagaci Machova časopisu. Kritizuji něco, tak zároveň dávám možnost si to ověřit.

Co možná bylo chybou, je určitá stručnost. Proto tady nabízím trochu větší vysvětlení.

Stát je špatným vlastníkem. Na základě mnoha případů toto liberální dogma je hloupost. Ale kdyby člověk měl omezené vidění a vybíral jen jednotlivé záležitosti a ne celek (klasická liberální mantra, podívejte se na SSSR, ale zalepte si oči páskou a nedívejte se například do Norska), tak možná v případě pana Macha v dozorčí radě státního podniku bych se k tomuto názoru přiklonil.

Macha a CEP beru jako jedno ze tří nejvýznamnějších liberálně laděných center u nás. Další dvě jsou Kožušníkův Estát a Ševčíkův Libinst (je toho více, ale posuzuji věci podle obecné dostupnosti například z médií). O přebarvených bolševicích z Libinstu bylo již toho napsáno mnoho a i sám pan rudý liberál Ševčík byl asi za odměnu po posledních volbách na krátko napojen na státní ČSA. Kožušník, který zas vždy a všude vysvětluje jak by měl stát být efektivní a co kolik nás stojí, pro změnu pracuje jako ředitel sekretariátu předsedy Senátu.

Jakékoliv informace nezpůsobí okamžitou změnu, ale čím více údajů se objeví a čím více lidí o nich bude vědět, tím větší šance do budoucna, že to přinese ovoce. I naši předkové věděli o božích mlýnech.

Myslíte si, že pan Mach, jako šéf naprosto nezávislého na státu institutu (aspoň podle vlastních deklarací) je stejně důvěryhodný jako apoštol liberalismu jako tentýž pan Mach sedící na prameni státních milionů ?

 
V 9/15/2008 12:16 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To všechno lidé, kteří chtějí opravdu vědět( kriticky zkoumají, posuzují a vyhodnocují) dávno ví, a ti kterým je to jedno, je to dále šumafuk. Spoléhat jenom na boží mlýny, v době utužování modrého despotismu, mi přijde jako dost nebezpečná záležitost, vražedná švejkovina - ale znáte to, proti gustu žádný dišputát.

Raději budu, v době svrabu a duševního moru, praktikovat jinou "víru" - spravedlnost je taková jakou si ji člověk udělá, bez ohledu na všechny vnější vlivy; subjektivita mého pohledu na věc je rozhodná a omezena pouze nebezpečím, které by mohlo vzniknout při aplikaci mého názoru - a jak říkal pan Hitler a soudruh Klaus, svědomí a morálka jsou výmysl lewyho ( čti všech darebáků) lidu, není třeba je zbytečně přeceňovat..-)

 
V 9/18/2008 8:32 dop. , Blogger Tribun řekl...

Jestli jsem to správně pochopil, tak pan Mach je jedním z těch, kteří káží o tom, že stát je špatný hospodář a že jediným řešením je všeobecná privatizace, a zároveň je z titulu své funkce v dozorčí radě Mero a.s. jedním z těch, kteří svým jednáním určují, jaký bude stát hospodář.

Co z toho plyne? a) Pan Mach záměrně poškozuje stát, aby tak vyfabrikoval záminky pro privatizaci. b) Pan Mach usvědčuje sám sebe jako neschopného manažera. Ať tak či tak, plyne z toho jediné: že stát by mohl být dobrý hospodář, kdyby jeho jménem nejednali lidé neschopní, či přímo kriminální živly.

Je totiž třeba si uvědomit, že stát nikdy nevykonává své vlastnické právo přímo a nikdy přímo nehospodaří sám o sobě, ale vždy jedná prostřednictvím svých zástupců, pověřenců a úředníků. V žádném případě tedy nejde o selhání státu, ale vždy se jedná o selhání jednotlivců, které ošem může být systémově podmíněné (nedostatečná kontrola, neexistující postihy, nízké právní povědomí, špatná výchova, obecný úpadek hodnot a akutní asocializace).

Bohužel se obávám, že situace nebude mít řešení do té doby, dokud jako společnost nedokážeme překonat současné zbožštění individuálního úspěchu vyjádřeného v majetku, dokud bude platit, že "kdo nekrade, okrádá rodinu", a dokud se budou lidé řídit heslem "z cizího krev neteče" a nepochopí, že stát není cizí, ale je společný.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka