neděle, listopadu 09, 2008

Obama o protiraketové obraně

V sobotu ráno měli zastánci rozšiřování protiraketové obrany druhé Vánoce. Ministr zahraničí polského prezidenta Mariusz Handzlik informoval veřejnost, že Obama podpoří další rozvoj systému. Ve stejném duchu se vypovídal i šéf Kanceláře prezidenta Piotr Kownacki, který prohlásil: "Obama zmínil i protiraketovou obranu. Řekl, že by chtěl rozptýlit všechny obavy a že jeho administrativa bude pokračovat v programu. Že nebudou nějaké významné změny v této věci. Řekl že budou na to jak peníze, tak i technické prostředky."

Velké oslavy trvaly jen krátce. O pár hodin později se objevilo oficiální komuniké Obamova poradce pro zahraniční věci Denise McDonougha. "Prezident Kaczyński otázku protiraketové obrany nastolil, ale nastupující prezident Obama v tomto směru žádný závazek nedal. Jeho postoj zůstává totožný s tím, který zastával po celou dobu kampaně, tj. podporuje rozmístění systému protiraketové obrany, potvrdí-li se, že dotyčná technologie je funkční."

Definitivní rozuzlení přinesl dnešní den, kdy další ministr polského prezidenta Mariusz Kamiński v rozhovoru pro TVN24 řekl: "Vojenská spolupráce mezi Polskem a Spojenými státy byla tématem rozhovoru. Ale prezident Obama - musím podtrhnout, že před chvílí jsem to konzultoval s panem prezidentem - se k ničemu ohledně protiraketové obrany nezavázal."

Jaké závěry z tohoto mírného diplomatického trapasu plynou pro Českou republiku ? Ačkoliv se zastánci systému a média snažili vzbudit ve veřejnosti dojem, že systém je skvělý, funguje a celá Amerika včetně Baracka Obamy podporuje jeho rozšiřování, tak situace je stále nejistá. Velká část americké veřejnosti i odborníků ho považuje přinejmenším za velmi nedokonalý a extrémně nákladný. Proto by i všichni naši politici měli bezpodmínečně počkat na definitivní rozhodnutí nově zvoleného prezidenta Spojených států ohledně jeho dalšího rozvoje a to bude nejdříve v lednu.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 3:

V 11/09/2008 8:18 odp. , Blogger Tribun řekl...

Přihodím svůj krátký komentář na téma Obama a radar z pátku, tedy ještě před raušem a následkou kocovinou radaráčků: "Obama jasně deklaroval jiné cíle (přesněji jiné pojetí "amerického vůdcovství") a jiné metody jejich dosažení. Na základě toho, jak se prezentoval - upřednostňovat kooperaci před konfrontací - se dá očekávat, že nebude konflikty hrotit, ale naopak tlumit. Což znamená, že zaujme smířlivější postoj k Rusku (velmi pravděpodobně i ve věci radaru), a bude pečlivěji vážit, do čeho investuje úsilí a peníze. Kontroverzní projekt SDI/MND s vysokými náklady (jak finančními, tak politickými) a velmi pochybnou (zatím neprokázanou a vynaloženým nákladům zcela neodpovídající) účinností, tak bude velmi pravděpodobně mezi těmi, které dostanou nižší prioritu a budou suspendovány.

Nástup Obamy (pokud se ho dožije) samozřejmě neznamená automaticky konec radaru, ale znamená nižší pravděpodobnost, že bude nakonec vybudován, a nižší pravděpodobnost konfliktu a reálného bojového využití v případě, že by vybudován byl.

Obama nic neřeší, pouze mění konstelaci. Obama samozřejmě bude mít na zřeteli bezpečnostní zájmy USA, ale to ještě neznamená, že je bude chtít zajišťovat stejnými prostředky, jako neokoni. Jediná válka, kterou nemůžete prohrát, je totiž ta, která nikdy nevypukne. A to si myslím Obama uvědomuje. (Neberu teď v úvahu poněkud paranoidní variantu, že bojujete ve válce, kde vedete obě strany.)"


Mimochodem, Topolánek dnes jasně řekl, že s radarem se samozřejmě počká až na leden a na to, jak se k němu postaví nová americká administrativa.

 
V 11/09/2008 9:08 odp. , Blogger ods řekl...

Tribune, ale to projednávání až v lednu se týká snad Poslanecké sněmovny ? Nebo zatlačí i na své loutky v Senátu, protože ty snad to mají probírat už v prosinci ?

 
V 11/09/2008 9:35 odp. , Blogger Tribun řekl...

Jejda, tak to jste mne zaskočil. Ale asi myslel jen v PS, protože se tím evidentně snažil naznačit, že kdyby to toho 29.10. schválili, tak by to stejně nic neznamenalo a o nic nešlo.

Já myslím, že se to bude odvíjet od toho, jaké instrukce dostanou od US ambasády, či od svého řidícího důstojníka.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka