čtvrtek, října 23, 2008

Stupidní novinářští lháři

Jiří Paroubek se omluvil za výrok: "Jenom politicky naprosto stupidní člověk by volil proti ČSSD." Při jeho pečlivosti je ale nepochopitelné, že neupozornil na jednu zásadní záležitost. Velká část našich novinářů totiž jen převzala překroucený citát z ČTK, který jeho výroku dal výrazně jiný význam.

Originální citát zní totiž takto (záležitost jsem si ověřil u autorky, která rozhovor vedla a přepisovala z diktafonu): "Jenom politicky naprosto stupidní člověk by řekl, že se má jít volit proti ČSSD. Protože i kdyby vyhrála všech 26 obvodech, bude mít 32 mandátů. Kdyby ODS prohrála úplně všechno, bude mít 32 mandátů. Když ODS vyhraje 16 mandátů, tak by měla ne jen většinu, ale ústavní většinu."

První překroucený citát jasně uráží voliče, ale ten druhý opravdový se logicky obrací proti politikům a novinářům, kteří nás před druhým kolem senátních voleb straší nějakými fiktivními oranžovými hrozbami. Celá aféra tedy znovu vychází ze špatně odvedené novinářské práce (čestnou výjimkou je zde paní Macková, které ještě jednou děkuji), která si plete propagandu s objektivním informováním.

-----------------
Oprava

Jak vychází z videa v diskusi, výrok o politicky stupidním člověku volícímu proti ČSSD skutečně padl. Sice věta je uříznutá, ale existuje. Takže bylo jen správně, že se pan Paroubek za ni omluvil.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 6:

V 10/23/2008 9:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A co video zaznam? http://www.youtube.com/watch?v=DiHvh8KSVFw

 
V 10/23/2008 9:29 odp. , Blogger ods řekl...

No vida, takže jde asi o dva různé výroky, zajímavá je ale jejich velká podobnost a jak říkám, autorka paní Macková potvrdila, že ho přepisovala z diktafonu.

 
V 10/23/2008 10:49 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Zrejme ano.. Nezpochybnuji tvrzeni Vase ani pani Mackove. Ale Paroubek zminenou vetu proste rekl.. Pokud jde o dva vyroky, tak media se proste chytila toho konotroverznejsiho a ten druhy logicky zapadl..

 
V 10/24/2008 5:05 odp. , Blogger Tribun řekl...

Média… Lidé – a snad i novináři samotní uvěřili – že jedinou překážkou nezávislosti médií je UV KSČ, takže teď, když ÚV KSČ již není, jsou média automaticky nezávislá. Nějak jsme zapomněli (a vlastníci a partajní šéfové nám to samozřejmě zdůrazňovat nebudou, to by byli sami proti sobě), že není jenom ÚV KSČ, ale že jiné strany mají svoje ústřední či výkonné výbory, že korporace mají svoje akcionáře, představenstva dozorčí rady, až mezi tím vším jako štiky proplouvají lobisté.

Rovněž se zapomíná na to, že novináři jsou vždy závislí přinejmenším sami na sobě, na svých názorech a na svém vyznání, podle kterého chtě nechtě zprávy zkreslují, a především – že i novináři jsou závislí na svém životě. Každý novinář musí jíst, někde spát, splácet hypotéku, a proto také píše a proto napíše to za co dostane zaplaceno.

Tolik k tomu, že by nemělo nikoho překvapit, když zjistí, že novináři tak trochu „vrtí psem“.

 
V 10/24/2008 10:28 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Krásným příkladem, je současná soudní kauza "Kuřim". Viz. analýza na :http://www.umlaufoviny.com/ článek nazvaný :Vyšetří se případ současného českého otrokáře? Další reportáž Umlaufovin!

reakce na tribuna

 
V 10/27/2008 9:28 dop. , Blogger che řekl...

U toho článku v Umlaufnovinách je kouzelné ono proč to psal, odpověď je v posledních dvou větách (zlaté pravidlo - podstatné hledej pokaždé na konci) - docela mne to rozesmálo. To nejpodstatnější z celé kauzy jsem se z onoho článku (a i jinde nedozvěděl), ona je to vlastně okrajová záležitost - i když pro mne docela zajímavá.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka