pátek, října 24, 2008

Americké volby a radar

Od dob, kdy kandidát na amerického prezidenta Obama v rozhovoru pro Fox News prohlásil, "domnívám se, že protiraketový štít (v Polsku) je odpovídající. Stejně se chci ale ujistit o tom, že funguje. Chci se ujistit o tom, že funguje," debata v Česku kolem případné podpory budoucí vlády pro rozšíření protiraketové obrany trochu utichla. Zastánci mají jasno, že radar zde prostě bude ať se děje co se děje a Obama je nový kamarád a odpůrci se začali více koncentrovat na lokální témata a volby, které výstavbu radaru mohou ovlivnit. Náznaky odpovědí, jak bude po amerických volbách situace vypadat přináší neokonzervativní expert Reuel Marc Gerecht ve svém článku pro pravicový think-tank American Enterprise Institute.

Americké překážky (kurzívou mé poznámky)

Nejpravděpodobnějšími vrahy smluv (o protiraketové obraně v Evropě) jsou nyní demokratický Kongres a senátor Barack Obama. Jak Češi, tak Poláci byli mírně nervózní, že senátor z Illinois nepodpořil dohody vypracované Bushovou administrativou. Obě vlády se snažily neformálně získat informace od Obamova tábora, jaký bude jeho budoucí postoj jako možného prezidenta, ale od poradců kandidáta dostávali jen náznaky, že senátor bude "konstruktivní". Navíc Obama zatím odmítl jasně veřejně říci, jestli podporuje uzavřené dorozumění (celé je to trochu zvláštní, pokud se rozhodl být zastáncem systému, jak je nám občas sugerováno).

Nechuť k protiraketovému systému je mezi Demokraty stále velmi rozšířená a její kořeny sahají do dob Reaganova SDI. Tento odpor se nyní projevuje ne jako odmítnutí celého systému, ale jako upozorňování na různé technické záležitosti. Demokraté a senátor Obama navrhují, aby nebyl rozmisťován žádný systém, pokud nebude prokázáno, že funguje. Toto je v rozporu s tím, jak Bushova administrativa a MDA souběžně staví a testují komponenty systému na Aljašské základně. Protože navrhovaná obrana pro Evropu je "systém na systému", tak je nutno, aby byl také souběžně staven a testován (dále se rozepisuje, jak je nutno vychytávat průběžně mouchy, jinak dojde ke zpomalení vývoje, ale neodpovídá na základní otázku, proč už teď máme stavět střechu, když ještě nevíme jestli základy vůbec drží. Také vysvětluje, jak máme se všichni bát Iránu a vyzbrojených jadernými zbraněmi mulláhů.)...

Jestli Obama vyhraje prezidentské křeslo a veřejně se postaví za uzavřené dohody, tak se dá pochybovat, že by s ním spřízněný Kongres je odmítl financovat. Jestli volby vyhraje John McCain, tak demokratický Kongres může rozvoj protiraketové obrany v Evropě brzdit. Může například povolit financování projektu, ale jen pod podmínkou úspěšných testů, co může vývoj systému zastavit. Bushova administrativa plánovala učinit z protiraketové obrany nevratný fakt do ledna 2008, ale to se jí nepodařilo. Aktuální plánované výdaje ve výši 4,03 miliardy dolarů, které pokrývají období od roku 2008 do roku 2013, budou muset být pravděpodobně doplněny několika miliardami potřebnými pro splnění dohod s Českou Republikou a Polskem. Demokratický Kongres a budoucí prezident budou muset udržet podporu programu, protože jinak zanikne (to je přání zastánce systému, je ale pravděpodobnější, že souběžně s výtkami rázu technologického přijdou i čistě ekonomické, zvláště v dnešní krizové situaci)...


A na konec pro ty, co zde nechtějí radar, ale ještě nebyli volit v druhém kole senátních voleb, ještě jeden citát z článku. Pokud ODS ztratí kontrolu nad Senátem, hlasování pro protiraketovou obranu bude velmi vážně ohroženo.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 2:

V 10/25/2008 9:14 dop. , Blogger Tribun řekl...

Opět doplním několik poznámek:

1. Bez ohledu na to, za jak nesmyslný (či prospěšný) Obama projekt NMD považuje, nemůže si před volbami dovolit jej jednoznačně odmítnout, protože Američané by si to vyložili jako že nechce bránit Ameriku, americké hodnoty, americký způsob života, svobodu a demokracii před komunisty, muslimy, antikristy a jinými bubáky. Nesmíme zapomínat na to, že řada Američanů žije v poměrně velké izolaci, neví co se děje ve vedlejším státě Unie, natožpak na druhém konci světa, a jsou přesvědčeni o tom, že USA jsou ve vážném ohrožení, že je chce stále někdo napadnou a zničit, protože „nenávidí jejich svobodu“, a že se USA vždy jen oprávněně brání podlému útoku, a že tak musí činit i nadále všemi možnými prostředky.

To ovšem neznamená, že není Obama nemůže v případě svého vítězství poslat celý projekt k ledu, zpomalit, odložit. Vzhledem k jeho prioritám, které se týkají především vnitropolitické agendy, by to nebylo nemožné.

2. Uvolňování finančních prostředků na rozvoj NMD Kongres podmínil (již v roce 2007) tím, že budou schváleny smlouvy s hostitelskými státy (podmínka splněna), a že bude prokázáno, že systém je funkční a schopný operačního nasazení. Je sice sporné, zda se tato podmínka vztahuje i na radar, ale vzhledem k tomu, že radar a rakety tvoří jeden funkční celek, může tato okolnost plány na rozvinutí NMD do Střední Evropy citelně zchladit.

A o tom, že podmínka funkčnosti není zatím splněna (a nic nenasvědčuje tomu, že by v nejbližší době mohla být), se v USA mluví stále častěji a otevřeněji, zejména mezi vojáky (viz odkaz, který jsem zmiňoval v komentáři pod reportáží o demonstraci proti ratifikaci smluv).

3. Nesmíme zapomínat na finanční krizi, která výrazně zamíchala kartami a určila jiné priority. 400 miliónů na základny v Evropě je ve srovnání se 700 miliardami dotací pro zkrachovalé banky jako kapka v moři, ale pořád jsou to peníze, které se dají s prospěchem použít někde jinde. Finanční krize může přispět k odkladu či zpomalení budování základen. USA se sice mohou pokusit vyřešit ji na úkor jiných, vnější agresí a válkou, ale taková válka by musela přijít co nejdříve, a ne až v roce 2013, a hlavně by musela být konvenční (protože cílem není ji vyhrát, ale vést ji) takže tlak na urychlení budování základen v tomto směru nevidím.

4. Na konec perlička – v ODS mají heretika. Skokan (kandidát na senátora) šokoval ODS, chce referendum k radaru: „Co se týká referenda o radaru, já bych byl pro to, aby se referendum o radaru udělalo.“ I když osobně si myslím, že nejdéle do oběda přijde zdvihnuté obočí, ostré pokárání a dementi. Senátoři za ODS jsou přeci známí tím, že vykonávají svůj mandát svobodně a v souladu se svým svědomím, což znamená, že se žádných okolností nemohou dostat do rozporu s generální linií strany.

 
V 10/26/2008 6:57 odp. , Blogger ods řekl...

Ohledně Obamy mám podobný dojem, jen si říkám, že protiraketovou obranu k ledu může poslat docela rychle, ale ne klasické vojenské základny v dalších zemích. I Obama je Američan, a je americkým zájmem zvětšovat svoji hegemonii. Takže projekt může odpískat a pak vazaly požádat prostě o pobyt přátelských vojsk a přesunout sem a do Polska část vojáků z Německa.

Skoku pana Skokana naprosto nevěřím, na poslední chvíli těsně před volbami to byl tak primitivní trik, že sice pobavil, ale s realitou podle mého názoru neměl nic společného. Kdyby vyhrál, tak by ani nedošlo k pokárání, on by sám pár minut po zavření volebních místností se na cokoliv podobného vykašlal. A je dobře, že prohrál.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka