čtvrtek, dubna 12, 2007

Stručně po langrovsku

Z webových stránek televize Nova:
12.04.2007 - Ministr Langer před několika dny napsal dopis poslanci ČSSD Tejcovi. Na jeho dotaz potvrzuje to, o čem se hovořilo v zákulisí. Tedy že řediteli inspekce skutečně bylo doručeno odvolání policejním vrtulníkem.
Langer to obhajuje slovy: "vzhledem k naléhavosti věci se nejeví způsob provedení neadekvátním či plýtváním veřejnými prostředky."

Z webové stránky Ivana Langra:
25.02.2007 - žádný vrtulník jsem nikam neposílal

V té samé odpovědi píše, že kvůli lžím pana poslance Ratha rezignovat nehodlá, ale neměl by přemýšlet o rezignaci kvůli vlastním lžím ?

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 33:

V 4/13/2007 8:41 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Premyslet o rezignaci kvuli vlastnim lzim? Tak toho bych se nekdy chtel dozit u jakehokoli politika. Ziju v presvedceni, ze se ridi heslem "Kdyz jses u koryta, tak se koukej nazrat a nehled na ostatni".

Spis sleduju pruznost nasich zelenych ekofasistu. Cunka by chteli vyhodit z vlady za skutecnost, kterou si uvedomuje 90% obcanu, ale "prehmaty" nejdele slouziciho gaunera v nasi politice, ex-soudruha Langera jim naprosto nevadi.

 
V 4/13/2007 10:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Langer neni obycejny sasek jako napriklad Topolanek. Z Langera jde strach. Ministerstvo vnitra pod vedenim takoveho cloveka zacina byt z meho pohledu dost nevyzpytatelnou a nebezpecnou organizaci :-(

 
V 4/13/2007 12:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Ale co se divíte. Ministerstvo pravdy (informatiky) a lásky(vnitra) jistě varovala nějaká senzibilka, že pokud nebude během pár minut ředitel inspekce odvolán, ohrozí to bezpečnost země.

 
V 4/13/2007 2:57 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Je to tak, zatímco Topolánek a spol jsou "jen" šašci - malí kluci na pískovišti - Langer je doslova Hovado z velkým H, ani ne, že by byl bůhvíjak chtrý, ale jednoduše pro to hovádství, bezcharakternost sobě vlastní. Jeden z mála šéfů policie, na kterého si stěžují i policajti.

 
V 4/13/2007 3:12 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Hmm a nejhorší na tom je, že používá stejně blbé výmluvy jako gauner Zaorálek :o(

 
V 4/13/2007 5:03 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To není jeho jediná lež, nedávno se zase nachytal když říkal, že s nikým z ÚOOZ před volbami netelefonoval a že to může říct s klidným svědomím. Teď však je v podezření, že nejenže telefonoval, ale že si na to půjčoval i simkarty a mobily svých známých a "přátel".

 
V 4/13/2007 5:20 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Langer mě dostal ze všeho nejvíce tím, že cokoliv se stalo v polici negativního za Bublana, chtěl, aby Bublan odstoupil (např.rychlá jízda býv. policejního prezidenta).
Pak se ale dostal na ministerstvo on. Pak jel Husák zase rychle, ale pan Langer neodstoupil, policisté chtějí stávkovat, neodstoupí. Kdyby chtěli policisté stávkovat za Bublana, chtěl by ihned jeho rezignaci. U Langra je krásně vidět tak rozdílný dvojí metr.

 
V 4/13/2007 7:08 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

to jo no. nejlepší ministr vnitra byl gros :o)))

ste nemalý blbečci.

kdo je autorem tohodle blogu?

 
V 4/13/2007 8:36 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Milý Radku, myslím že je zde zaběhlou tradicí vyjadřovat se slušne a k věci. Argumentace typu Langer je špatný, ale Gross ještě horší nikam nevede. Nedělám si žádné iluze a myslím si, že víceméně každý politik si při výkonu funkce něco ulije do své kapsy. Pořád je pro mě osobně přijatelnější zpronevěření 1milonu, než bezcharakterní jednaní a kádrování na úřadu jak nám ukazeju pan Langer, zváště na tak důležitém místě jako je ministrestvo vnitra. Na takévém postu by měl být někdo při nejmenším politicky neangažovaný, což je ale v dnešní době utopie. Spíše mi přijde že je toto strategické ministerstvo zneužíváno vladní stranou k zametaní nelegálních činností zpřízněných pracovníků(politiků, podnikatelů, lobbistů). Ale uznávám že jde o činnost ne neznámou i za vlády ČSSD, avšak v menší míře. Nejvíce mě zaráží fakt, že pan Langer ješte účinkuje na naší politické scéně i po svém slavném záchodovém vystoupení a zveřejněí snůšky lží pojmenované Kubiceho zpráva. Že jde o sprachsprostou lež je jasné snad všem, obzvlášť to viniká když uvážíme fakt, že se dosud nic neobjevilo a ODS to zametla pod koberec. Kvůli tomuto nedemokratickému jednání a přímemu ovlivnění voleb neuznávám jejich výsledek a současnou vládu nerespektuji jako vládu ČR. Dnes jsem se navíc dočetl, že nechtějí pustit komunistického poslance Černého do USA na prohlídku radaru. Ono teda není o co stát, oba dva radary se sice nacházejí na území USA, ale fakticky jsou to neobydlené oblasti. Že se ale neudělí vízum legitimnímu poslanci parlamentu ČR, je velmi znepokojivé. Nejde podle mě o časovou tíseň ambasády, ale o objednávku pana Langera, pro kterého je pan Černý nepohodlná osoba. Ke kauze vědma se raději nebudu ani vyjadřovat, zvášť když v jedné anketě uvedlo skoro 40% lidí že věří na zázraky, to je potom těžké. Všem přeji pěkně strávený víkend. Jaromír Eybl

 
V 4/13/2007 10:02 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To Jaromír: Nicméně Kubiceho zpráva jasně ukazuje, že s presfunkcí viny to u předsedy sociálních demokratů asi tak horké nebude, taktéž by již dávno odstoupil.
Moc bych se nedivil, kdyby KZ zveřejnil někdo ze soc. dem., nejvíce jim posloužila a zvěřejnění taky může ztížit prověření jejího obsahu.

 
V 4/13/2007 10:02 odp. , Blogger ods řekl...

Osobně si příliš nedovedu představit, že by ministrem vnitra v vyspělé zemi byl člověk, který si jel na dovolenou s někým jako je pan Kutal. Respektive dovedu ještě pochopit, že by jel na dovolenou náhodou s někým, kdo je později odsouzen, kdyby to ale nebyl člověk spojený s lehkými topnými oleji u kterých vazby na politiky ODS stále nejsou (a asi už nikdy nebudou) vyjasněny.

 
V 4/13/2007 10:04 odp. , Blogger ods řekl...

Čendo presumpce viny se má týkat stíhaných lidí. Kdo je stíhán na základě Kubiceho zprávy ?

 
V 4/13/2007 10:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nikdo, nemluvil náhodou JP o stínu podezdření?

 
V 4/13/2007 10:12 odp. , Blogger ods řekl...

U takového elaborátu, jako je Kubiceho zpráva o stínu podezření můžeme mluvit, ale spíše směrujíce to k tvůrcům a mobilovým konzultantům.
Podle hysterie jakou tehdy rozpoutali pan Kubice a ještě před nim v televizi pan Topolánek jednalo se téměř o naprosto jasnou věc, rok minul a ?

 
V 4/13/2007 10:19 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No právě, když je zvěřejněno co se prošetřuje, tak se lépe zametají stopy.

 
V 4/13/2007 10:22 odp. , Blogger ods řekl...

Když je zveřejněna jednostranně vybraná snůška drbů (nezaujalo Vás, že tam nebyly například zmíněny kontakty Tlustého ačkoliv byly více méně stejně "závažné" jako jine dokonalé "informace") s výkřiky jsme na stopě spiknutí a oni nás trápí, potom se ukazuje, že jsou na stopě tak leda taxíkům, tak se kompromituje ten kdo to zveřejní a ten kdo to podporuje.

 
V 4/13/2007 10:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Jj, přesně o to jde označit všechno za drby.

 
V 4/13/2007 10:43 odp. , Blogger ods řekl...

Ten Paroubek to je ale Machiavelli, tajně vymyslel fintu s Kubicem a Langra s Vidímem tito dva filutové využili jako zástěrku. Jen Čendo co jestli pan Kubice je capo di tutti capi ?

 
V 4/13/2007 11:06 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Možná je možná není, buďte klidný asi se to nikdy nedovíme. Osobně v tomto nevěřím nikomu a ničemu, jen předhazuji jiný úhel pohledu.

 
V 4/14/2007 8:37 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Pane Jaromíre, uvedu jen na pravou míru to neudělení víza. Nebylo uděleno dvěma poslancům, jednomu komunistickému a jednomu černoprdelnickému, a to protože nedodali včas podklady pro udělení víza. Nehledejte v tom politickou objednávku.

Co se týče Kubiceho zprávy, tak je mi čím dál více šumák. V novinách se dnes o žádném podezření z této zprávy nedočtu, což může znamenat pouze to, že zpráva nebyla ani zbla pravdivá.

A k článku - je velice málo politiků, co si vidí do huby. Nemá smysl se rozčilovat nad někým, kdo si do té huby nevidí, zbytečně bych si nadáváním zkracoval život.

 
V 4/14/2007 12:36 odp. , Blogger Tribun řekl...

Na současné vládě ODS nejsou zavrženíhodné ani tak její "reformy" (protože spíš než o reformy jde o zmatky), jako její do očí bijící arogance a důsledné měření dvojím i trojím metrem. Ale jak jsem psal již mnohokrát, není to jenom chyba vlády, ale také novinářů (ti se kupodivu již začínají vzpamatovávat) a především voličů a sympatizantů strany, kteří omlouvají a bagatelizují vše, co ODS udělá, ale zdůrazňují a přeceňují vše, co dělají ostatní. Je to takový "politický rasismus" - více než na konkrétních činech záleží na barvě. Modrá je dobrá, jakákoliv jiná zlá. Automaticky, nevyhnutelně. Když se to samé řekne o lidech - bílí jsou dobří, černí (= opálení) zlí, tak se alespoň někdo pozastaví. I když se pořád najde dost těch, kterým taková hovadina imponuje.. Je to vlastně začarovaný kruh, ve kterém naše společnost bloudí - důsledné měření dvojím metrem, neschopnost nadhledu, neschopnost přiznat druhým stejná práva, jako požadujeme pro sebe, a neochota plnit stejné povinnosti, jaké vyžadujeme po jiných.

Jak že to říkal tel galilejský rybář o smítku v očích druhých a břevně v oku svém?

Co mne vlastně vedlo k této úvaze? Není to jenom Langer, který před volbami přes média otevřeně vyhrožoval policistům, kteří vyšetřovali kauzy spojené s ODS, že až bude ministrem (a on je), tak je za to potrestá. Je to třeba i rozhovor s Topolánkem v dnešních LN. Tolik nadutosti, přezíravosti a panovačnosti nedokázal Paroubek předvést ani v nejsilnějších momentech svého "buldozerství." Přesto zůstane pro mnoho lidí Paroubek dobytkem a diktátorem, zatímco Topolánek pro ně bude hrdinou, který se nebojí razantně mluvit a razantně jednat. Přitom oba dělají to samé. Tak kde je tedy rozdíl? Není náhodou opravdu jenom v té barvě?

Bojím se toho, že pokud to nedokážeme změnit, tak nám bude jednou dominovat – sračkovitě hnědá.

 
V 4/14/2007 5:59 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejdřív k Čendově presumpci viny. Čendo, opravdu nevidíte rozdíl v obvinění z korupce a prachsprostému lživému osočení? Kdyby jste byl Čendo vysoce postavený politik, odstoupil byste kdybych vás nazval pedofilem nebo kdybych vás obvinil z korupce a doložil to nějakými důkazy?? Kdyby toto obvinění aspoň padlo dejmetomu předloni, ale týden před volbami kdy se nejde bránit? Existuje jeden moudrý zákon, dokonce ústavní, že se nesmí nic kompromitujícího objevit v tisku týden před začátkem voleb, aby se předešlo takovýmto situacím. Bohužel politická kultura je v této zemi špatná, zvlášťe ze strany ODS. ODS by se neměla vydávat za stranu konzervativní, protože takovouto sprosťárnu by si žádná opravdu konzervativní strana nedopustila. Pro mě osobně by porušení tohoto zákona připadalo v úvahu při možném ohrožení národa, např. odhalení nějakého spiknutí o převratu či napojení na mafii apod. Zkrátka šlo o šíření poplašné zprávy a měli by dotiční lidé nést následky. Panu Patočkovy se zase pokusím objasnit své nesrovnalosti ohledňe neudělení víza. Myslím si že politik jakékoliv strany, členem delegace, ne nějaké osobní cesty, by měl dostat vízum na počkání, zvášť pokud jde o takto důležitou věc jako je vybudovaní radaru v naší vlasti. Velmi bych se divil, kdyby např. USA nepustily pana Havla či Klause, protože by si způsobily maximálně ostudu. Myslím že chyba na ambasádě není, vydat vízum je pro ně otázka chvilky. Já bych byl vůbec pro zrušení vízové povinnosti, či zavedení víz vůči USA. Chceme být suveréním státem, a při tom lezeme všem doprdele. spojence máme hledat v EU, ne přes oceán. Jenže neplatí košile bližší než kabát, ale dollary bližší než euro. Jsem velmi zvědav jak se vyvine situace ohledně radaru, velmi mě potešil přístup většiny států EU, doufám že mě nezklamou zelení, ČSSD jedná populisticky a její to šumafuk jestli tu bude radar a u KSČM je logické že je proti. Hlavně nesmí být jednostranná dohoda mezi USA a ČR, jinak se radaru nikdy nezbavíme a bude tu strašit navěku, pokud ho teda někdo nesestřelí.

 
V 4/14/2007 9:51 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No bať. Čendo, donesl se k vám alespoň kousek textu z "veřejné" části Kubiceho zprávy ? Jedná se o text povahy vskutku bulvární (spojení s mafií a současně pedofílie, to je už trochu překombinované), za který by se namusely stydět plátky typu Blesk, Aha a spol., ovšem policejní složky placené z daní ? A navíc to zvláštní načasování... O Kubiceho zprávě už jsme toho nadiskutovali mraky, mediálně celá kauza vyšuměla, nicméně její výpovědní hodnota zůstává :
1) naprostá nekompetence současného ministra vnitra (když mu všechno ostatní prošlo, jeho přeslavná cesta na toaletu mu měla zlomit vaz; nechci nikomu upírat právo na vykonávání lidských potřeb, ale tohle byla příliš provařená fraška...)
2) zrušení těch posledních hranic alespoň toho zbytku politické předvolební kultury; celá kauza zcela zjevně neměla jiný účel než ovlivnění voleb...

Co se týče neudělení víza - jímá mě z toho hrůza. Myslím, že tady už ani nejde o nějakou cestu za radarem, ale o něco víc... Tohle vnímám téměř jako facku uštědřenou demokracii. Než mě někdo nařkne - je mi jedno, že poslanec byl z KSČM
- nechci jakkoli podporovat či obhajovat tuto stranu. Vízum však nedostala nepohodlná osoba, která má jiný a nebezpečný (radar-skeptický) názor. Už to začíná. Historie se opakuje. Kde tohle skončí ???

 
V 4/14/2007 10:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Však ten vrtulník neposílal, na to má přece lidi ..

 
V 4/14/2007 11:05 odp. , Blogger ods řekl...

Tolik nadutosti, přezíravosti a panovačnosti nedokázal Paroubek předvést ani v nejsilnějších momentech svého "buldozerství." Přesto zůstane pro mnoho lidí Paroubek dobytkem a diktátorem, zatímco Topolánek pro ně bude hrdinou, který se nebojí razantně mluvit a razantně jednat. Přitom oba dělají to samé.

Největší "chybou" Paroubka se stalo to, že odpověděl ODS podobným stylem, jakým ona bojovala se Špidlou a Grossem. Nechal se inspirovat tvrdostí a neústupností a zároveň převzal metodu totální negace nápadů ODS a strašení důsledky jejich vlády. Ale nepoužíval vulgaritu jako nástroj a tohoto stylu se ODS zbavit nějak nedokáže a dnes je to občas prezentováno (i Topolánkovským jak vy k my, tak my k vy) jako jediný možný způsob komunikace s levicovým a občas i mediálním oponentem.
Jemnost se v politice moc nenosí, to není jen vada České demokracie, ale je to vidět na celém světě, kde nejlepší metoda boje je zašlapat oponenta co nejhlouběji do země. Ale zdá se mi, že všude to má určité meze a vulgarita je vyhrazena jen pro extremisty. I když ODS k nim má velmi často blízko.

naprostá nekompetence současného ministra vnitra (když mu všechno ostatní prošlo, jeho přeslavná cesta na toaletu mu měla zlomit vaz; nechci nikomu upírat právo na vykonávání lidských potřeb, ale tohle byla příliš provařená fraška...)

Vesemire, již delší dobu mám dojem, že cesta na záchod byl jen zastírací manévr, který měl odpoutat pozornost od pravého zdroje úniku. Nic to němění ale na tom, že politik, který nechává na stole otevřené tajné dokumenty v místnosti s cizími lidmi s fotoaparáty, je nekompetentní a rozhodně by neměl být ministrem vnitra (v červnu mne zaujalo, jak do momentu, než se o něm začalo mluvit jako o možném ministrovi, tak se neohrazoval proti označování ho za zdroj úniku, pobouřeně se ozval až nějaké dva tři týdny po prvním popsání jeho záchodového výstupu).

U víz mne jen překvapuje, jak nejpřátelštější země není schopna vyřídit bleskově víza pro záležitost, kde potřebují podporu našich politiků a vymlouvá se na formality. Naznačuje to, stejně jako i jiné věci, jak jsme pro ně důležitým a rovnocenným partnerem.

 
V 4/14/2007 11:38 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Otázkou je, zda neudělení víza "radaroskeptikovi" je věc lhostejnosti nebo záměr... Nedovedu si představit, že by předsunutá enkláva USA v ČR - ODS - měla s udělením víz potíže... Argument s formalitami a průtahy je od ambasády nesmírně trapný, jedná-li se o delegaci poslanců při výkonu práce...

Co se Langera týče, už mě ani nebaví se rozčilovat... Čeští politici jsou proslulí hroší kůží, žádný průšvih, trapas, aféra pro ně není důvodem k odstoupení. Mr. Langer v tomto ohledu obzvláště vyniká. Bude-li tato osoba ještě nějakou dobu ve vedení tak klíčového resortu, jakým vnitro bezpochyby je, God save Czech republic...

 
V 4/15/2007 12:27 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Obávám se, že Langer patří mezi velmi inteligentní politiky. Zcela programově a promyšleně se prodral ke kýženému cíli. Nikoho normálně smýšlejícího a nepředpojatého člověka snad ani nenapadne pochybovat o tom, že tzv. Kubiceho zpráva, byla předem vytvořena a publikována s jasným cílem ovlivnit vox populi těsně před volbami a Langer se na ní podílel. Ve své politické hře má promyšlené kroky několik tahů dopředu. Nezajímá ho jakými prostředky se dobude a udrží moc, zajímá ho právě jen ta moc, která ho asi opájí. V levé straně spektra není v současnosti politik, který by se mu rovnal. Snad jen svého času Šlouf dokázal jako šedá eminence takhle tahat za nitky. Pravdomluvnost a sociální cítění se nyní v této zemi nepočítá. Zůstává s podivem, jak jsou lidé této země naprosto zblbnutí a otupělí mnohaměsíční propagandou DalíkovskoBormanovského typu se zdviženým prostředníčkem. Solidarita je zašlapána do smrdutého bláta. Všichni vy invalidé, nemocní a i jinak pomalejší lidé ustupte našim nadpřirozeně schopným manažerům, politikům a dalším shitům. Existuje zde jen jediná modla, a to je MAJETEK. Majetek a peníze totiž osvobozujou. S nimi máte možnost získat nejrychleji a nejlepší podmínky ve zdravotnických zařízeních v době nemoci, zaplatit si nejlepšího právníka a třeba se stát i politikem. Lidé, potažmo voliči ODS, pohrdají solidaritou, zcela nezastřeně se snaží s pomocí dvou potroublých poslanců prosadit trend, aby nejbohatší z bohatých byli ještě bohatší. Je až k nevíře, kam až jsme to dospěli, k shitům, dlouhým nožům, DalikoBormanům a eskommtagům. A lidé jsou již otupělí, že jim to snad ani nevadí, nebo jim to je jedno. Na toho Langera by se určitě taky něco našlo, třeba v mládí trhal mouchám nožičky a později koukal přes klíčovou dírku s kamarádama do dívčích sprch. Tenhle typ agresívně-inteligentního politika levici chybí. Obávám se, že současná socdem politika nemá jasnou vizi a přešlapuje někde na úrovni populismu a bezradnosti. Zatímco pro pravici není ani tak důležitý cíl (něco se před volbami naslibuje, a pak se tato krystalicky čistá idea potupí ve jménu okamžité moci), jako setrvání ve vládě za každou cenu. Voliči ODS jsou takto dostatečně flexibilní a určitě by se svého času spojili třeba i s Pinochetem, aby v krajním případě vyvezli všechny postižené levicovým smýšlením na Sibiř.
Svým způsobem fandím zaměstnacům Škodovky v Mladé Boleslavi, aby to natřeli přihlouple se usmívajícímu ušatému Martinu Jahnovi... no, ale to už je o něčem jiném.

 
V 4/15/2007 1:28 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Že Langer je velmi inteligentní politik?? Právě že mi přijde že nemyslí více tahů dopředu. Jeho plány by dokázal vymyslet každý, jenže každý není tak bezcharaketrní aby na ně pomyslel a ješte je k tomu i realizoval. Jeho plán kritizovat stav dálnice D1 1 měsíc po nástupu Paroubka do funkce premiéra nebyl zrovna geniální tah, Kubiceho zpráva mi přišla velmi nedomyšlená, kde se spoléhal na prvotní efekt s tím, že snad se stane ministrem a všechno pěkně ututlá, což se mu také povedlo. Jeho plány jsou primitivní a působí jen na primitivní lidi(fanatické přívržence). Bohužel takvýchto lidí se najde dost a dost o čemž mě přesvedčují jiné diskuse, kam už raději ani nechdím, jen občas nakouknu jestli se něco změnilo. Nezměnilo, někteří lidé budou obhajovat vědmy, kdyby to udělal Bublan, tak na minutu letí a ti samí lidé ho kritizují, jak může věřit vědmám. Závěrem bych se chtěl Tribuna zeptat(protože si myslím že je docela odborník v tomhle tématu), jestli je komunismus demokratický? Kámoš mi jednou když jsme se bavili odpověděl, že nemáme komunismus, ale demokracii(Jednalo se o to, že on obhajoval útěk hokejisty Malkina a já byl zásadně proti) a že hráč si může přestoupit kam chce. Tak sem mu napsal, že si plete pojmy, že komunismus a demokracie nejsou navzájem opačné pojmy, ale že komunismus může být taky demokratický. Podíval sem se do wikipedie a našel tam něco v tom smyslu, že komunismus je antidemokratický a má na starost milióny lidských životů. Já si myslel, že komunismu může být demokratický, jen byla smůla že byl zneužit totalitním zřízením a že za smrt těch lidí můžou jistí lidé a ne ideologie. Takže je komunismus antidemokratický nebo wikipedie lže?

 
V 4/15/2007 8:48 odp. , Blogger Tribun řekl...

Jaromír Eybl: Ještě před pár měsíci bych suvérně odpověděl, ale dnes už si netroufnu. Martin Tesař mi se svým výkladem 40. let vlády KSČ jako státního kapitalismu poněkud nabořil mé dosavadní představy. Přesto se pokusím odpovědět. Problém s komunismem je totiž v tom, že jej nikdo nezná. Realita lidově demokratických republik měla k ideálům komunismu daleko, bez ohledu na to, že v těchto zemích vládli strany nazývající se komunistické. Osobně si čím dál tím víc myslím, že ideály komunismu zůstaly pohřbeny v zákopech 1. světové války a těch pár, které přežily, dorazil Stalin.

Ovšem vztaženo na naše podmínky a KSČ: v roce 1948 se dostala k moci zcela legitimně, demokratickou cestou. A v roce 1968 se její legitimita obnovila a upevnila (na demokratické povrzení bohužel nezbyl čas). Padesátá léta a především léta normalizace jsou však s demokracií na štíru. (Pokud nepovažujeme za projev demokracie petice požadující rozsudky smrti v politckých procesech.) Ani koncepce Národní fronty se nezdá být zrovna demokratická. Ovšem k tomu, aby řežim mohl dokázat svoji proklamovanou demokratičnost, nedostal v podstatě od lidu šanci, protože všechny volby spolehlivě vyhrával, takže nikdy nenastal okamžik, kdy by musel buď rezignovat, nebo se udržet pouze ozbrojenou moci. Skutečnost že, lidé ve volbách poslušně a lhostejně odevzdávali hlasovací lístky, ukazuje spíše na deficit demokracie v jejich postojích, než na deficit demokracie v režimu jako takovém.

Obecně jsem však toho názoru, že politický režim a režim hospodářský jsou na sebe ortogonální. Může existovat demokratický komunismus, stejně jako totalitní kapitalismus. Abych to ještě více zamotal - může existovat i demokratická diktatura. Demokracie totiž hovoří především o prameni moci, o tom, jak se moc legitimuje, nikoliv jak se vykonává. Pokud se tedy diktátor podle předem dohotnutých pravidel vzdá moci a nechá se jako diktátor znovu legitimovat lidem, je to vlatně v pořádku. Samozřejmě za předpokladu svobodných a tajných voleb; pokud u urny stojí policajt s mačetou a kontroluje jak kdo hlasuje, což je oblíbený postup v některých afrických státech, nedá se o demokracii hovořit. A přesto se tak občas děje, protože v těchto státech je - absolutní svoboda podnikání. Znáte tuto anekdotu: Víte jaký je největší úspěch rakouské zahraniční politiky? Přesvědčili celý svět, že Hitler byl Němec a Mozart Rakušan. Lehce prafrázovaná by mohla znít: Víte jaký je největší úspěch naší polistopadové garnitury? Přesvědčili celý národ, že kapitalismus je totéž, co demokracie. Ale to je omyl. Stejně jako kapitalismus nemusí být nezbytně demokratický (viz Čína jako nejkřiklavější případ), tak demokracie nevyžaduje pro svoji existenci kapitalimus.

Přijímate takovou odpověď?

 
V 4/17/2007 7:45 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Za odpověď děkuji, byla dokonce obsáhlejší než jsem čekal. Mě hlavně zajímalo, jestli si demokracie a komunismus z principu neodporují jak je to uvedeno ve wikipedii. A kdyby jo, tak je otázka jaktože si můžeme v demokratických volbách volit stranu, která hlásá myšlenky nedemokratické ideologie?

 
V 4/27/2007 8:58 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

...udělat z Bursíka i Topolánka tlučhuby, kteří nedokáží dostát slovu...

K této poznámce v článku bych chtěl připomenout, že i sám p. Čunek se projevil jako "tlučhuba", když prohlásil, "že lidovci pod jeho vedením nepůjdou do vlády závislé na přeběhlících." A pro úplnost, podobně se zachoval i čestný předseda ODS a prezident republiky p. Klaus, když svého času tvrdil, že nebude tolerovat vládu závislou na přeběhlících (zřejmě když to bylo prospěšné pro jeho chráněnce z ODS). Tristní je, že pánové těchto morálních kvalit mají stále relativně velkou podporu veřejnosti.

 
V 4/27/2007 11:35 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Omlouvám se, předchozí poznámka 4/27/2007 8:58 dop. patřila k článku "Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr". Nějak se mi to při přetahování pokazilo.

 
V 5/02/2007 10:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

www.cesky-zapad.cz

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka