středa, března 28, 2007

Pod olympijskými kruhy

Tak to opravdu myslí vážně. Praha chce pořádat olympiádu. Věc, kterou jsem bral jenom za romantické přání, se přesunula do vážné roviny. Musím uznat, že pražští radní mají odvahu. I mým uším zní tento nápad libě. Zahoďme malost. Pokud zvládly uspořádat takový megapodnik Athény, není důvod proč by to nezvládla i Praha. Řecko není ekonomicky silnější, než my. Dobrým nápadem je rozesít sportoviště do více měst. Mnoho olympijských měst řešilo problém „kam s tím?“. Míněno s monstrózními sportovišti po konci olympiády. Pro nové kryté haly a fotbalové stadiony o rozumné kapacitě se najde využití ve velkých městech i po olympiádě, a to nejen pro pořádání sportovních podniků. Jistě, problémy se vyskytnou. To, že poslední věci se budou dodělávat ještě pár hodin před začátkem olympiády je jasné už dnes. To že se termíny staveb nestíhají, to je koloritem každé větší akce. Co se týče zmiňované ceny, tak jsem přesvědčen, že olympiáda se může zaplatit. Samotná infrastruktura taktéž potřebuje investice, které se vrátí, i kdyby bylo potřeba si na část z nich půjčit. Z toho důvodu říkám olympiádě ANO!

Na druhou stranu byly poslední pořádané olympiády silně prodělečné. Jednak se promítly náklady na bezpečnost. Ale druhak taky byly pořádně rozkradeny. Bavíme se tu o rozpočtu ve stovkách miliard korun. V tu chvíli je osud částek v řádech miliónů pod nějakou rozumnou rozlišovací schopnost. Když si uvědomím, že organizace olympiády bude v rukou ODS, strany, jenž nezná špinavé peníze, ideálem Čecha je jim Viktor Kožený, a jakoukoliv kontrolu považují za omezovaní svobody, říkám si, jestli to nakonec nedopadne trochu jinak. Místo zlepšené infrastruktury, krásné sportovní akce a reklamy po celém světě, by nám mohlo zbýt dvanáct pruhů na D1, nová satelitní městečka, a tunel, jehož výše se bude hvězd dotýkat. Nerad bych páchal ekonomickou sebevraždu, ve stylu člověka, který si půjčí dva milióny na nákup plasmové televize. Z tohoto důvodu říkám olympiádě NE!

Největším přínosem nakonec je nápad konat o olympiádě referendum. Bude se dotýkat v první řadě Prahy, takže alespoň celopražské by bylo určitě potřeba. Avšak celorepublikové je mnohem lepší. Hlavně by se k olympiádě daly přidat další otázky a tak ušetřit peníze za konání více referend. Minimálně otázka radaru se hned nabízí.

poslal Elf

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 13:

V 3/29/2007 4:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Kratke, strucne a vystizne. Take si rikam, ze bychom ty penize, ktere do toho budeme muset dat, by se nedaly pouzit jinym zpusobem. V rychlosti cokoli udelat a v dodrzovani terminu jsme myslim v Evrope dostatecne "proslaveni" ( infrastruktura, Temelin,... ).
Nicmene, pokud olympiada bude a bude prodelecna, tak me neprekvapi, ze za to budou moct komunisti, socani, antiamerikanisti, islamisti a vsichni dalsi, ktere jsou trnem v oku nasi modre vlade.

 
V 3/29/2007 9:52 odp. , Blogger ods řekl...

Já jsem v otázce olympiády spíše skeptický. Nemyslím si, že by ty nové haly a stadióny byly tak potřebné, když ty dnešní svítí prázdnotou a pro olympiádu by bylo třeba vystavět ještě větší objekty.
Co se týče přínosů pro turistiku, tak si nejsem příliš jist, že opravdu nějak dlouhodobě budou. Lidé co se dívají na různé sportovní závody nevidí město a jeho okolí, ale vnitřky různých hal a ty jsou všude na světě stejné.
Jediný plus vidím ve výstavbě infrastruktury, kterou stále potřebujeme jako sůl.

 
V 3/29/2007 9:53 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Nejde o nic jineho nez o poskytnuti "her" obcanum (budme optimiste a predpokladejme, ze i za vlady modrych fanatiku budeme stale obcane). Proste dalsi pokus o odpoutani pozornosti od skutecnych problemu.

 
V 3/30/2007 2:01 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

To:ODS

Já jsem ohledně olympiády hodně skeptický. Pár lidí si napakuje kapsy na všelijakých "projektech", stavební firmy si z ní udělají zlatý důl, jiní se procvičí v budování zlatých tunelů, vláda uvítá příležitost ke zdůvodnění nedostatku financí a zavádění reforem z toho vyplývajících. Přitom bude občanům předhozeno těšínské jablíčko jak se nám vše vrátí - o tom jak zbohatnem a ještě budem slavní. A nakonec z toho budeme mít jen vlnu megalomanských keců které přikryjí a naředí diskuse o mnohem důležitějších věcech. Překotně vybudovaná (a tudíž nekvalitní) infrastruktura se záhy stane černou dírou pro pohlcení dalších financí, které pak budou chybět jinde ... Klidně bych se bez olympiády obešel.

 
V 3/30/2007 1:17 odp. , Blogger ods řekl...

Je fakt, že hospodaření ve městech, kde zakázky dostávají velmi často různí přátelé naší nejvznešenější vládnoucí strany veškeré obavy z tunelů jen podporují.
Jen u té infrastruktury je určitá šance, že jak to je rozloženo v dost dlouhém období, tak snad většina bude udělaná aspoň v slušném stavu - i když bůh ví jestli za přiměřenou nebo přátelskou cenu.

 
V 3/30/2007 6:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vim ze to neni k tematu, ale neodpustim si odkaz na vyborny clanek, jeden z nejlepsich co sem kdy cet, docela dlouhy ale stoji vazne za precteni.

http://www.blisty.cz/2007/3/30/art33598.html

 
V 3/30/2007 9:01 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To jaromír:
Jo, ten je fakt skvělej. Nejde posuzovat podle nálepek. :-)

 
V 3/31/2007 12:13 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Inu, na BL se skoro každý den najde minimálně jeden dobrý článek u kterého mám chuť umístit sem na něj odkaz. Ale tak nějak předpokládám, že většina lidí kteří chodí na tento web čtou BL stejně pravidelně jako já a tak nakonec žádný odkaz neuvedu.

 
V 3/31/2007 12:18 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Ono bohatě stačí to referendum o olympiádě. nebude to totiž referendum o olympiádě ale o tom, jak se lidem líbí politika ODS. Zatím to vypadá tak, že dost lidí je proti tomu, abychom se zase dalších 100 miliard zadlužili. Proto referendum nebude. Pražští soudruzi (a ČSSD kupodivu není proti) už mají své plány, už začali s realizací a určitě nedají nikomu šanci, jak si zkazit dobrý kšeft. Ledaže bych chtěli na někoho svést ty dluhy...

 
V 3/31/2007 1:10 odp. , Blogger Tribun řekl...

Nápad s olympiádou není podle mne výrazem sebevědomí, ale křečovité pubertální snahy připodobnit se dospělým. Propagace města? Praha se pod záminkou ekonomického rozvoje a prosperity mění v tuctové město, zaměnitelné se stovkami a stovkami jiných. Na co se budou turisté jezdit dívat? Na stadiony, na tuny betonu? To mohou vidět i doma. Když pominu potěmkinovské paláce Starého města, Praha již teď skoro nic jiného nenabízí. A olympiáda přinese jenom více zaměnitelných betonových monster, nic víc. Olympiáda přímo ohrožuje výlučnost a tím konkurenceschopnost (fuj, to je slovo) Prahy jako turistického cíle.

K dovršení všeho se o olympiádě mluví jenom v pojmech zisk-ztráta. To už se neumíme rozhodovat na základě ničeho jiného, než účetní uzávěrky? Kam se z těchto úvah vytratili lidé, kam životní prostředí? A teď nemám na mysli žabičky a kytičky, ale město jako ekotyp, ve kterém žijí lidé, město, jako místo pro život. Jak budou Pražané žít v době olympiády, jak a v čem je olympiáda omezí? Nestanou se z nich náhodou občané druhé kategorie, obtížný hmyz, který brání v rozmachu velkolepých vizí pana primátora? Praha není fabrika - Praha je především domov nás Pražanů, a podle toho by se mělo rozhodovat. Pozveme si do našeho malého 1+1 cirkus i se slonem jenom proto, že kamarád, který má statek za městem, si je pozval na pole a byl s nimi spokojen?

Nehledě k tomu, že i příroda sama bude v ohrožení. Za maskota her je navrhován sysel, který žije v Letňanech. Ten sysel, který pořádání her zřejmě nepřežije, i když ho nechají na pokoji. Přitom není vyloučeno, že bude záměrně vyhuben, aby nepřekážel nové výstavbě. Nic a nikdo nesmí stát v cestě posvátnému rozvoji.

A to nemluvím o tom, že i finančně by taková akce byla zřejmě fiasko. Samozřejmě pečlivě připravené. Nepochybuji o tom, že podnikatelé a investoři by na akci vydělali. Jinak by se v celé záležitosti neangažovali. A bojím, se že to pro ně bude podnik bez rizika, protože zatímco oni si ponechají zisky, na stát a na město náklady. O to už se ODS postará. Důkazy, že stát je špatný hospodář, jsou přece tak potřebné. Přitom například v USA existuje zákon, podle kterého se federace nesmí na podobných akcích finančně podílet. Když to někdo chce, ať si to zaplatí, ale ne z veřejných peněz. Ale jaká je naděje, že v případě pražské olympiády zůstane stát stranou a neprošustruje v ní naše peníze?

Nápad s olympiádou nedokazuje naši dospělost a sebevědomí, ale naopak naši nevyzrálost a velikášství našich úředníků. Vyzrálá osobnost se nepozná podle toho, že se zalkne soustem, které je na ni příliš velké, ale podle toho, že si takové sousto ani nedá do úst. Pražský magistrát je, zdá se, teprve ve fázi rané puberty.

 
V 3/31/2007 3:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To je jasný že to bude ztrátový, a pak se to zase na někoho svede - jako 97' na ČNB. Proč myslíte, že ministrem financí je lidovec Kalousek?

 
V 3/31/2007 4:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

motivací pro olympiádu je pouze to, že se utratí 100 miliard a ti, co budou tyto zakázky rozdělovat si pěkně namastí kapsu. Další důvody jsou jenom žvásty pro lidi...

 
V 4/12/2007 10:26 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Autor to nastínil naprosto přesně - olympiáda by ODS sloužila k opětovné akci ukradni a vytuneluj co můžeš a pak se zdejchni na Baha...

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka